Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 13:04 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lukács Gyöngyi és Ramón Vargas önálló estjei tavasszal az Erkel Színházban
A színház közlése szerint Lukács Gyöngyi 1988 januárjában ugrott be A trubadúr Leonorájaként az Erkel Színház egyik előadásába, ami egy kivételes pályafutás kezdetének bizonyult. A budapesti Opera történetében ő formálta meg legfiatalabban Violetta (Traviata), Nedda (Bajazzók), Silvana (Respighi: A láng), Tosca és Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra) karakterét. Tosca szerepét többek közt Baselben, Los Angelesben, San Franciscóban és a New Yorki-i Metropolitanben énekelte nagy sikerrel, a milanói Scalában Ricardo Muti vezénylete mellett A végzet hatalma Leonorájaként és Az álarcosbál Ameliájaként aratott közönségsikert. Lady Machbetként egyebek mellett a londoni Royal Opera House-ban, az Edinburgh Festiválon, Münchenben, Bécsben, Tokióban, Szöulban, San Franciscóban és Los Angelesben lépett fel, Bécsben az Andrea Chénier-ben Plácido Domingo és José Cura partnereként nyújtott kimagasló alakítást. A Kossuth-díjas, érdemes művész, az Operaház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja március 12-én ismét az Erkel Színházban lép fel, hogy közönségével együtt ünnepelhesse pályafutása 30 éves jubileumát.

A gálaest első felében Wagner Tannhäuser, Boito Mefistofele, Bellini Norma, Verdi A trubadúr és Az álarcosbál című operáiból hangoznak el részletek, amelyekben olyan művészek is közreműködnek, mint Fekete Attila és Alexandru Agache, akivel nem csak az életben, de sokszor a színpadon is egy párt alkotnak. A művésznő férje mellett két lánya, Sahakyan Lusine és Sahakyan Emma is szerepel a műsorban.

Az est második részében Ponchielli Gioconda című művének keresztmetszete csendül fel, amelynek címszerepe a művész régóta dédelgetett szerepálma. Az előadásban Lukács Gyöngyi partnerei Fodor Bernadett, Alexandru Agache és Fekete Attila lesznek. A gálán a Magyar Állami Operaház Énekkarát és Zenekarát Dinyés Dániel vezényli, megbízott karigazgató Csiki Gábor, az est rendezője Aczél András, míg a műsort Bősze Ádám vezeti.

Március 19-én a mexikói Ramón Vargas adja első dalestjét az Erkel Színházban. A Magyarországon is rendszeresen fellépő, a világ szinte minden rangos operaszínpadán megfordult népszerű előadó partnere lesz Rost Andrea, Orendt Gyula, Edita Gruberová és Renée Fleming is. Az est műsorán szerepel Liszt Petrarca-szonettek című, háromrészes lírai dalciklusa, amely témaválasztásán túl stílusában a romantikus bel canto itáliai hagyományait tükrözi.

Elhangzik továbbá a 20. századi katalán zene kiemelkedő alakja, Xavier Montsalvatge főművének tekinthető Cinco canciones negras, amely a karibi térség lakóinak zenei motívumaiból és ritmusaiból merített ihletett. A versfeldolgozások közt bölcsődal, szerelmi költemény és rumba is található.

A műsor második részében az olasz zeneirodalom népszerű alakjainak, Leoncavallo, Cilea, Respighi, Mascagni, Denza, Tosti and Rossini közkedvelt dalai színesítik a programot. Az esten Vargast a brit Charles Spencer kíséri zongorán.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 07:06
Címkék: Lukács Gyöngyi, Ramón Vargas, Erkel Színházban, Erkel Színház, Amelia Grimaldi, Simon Boccanegra,
Kommentek
75 éves Béres Ilona a Nemzet Művésze
75 éves Béres Ilona (Budapest, 1942. június 4. -) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

1956-1960 között a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Művészegyüttesben volt színjátszó. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1964-ben Pártos Géza osztályában. Osztálytársa volt többek között Halász Judit, Torday Teri, Szegedi Erika és Polónyi Gyöngyi.
1964-1966 között a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1966-1967 között a Madách Színházhoz került.
1967-1969 között a Nemzeti Színház társulatában dolgozott, majd 15 évig a Vígszínház tagja volt 1969-1984 között.
1967-ben az Egy szerelem három éjszakája című film forgatásán (rendezte: Révész György) méltatlan helyzetbe hozták, amiért beperelt a Magyar Filmgyártó Vállalatot. Bár a pert megnyerte, 25 évig nem hívták filmszerepre.
1984-ben ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahova Vámos
ronix, 2017. június 04. vasárnap, 16:34
Wagner-tematika és világsztárok az Opera jövő évadában
Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója az évadról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Opera produkciókban és látnivalókban bővelkedő évadot kínál 2017/2018-ra.

A Wagner-tematika mellett 28 opera- és balettpremier, köztük több ősbemutató és Magyarországon először látható előadás is szerepel az összesen mintegy 60 különböző színpadi produkció között.

A színpadtechnika és a gépészet régóta esedékes, kilenc hónapon át tartó felújítása miatt zár be az Operaház. A szeptember 9-i Évadnyitány keretei közt ismét láthatók lesznek a népszerű commedia dell'arte-kamaraoperák a Szfinx-teraszokon, de az évadnyitó premiert, a Bánk bán ritkán hallható baritonváltozatát Vidnyánszky Attila rendezésében már az Erkel Színházból közvetíti az intézmény az Andrássy úton felállított kivetítőre.

A korszerűsítést követően 2018. május 24-én, A kékszakállú herceg vára bemutatójának centenáriumán Bartók egyfelvonásosának szentelt minifesztivállal várja vissza közönségét a 21. századi
velemenyezd, 2017. március 02. csütörtök, 14:02
Új kamarakoncert-sorozatot indít a Pécsi Tudományegyetem
A sorozat nyitányaként Herpay Ágnes fagottművész ad szólóestet, zongorán közreműködik Huszics Ibolya - közölte a művészeti kar az MTI-vel.

Közleményük szerint a tizenegy alkalmat számláló őszi koncertsorozat célja olyan rendkívüli produkciók megismertetése, amelyekre a baranyai megyeszékhely "kiemelkedő zenekultúrája mellett is csak ritkábban nyílik lehetőség". Elsősorban szólóhangszerre, énekhangra írott művek és kamaradarabok kerülnek műsorra szonáta- és dalestek, valamint kamarazenekari estek formájában.

Az estekre a művészeti kar nemzetközi hírű, Liszt- és Kossuth-díjas, művészeit, a felnövekvő művészgeneráció képviselőit, valamint világhírű külföldi művészeket is meghívnak - írták, hozzátéve, hogy a most induló őszi sorozat egyfajta felvezetés lesz, majd 2017-ben indítják el a világhírű külföldi művészeket is felvonultató teljes jövő évi sorozatot.

A koncerthelyszínről szólva kiemelték, hogy a mintegy kétszáz fő befogadására alkalmas Liszt-terem kiváló lehetőséget biztosít a
velemenyezd, 2016. szeptember 19. hétfő, 17:16
Húszmillió forintot gyűjtve indult útjára Mága Zoltán...
Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes nyitó hangversenyén, a koncert bevételéből pedig a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak is nyújt támogatást.
Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes nyitó hangversenyén a Szent István-bazilikában, augusztus 21-én.

A telt ház mellett tartott bazilikai koncert bevételéből a hegedűvirtuóz a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak nyújt 2 millió forint támogatást, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. A mecénások felajánlásaiból pedig hozzájárulnak a Szent István-bazilika felújításához és működéséhez. Mindemellett, a hegedűművész több mint ezer hátrányos helyzetű tanulónak ebben az évben is
vicus54, 2016. augusztus 22. hétfő, 18:36
Húszmillió forintot gyűjtve indult útjára Mága Zoltán Hangok és Harangok című fesztiválsorozata
működéséhez.

A koncertsorozat első állomását péntek éjjel, a Debreceni Református Nagytemplomban rendezte a hegedűművész és a koncert bevételéből a hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdési támogatására kétmillió forint értékben ajánlott fel tanszereket, cipőket és ruhákat.

A vasárnap esti koncerten a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében közreműködött Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Attila Kossuth-díjas tenor, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas szoprán, és Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

A hangversenyen - többek között - Mozart, Bach, Paganini, és Verdi művei csendültek fel, vezényelt Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásain is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel, egyebek között a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a
velemenyezd, 2016. augusztus 21. vasárnap, 22:33
Plácido Domingóval közös fellépésre készül Mága Zoltán
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Az egy hónapos fesztiválról Mága Zoltán elmondta: a koncerteket katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezik meg. "Bízom benne, hogy több mint 50 ezer ember jön el a fesztiválra, hiszen csaknem 50 állomásra terveztük a koncertsorozatot" - tette hozzá.

Mint mondta, a fellépők között van Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla és Molnár Levente operaénekes, Szenthelyi Miklós hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész is, a koncerteken a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar fog közreműködni.

Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken is fellépnek, a koncertsorozat végén Horvátországban, Eszéken adnak koncertet, az árvízkárosultak megsegítésére - mondta.

A fesztivál záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.

A
velemenyezd, 2016. augusztus 12. péntek, 12:54
A trubadúr premierjével és a Primavera '16 fesztivállal nyitja a tavaszt az Operaház
Galgóczy Judit rendezése az Erkel Színházban debütál pénteken, majd a vidéki kőszínházak Primavera '16 fesztiváljának is az Erkel ad otthont április 5. és 10. között - hangzott el a programokat beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A Primavera '16 fesztiválon öt vidéki nagyszínház és a Kolozsvári Magyar Opera egy-egy produkcióját láthatja a színház közönsége.

Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a fesztivállal minden évben szeretnék megmutatni a fővárosi közönségnek, hogy nem csak Budapesten van operajátszás; mint mondta, "erős és izgalmas merítést" szeretnének bemutatni.

Az idei felhozatalban találni klasszikust, képviselteti magát a verizmus, a romantika és a kortárs magyar opera is - sorolta Anger Ferenc a Primavera '16 fesztivál több mint 200 évet felölelő gazdag kínálatát.

A Szegedi Nemzeti Színház A varázsfuvolát hozza el Alföldi Róbert rendezésében; a produkció bemutatója tavaly nyáron volt a budapesti Thália Színházban az Armel
velemenyezd, 2016. március 16. szerda, 15:46
Képek, videók
gyongyi-szelet-696x516 .jp
vorosrozsa66
2018. szeptember 25. kedd, 18:53
Lajter Gyöngyi
irmus
2018. augusztus 06. hétfő, 14:09
Fehér gyöngyike virág.jpg
pacsakute
2018. május 29. kedd, 21:29
gyöngyi névb.jpg
zsokica45
2018. január 01. hétfő, 12:11
gyöngyi névv.jpg
zsokica45
2017. november 07. kedd, 18:16
Gyongyi
terezia1951
2017. október 23. hétfő, 13:09
Rejnic Gyöngyi.jpg
jucinenadov
2017. október 01. vasárnap, 12:45
Pelyva Gyöngyi
irmus
2017. augusztus 07. hétfő, 08:41
vargas4.png
beke2vicus
2011. március 10. csütörtök, 21:29
vargas3.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:43
vargas1.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:43
vargas1.png
cady
2010. május 31. hétfő, 00:45
színházban.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:56
Színházban.jpg
chillik
2016. október 27. csütörtök, 05:23
23.Dionüszosz színházban.
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.