Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 12:34 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A család Franciaországban
,,Európa országai közt a francia családpolitika példaképnek számít. Ez azonban nem a családnak juttatott támogatási összegnek köszönhető, annak a személetnek, ami már nagyon korán, Rousseau korától indulva vált meghatározóvá. A gyerek a jövő záloga." - Az alábbiakban Martine Liminski Németországban megjelent írásából közlünk.

Franciaország példakép. Ezt az állítást a szociális hálójáért csodált Németországban fogalmazták meg. Alapja, hogy Európában Franciaország vezet a születési számokban, ott a legmagasabb a nők foglalkoztatási aránya. Ugyanakkor azt, amiért tényleg kivívja ez az ország csodálatunkat, ott sem látják: Franciaországban a szolidaritás a stabilitás fontos alappillére. Ott a családpolitika nem a nők és anyák szükségleteiből indul ki, hanem a gyerekéből. És ezt teszi másfél évszázada. Ott a házimunka, gyereknevelés nem keserű robot, hanem társadalmi értéke van, amit az állam honorál. A kapitalista, neoliberális gondolkodással szemben Franciaországban egy olyan mentalitás áll, ami a család kizsákmányolását pillanatnyi gazdasági kényszerekre hivatkozva megakadályozza. Így, a válság idején a család valódi erődítmény.

Már 1898-ban hangot kapott a Nemzetgyűlésben ez a követelés. Lemire képviselő így fogalmazott: ,,amit kérek, az nem segély és nem kárpótlás. Segélyt átmeneti szükséghelyzetben nyújtunk, kárpótlást pedig azért adunk, ha valakit veszteség ér. Az, ha valakinek családja van, sem nem baleset, sem nem káreset. Ha a családot a gyereknek nyújtott nevelésért támogatjuk, az általa adott szociális szolgáltatást honoráljuk." Lemire azt több mint száz évvel ezelőtt mondta! Már ez is mutatja, hogy Franciaországban a család társadalmi jelentőségéről való gondolkodás nagy tradícióval bír. Ebből a gondolkodásból jött létre az első családtörvénykönyv 1939-ben, továbbá ez a gondolkodás hatott az 1892-ben megjelent Rerum Novarum egyes részeire is. Így alakult ki a családpolitika Franciaországban: a kulcsszó az egyén helyzetbe juttatása. Az állam bízik a szülőkben, pénzt ad a kezükbe. A francia gondolkodás a gyerek jövőjét tartja szem előtt. Ez kialakította a család reális értékének tudatát, és nemcsak az egyén, hanem az egész gazdaság és az egész társadalom számára. Didier Lecaillon, a nemzetgazdaság elismert professzora így fogalmazott: ,,A gazdaságot gyakran összekeverik a számvitellel. Csak a kiadások összegét nézik, anélkül hogy különbséget tennének, fogyasztásról vagy beruházásról van szó. A legfontosabb kérdés ugyanis nem az: Mennyibe kerül? Hanem: Mennyit hoz? Ha a családról beszélünk azt kell tudnunk, hogy kiadásunk mindig beruházás. A franciák számára a családtámogatás a legfontosabb, ám egyre szűkösebbé váló erőforrásba történő beruházás. Ez olyan ügy ott, hogy az emberek veszélybe kerülése esetén az utcára is hajlandók kimenni érte. Amikor Jospin baloldali kormánya a gyerekek után járó támogatást a jövedelemtől akarta függővé tenni, tömegtüntetésekkel válaszoltak a franciák. Polgári tiltakozás a médiában is hangot kaphatott, éles viták bontakoztak ki a parlamentben. Ezt követően a kormány évente tanácskozásra hívja a családegyesületeket. Eredménye, hogy bár az államkassza hiányokkal küzd, de a családtámogatások mértéke nem csökken és mindent megtesznek a születési számok megőrzéséért. Határozott állami támogatási rendszerrel a három gyerekes családmodellt társadalmi példaképpé tették. Természetesen ezt a társadalmi szemlélet is elősegítette, ami a gyereket értékként tartja számon. Az államfő ezt azzal a demonstratív aktussal is aláhúzza, hogy évente kitünteti a legtöbbet szülő édesanyákat az Elysée palotában.

A más szemlélet alapja az eltérő életmód. Az egyén életét erősen meghatározza, hogy jövőjét tekintve családban gondolkodik. Természetes, hogy az emberek akarnak gyereket. Nem azt kérdezik, hogy egyáltalán összeegyeztethető-e a család és a karrier, hanem azt, hogy miként. Nem érzik pokolinak, hogy a házimunka töltse ki napjaikat, és nem ismerik a rossz, gyerekeit elhanyagoló szülő fogalmát. A francia nők is akarnak munkahelyi pályafutást és rá is vannak kényszerítve, hogy dolgozzanak. Mégis sokkal nagyobb számban vállalnak gyereket, sőt több gyereket, mint más európai országokban. Ezt az is elősegíti, hogy nagyobb a lehetőség részmunkaidőben dolgozni és más az egész életmód. Nézzünk egy példát: Az első gyerek születésekor a nők elért átlagéletkora 29 év. Ezt megelőzően a többség elvégezte az egyetemet és dolgozott már legalább öt évet. Már van társadalmilag elfogadott helye, rangja, van munkahelyi tapasztalata. Már dolgozik annyi ideje, hogy kedve legyen váltani. Az anyaságot választja, számára ez lesz az új foglalkozás. Mivel van elegendő munkahelyi gyakorlata, nem nehéz félállást találnia, így a családot - az új foglalkozást - és a régit össze tudja egyeztetni. Még inkább akkor, amikor a kicsi három évesen elkezdi École Maternelle-t, ami nálunk az ovinak felel meg. A három év alatti gyerekek Franciaországban is járhatnak bölcsödébe, de mindössze a gyerekek 11%-a számára veszik ezt igénybe. A dolgozó édesanyák szívesebben alkalmaznak ,,dadákat", akik képzett ,,gyerekvigyázók". Ez szakma Franciaországban. 600.000 az így dolgozó nők száma. Azt is törvényi előírások szabályozzák, hogy egy bölcsődei gondozónő hét kisgyermekre vigyázhat, egy dada pedig négy gyerekre.

A francia nők szívesen döntenek az anyaság mellett, és ezt olyan életkorban teszik, amikor van lehetőség több gyerek vállalására. Így jöhetnek létre a nagycsaládok. A családpolitikai rendelkezések ezt messzemenően elő is segítik. Azok a nők, akik a család mellett más munkát is végeznek, a legtöbbször ezt részmunkaidőben teszik. Az sem lehetetlen, hogy teljes munkaidőben helyezkedjenek el, hiszen a franciáknál más a napi ritmus is. Az anyák reggel nyolckor kezdenek dolgozni, déltől kettőig szünetet tartanak. Ekkor elhozhatják az óvodából, iskolából gyereküket, együtt tölthetnek két órát, ebédelhetnek. Alkalmunk van a közös étkezés közben beszélgetni. Természetesen előfordul, hogy mindez nagy stresszben zajlik le, de mégis együtt vannak. Megvalósul a gondolati, érzelmi kommunikáció, a kapcsolat napi táplálékot kap. A gyereket ért élményekre reagálni lehet. A szülő azt tudja adni a gyereknek, amire neki a leginkább szüksége van: időt. A globalizáció, ami tulajdonképpen a neoliberális verseny nyúlványa, a családpolitikában is megjelent. Hatása, hogy megpróbálja egyfélévé mosni az egyes országok viszonyait. A demográfiai hiány ahhoz vezetett, hogy egyre csökken a jól képzett munkaerő aránya, így a tanult fiatal nőkre kiterjesztette a gazdaság az elszívó erőt, a média ebben nagy segítségére van. Erős a városokban a csábítás. A politikára gyakorolt hatás is egyre érezhetőbb. Az egészben, perspektívában gondolkodás, ami még az évezredfordulón is jellemezte a családpolitikát veszélybe kerül a neoliberális globalizáció rövidlátó mérlegelő, haszonelvű személete miatt. Megpróbálják például az óvodákat privatizálni, hogy kiadásokat takarítsanak meg és kiengedik az állami felügyelet alatt tartott óvónői képzési rendszert. A privatizáció eredménye az lesz, hogy az óvodák puszta gyerekmegőrzővé válnak. Jelentős megtakarítást érhetnek el az átalakítással, de ezt a jövő terhére teszik. A lakosság tiltakozása remélhetőleg elég erős ahhoz, hogy ezt ne vihesse keresztül a kormány. A gyerek-, iskolakérdés esetén a franciákban még megvan az az érzékenység, hogy villámgyorsan százezrek vonulnak ki az utcákra tiltakozásul.

Családi juttatások: Van jövedelemtől független családi pótlék, van a születéskor juttatott támogatás, és szülői ,,díj". Tanácsadáson segítenek a családoknak abban, hogy mit válasszanak: az anya marad otthon a gyerekével, vagy dadát fogadnak. A családok számára anyagilag vállalható, ha az anya több évre otthon marad. A nők számára valóban adott a szabadság, hogy az otthon maradást válasszák. És ezt a francia nők szívesen meg is teszik. Továbbá 2004-ben módosították a családi pótlék rendszerét, e szerint honorálják azt, ha az anya részmunkaidőben munkát vállal.

Miben lehet Franciaország példakép számunkra? Pestalozzi eszményét arról, amit a leginkább adnunk kell a nevelésben, így foglalta össze: időt, odafordulást és gyengédséget. Aki ezt adja, szeretet ad. És ez a legfontosabb. Természetesen Franciaországban sem tudnak belőle eleget adni. Az igyekezet azonban megvan arra, hogy a feltételeket megteremtsék a családok számára. Bizalmat, biztonságot nyújtanak nekik, együttműködnek velük, meghallgatják őket: talán ez az, amiben példát nyújthat Franciaország.

Magyar Kurír
majamaria, 2009. szeptember 12. szombat, 15:51
Címkék: Martine Liminski Németországban, Európában Franciaország, Rerum Novarum, Didier Lecaillon, Amikor Jospin, École Maternelle-t,
Kommentek
Korrupció vádjával 13 évi börtönre ítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét
Meng 2016-tól állt a nemzetközi rendőrségi szervezet élén, de nem tudta kitölteni négyéves megbízatását, mert amikor 2018. szeptemberben hazalátogatott Franciaországból, a kínai hatóságok őrizetbe vették. Ezt követően lemondott posztjáról, majd tavaly júniusban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Az Interpol volt elnöke ellen mintegy 14,5 millió jüan (körülbelül 600 millió forint) kenőpénz elfogadása miatt emeltek vádat hazájában, ahol menesztették a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesi tisztéről, és kizárták a kommunista pártból is (KKP).

Menget a bíróság keddi döntése szerint kenőpénzek elfogadása és hivatali pozícióval történő visszaélés miatt a börtönbüntetés mellett 2 millió jüan (87 millió forint) bírság megfizetésére ítélték. A bíróság közleményéből az is kiderült, hogy az elítélt nem kíván fellebbezni az ítélet ellen.

A KKP fegyelmi bizottsága tavaly márciusban kiadott közleménye úgy fogalmazott: Meng a befolyását kihasználva igyekezett fenntartani
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 10:11
PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak
cégük kilátásait illetően sem bizakodók, mindössze 27 százalékuk nyilatkozta azt, hogy "nagyon bizakodó" a következő 12 hónapra nézve, ami 2009 óta a legalacsonyabb szint, és az előző évi 35 százalékhoz képest is csökkenést mutat.

A nagyobb gazdaságok közül Kínában és Indiában a legbizakodóbbak a vezérigazgatók 45, illetve 40 százalékos arányban. Az Egyesült Államokban a cégvezetők 36 százaléka, Kanadában 27 százaléka, az Egyesült Királyságban 26 százaléka, Németországban 20 százaléka, Franciaországban 18 százaléka, Japánban pedig - ahol a vezérigazgatók a legkevésbé optimisták - a cégvezetők 11 százaléka bízik abban, hogy 2020-ban nőnek a bevételeik.

A PwC megjegyzi: a cégvezetők előrejelzéseinek 2008 óta végzett elemzése alapján nagyon szoros összefüggés van a vezérigazgatók 12 hónapos bevételnövekedésbe vetett bizalma és a világgazdaság által elért tényleges növekedés között. Ha ez továbbra is helytálló, a globális növekedés 2020-ban 2,4 százalékra lassulhat, ami számos becslésnél alacsonyabb,
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 21:02
Ukrán repülő - Kijev: nehéz tárgyalások zajlanak Iránnal a feketedobozok átadásáról
elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk. "Ha nem sikerül, további lehetőségként felmerül még Ukrajna és Franciaország, de eddig még nem született döntés arról, hogy más országba küldjük őket" - tette hozzá az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át a feketedobozokat, jelezve, hogy Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amely képes megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete. Két utas volt még ukrán állampolgárságú,többiek hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán több napi tagadás után január 11-én végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 20:42
A román Dacia autógyár 5,1 százalékkal több gépkocsit értékesített tavaly
A cég pénteken kiadott közleménye szerint az export 5,4 százalékkal nőtt. A gyártott gépkocsik közül több mint 581 ezret Európában értékesítettek, ezzel a Dacia a 13. helyre jött fel az európai autógyártók rangsorában.

A legtöbb Daciát - több mint 140 ezret - Franciaországban értékesítették tavaly, de az Olaszországban, Németországban és Spanyolországban eladott Daciák száma is meghaladta a hazai piacon értékesített 55 463 autót. A Romániában elért eredmény jobb ugyan az előző évinél, de a növekedés üteme 1,5 százalékra lassult az egy évvel korábban elért 26 százalékos növekedéshez képest.

A Dacia valamennyi modelljéből többet adtak el tavaly, mint 2018-ban,a legjobban a Logan fogyott Romániában, ebből több mint 20 ezret értékesítettek. A Duster bizonyult tavaly is a legkedveltebb hobbiterepjárónak az országban, a modellből Romániában eladott 12 795 jármű 70 százaléka összkerékmeghajtású volt.

A Dusterből egy speciálisan átalakított modellt is gyártott tavaly a pitestii Dacia-üzem,
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 16:39
Szakértő: csökkent a francia tüntetések támogatottsága
A műsorban arról beszéltek, csütörtökön újabb országos tiltakozónappal folytatódik Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak.

Soós Eszter Petronella elmondta, a szakszervezeti nyilatkozatokból és a párizsi közösségi közlekedési helyzetből arra lehet következtetni, hogy mostanra kicsit "leült" a tiltakozás, ezért arra számít, hogy kevesebben lesznek a csütörtöki megmozduláson.

Hozzátette, a szakszervezetek tisztában vannak azzal, hogy ha hagyják kifulladni a tiltakozást, akkor nagyon nehéz lesz újra elindítani azt; ugyanakkor a kormány is tisztában van ezzel, s jól láthatóan a "kifárasztásra" játszik.

"Ilyen szempontból valóban kulcskérdés, hogy ma mennyien lesznek, és, hogy lehet-e újabb lendületet adni a sztrájkmozgalomnak" - fogalmazott.
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 09:21
Franciaország lakosainak száma meghaladta a 67 milliót, de csökkenőben a növekedés mértéke
Franciaországban - amely Németország után a legnépesebb európai uniós ország - születik továbbra is a legtöbb gyerek Európában: a 2017-es uniós adatok szerint 1,9 gyerek jut egy francia nőre, megelőzve ezzel Svédországot (1,78) és Írországot (1,77).

Tavaly 753 ezer születést regisztráltak Franciaországban, ami 6 ezerrel kevesebb mint az előző évben, és 612 ezer halálesetet, ami viszont 2 ezerrel több mint 2018-ban. A lakosság száma így 141 ezerrel nőtt, de a második világháború óta ez a legalacsonyabb szintű emelkedés.

Jóllehet a születések száma 2015 óta csökkenő tendenciát mutat, az INSEE szerint a lakosság növekedése most is inkább a születésnek, mintsem a migrációnak köszönhető. Tavaly 46 ezerrel többen telepedtek le az országban, mint ahányan elköltöztek, és ez csökkenés 2018-hoz képest.

A születések számának csökkenése az előző évek után 2019-ben is megfigyelhető, de a ritmus lassult, és az INSEE kommentárja szerint "stabilizálódott a termékenység": tavaly 6 ezerrel kevesebb gyerek
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 16:40
Kollektív lemondással fenyegetőzik több mint 1200 kórházi orvos Franciaországban
Az aláírók - akiknek mintegy fele osztályvezető főorvos - jelezték, hogy a betegek ellátását azután is folytatják, hogy lemondanak adminisztratív funkciójukról.

Az orvosok fellépése újabb fejezete a közegészségügyben 2019. március 18-án kezdődött tiltakozási hullámnak, amely a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként indult. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok. Az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen.

"A közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform" - írták az orvosok a Libération című napilapban közzétett levelükben.

Az orvosok szerint a kormány által novemberben bejelentett sürgősségi csomag nem elégséges a helyzet javítására.

Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után a francia kormány bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 16:09
Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban
Vasárnap a kormány képviselője közölte, kivennék a reformból azt a passzust, amely pénzelvonással büntetné a 64 éves koruk előtt nyugdíjba menőket.

"Messze vagyunk még a történet végétől, folytatni kell a nyomásgyakorlást" - mondta hétfőn Laurent Berger, a legnagyobb és egyébként reformpárti szakszervezet, az CFDT vezetője.

Az állami vasúttársaságánál a dolgozóknak csak 4,3 százaléka sztrájkolt hétfőn. Ennek ellenére még mindig fennakadások vannak a közlekedésben, mert a sztrájkolók között sok a mozdonyvezető.

A vonatoknak mintegy kétharmada közlekedik, a párizsi metrók többsége viszont csak a csúcsforgalmi időkben jár.

A szakszervezetek csütörtökre újabb országos tiltakozónapot szerveznek országszerte, amely teszt lehet mindkét fél számára, miközben a kormány továbbra is eltökélt a nyugdíjreform végigvitelében.
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 19:02
Képek, videók
Franciaországban - BO
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:17
Franciaországban
sanci81
2014. augusztus 31. vasárnap, 18:30
Valahol Franciaországban.
mailona
2012. október 02. kedd, 19:47
Franciaországban
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:42
Franciaországban 2009.sze
judit0716
2010. április 05. hétfő, 10:01
Menton,Francíaországba n
lerzsy
2008. október 06. hétfő, 09:53
Németországban, 2006-ban
orban47
2016. október 05. szerda, 18:22
Németországban
orban47
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:13
Valahol Németországban.JP
colonel
2013. december 25. szerda, 23:24
Burg Katz Németországban.
pacsakute
2013. november 04. hétfő, 18:23
0 kastély Németországban.
lovaszmarika
2012. augusztus 26. vasárnap, 15:46
Levente Németországban
ercseimarika
2011. július 31. vasárnap, 20:37
Németországban
syska0127
2009. október 23. péntek, 16:02
Aurél Németországban,( ná
vindiesel
2008. július 31. csütörtök, 10:15
86 Ulm Németországban
djedgar
2008. július 10. csütörtök, 09:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.