Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 00:00 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Liget Budapest - Karácsony: a Városliget ügye a köztársaság eszméjéről is szól
Az ellenzéki politikus pénteken a Városligetben 110 éve ugyanezen a napon felállított George Washington-szobor előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, a liget ugyanabból a gondolatból született, mint az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya: a szabadság és a függetlenség szeretetéből.

Kiemelte, büszkék arra, hogy a Városliget a világ első közparkja, ugyanakkor úgy gondolják, a kormány a köztársaság eszméjével ellentétes eszközökkel próbálja megváltoztatni a területet. Karácsony Gergely szerint ezért a ligetet védő aktivisták nemcsak az ott található fákat őrzik, hanem a köztársaság hősei is, akik a szabadságot és a jogállamiságot is védik.

David J. Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének követtanácsosa beszédében emlékeztetett, országa első elnökének szobra Amerikába vándorolt magyarok pénzéből készült, és 1906-ban avatták fel a városligeti tó mellett, ott ahol jelenleg is áll. Az amerikai diplomata hangsúlyozta, George Washington szobra is azt fejezi ki, hogy a magyar és az amerikai népet összeköti a szabadság közös szeretete.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. szeptember 16. péntek, 18:52
Címkék: Liget Budapest, George Washington-szobor, Amerikai Egyesült Államok, Karácsony Gergely, David, Egyesült Államok,
Kommentek
Gulyás Gergely: az embereket be kell vonni a döntésekbe
- emelte ki.

Azonban aggasztó jelenségként ítélte meg azt, hogy a főváros nem hosszabbította meg a Szabad Tér Színház vezetőjének megbízatását, és jövőbeni fenyegetések is elhangzottak az Újszínház esetében a főpolgármestertől. Emellett elfogadhatatlannak minősítette azt, ami Katona József Színházban történt, mondta, utalva a zaklatási ügyre.

A Karácsony Gergely főpolgármesterrel való viszonyát "pillanatnyilag korrektnek" nevezte. Hozzátette: "személyekben rejlő akadálya nincs annak, hogy Budapest érdekében, ott ahol szükséges, a kormány és a főváros együtt tudjon működni".

Arról is beszélt: rendszeresen szokott Tarlós István korábbi főpolgármesterrel beszélni, és budapesti ügyek is szóba kerülnek.

Az elmúlt kilenc év fővárosi fejlesztéseiről elmondta: azok többsége nem ideológiai színezetű volt, hanem a főváros fejlődését, jövőjét, egy XXI. századi európai világváros mércéjét alapul véve szolgálta. Ennek szerinte része, hogy minél több sportesemény van Budapesten, hogy jó a
velemenyezd, 2019. december 31. kedd, 17:21
Liget Budapest - Virtuálisan bejárható a Néprajzi Múzeum új épülete
A bejárhatóság és a látogatói élmény állnak a Néprajzi Múzeum leendő otthonáról készített animáció fókuszában, a videó különlegességét emellett a 3D szkennelt műtárgyak, valamint a valós drónfelvételek és a virtuális épületmodell összefűzése jelentik - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.

Mint a közlemény emlékeztet, Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként a Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint az intézmény kevésbé ismert kincseit is megismerheti a közönség.

A háromezer négyzetméteres állandó kiállítási tér egy korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát tárlat létrehozására kínál majd lehetőséget. Az épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet - emelte ki a múzeum.

"Nem könnyű pusztán a megépülő négyzetméterek száma alapján értelmezni
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 15:31
Folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása Békéscsabán
A budapesti Rio Lámpastúdió Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti el nettó 274 millió forintért a Munkácsy Mihály Múzeumban az új állandó kiállítás kivitelezési munkáit. A projekt egyebek mellet installációs, grafikai, vetítéstechnikai, biztonságtechnikai, villamossági, gépészeti és világítástechnikai munkákra terjed ki, az új kiállítás szakmai anyagát a múzeum munkatársai állítják össze - hangsúlyozzák az előterjesztésben.

Az új tárlat mintegy ezer négyzetméteren az alagsorban a földtörténeti kezdetektől a török korig, a földszinten Békéscsaba 18. századi újratelepítésétől napjainkig szóló tematikával foglalkozik majd.

A békéscsabai Kopp Export-Import Kft. lett egy másik, csaknem 274 millió forintos közbeszerzés nyertese. Ebből a Munkácsy Mihály Emlékházat - a volt Steiner- Omaszta-kúriát (ahová a gyerek Munkácsy nagybátyjával napi szinten járt étkezni) - és melléképületét kell felújítania, górét kialakítania, továbbá az épület környezetét rendeznie, parkolót kialakítania.

Szintén
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 15:42
Lezárták a Ferihegyi út egy részét
A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint egy busz és egy autó ütközött össze a XVII. kerületben, a Liget sor és a Ferihegyi út kereszteződésében.

A balesetben az elsődleges információk szerint egy ember megsérült.

A rendőrök a helyszínelés idejére lezárták a Ferihegyi út balesettel érintett részét a Kaszáló utcáig, a forgalom rendőri irányítás mellett, váltakozva halad - tették hozzá.
velemenyezd, 2019. december 14. szombat, 22:12
Liget-Budapest - "A legjobb nemzetközi középület" lett a Magyar Zene Háza
legjobb középületének járó díjat, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei között lett az első és nyerte el "A legjobb nemzetközi középület" díjat.

A Városliget Zrt. közleményében Gyorgyevics Benedek méltatta, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi és a Magyar Zene Háza idei díjával a Városligetben két olyan intézmény is épül, amelyet a világ legjobbjai között tart számon a szakma, és "erre minden magyar büszke lehet".

Ez is visszaigazolja szerinte, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nemcsak a Ligetre lesz pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli. "Sou Fujimoto épülete minden bizonnyal Budapest egyik új ikonikus épületévé válik" - tette hozzá, és megjegyezte, hogy a Magyar Zene Házának építése jó ütemben halad, a felszín felett a szerkezetépítés zajlik, míg az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik. Az épület jövőre szerkezetkész lesz, 2021-ben pedig megnyitja kapuit a
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 07:04
Kötet született a Petőfi Csarnok első nyolc évéről
"A kötet a 2016-ban kiadott Volt egyszer egy ifipark című könyv folytatása. A Petőfi Csarnok bizonyos szempontból az 1984-ben bezárt Budai Ifjúsági Park szerepét vette át és a késői Kádár-korszak egyik kultikus helyszínévé vált" - mondta Murzsa Tímea segédszerkesztő a könyv szerdai budapesti bemutatóján a Magyar Rockhírességek Csarnokában.

Az intézmény egykori közművelődési osztályvezetője, Nádor Katalin felidézte, hogy a nyolcvanas évek elején a Fővárosi Tanács olyan szabadidőközpont létrehozásáról döntött, amely az ifiparkkal ellentétben egész évben üzemel és sok mindent megőriz a művelődési házak funkcióiból.

A főváros akkori legnagyobb, 2500 fő befogadására képes ifjúsági szabadidőközpontja 1985-ben a Karthago koncertjével nyitotta meg kapuit. Harmincéves fennállása alatt csaknem 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. Ilyen méretű és elhelyezkedésű intézmény, ennyi funkcióval azóta sincs Budapesten.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 13:52
Liget Budapest - Főigazgató: folytatódik az új Néprajzi Múzeum beruházása
Hangsúlyozta: nem hangzott el olyan felvetés, hogy le kellene állítani a Néprajzi Múzeum leendő otthonának építését az Ötvenhatosok terén. Ez arra utal, hogy mindegyik politikai oldal érzi: 150 éves adósságot törleszt, ha története során először a múzeum végre saját célra épült otthont kap - jegyezte meg.

Kemecsi Lajos elmondása szerint a kivitelezés nagyon előrehaladott állapotban van, rövidesen elkészül a földfelszín alatti épületrész, ami a teljes múzeum mintegy kétharmadát teszi ki. Az épületet a tervek szerint 2021 végén adják át. Már idén elkészült azonban a Néprajzi Múzeum jövőbeli háttérbázisául szolgáló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahol jelenleg a csúcstechnológiát képviselő raktártechnológia és gépészet beszerelése zajlik - fűzte hozzá.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a hatályos kormányhatározat szerint mostani, Kossuth téri otthonukat 2020 júniusáig kell átadniuk, de az ígéretek szerint ez a dátum rövidesen 2020 végére módosul. A Kossuth tér
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 14:11
Gyurcsány keveri a kártyát, ideológiai hadviselés folyik
,,GYURCSÁNY KEVERI A KÁRTYÁT, IDEOLÓGIAI HADVISELÉS FOLYIK"
Magyar Hírlap Dömötör Csaba

Jó lenne nem viszontlátni a nokiás dobozok világát, de olyan arcok jöttek vissza a városházára, Draskovics Tibortól Gál J. Zoltánon át Atkári Jánosig, akik egyszer már letették a névjegyüket

Látjuk, hogyan puhul fel a budapesti álláspont bizonyos kérdésekben. A kormány szeretné a korábban elhatározott beruházásokat megvalósítani, de ez támogató hozzáállás nélkül elképzelhetetlen - nyilatkozta lapunknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, akivel az uniós vitákról és Soros elmaradt
menusgabor, 2019. november 12. kedd, 22:00
Képek, videók
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.