Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 08:01 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A műanyag zacskók használatának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot a német kormány
A műanyag hulladék mennyiségének csökkentését szolgáló javaslat szerint a kiskereskedelmi vállalkozások nem hozhatnak forgalomba 15 és 50 mikrométer közötti falvastagságú műanyag tasakokat, vagyis áruházi szatyrokat.

Betiltják az úgynevezett biozacskókat is, a csomagolási törvényt módosító javaslat indoklása szerint azért, mert nehezen bomlanak le, és az alapanyagnak használt növények termesztéséhez gyakran rendkívül sok rovarirtó szert használnak, és így nem jelentenek igazán környezetbarát, fenntartható alternatívát a hagyományos műanyag zacskók helyett.

A tilalom megsértése 100 ezer euróig (33 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtandó - áll a javaslatban, amely fél év türelmi idő után válhat törvénnyé, ha elfogadja a törvényhozás mindkét kamarája, a Bundestag és a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat.

A 15 mikrométernél vékonyabb falú, ultrakönnyű tasakokat nem tiltják be. Ezek a zacskók főleg a darabonként árult zöldség és gyümölcs higiénikus szállítását szolgálják, nemigen van helyettük környezetbarát alternatíva, és használatuk korlátozása arra ösztönözhetné a termelőket, gyártókat és kereskedőket, hogy még több terméket forgalmazzanak eleve műanyag csomagolásban - emelte ki közleményében a német kormány, megjegyezve, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv is kivételt tesz az ilyen zacskókkal.

A kormány 2016-ban megállapodott a kiskereskedelmi ágazat képviselőivel, hogy külön törvény nélkül, önként díjkötelessé teszik az addig ingyenes áruházi műanyag zacskókat. Ennek hatására az egy főre jutó zacskófogyasztás csaknem kétharmaddal csökkent, évi 68 darabról 24-re.

Azonban a lakossági csomagolóanyag-felhasználás így is történelmi csúcson van Németországban, és folyamatosan növekszik. Egyszer használatos műanyag vagy papír pohárból például átlagosan óránként 320 ezer darab fogy, és a műanyag hulladék mennyisége valamennyi típust együttvéve 2015 óta 3,9 százalékkal emelkedett, 6,15 millió tonnára.

Ezért további lépéseket tesznek a műanyagok használatának csökkentésére és az újrahasznosítási arány növelésére, például a környezetvédelmi minisztérium vezetésével tárgyalnak az érintett érdekképviseletekkel arról, hogy miként lehet minél hamarabb, és a 2021-es határidő előtt teljesíteni azt az európai uniós előírást, amely tiltani rendeli az egyszer használatos műanyagok számos fajtája, köztük a tányérok, evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 17:22
Címkék: műanyag zacskók, német kormány, műanyag hulladék, kiskereskedelmi vállalkozások, úgynevezett biozacskókat, csomagolási törvényt,
Kommentek
Az amerikai képviselőház törvényjavaslatot szavazott meg arról, hogy a szövetségi főváros az 51-ik tagállam leg
Washington DC 230 évvel ezelőtti létrehozása óta először fordult elő, hogy a törvényhozás megszavazta Washington DC államiságát. A törvényjavaslat azonban nem fog továbbjutni a képviselőháztól. Mitch McConnell, a republikánus többségű szenátus vezetője ugyanis még pénteken jelezte, hogy a javaslatot nem is bocsátja szavazásra a felsőházban. Donald Trump amerikai elnök már korábban közölte, hogy nem támogatja a szövetségi főváros államiságát.

A képviselőház 1993-ban egyszer már voksolt arról, hogy a valamivel több mint 700 ezer lakosú főváros esetleg önálló állam legyen, de akkor a javaslat 277:153 arányban elbukott.

A képviselőházi vitában a republikánus politikusok azzal érveltek, hogy a főváros állami rangra emeléséhez módosítani kellene az amerikai alkotmányt, és szerintük az ötlet a demokraták "politikai mesterkedése", mert ezzel jelentősen megnövelnék a demokrata párti törvényhozók számát. Washington DC-ben ugyanis eddig csakis demokrata párti polgármestert választottak.

"A
velemenyezd, 2020. június 27. szombat, 07:04
Koronavírus - Ismét titkosszolgálati eszközökkel követhetik majd a koronavírus-fertőzötteket Izraelben
Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter, jövendő miniszterelnök alkalmazhatja csakis egyetértésben és szükség esetén. Az indítvány alapján csak akkor csak akkor aktiválják a nyomkövetést, ha valós veszélyt jelent a vírus gyors terjedése, és azonnali beavatkozásra van szükség ennek megakadályozására.

Akkor is felhasználhatják majd egyedi esetekben a titkosszolgálati eszközöket, ha másként nem lehet megtalálni, hogy kikkel került kapcsolatba a fertőzött.

A törvényjavaslatot egyelőre nem terjesztik a kneszet elé, de ha tovább nő a vírushordozók száma, akkor a törvényhozás elé fogják vinni. A jogszabályt azért készítették elő, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a fertőzöttek napi száma Izraelben, és a hatóságok a telefonok helymeghatározásának segítségével próbálják megfékezni a járványt.

A koronavírus első, tavaszi hullámában a Sin Bét segítségével találták meg és szólították fel a házi karanténra a fertőzöttekkel érintkezőket, de a legfőbb ügyész
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 15:32
Amerikai tüntetések - A szenátus illetékes bizottsága megszavazta a katonai támaszpontok átnevezését
Az illetékes bizottság - szembe menve Donald Trump elnök előző este kinyilvánított álláspontjával - úgy döntött, hogy módosítja a védelmi költségvetési törvényt, és az elfogadott módosítással beiktatja a jogszabályba a konföderációs vezetőkről elnevezett támaszpontok átnevezésének kötelezettségét. Ennek végrehajtására a védelmi minisztériumnak (Pentagon) három év áll a rendelkezésére.

A törvénymódosítás egyben arra is felkéri a Pentagont, hogy másutt - névtáblákon, hajókon, repülőgépeken - szintén cserélje le az egykori konföderációs vezetők neveit.

A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) előtti és alatti időszakban a déli rabszolgatartó államok szövetsége volt. A déli tagállamokban mind a mai napig sok szobor, emlékmű, utcanév és zászló őrzi e korszak emlékét, és mintegy tíz olyan katonai bázis is van, amely a polgárháború déli katonai vezetőinek nevét viseli. E történelmi személyiségeket sokan az egyesült államokbeli rabszolgaság megtestesítőinek tartják, ezért szobraik és nevük
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 07:02
Az olasz püspöki kar szerint nincs szükség a homofóbia ellen tervezett törvényre
Az olasz püspöki kar úgy véli, a képviselőház igazságügyi bizottságában elfogadás előtt álló tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok jelenleg is megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözési forma megelőzésére és megfékezésére.

A Cei szerint semmilyen jogi hiányosság vagy sürgős helyzet nem indokolja egy új törvény életbe léptetését.

Kiemelték, a törvénytervezet veszélyes utat nyit, mert a "diszkrimináció szankcionálása helyett a jogos véleményalkotást sújtaná". Ezt mutatja a más országokban bevezetett homofóbiaellenes jogszabályok tapasztalata - írták.

Példaként említették, hogy a szóban forgó törvény értelmezése szerint az, aki úgy gondolja, hogy a családot egy apa és egy anya alkotja, mások véleményét sérti ezzel. A Cei a jogszabály helyett "komoly megelőzést" szorgalmazott az érintett személyeket érő bármilyen sértéssel vagy támadással szemben.

Francesca Businarolo, a parlamenti igazságügyi bizottság elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S)
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 14:52
Több mint ötven embert vettek őrizetbe Hongkongban a keddi megmozdulás kapcsán
amiatt támadták, mert az lehetővé tette volna, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának, Peking ráadásul visszamenőleg is kérelmezhette volna egyes személyek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezték a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát. A tüntetések, amelyek eredetileg békésre tervezett felvonulásokkal indultak, egyre gyakrabban torkolltak a rendőrök és a tüntetők közötti erőszakos összecsapásokba.

A kifogásolt törvényjavaslatot ugyan visszavonták, de a kormányellenes demonstrációkat végül csak az új koronavírus-járvány megjelenése csendesítette le. A pekingi központi kormányzat azonban a múlt hónapban egy, a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet fogadott el, amely ismét felszította a demokráciapárti mozgalmat. A várhatóan szeptemberben hatályba lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 11:02
Krónika 1. rész (megemlékezések, 2021-es költségvetés)
költségvetésben - amely egy egészségbiztosítási és járványügyi alapra, valamint egy gazdaságvédelmi alapra épül - kiemelt helyen van a családok védelme, az ország gazdasági fejlődési lehetőségeinek biztosítása és Magyarország biztonságának garantálása.

ÁSZ: iránytű lehet a 2021-es büdzsé a gazdaság újraindításához

A 2021-es költségvetés iránytűként szolgálhat a teljes magyar gazdaság újraindításához - értékelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Domokos László közölte, az ÁSZ a törvényjavaslatot megalapozó makrogazdasági prognózist megfelelő alapnak tekintette a jövő évi büdzsé tervezéséhez, az előterjesztés megfelel az államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Elmondta, Magyarország egészséges gazdasággal és államháztartással rendelkezett a koronavírus-járvány kirobbanásakor, így a gazdasági élet hamar visszatérhet a régi kerékvágásba, kivéve a világgazdaságba leginkább integrálódott ágazatokban, például a világkereskedelemben és a nemzetközi
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:52
Költségvetés - ÁSZ: iránytű lehet a 2021-es büdzsé a gazdaság újraindításához
Domokos László közölte, az ÁSZ a törvényjavaslatot megalapozó makrogazdasági prognózist megfelelő alapnak tekintette a jövő évi büdzsé tervezéséhez, az előterjesztés megfelel az államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány szomorú tapasztalata az, hogy leginkább az egyéb betegségekben is szenvedő emberek váltak a fertőzés áldozatává, az erős immunrendszerrel rendelkezők viszonylag könnyen átvészelték azt.

Szerinte a gazdaságban is hasonló folyamat várható, azaz a válság kirobbanásakor is súlyos problémákkal küzdő nemzetgazdaságok szenvedik el a legtartósabb veszteségeket, míg az egészséges szerkezetűek gyorsabban gyógyulnak.

Elmondta, Magyarország egészséges gazdasággal és államháztartással rendelkezett a koronavírus-járvány kirobbanásakor, így a gazdasági élet hamar visszatérhet a régi kerékvágásba, kivéve a világgazdaságba leginkább integrálódott ágazatokban, például a világkereskedelemben és a nemzetközi
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:22
Krónika 14. rész (felsőoktatási törvény, műanyagok tiltása)
Vita a felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokról

A kormány nevében a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár ismertette azt a törvényjavaslatot, amely a felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokat tartalmaz.

Bódis József elmondta, az előterjesztés több, a közelmúltban alapítványi formára váltó egyetem esetében tisztázza az ingatlanok jogi helyzetét. Példaként említette, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez kerülő egyik fővárosi ingatlan esetében nem javasolják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagyonkezelésének megszüntetését.

A kormánypártok nevében elsőként Pósán László (Fidesz) érvelt a javaslat elfogadása mellett, kiemelve, hogy a változtatások többsége mindössze kodifikációs, jogtechnikai pontosítás.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, az egyetemi modellváltás most csak egy jogi pontosítás miatt kerül ismét terítékre. Aláhúzta, az egyetemek számára óriási lehetőség a változás, az innováció
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 23:29
Képek, videók
kijárás korlátozása0327.j
maroka
2020. március 27. péntek, 09:42
maszkok_hasznalata (2).gi
53ilona
2013. november 19. kedd, 12:50
Amsler- teszt használata.
pacsakute
2013. július 19. péntek, 08:41
0 Aranykéz használata e
lovaszmarika
2013. február 20. szerda, 17:22
Gyógynövények használata
anci-ani
2012. július 09. hétfő, 13:17
Gyógyfüvek használata 1..
anci-ani
2012. július 09. hétfő, 00:48
póternyő használata
mecsery
2010. június 06. vasárnap, 22:26
Gyűrű használata
etusmama
2008. január 05. szombat, 23:02
biztonsági őv használata
agica2004
2006. június 13. kedd, 16:06
muanyag-negyszogletes- rac
kathyvp
2018. szeptember 17. hétfő, 18:24
régen és most -műanyag.jp
agica2004
2018. április 11. szerda, 21:11
kocsonya műanyag flakonba
snbela44
2015. december 05. szombat, 04:27
DVD-műanyag tokban
qulitat
2015. július 05. vasárnap, 19:28
diszek,műanyag,kanál
relisisi
2014. december 02. kedd, 09:21
hóember,műanyag,pohár
relisisi
2014. december 02. kedd, 09:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.