Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 21:50 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A műanyag zacskók használatának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot a német kormány
A műanyag hulladék mennyiségének csökkentését szolgáló javaslat szerint a kiskereskedelmi vállalkozások nem hozhatnak forgalomba 15 és 50 mikrométer közötti falvastagságú műanyag tasakokat, vagyis áruházi szatyrokat.

Betiltják az úgynevezett biozacskókat is, a csomagolási törvényt módosító javaslat indoklása szerint azért, mert nehezen bomlanak le, és az alapanyagnak használt növények termesztéséhez gyakran rendkívül sok rovarirtó szert használnak, és így nem jelentenek igazán környezetbarát, fenntartható alternatívát a hagyományos műanyag zacskók helyett.

A tilalom megsértése 100 ezer euróig (33 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtandó - áll a javaslatban, amely fél év türelmi idő után válhat törvénnyé, ha elfogadja a törvényhozás mindkét kamarája, a Bundestag és a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat.

A 15 mikrométernél vékonyabb falú, ultrakönnyű tasakokat nem tiltják be. Ezek a zacskók főleg a darabonként árult zöldség és gyümölcs higiénikus szállítását szolgálják, nemigen van helyettük környezetbarát alternatíva, és használatuk korlátozása arra ösztönözhetné a termelőket, gyártókat és kereskedőket, hogy még több terméket forgalmazzanak eleve műanyag csomagolásban - emelte ki közleményében a német kormány, megjegyezve, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv is kivételt tesz az ilyen zacskókkal.

A kormány 2016-ban megállapodott a kiskereskedelmi ágazat képviselőivel, hogy külön törvény nélkül, önként díjkötelessé teszik az addig ingyenes áruházi műanyag zacskókat. Ennek hatására az egy főre jutó zacskófogyasztás csaknem kétharmaddal csökkent, évi 68 darabról 24-re.

Azonban a lakossági csomagolóanyag-felhasználás így is történelmi csúcson van Németországban, és folyamatosan növekszik. Egyszer használatos műanyag vagy papír pohárból például átlagosan óránként 320 ezer darab fogy, és a műanyag hulladék mennyisége valamennyi típust együttvéve 2015 óta 3,9 százalékkal emelkedett, 6,15 millió tonnára.

Ezért további lépéseket tesznek a műanyagok használatának csökkentésére és az újrahasznosítási arány növelésére, például a környezetvédelmi minisztérium vezetésével tárgyalnak az érintett érdekképviseletekkel arról, hogy miként lehet minél hamarabb, és a 2021-es határidő előtt teljesíteni azt az európai uniós előírást, amely tiltani rendeli az egyszer használatos műanyagok számos fajtája, köztük a tányérok, evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 17:22
Címkék: műanyag zacskók, német kormány, műanyag hulladék, kiskereskedelmi vállalkozások, úgynevezett biozacskókat, csomagolási törvényt,
Kommentek
PM: az adóegyszerűsítés mellett az egészségügy potyautasait is kiszűri az új járulék-törvény
Jelezték: az elmúlt kilenc hónap alatt - 2019. január 1. és 2019. szeptember 27. között - mintegy 75 ezer úgynevezett "piros lámpás" adózót szűrt ki az adóhivatal, vagyis 75 ezren próbáltak meg jogosulatlanul igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Az adóhivatali vizsgálat során kiderült, hogy az érintettek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

Kitértek arra: a társadalombiztosítási törvény-tervezet egyik célja az, hogy a potyautasokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetés mellett a tisztességes adófizetőket is megkárosítják, automatikusan kiszűrje a rendszer.

Rámutattak: aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A biztosítottakat (például a munkaviszonyban állókat, az egyéni és társas vállalkozókat, a közszolgálatban dolgozókat) ez a változás egyáltalán nem érinti, ők a biztosítási
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 18:02
A francia kormány megerősíti a nők elleni erőszak megszüntetését célzó intézkedéseket
A jelenség példátlan tiltakozási hullámot váltott ki az elmúlt hetekben Franciaországban, ahol idén eddig 116 nőt ölt meg korábbi vagy jelenlegi párja. Szombaton hetven feminista és jogvédő szervezet felhívására tízezrek tiltakoztak több mint harminc városban.

Édouard Philippe miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a kormány célja véget venni "azoknak a működési zavaroknak, amelyekről eddig nem akartuk tudomást venni", s ennek érdekében olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek célja szavai szerint "a hallgatás megtörése".

Az erőszak fogalmát a kormányfő szerint "jobban kell definiálni a jogban", mégpedig az öngyilkossághoz vezető zaklatások súlyosbító körülménnyé tételével, vagy a fizikai erőszakot megelőző pszichológiai nyomásgyakorlásnak a törvénybe foglalásával. Azt is megerősítette, hogy az orvosi titoktartás szabályait úgy módosítják, hogy az egészségügyi dolgozók könnyebben tudják jelezni a hatóságok felé, ha felmerül az erőszak megismétlődésének komoly veszélye. Azt
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 18:42
Klímavédelmi törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Párbeszéd
Barabás Richárd szóvivő hétfőn a budapesti Széchenyi téren, a legöregebb fővárosi fánál tartott sajtótájékoztatón a klímaváltozásról úgy fogalmazott, a helyzet "ma még nem válságos, és megelőzhető a katasztrófa".

Az ellenzéki politikus a törvényjavaslat indokaként megjegyezte, a Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára kihirdetett klímavészhelyzet nem elég, mert "cselekednünk kell".

Közölte: a klímavédelmi törvényben vállalná a parlament, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentik az ország karbonkibocsátását, és azt is, hogy 30 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást. Ehhez kapcsolódóan lakásfelújítási programok indítását vetette fel.

A törvényben vállalnák azt is, hogy 2030-ig 35 százalékra növeli az ország az energiamixben a megújuló energiák arányát, továbbá eltörölnék a szélerőművek építésére vonatkozó korlátozásokat, és 27-ről 5 százalékra csökkentenék a napelemek áfáját - tette hozzá Barabás Richárd.

A szóvivő egyúttal felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:03
Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezés, gazdaságfejlesztés, légszennyezés, szexuális bűnözők)
klímavédelmi kérdőív nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma - mondta. Közölte, a kormány határozottan kiáll a teremtett világ érdekeiért. Szerinte az ellenzék kizárólag pártpolitikai célokra használja ezt a témát.DK: legyen nyilvános a szexuális bűncselekményt elkövetők névjegyzékeVadai Ágnes (DK) felidézte, hogy 2016-ban ellenzéki képviselők benyújtottak egy olyan határozati javaslatot, amely arra kérte volna a kormányt, alkosson törvényjavaslatot a szexuális bűncselekményt elkövetők névjegyzékének nyilvánosságáról. Elmondta, azt akarták elérni, hogy "az ilyen nyomorultak" soha többé ne kerülhessenek gyerekek közelébe és a nagyobb nyilvánosság visszatartó erejét használva csökkenjen ezeknek a bűncselekményeknek a száma.

A kormánypárti képviselőknek címezve szavait közölte, "érdekes módon, ha pedofilokról van szó, akkor maguk igazi emberjogi harcosok", mivel nem támogatták a határozati javaslatot. A képviselő jelezte, ebben az esetben nem
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:02
BÉT - Kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a Mol gyengülése húzta le a BUX-ot
A nemzetközi tőzsdéken elromlott a hangulat az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról érkező hírek miatt, miután értesülések szerint előfordulhat, hogy idén már nem lesz megállapodás a felek között.

Az Egyesült Államok és Kína a kereskedelmi konfliktuson túl a hongkongi tüntetések körül is diplomáciai szóváltásba keveredett, az amerikai képviselőház ugyanis helyi idő szerint szerda este megszavazott egy, a hongkongi tüntetőket támogató törvényjavaslatot, egy nappal azt követően, hogy azt a szenátus egyhangúan elfogadta. Peking heves tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat ellen, mellyel szerinte Washington Kínai és Hongkong belügyeibe avatkozik.A feszült légkör és a részmegállapodás körüli bizonytalanságok hatására a kínai tőzsdeindexek második napja estek, a jüan pedig tovább gyengült a dollárhoz képest csütörtökön.

A magyar részvénypiac forgalma 13,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 86 forinttal,
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 18:01
Kínai kereskedelmi minisztérium: Peking továbbra is részmegállapodásra törekszik Washingtonnal
beszédében arról számolt be, hogy óvatos derűlátással tekint a részmegállapodás elé. A Bloomberg értesülése szerint Liu "nem teljesen érti" az amerikai követeléseket, de ennek ellenére hisz abban, hogy a megállapodás első szakasza tető alá hozható.

Az Egyesült Államok és Kína azonban a kereskedelmi konfliktuson túl a hongkongi tüntetések körül is diplomáciai szóváltásba keveredett, az amerikai képviselőház ugyanis helyi idő szerint szerda este megszavazott egy, a hongkongi tüntetőket támogató törvényjavaslatot, egy nappal azt követően, hogy azt a szenátus egyhangúan elfogadta. Peking heves tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat ellen, mellyel szerinte Washington Kínai és Hongkong belügyeibe avatkozik.

A feszült légkör és a részmegállapodás körüli bizonytalanságok hatására a kínai tőzsdeindexek második napja estek, a jüan pedig tovább gyengült a dollárhoz képest csütörtökön.

A Kínán belüli (onshore) piacon záráskor 7,0407 jüanon cserélt gazdát a dollár, a kínai fizetőeszköz ezzel 0,06
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 11:51
Az amerikai képviselőház is megszavazta a hongkongi tiltakozókat támogató törvényjavaslatot
A képviselőház egy nappal azt követően szavazta meg a törvényt, hogy a szenátusban is elfogadták a hongkongi tiltakozókat támogató és egyben Kínát az erőszak veszélyeire figyelmeztető törvényjavaslatot. Míg a szenátusban egyhangúlag voksoltak a törvényre, a képviselőház 412:1 arányban fogadta el.

A képviselőházi törvény is előírná az amerikai kormányzatnak Hongkong helyzetének rendszeres, évenkénti felülvizsgálatát mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból. A törvény megbízná az Egyesült Államok elnökét is, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat e különleges közigazgatási területen.

A Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye névre elkeresztelt jogszabályt - miután egyeztették a kedden a szenátusban elfogadott változattal - szerdán este a törvényhozók már át is küldték a Fehér Házba, ahol az elnök aláírásával válik törvénnyé.
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 07:04
Krónika 15. rész (jogharmonizációs csomag)
a kormánynak tetsző önkormányzatok majd más ágon kapják meg azt a pénzt, amit a közösségi közlekedésre fordíthatnak - tette hozzá.

Szabó Sándor (MSZP) azt kérdezte, hogy mit keres a helyi önkormányzatokat érintő kérdés a jogharmonizációs csomagban. Kérte, hogy a benyújtók mondják ki, az állam Budapesten és a nagyvárosokban ki akar vonulni a helyi tömegközlekedésből.

DK: megkezdődött a választókkal szembeni bosszúállás

Arató Gergely (DK) kijelentette: megszokták már, hogy egy törvényjavaslatot soha nem szabad a címéről megítélni, mert amikor egy indítványnak ártalmatlan a címe, akkor abban "biztos valami nagy disznóság van".

Ebben a javaslatban kezdődik meg a nagyvárosi választókkal szembeni bosszúállás - fogalmazott. A javaslat ugyanis arról szól, hogy hogyan lehet még inkább gúzsba kötni a választókat - mondta.

A DK és a többi ellenzéki párt is mindent meg fog tenni, hogy megvédje az emberek döntését és azokat az önkormányzatokat, amelyek ma a szabadság kis szigetei Magyarországon -
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 22:43
Képek, videók
maszkok_hasznalata (2).gi
53ilona
2013. november 19. kedd, 12:50
Amsler- teszt használata.
pacsakute
2013. július 19. péntek, 08:41
0 Aranykéz használata e
lovaszmarika
2013. február 20. szerda, 17:22
Gyógynövények használata
anci-ani
2012. július 09. hétfő, 13:17
Gyógyfüvek használata 1..
anci-ani
2012. július 09. hétfő, 00:48
póternyő használata
mecsery
2010. június 06. vasárnap, 22:26
Gyűrű használata
etusmama
2008. január 05. szombat, 23:02
biztonsági őv használata
agica2004
2006. június 13. kedd, 16:06
muanyag-negyszogletes- rac
kathyvp
2018. szeptember 17. hétfő, 18:24
régen és most -műanyag.jp
agica2004
2018. április 11. szerda, 21:11
kocsonya műanyag flakonba
snbela44
2015. december 05. szombat, 04:27
DVD-műanyag tokban
qulitat
2015. július 05. vasárnap, 19:28
diszek,műanyag,kanál
relisisi
2014. december 02. kedd, 09:21
hóember,műanyag,pohár
relisisi
2014. december 02. kedd, 09:20
Műanyagból lapát.jpg
kotos
2013. augusztus 20. kedd, 03:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.