Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 20:44 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban
Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója - közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén.

Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Ottrubay István hozzátette: egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos darabot megidézve a polgári származású Ottrubay Melinda életútja tárul a közönség elé, aki balett-táncosként fényes karriert ért el a budapesti operaházban, majd férjhez ment V. Esterházy Pál herceghez.

Az első "felvonás" például a polgári és a főúri családok bemutatásáról, valamint a hercegi pár megismerkedéséről szól, a második Esterházy Melinda balett-táncosnői karrierjét ismerteti, a harmadikban az az időszak jelenik meg, amikor Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben elítélik, vagyonát elkobozzák. A negyedik felvonás a hercegi pár Budapestről Zürichbe való meneküléséről, míg az utolsó rész Esterházy Melinda férje halála utáni életéről szól.

A történelmi és családi vonatkozású eseményeket írásos és tárgyi emlékek szemléltetik. Láthatók többek között portrék a családtagokról vagy kötetek Esterházy Pál herceg magánkönyvtárából, emellett megtekinthető több használati tárgy is, például a herceg írógépe, néhány porcelán, kézitáska. Egyúttal a Magyar Színháztörténeti Múzeum anyagából is válogattak, például újságcikkeket a hercegné korábbi színpadi fellépéseiről, és tánckarrierjéről készült egy 360 fokos kisfilm is.

A térbeli elrendezésnél szintén a színpad motívumához nyúltak: pódiumszerű elemek mutatják a tárlaton végigvezető utat, színpadi függönyök és a mennyezetről belógatott tárgyak adják a kiállítás hátterét.

A tárlat anyaga - a bőséges családi dokumentumoknak köszönhetően - tavasszal tovább bővül - mondta Ottrubay István.

Ottrubay Melinda 1920. május 24-én született Budapesten. Barda Rezső, a Császári és Királyi Operaház első szólótáncosa vette fel táncakadémiájára. Melinda hamar a Magyar Királyi Operaház ünnepelt balett-táncosnője lett, 19 évesen kapta meg a Primabalerina assoluta címet. Karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel. 1946-ban kötöttek házasságot. Melinda férje iránti szeretetből lemondott táncosnői karrierjéről, 1946-ban volt az utolsó fellépése. Esterházy Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben tizenöt év fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom idején kiszabadult, majd rövid ausztriai kitérő után Svájcban telepedett le feleségével együtt, és ott is éltek 1989 áprilisáig, Pál herceg haláláig.

Esterházy Pál végrendeletében Melindát jelölte egyedüli örököseként, aki 1994-ben az Esterházy-család kulturális örökségét magánalapítványokba helyezte. Sok energiát fektetett az orosz megszállók által 1945-ben elhurcolt kulturális értékek, könyvtárak, műalkotások visszaszerzésére is. Karitatív tevékenységéért számos elismerést és kitüntetést kapott. 2002-ben elköszönt a közügyektől, és 95 éves korában, 2014-ben hunyt el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 17:33
Címkék: Esterházy Melinda, Ottrubay István, Esterházy Magánalapítvány, Esterházy Melindáról, Esterházy Melindával, Ottrubay Melinda,
Kommentek
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
A látogatókat mindkét helyszínen magyar nyelvű vezetésekkel várják 10 és 17 óra között, amelyeken egyebek mellett az Esterházy Melinda hercegné és Joseph Haydn zeneszerző életét bemutató kiállításokat lehet megtekinteni.

A szezon folytatásában április 7-én Kismartonban Esterházy Contemporary címmel nyílik kiállítás, amelyen a 2013-as Esterházy Art Award győztesének, Csató Józsefnek az installációit lehet megtekinteni a kastély lépcsőházában.

Április 13-án és 14-én Húsvéti vásárt tartanak a fraknói várban, ahol lesz tojáskeresés, állatsimogatás, megmutatják, hogyan készítik a fánkokat a helyi pékségekben vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Mindezek mellett a vad- és gyógynövények jótékony hatásait is bemutatják.

Április 18. és 20. között Kismartonban húsvéti családi vezetést kínálnak, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

A classic.Esterhazy koncertsorozat március 23-án Hercegi kamaramuzsika címmel folytatódik, április 13-án a Haydn
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
Hét előadással várják a közönséget az idei nyíregyházi Táncfarsangon
Az idei program újdonsága, hogy a Krúdy Kamarában megtartott öt előadásra külön bérlet is vásárolható - közölte honlapján a színház.

Szombat este az Usine 1.84 formáció Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky ZoltánKözelítés című koreográfiáját adja elő, Melinda álma címmel pedig Szeri Viktor darabját láthatja a közönség.

Hétfőn, február 4-én a dot.Consla mutatja be I Hear You című táncelőadását Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint élő zenei kíséretével. Grecsó Zoltán pedig Esterházy Péter Oratorium Balbulum című drámájából készített, Dadogó szimfónia című koreográfiáját hozza el a nyíregyházi közönségnek.

A kamarabérlet utolsó előadását, Gulyás Anna Fekete kutya című táncszínházi produkcióját saját társulata, a Compagnie interContemporain (C.iC) mutatja be február 7-én.

A nagyszínpadi produkciók közül elsőként a Táncforgatagot, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és a Nyírség Táncegyüttes kétfelvonásos, közös műsorát láthatja a közönség vasárnap. Február 7-én pedig a nyíregyházi művészeti
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 15:12
Szent György-napi Lovasünnep Tatán
A rockoperában játszik mások mellett Papadimitriu Athina, Kaszás Géza és Makrai Pál. A lovas jelenetekben a Tata környéki lovardák csapatai is közreműködnek. A szombat esti és vasárnap délutáni előadásokra a nézők kényelme érdekében lelátókat telepítenek az Esterházy-lovardába.

A Kastély tér előtti területen kézműves népművészeti és gasztronómiai termékekből válogathatnak a látogatók. A háromnapos rendezvényen fogatozásra, lovagoltatásra, szamaragolásra is lehetőség lesz, szombat délután Tászler Melinda szabadidomító tart bemutatót.

A lovardában délelőttönként gyerekszínházat rendeznek, szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap A dzsungel könyve várja élőszereplős meseelőadásokkal a gyerekeket.

Vasárnap a lovas felvonulás a Kapucinus Templomnál fogadja a lovas áldást, majd visszatérve a Kastély térre különböző bemutatókat tartanak a közreműködők.

A rendezvény tombolahúzással zárul, a fődíj egy nagy értékű ló lesz, visszavásárlási opcióval. Amennyiben a nyertes nem tudja megtartani az
velemenyezd, 2015. április 21. kedd, 11:13
Eltemették Esterházy Melindát
előtti gyászszertartást a Szent Márton-dómban tartotta Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyés püspök, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát és Paul Iby nyugalmazott burgenlandi megyéspüspök.

A gyászszertartáson mintegy hatszáz meghívott vendég vett részt, köztük Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, valamint Burgenland tartomány vezetői. A dóm előtti téren kivetítőn mintegy háromszázan nézték a gyászszertartást, köztük magyarok is.

A magyar és német nyelvű szentmisén Ägidius Zsifkovics Esterházy Melinda életét méltatta. Úgy fogalmazott, hogy az ő szeretete a kultúra iránt soha nem szűnt meg, hiszen sokat tett többek között a burgenlandi kulturális életért.

Várszegi Asztrik Szent Ágostont idézte magyar nyelvű szentbeszédében. Úgy fogalmazott, hogy egy temetésen "mi is sírunk, szomorú a szívünk, de nem úgy gyászolunk, ahogy a hit nélkül élők, mert a mi gyászunk reménnyel, a feltámadás reményével teljes. A keresztények, amikor összejönnek, a reményüket akarják megerősíteni, még ha
velemenyezd, 2014. szeptember 12. péntek, 17:25
Szeptember 12-én búcsúztatják Esterházy Melindát
A 12., egyben utolsó Esterházy-herceg augusztus 28-án, 95 évesen elhunyt özvegyét szűk családi körben helyezik végső nyugalomra a kismartoni családi kriptában. A gyászszertartás előtt 9.30-tól 12 óráig nyílik lehetőség a kegyelet lerovására és a kondoleálókönyv aláírására - közölte a gyászoló család és az Esterházy Magánalapítvány.

A szentmisét Ägidius Zsifkovics megyéspüspök és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja. A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A kismartoni Ferences templomban és kolostorban található családi kriptát 1705-ben I. Esterházy Pál herceg alapította, aki saját maga is itt lelt végső nyugalmat. Esterházy Melinda hercegné 1989-ben restauráltatta a családi kriptát, végakarata szerint őt is ezen a történelmi helyen helyezik örök nyugalomra.

A család magyarországi ága számára szeptember 22-én
velemenyezd, 2014. szeptember 05. péntek, 10:12
Elhunyt Esterházy Melinda hercegné
A hercegnét családja körében érte a halál az ausztriai Kismartonban.

"Esterházy Melinda hercegné személyében Burgenland tartomány kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját tisztelhettük" - fogalmaznak a gyászközleményben.

Nevéhez fűződik a magyar történelmi örökség részét képező kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó várának állapotmegőrzése, azokban nagy jelentőségű kiállítások rendezése, valamint közhasznú és szociális támogatások biztosítása. Tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban, Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai
velemenyezd, 2014. augusztus 28. csütörtök, 17:24
Esterházy Péter darabja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
Az előadást Visky András rendezte Csutak Réka, Orbán Attila, Györgyjakab Enikő, Buzási András, Kántor Melinda, Imre Éva, Sigmond Rita, Marosán Csaba és Vatány Zsolt színművészek közreműködésével - közölte a teátrum csütörtökön az MTI-vel.

"Esterházy Péter éles humorú darabján nem lehet nem nevetni és nem lehet nevetni, mindegyre önmagunkra kell gondolnunk, önmagunkon kell elgondolkoznunk, mialatt ezt a frenetikus nyelvkoncertet hallgatjuk. Esterházy partitúrája egyedi színházi kísérlet: egészen másként kell a szöveghez viszonyulnunk, mint ahogyan a történő színházban megszoktuk. Mi magunk az oratóriumhoz közelítettük, megérintve csak a zeneiként felfogott szövegben rejlő végtelen lehetőségeket" - idézte a közlemény Visky András szavait.

A budapesti Nemzeti Színház Tízparancsolat-pályázatára írt darab bemutatója után Esterházy Péterrel Visky András beszélget írásról, színházról, otthonról és történelemről, valamint az Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat - című regényről,
velemenyezd, 2013. november 21. csütörtök, 16:47
Képek, videók
Tata - Esterházy-várkasté
dnemethk
2013. szeptember 30. hétfő, 22:58
Fertőd, Esterházy-kastély
jpiros
2011. november 24. csütörtök, 06:11
Esterhazy%20Janos.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:04
Esterházy-palota.JPG
balazsmargit
2011. augusztus 16. kedd, 08:35
Fertőd - Esterházy-kastél
irmus
2011. április 27. szerda, 18:36
M.o.- Esterházy k..jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:41
14esterhazy_tortaszele t.j
rochlitzne
2009. augusztus 21. péntek, 19:18
Tata, Esterházy-kastély.
irmus
2009. július 31. péntek, 09:15
Esterházy Péter.jpg
ujjozsef
2009. február 09. hétfő, 06:37
Esterházy_József gróf.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 07:52
Csákvár, Esterházy-kastél
flammerne
2008. április 18. péntek, 14:49
kismartoni Eszterházy-kas
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:58
3 Kismárton
manolap44
2010. április 11. vasárnap, 12:54
Kismarton
mecsery
2010. március 05. péntek, 03:14
Ausztria-Kismarton-Esz ter
panni48
2009. július 15. szerda, 08:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.