Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 17:10 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A spanyolnátha a járvány kitörése előtt akár két évvel korábban is létezhetett
A világon körülbelül 50 millióan haltak bele a spanyolnáthába, amelyet első esetei idején jelentéktelen fertőzésnek tartottak - olvasható a Human Vaccines & Immunotherapeutics című szaklapban.

Úgy vélik, ha az orvosok felismerték volna, hogy influenzában halnak meg a katonák a franciaországi Etaples-ben és az angliai Aldershotban 1916-ban, akkor a tudósok jobb eséllyel vágtak volna bele egy kétéves védőoltási programba, így valamennyire elkerülhető lett volna a pusztítás, amelyet a spanyolnátha okozott - írta John S. Oxford angol influenzakutató és Douglas Gill hadtörténész.

A két tudós azt kutatta, hogy bukkant fel a spanyolnátha 1915-ben és 1916-ban két katonai kórházban. A Lancet orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányokat vették alapul.

Azokban az években évente akár 30 ezer katonát is kezelhettek a brit hadikórházakban Angliában és Franciaországban az influenzára jellemző tünetekkel. 1917-ben azonban egy etaples-i orvoscsoport páciensek százait kezelte egy "szokatlanul halálos kórral", amely "komplex" légzőszervi tüneteket okozott.

A dél-angliai Aldershot három vezető orvosa nagyon hasonló tünetektől szenvedő betegeket kezelt. A betegségre mindkét kórházban jellemző volt, hogy a kisebb tünetek gyorsan súlyosbodtak, majd halálhoz vezettek - ami mindegyik esetben valamilyen bakteriális felülfertőzés miatt következett be.

A halálozás mindkét orvoscsoport eseteinél 50 százalékos volt, angol és francia kollégáiknak a Lancetben 1917-ben közölt tanulmányából tudták meg, hogy a kór máshol is megjelent.

Ez az információ segített Oxfordnak és Gillnek, hogy a 20. század leggyilkosabb járványának gyökereit megtalálják abban a kórban, amelyet annak idején kisebb légzőszervi fertőzésnek írtak le.

"Azonosítottuk a járvány hosszú időn át figyelmen kívül hagyott kitöréseit: amiket annak idején kicsinek tartottak, egyre nagyobb jelentőségűvé váltak, a közelgő katasztrófa előjelei voltak" - mondta Oxford, a londoni Queen Mary egyetem professzora.

A két kutató elemezte a spanyolnátháról szóló újabb tanulmányokat is, a legmodernebb genetikai módszerrel kimutatták az 1915-16-ban jelentkező influenza A-vírus H1N1 törzsének mind a nyolc génjét.

A modern tanulmányokból kitűnt, hogy a vírus hordozói eleinte ludak, kacsák és hattyúk voltak, majd a vírus valószínűleg vándormadarak ürülékén keresztül fertőzte meg a katonákat.

"Ma már tudjuk, hogy egy járványkitörés előtt álló vírus egyedülálló vonása, hogy nem terjed emberről emberre. Etaples-i és aldershoti kollégáink jó diagnoszták voltak, de félrevezette őket, hogy a fertőzés nem terjedt emberről emberre, így nem tudták kimutatni a háttérben álló okot, az influenzát" - magyarázta Oxford.

"Korabeli amerikai és francia patológusok igyekeztek kifejleszteni a kór ellen univerzális oltóanyagot, törekvéseiket azonban rossz irányba térítette, hogy a halálozások végső oka légzőszervi baktériumfertőzés volt" - tette hozzá.

Erőfeszítéseikkel csökkentették a halálozások számát, de hatástalanok voltak, ahogy a vírus emberről emberre kezdett terjedni. "Ekkor következett be a katasztrófa. Mintegy negyven napon belül egymillióan fertőződhettek meg - valószínű, hogy ez történt 1918-1919-ben" - vélte a professzor.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 20:29
Címkék: Human Vaccines, John, Douglas Gill, A-vírus H1N1, járvány kitörése, világon körülbelül,
Kommentek
Ady Endre 100 éve hunyt el
Ma van 100 éve, hogy a huszadik századi magyar irodalom egyik legnagyobb költője, Ady Endre elhunyt.
a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjeként tartjuk számon, de a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja is volt egyben. A költő 1877-ben született Érmindszenten, s több átlagostól eltérő testi adottsággal jött a világra, például mindkét kezén hat ujja volt, ám ezeket eltávolították. Ady a kiválasztottság táltosjeleként tekintett sokujjúságára.

Ady Endre a nagykárolyi és zilahi gimnáziumi évei alatt írta első költeményeit, ezt követően pedig az egyetemi előadásokat hanyagul látogatta a Debreceni Jogakadémián, sokkal jobban érdekelték őt a lapok. Előbb a Debreczeni Hírlap, majd Debreczen című folyóirat munkatársa lett. Jó újságíróvá vált, prózai stílusa a Nagyváradi Naplónál fejlődött ki.

Első két verseskötete nem volt túl sikeres. 1906-os, harmadik, Új versek című verskötete lett mérföldkő a magyar irodalomban. Publikált a Nyugatban is, más lapokban pedig,
foldinefehereva, 2019. január 27. vasárnap, 18:36
Elkészült a Várkert Bazár első világháborús kiállításának harmadik része
Schmidt Mária, aki szerint az első világháborút lezáró békék következményeként Európa elveszette vezető szerepét a világban, és az egész 20. század háborús körülmények közt telt el.

Hozzátette: az első világháborút, az európai hatalmak közötti patthelyzetet az Egyesült Államok belépése döntötte el, amely a világ új uraként, az egyetlen gazdaságilag prosperáló, hitelt nyújtani képes hatalomként került ki a konfliktusból.

Látványos installáció emlékezik meg az 1918 és 1922 között pusztító spanyolnátha járványról, amelynek világszerte 20 millió áldozata volt. A vírus végzett Eötvös Loránddal, IV. Károly magyar királlyal, Ady Endrével és Gustav Klimttel is. Külön terem foglalkozik az első világháború után létrehozott Népszövetséggel, amely az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elődjeként az országok közötti konfliktusok békés megoldására törekedett volna, ám az Egyesült Államok csak kívülről támogatta a szervezetet, az európai győztes hatalmaknak pedig nem volt elég erejük a működtetésére.

A régi
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 14:18
Amikor négy birodalom omlott össze
meghosszabbították.

A Nagy Háború következményei

Érdekesség, hogy a második világháborúban, 1940. június 22-én a hitleri Németország bosszúként ugyanebben az erdőben, ugyanebben a vasúti szalonkocsiban íratta alá a Franciaország feltétel nélküli megadásáról, területe kétharmadának német megszállásáról szóló fegyverszüneti egyezményt.

Az első világháború szomorú egyenlege: mintegy 10 millió elesett katona a frontokon, ugyanennyi ember halt meg járványok, főként az 1918-19-es spanyolnátha miatt és éhezés következtében.

Wikipédia


A harcok során vetették be először a tankot és a vegyi fegyvert, valamint nagy számban harci repülőgépeket és tengeralattjárókat.

A háborúban négy birodalom omlott össze: a német, az osztrák-magyar, az orosz és az oszmán, ezek romjain ugyanakkor Finnországgal, a balti államokkal,
menusgabor, 2018. november 11. vasárnap, 21:00
Novembertől forog Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem
eladható műfaj, ő olyan magyar filmet akar forgatni, amelyet vetítenek az európai multiplex mozihálózatokban vagy akár Dél-Amerikában és az ázsiai országokban is. "Örülnék, ha a párizsi Champs Élysées-n is menne, legalább este tíztől" - jegyezte meg.

A Post Mortem klasszikus kísértetsztori, közvetlenül az első világháború után játszódik egy magyar faluban, ahova elvetődik Tomás, a post mortem-fotós, aki a halottakat fotózza az elhunyt családjának körében. Olyan világot élünk, amikor a háború és a spanyolnátha rengeteg áldozata miatt a kísértetek szinte ellepték a Földet, ebben a faluban pedig kifejezetten sok kísértet van. Tomás belecsöppen a megszállott falu életébe, megismer egy tíz év körüli kislányt, Annát, és együtt próbálnak valamit tenni a kísértetjárás ellen.

Az Állítsátok meg Terézanyut!, A vizsga és a november 4-én - az október 23-i ünnepkörhöz kapcsolódóan - a Duna tévében látható Trezor című film rendezője hat éve dolgozik a Post Mortem előkészítésén. "A horrornak, mint minden más
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 12:12
Borsodi világapokalipszis némasága 83 éve
rám téve nemi vessző jelüket kerékpárra lökéssel, felsorolhatatlan beduin és különféle népével az összes országnéven berendezetteknek magyar felvett nevűekkel, városnevűekkel, amelyek Farkas nevekkel Müller halálfátylas világát hozzák létre országok és városok átcserélésével. Valamennyi pusztítót megtisztította a romániai tik sem vagytok magyarok ózdi feketemágus kivégző sátánista népe.

Miskolc összetörte a fülemet a spanyol pusztítója miatt 1976-ban még, majd berendezte Vassékkal a Spanyolnátha folyóiratot ismétlésben, miután végtelen hosszabbításban a vasnép, amelyik tisztátalan lelkeket jelent saját sorsát, szerepét rajtam végrehajtotta kegyetlenül, könyörtelenül az egész média tudtával születésem óta. 1995 óta lengedezett a bal fülemben a spanyol pusztító miatt a Hunnia börtön csapása, nem értem, hogy miért.Elvesztettem a hallásomat is, nem tudtam a fejemen feküdni. Bródy János jeruzsálemi elmeosztályának a szöveggyűjteményében található penitenciás kislányáldozás állandó világapokalipszist
kohlinka, 2018. szeptember 22. szombat, 13:53
Szép napot mindenkinek!
Karinthy Frigyes magyar író, költő, műfordító.
Születési dátum: 1887. június 25., Budapest

Meghalt: 1938. augusztus 29., Siófok
Amit szerelemnek neveznek, az nem vágy, nem gyönyör - annak semmi köze erotikához, érzékekhez. Amit a testből elvon magának, az éppen csak a szépség - de nem a test ingerlő szépsége, hanem valami ismeretlen és megfoghatatlan: a kifejezés, melynek egyetlen területe és lehetősége az emberi arc.
Karinthy Frigyes
1918-ban Karinthy teljesen összetört, amikor elveszítette első feleségét, Judik Etelt.
kirscha, 2018. június 27. szerda, 08:09
A cserépkori ismétlésből Törökország Hagia Sophia
Törökország népe egykor magyar volt, ahogyan az áldozásommal emelt irigység, egykori római egyház ellenes csapás, Fábry bemutatta. Török Laci osztálytársam az egyik törökországbeli magyar, feltételezés szerint mindig is itt éltek. Külseje is török, meg a beszéde.
Török Laci apja egyszer mondta, hogy ők a mi családunkkal rokonok, csak apáék nem ismerték el. Apa brazil angyal volt Kohut néven, a Kohutok német árja Isten népe, nagyapám volt az, akit megtámadtak a cigánytelepével a Rákóczi térnek, amióta visszajöttek folyamatosan támadtak, beléjük lépve, összeveszítve őket együtt Romániával, mert neki is ez a módszere a nyomorba tétel mellett,ahogyan Szaszák nagymamámat összeveszítette a rokonaival, nyomorba téve a Thököly utcán, amivel kezdtek együtt a Honvéd kiadó könyveivel Honvéd temetőkkel, mint Szaszák angyalt, megtermékenyítve mindenkit ugyanúgy, mint engem. Nagymama miatt a romániai boszorkány hozta létre az angol királyi családot árnyékokként kezdetben, majd Diana a miskolci Rákóczi térről, Katalint
kohlinka, 2018. március 28. szerda, 16:54
Képek, videók
Highbush áfonya - Vaccini
durcimarcika
2019. augusztus 22. csütörtök, 10:30
Fekete áfonya (Vaccinium
pacsakute
2012. július 12. csütörtök, 11:16
260px-Vaccinum_myrtill us_
sarkadykati
2011. szeptember 07. szerda, 01:43
93_Vaccinium_macrocarp on.
dandej
2009. április 17. péntek, 21:56
Richar S. Johnson.jpg
durcimarcika
2019. július 11. csütörtök, 10:32
John Allen Chau -
dandej
2018. november 23. péntek, 18:12
632x833_5536_Alexz_Joh nso
ladymoon
2018. június 24. vasárnap, 16:27
johnson-floor-tile-500 x50
kathyvp
2018. június 24. vasárnap, 11:50
harry-elton john.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 21:44
John Green - Csak azt aka
sanci81
2018. február 16. péntek, 17:29
John Green - Az öröm nem
sanci81
2018. február 16. péntek, 17:27
John Foster - Minden gyön
sanci81
2018. február 16. péntek, 17:26
John Lennon idézet
cuppika59
2018. január 18. csütörtök, 10:15
az-igazsag-john-f-kenn edy
menusgabor
2017. november 22. szerda, 17:26
john-carter-anamesa-se -dy
charlotteani
2017. augusztus 28. hétfő, 23:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.