Belépés
2019. augusztus 21. szerda | 34. hét | 233. nap | 22:15 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gasztrosuli 2.
Gasztrosuli 2.rész - Fűszeres olajok házilag Forrás : Ajándék.hu-Minden nap lehet ünnep

Az előre, általunk elkészített, házi ízesítésű olajok a legegyszerűbb ételeket is feldobják, egy kis kalandot csempésznek hétköznapi ízeinkbe.

A legjobb ezekben az olajokban az, hogy szinte bármihez felhasználhatóak, és isteni finomak. Mi itt csak pár ötletet adhatunk, a teljesség igénye nélkül, hiszen mind elkészítésük, mind felhasználásuk annyira sokrétű, de legfőképpen ízlésünktől függő, hogy képtelen lenne itt mindent felsorolni.

Nincs másra szükség, csak jó minőségű olívaolajra, és fűszerekre az ízesítéshez.

Zöldfűszeres olaj

Egy befőttesüveget rakjunk meg jól megmosott, friss zöldfűszer ágakkal, mint a rozmaring, bazsalikom, vagy oregano. Erre öntsük rá az olajat úgy, hogy ellepje az ágacskákat. Fedjük le, és hagyjuk 3 napig ázni, száraz, hűvös helyen.

A 3 nap leteltével szűrjük át az olajat egy tiszta palackba, és tegyük el. Bármikor elővehetjük egy jó salátához, de vad- vagy baromfihúsokat is süthetünk benne, nagyszerű zamatuk lesz az ízesített olajnak köszönhetően.





Citromos olaj

Hámozzunk meg jó vékonyan egy citromot, és a héját papírtörlőre téve hagyjuk egy napig száradni, majd tegyük bele egy üveg olívaolajba. Ezt is 3 napig kell áztatni, majd szintén le kell szűrni, és tiszta üvegbe átönteni. A citromhéjat ki lehet dobni.

A gyümölcs pozitív hatásairól talán nem kell beszámolni, mindenki ismeri. A citromos olajat ajánljuk halételek, zöldségsaláták, és különféle szendvicskrémek ízesítésére. Fontos a vitamin megőrzés miatt, hogy csak a készételt ízesítsük vele!





Csiliolaj

Pikáns olaj húsokhoz. Aki szereti a tüzes ételeket, annak mindenképp kell, hogy legyen raktáron belőle, akár nagyobb mennyiségben is. A csilipaprika frissen gazdag C-vitaminban, és az emésztést is segíti. Elkészítésénél mi sem egyszerűbb. Néhány szárított csilipaprikát beleteszünk az olajba, és hagyjuk minimum két hétig állni. Ki sem kell venni a paprikát, nagyszerűen mutat az aranyló olajban. Nem kell eldugni a spájzba, hagy ámuldozzanak a vendégek.

Felhasználásánál érdemes azért vigyázni, nem mindenki rajong a csípős ételekért. Kitűnő halételekhez, zöldséglevesekhez, gulyásokhoz, tojásételekhez, túrós-, sajtos-, húsos-, szendvicskrémekhez, valamint kínai, mexikói és magyaros ételekhez.





Fokhagymaolaj

Ebben sincs semmi ördöngősség, ugyanúgy készül, mint az előző három. Fogunk néhány fokhagymagerezdet, és belerakjuk az olajba. (A gerezdeket nem kell pucolni, csak a nagyja héjától szabaítsuk meg.) Hagyjuk állni legalább két hétig, de előfordul, hogy tovább is kell, ha a fokhagyma makacskodik, és nem akar kiázni. Ha késznek ítéljük, vagyis már jól érezhető az aroma, akkor leszűrjük, és hűvös, száraz helyen tároljuk.

A fokhagymának serkentő hatása van a gyomorsav képzésre, az epére, nyugtatja a belek izomzatát, hatással van a légzőszervekre, szabályozza a vastagbél baktériumait és javítja a szíverek vérellátását. Csökkenti a vérnyomást, hatásos influenza ellen. Fokhagymás olajunk tökéletesen helyettesíti a friss fokhagymát.

Használjuk mártásokba, levesekbe, salátákba, burgonyás ételekbe, mindenféle hús elkészítésénél. Javasoljuk közvetlenül a főzés befejezése előtt használni, de a legjobb kész ételekbe.


katimamiii, 2009. november 26. csütörtök, 17:31
Címkék: legegyszerűbb ételeket, legjobb ezekben, teljesség igénye, befőttesüveget rakjunk, tiszta palackba, ízesített olajnak,
Kommentek
Gasztrosuli 4.
Gasztrosuli 4. - Miért nem sikerülnek a sütemények?
Forrás : Ajándék.hu-Minden nap lehet ünnep

Aki nem elég rutinos a vaníliafelhőbe burkolt sütemények világában, azzal gyakran megeshetnek különböző konyhai tragédiák: összeesik a tészta, nyúlós, ragadós lesz, vagy esetleg annyira száraz, hogy törik. Most megtudhatod, hogyan előzd meg ezt!

Sütőporos tészták: lepények, piték.


A cél, hogy gyúrás közben minél több levegő jusson a tésztába, amitől az majd könnyű lesz.

Első lépésben mindig a vajat és a cukrot keverjük egymással, amíg az habos nem lesz és ki nem fehéredik. Ez legalább öt perc, ha nem több. Viszont eközben a vaj nem olvadhat meg, mert akkor eltűnnek a buborékok belőle, vagyis a levegő.

Ezután jöhetnek egyenként a tojások. Ezt nem érdemes sokáig keverni, nincs köze a sütemény állagához.

Végül az egyik legfontosabb
katimamiii, 2009. november 27. péntek, 16:50
Gasztrosuli 3.
Gasztrosuli 3.rész - Alaplevek Forrás : Ajándék.hu-Minden nap lehet ünnep

Gyakran időhiányában kénytelenek vagyunk igazi házi alaplé helyett húsleves kockát használni, de az igazi húslevest semmi sem pótolhatja. Éppen ezért gondolkodjunk előre!

Igazi nagyis, gyermekkorunk legjobb vasárnapi ebédeire emlékeztető ízt adhatunk ételeinknek, ha követjük ezeket az utasításokat!

Zöldségalaplé

A legegyszerűbb és leggyorsabb alaplé . Semmi más dolgunk nincs, minthogy egy kiló zöldséget apróra vágva beledobunk 1,5 l vízbe, majd hagyjuk felforrni.

Forrás után még egy fél órát lassú tűzön rotyogtatjuk, majd átszűrjük. (A zöldségekből turmixolással, fűszerezéssel finom püré készíthető.)


Csirkealaplé

Tegyünk egy nagy fazékba 1,3 kg csirkecsontot. Kelleni fog még 2 fej negyedekre vágott vöröshagyma, 2 félbevágott répa, 2
katimamiii, 2009. november 27. péntek, 16:20
Gasztrosuli 1
Gasztrosuli nem csak kezdőknek Forrás : Ajándék.hu-Minden nap lehet ünnep

Tapasztalatból tudjuk, hogy a kezdő szakács gyakran bajban van a főzés mikéntjét illetően. Melyik húst hogyan süssem? Mihez jobb az olaj, mihez a vaj, zsír? Hogyan varázsoljam elő az ételek igazi zamatát? Milyen fűszer való a bárányhoz, pulykához, sertéshez? Egyáltalán a nagymamának hogyan lett olyan omlós a sültje? Ugye ismerősek ezek a kérdések?

Nos, mi is megszenvedtünk ezekkel a problémákkal, úgyhogy nem voltunk restek a konyha mágusaihoz fordulni tanácsért. Hiszen ki más tudhatná jobban a válaszokat, mint azok, akik nap mint nap elkápráztattak, jól lakattak minket gyermekkorunkban? Bizony! Új sorozatunkban az anyák és nagymamik tanácsai fognak eligazítani minket a fakanalak, lábasok, sószórók, teflonok rejtelmesútvesztőiben.

Reméljük, hogy egyszerű és nagyszerű tanácsaiknak gyűjteménye egyszerre lesz
katimamiii, 2009. november 26. csütörtök, 16:22
Képek, videók
Szeléntartalmú ételek.jpg
pacsakute
2019. augusztus 15. csütörtök, 18:21
Cinktartalmú ételek.jpg
pacsakute
2019. augusztus 15. csütörtök, 18:17
Folsav tartalmú ételek.jp
pacsakute
2019. március 14. csütörtök, 11:19
Rákpusztító ételek.jpg
pacsakute
2019. január 10. csütörtök, 11:53
Rákpusztító ételek . jpg.
pacsakute
2019. január 02. szerda, 19:18
Gyulladáscsökkentő ételek
pacsakute
2018. december 10. hétfő, 08:28
Ételek melyek tisztitják
irmus
2018. augusztus 16. csütörtök, 06:00
gyógyító ételek 2..png
anci-ani
2018. július 29. vasárnap, 14:56
gyógyító ételek 24..png
anci-ani
2018. július 29. vasárnap, 14:16
gyógyító ételek 23..png
anci-ani
2018. július 29. vasárnap, 14:15
gyógyító ételek 22..png
anci-ani
2018. július 29. vasárnap, 14:15
gyógyító ételek 21..png
anci-ani
2018. július 29. vasárnap, 14:15
A legjobb barátok
eva6
2019. március 19. kedd, 16:05
Az-élet-a-legjobb-taná r.j
menusgabor
2018. augusztus 06. hétfő, 18:31
amitől a legjobban lehet
sz719eszter
2018. július 12. csütörtök, 18:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.