Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:20 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
KSH: az ipari termelői árak 5,5 százalékkal nőttek 2018-ban
A belföldi értékesítésben a termelői árak 6,2százalékkal haladták meg a 2017. decemberit és 6,0 százalékkal az előző év átlagát.

Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben 0,5 százalékkal csökkentek az árak a novemberi 0,4 százalékos esés után. Azt megelőzően viszont tíz hónapon át emelkedtek a belföldi árak.

A hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,3, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 10,4 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz mérten. A járműgyártásban 4,3, a számítástechnikai cégeknél 6,4, a gépgyártásban 5,4 százalékkal nőttek a termelői árak 2017 decemberéhez viszonyítva, az élelmiszeriparban 3,0 százalékos volt az emelkedés.

A beruházási javakat gyártók 4,4, a tartós fogyasztási cikkeket gyártók 4,5 százalékkal emelték az árakat.Az exportárak egy év alatt 3,9 százalékot, ezen belül a 96,4 százalékos súlyú feldolgozó ipari exportárak 3,5 százaléknyit emelkedtek tavaly decemberre és 5,2 százalékkal a teljes év átlagát mérve. A járműipar exportárai 2,9, a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártói 3,4 százalékos áremelkedést értek el az exportpiacaikon. Az élelmiszeripar exportárai 1,8 százalékkal nőttek egy év alatt tavaly decemberre.

Tavaly decemberben a forint árfolyama az euróval szemben 3,07 százalékkal (9,61 forinttal), a dollárhoz képest 7,19 százalékkal (19,03 forinttal) gyengébb volt, mint egy évvel azelőtt. Éves átlagban a forint 3,12 százalékkal gyengült az euróval, de 1,47 százalékot erősödött a dollárral szemben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 31. csütörtök, 10:01
Címkék: ipari termelői, belföldi értékesítésben, termelői árak, előző hónaphoz, belföldi árak, hattizednyi súlyt,
Kommentek
Csökkent az INA nettó nyeresége tavaly
3,484 milliárd kunát (149 milliárd forint) tett ki, ami némileg meghaladja az előző évit.

Az INA a bevételek növekedését főként a nagyobb eladással és a kőolajszármazékok kedvező árával magyarázza.

Fasimon Sándor, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az elmúlt néhány évhez képest 2017-ben rekord osztalékot fizetett az INA, és 2018-ban újra komoly eredményt ért el a vállalat. Kihasználta a piaci körülményeket és növelte eladásait, valamint az EBITDA eredményét, így a bevételek további 20 százalékkal nőttek 2017-hez képest 22 milliárd kunára - mondta.

A nyersolaj és gáz kutatásra és kitermelésre - mint a vállalat bevételeinek fő generátorára - hatással volt a Brent olaj magasabb ára. Az EBITDA ebben az üzletágban túllépte a 3 milliárd kunát, ami 22 százalékkal több, mint 2017-ben volt - hangsúlyozta Fasimon Sándor.

A finomítás és a marketing területén továbbra is veszteséget termel a vállalat a finomítói tevékenység miatt. Ugyanakkor a tőkebefektetés növelése azt mutatja, hogy az INA
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 19:53
Tőzsde - Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok
A londoni FTSE100 index 0,85 százalékos mínusszal, a frankfurti DAX-30 0,19 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,01 százaléknál csekélyebb, stagnálással egyenértékű emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Csütörtökön az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások eredményeihez fűzött remények, a Brexitet övező bizonytalanság, valamint vállalati eredménybeszámolók is befolyásolták a befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulását.

A nap vesztese Európában a bankszektor volt, miután szerdán az SVT svéd televíziós csatorna a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva azt közölte, hogy a Swedbank is részese lehetett annak a nyolc éven át tartó sokmilliárd eurós pénzmosási ügynek, amelynek eddigi gyanúsítottja a dán Danske Bank volt. A Swedbank 9 százalék feletti veszteséggel, míg a Danske Bank csaknem 4,3 százalékos mínusszal zárta a kereskedést. Az SVT állítása szerint a
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 19:02
Stabil bevétellel számol 2021-ig a Magyar Telekom
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett középtávú vállalati előrejelzés szerint az EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) évente átlagosan 1-2 százalékkal, a szabad cash-flow átlagosan 5 százalékkal nő a következő években. A CAPEX költését (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) az ideivel azonos szintentervezi tartani a vállalat.

A Magyar Telekom a 2019. évi eredmény után részvényenként 27 forint osztalék fizetését valószínűsíti. (A hivatalos osztalékjavaslatot később terjesztik a közgyűlés elé.)

A középtávú stratégia - mint írták - a változó üzleti környezetben rejlő lehetőségek kiaknázására összpontosít. Fejlesztéseik közül kiemelték többek között az optikai hálózat gyorsuló kiterjesztését, a rézhálózat kivezetését és az ED3 hálózat modernizálását. A Magyar Telekom ezen felül piaci helyzetének megőrzésére, az új technológiai lehetőségek kihasználására és hatékonyságának javítására törekszik a közlemény szerint.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:51
PM: az orosz befektetők is értékelik a magyar gazdaság növekedését
A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozásokat követően kiemelt gazdasági és kereskedelmi partnernek nevezte Oroszországot. Moszkva jelentősége az energiabiztonságban meghatározó, ám az orosz-magyar együttműködésben a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vízgazdálkodás és a turizmus is húzóágazat - tette hozzá.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az uniós kereskedelmi embargó miatti visszaesést követően az Oroszországgal folytatott kereskedelem forgalma 2017-ben 30 százalékkal, 2018 első 11 hónapjában pedig 20 százalékot meghaladó mértékben bővült. Biztatónak nevezte a magyar vállalatok oroszországi eredményeit is, kiemelve a Mol 1,3 milliárd eurót meghaladó befektetéseit, valamint a magyar agrár- és egészségipari technológia gyors oroszországi terjedését.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:21
Lavrov: tízmilliárdos veszteségeket okoznak Európának az Ukrajna miatt bevezetett szankciók
tízmilliárd, talán több százmilliárd dolláros veszteségeket szenvednek el. Mindezt azért, hogy a Kijevi rezsim folytassa a háborút a saját népe ellen? Nem gondolom, hogy ez érdekében állna az európaiaknak" - fogalmazott.

Mint mondta, azt tapasztalja, hogy az EU üzleti körei belefáradtak már a szankciókba és a konfrontációba, és a teljes körű együttműködés helyreállításában érdekeltek. Kijelentette, hogy Moszkva kész erre. Közölte: az EU és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, és elérte a 300 milliárd dollárt, azonban így sem éri el a 2013-as 440 milliárd dollárt.

Megjegyezte, hogy "az oroszellenes propagandakampány ellenére", szórványos jelleggel ugyan, de megkezdődött az EU és az Oroszország közötti politikai párbeszéd is. Ezek a kapcsolatfelvételek szerinte azt jelezik, hogy "a kapcsolatok további romlásának nincsenek objektív okai".

Lavrov szerint meghiúsultak az Oroszország gazdasági és műszaki haladásának megakadályozására irányuló kísérletek. Rámutatott,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:11
BÉT - Szakértő: kis emelkedéssel zárt a BUX
A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Demjén Ottó, az OTP Treasury osztályvezetője az M1 aktuális csatornán elmondta: semleges volt a nemzetközi hangulat, a BUX kis emelkedéssel zárt. A szakértő kiemelte: a vezető részvények közül a Richter erősödött leginkább, és pluszban tudott zárni az OTP is, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama viszont gyengült.

A Mol 26 forinttal, 0,78 százalékkal 3306 forintra csökkent, 2,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,77 százalékkal 11 710 forintra erősödött, forgalmuk 3,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,50 forinttal, 0,74 százalékkal 468,50 forintra esett, forgalma 900,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal, 1,85 százalékkal 5500 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,8 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3835,44 ponton zárt csütörtökön, ez 1,93 pontos, 0,05 százalékos csökkenés
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:01
Kismértékben bővült a légi áruforgalom 2018-ban
A montreali szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, árutonna-kilométerben mérve 2017-ben 9,7 százalékos növekedést mutattak ki, így a 2018-as bővülési ráta jelentős csökkenést jelent. Hátráltatta a szektor működését, hogy a légitársaságok ennél nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal növelték kapacitásaikat, ami nyomást helyezett a jövedelmezőségre és a gépek töltöttségre is - tették hozzá.

Elemzésében a szervezet rámutatott, hogy bár az e-kereskedelem jelentősen bővült 2018-ban, ezt a hatást több tényező is ellensúlyozta. Egyrészt befejeződött a kereskedők előzetes raktárfeltöltése, csökkent a globális kereskedelem aktivitása, csökkentek a bizalmi indexek és a nagy exportáló cégek rendelésállománya is elmaradt a várakozásoktól.

A globális légi áruforgalomban továbbra is Ázsia-Óceániának van a legnagyobb, 35,4 százalékos piaci részesedése, ugyanakkor ebben a régióban mérték a legalacsonyabb, 1,7 százalékos növekedést. Európa 23 százalékos részesedéssel bír, az öreg
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 16:31
Bemutatták a nyaralóhajózási program első hajóját az Utazás kiállításon
Kiemelte, a közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég az idén május végéig ezen kívül további 9, majd 2020-ban újabb 10 járművet szállít le.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy a gyártó a közbeszerzési eljárás eredményeként a listaárnál olcsóbban és magasabb felszereltséggel szállítja a húsz járművet.

Beszámolt arról is, hogy a nyaralóhajózási programban szereplő 11 kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert azok közül a legolcsóbb is 30-40 százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet.

A Mahart szakemberei és különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot 5 kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás - tette hozzá.

Révész Máriusz kiemelte, hogy az idén kísérleti jelleggel tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tó, Felső-Tisza vidéken, amely a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:31
Képek, videók
106százalék
gezemice1949
2016. április 25. hétfő, 09:32
100-százalékban-biztos -ho
lilagondolatok
2016. április 09. szombat, 08:24
111százalék
gezemice1949
2016. március 10. csütörtök, 09:07
116százalék
gezemice1949
2016. március 10. csütörtök, 09:04
DK 2 százalék.jpg
agica2004
2014. január 09. csütörtök, 15:37
60százalék.jpg
maroka
2013. január 20. vasárnap, 11:51
70 százalék víz2.jpg
basikele
2012. október 07. vasárnap, 00:19
16 százalékos adókulcsw.j
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:02
100 százalék.jpg
agica2004
2010. július 09. péntek, 13:25
termeloi-mezesuveg.jpg
szidnifox
2011. október 26. szerda, 17:51
belföldi-szállás-velem ér-
margoboszi
2013. december 17. kedd, 18:05
A 12 hónap.jpg
pacsakute
2018. november 17. szombat, 20:48
anna198908 8 honapos terh
zsokica45
2018. szeptember 02. vasárnap, 08:25
Lala cicám, hónapos.jpg
kicsoda57
2018. július 02. hétfő, 10:41
Lala 3 hónapos
kicsoda57
2018. július 01. vasárnap, 15:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.