Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 10:57 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rippl-Rónai- és Vaszary-életműrekord született a Virág Judit Galéria téli aukcióján
Az aukció egyik kimagasló tétele volt Rippl-Rónai József egyik főműve, a kukoricás stílusban készült Cyniák fehér vázában című festmény. Az 1910 körül készült alkotás kikiáltási ára 90 millió forint volt, majd több licit érkezése után a kép árát 170 millió forintnál ütötték le. Vaszary János Pesti Duna-korzó című festményére 65 millió forinttól indult a licitálás. Az 1934-ben készült védett festmény végül 140 millió forintért cserélt gazdát.

Mindkét mű megdöntötte az eddigi magyarországi életműrekordot, gazdagítva a legértékesebb magyar remekművek listáját - hangsúlyozta az MTI-nek Törő István, a galéria egyik vezetője a vasárnap esti árverés után. Rippl-Rónai életműrekordját eddig egy virágcsendélet tartotta, amely 95 millió forintért kelt el a galéria egyik tavalyi aukcióján és szintén egy virágcsendélet képviselte idáig Vaszary János életműrekordját 71 millió forintos eladási árral - tette hozzá a galéria vezetője.

Vaszary egy másik festménye, az Akt strandsátorral 34 millió forintért cserélt gazdát az aukción.

Jelentős érdeklődés övezte Batthyány Gyula Kupleráj című festményét, amely 20 millió forintos kikiáltási árról indulva, hosszas licitharc után végül 46 millió forintért kelt el.

Munkácsy Mihály Szerelmi dal című festménye 32 millió, Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi kastély című alkotása 28 millió, Paál László Faluvége című műve 24 millió forintért cserélt gazdát.

Jól szerepelt az árverésen Egry József Balatoni táj fákkal című alkotása is, amely 22 millió forintért, míg Mednyánszky László Tóparti táj napnyugtakor című festménye 17 millió kelt el.

Patkó Károly Felsőbányai táj című művét a nagyközönség utoljára 2001-ben, az Árkádia kiállításon láthatta. Az alkotásért ezúttal 26 millió fizetett új tulajdonosa.

Több mű is hosszú licitharc után kikiáltási árának sokszorosáért kelt el: a nagybányai művésztelep egyik alapítójának, Iványi Grünwald Béla Papagáj című alkotása 1,6 millió forintról indulva 7 millió forintért, Kisfaludi Strobl Zsigmond Merengő nő című szobra 2 millió forintos kikiáltási árról 8,5 millióért, Ilosvai Varga István Asztali csendélete 360 ezer forintról indulva 2,4 millióért talált új gazdára.

Az árverés az Autistic Art Közhasznú Alapítvány támogatására szervezett jótékonysági licittel indult. A résztvevők a galéria tulajdonosainak saját gyűjteményéből felajánlott két műre - Szurcsik József Haltruizmus és Radák Eszter Retro II című képére -, valamint az autista művész, Réti Kristóf Figurák című alkotására és egy limitált kiadású Frey Wille ékszerre licitálhattak. A négy tétel 1,83 millió forintért kelt el, az összeget autista lakóotthonok támogatására fordítják.

A 216 tételt felvonultató, megközelítőleg 652 milliós összkikiáltási árról induló téli aukció csaknem 990 millió forintos összleütési értéket ért el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 22:16
Címkék: Virág Judit Galéria, Rippl-Rónai József, Vaszary János Pesti Duna-korzó, MTI-nek Törő István, Vaszary János, Batthyány Gyula Kupleráj,
Kommentek
Reigl Judit alkotásaiért fizették a legtöbbet 2008 és 2019 között
2019 közötti aukciós eladások alapján az élő magyar művészek rangsorában Reigl Judit 871,7 millió forintos bevétellel került az élre, Lakner László alkotásaiért összesen 149,4 millió, míg Nádler István műveiért összesen 145,9 millió forintot fizettek ki a jelzett időszakban a mutargy.com összesítése alapján.

Tavaly a kortárs művészek közül Lakner László Metamorfózis - egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye kelt el a legdrágábban, 42 millió forintért a Virág Judit Galéria októberi aukcióján. Ugyancsak a galéria tavaly őszi árverésén ütötték le 35 millió forintnál a második helyet elérő művet: Nádler István Connection című festményét.

Az összegzés felhívja a figyelmet arra, hogy mindkét eredmény rekordot jelent a művészek esetében. Lakner László esetében a 42 millió forint korábbi magyarországi csúcsának háromszorosa, Nádler István addigi rekordja pedig 9,5 millió forint volt.

A rangsor harmadik helyén Reigl Judit Écriture en masse és Homme című műve végzett,
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 16:23
Megnyílt a 2. Art and Antique művészeti kiállítás és vásár
generációk megszólítását is feladatuknak tartják.

A BÁV ennek jegyében állította össze az Art and Antique-on bemutatott anyagát is, amelyben a 16. századtól a kortársig az aukciósház szinte teljes palettáját bemutatják festményeken, szobrokon, bútorokon, órákon és ékszereken keresztül. Fertőszögi Péter kiemelte Giambattista Tiepolo egy korábban a Sotheby'snél is szerepelt képét és a különlegességek közül a 19. század végi spanyol lottósorsolásokhoz használt fagömböt.

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze a bemutatott anyagból elsősorban Mattis Teutsch János Kompozíció 1923 (Kék lovas) című festményére hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint egy legendás svájci magángyűjteményből került vissza egy jelentős Mattis Teutsch-kollekció, amelyből a galéria ősszel rendez nagyszabású kiállítást, de itt ízelítőként bemutatják a gyűjtemény talán legszebb darabját.

Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: a magyar képzőművészet legutóbbi három generációjára fókuszálva
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 13:11
Folyamatosan nő Rippl-Rónai József festményeinek népszerűsége az aukciókon
Tavaly rekordösszegért kelt el Rippl-Rónai József Kertben című, 1909-ben alkotott festménye a Virág Galéria aukcióján, 190 millió forintot adtak a műalkotásért - közölte Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Hozzátette, hogy a kaposvári születésű magyar festő műveinek nemzetközi népszerűsége kiemelkedő, ezért festményei jelenleg keresettebbek Csontváry-Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály vagy Gulácsy Lajos alkotásainál. A modern magyar festők közül is egyre ismertebbek, a 100 millió forintos leütési árakat már átlépték Kádár Béla, Tihanyi Lajos és Dienes Valéria festményei.

Magyarországon emelkedik a műtárgyvásárlás iránti igény, évről évre egyre népszerűbb befektetési formának számít.
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 11:31
Rippl-Rónai-életműrekord a Virág Judit Galéria téli árverésén
Rippl-Rónai József Kertben (Fehérruhás nő a kertben varr) című, 1909-ban készült olajfestménye, amely a festő kukoricás korszakának főműve, 120 millió forintos, rekord kikiáltási ár után érte el a 190 millió forintos leütési árat. Rippl-Rónai József esetében az életműrekord eddig 170 millió forint volt. A Kertben című alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Az aukción többek között szerepelt Rippl-Rónai József 1916-os Kávéházi jelenete is, amely 360 ezer forintról indult és 1,6 millióért kelt el.

Vaszary János Dunaparti korzó című, 1933-as művére a licit 90 millió forintról indult, majd a kép az alkotó jelenlegi rekordárával megegyező összegért, 140 millió forintért talált gazdára. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon a Lánchíd és az Erzsébet híd között húzódó, szállodákkal körülvett sétatéren találta és örökítette meg. Vaszary János másik, Virágcsendélet kék korsóval című műve az 1930-as évekből 50 millió forintért kelt el, Akt műteremben című
velemenyezd, 2019. december 15. vasárnap, 22:12
Rekord kikiáltási árról indul Rippl-Rónai remekműve a Virág Judit Galéria aukcióján
A galéria szerdai közleménye szerint ez a kezdőár a legmagasabb a magyar árverések történetében. A december 15-i árverésen Vaszary János Dunaparti korzó című alkotása 90 millió forintról indul, valamint életműrekordok is születhetnek, ugyanis Rippl-Rónai Józsefnek 170 millió, Vaszary Jánosnak pedig 140 millió a regnáló rekordára.

A Kertben (1909) című olajfestmény Rippl-Rónai József kukoricás korszakának főműve. Az alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Erénye a kompozíció finomságából fakad, amely tükrözi Rippl-Rónai minden szakmai fortélyát és felidézi az életmű leginspiratívabb helyszínét, a Róma villa különleges miliőjét.

Tavaly decemberben Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye 140 millió forintos áron kelt el a galéria aukcióján. Idén a sorozat másik darabjára, a Dunaparti korzó (1933) című alkotásra lehet licitálni, amely a nagyvárosi veduta-képek egyik legismertebb darabja. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon a Lánchíd és az
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:40
A várakozásokat felülmúlva kelt el több kép a Virág Judit Galéria árverésén
az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg.

Nádler István Kapcsolat című 1971-es akrilja az induló összeg több mint háromszorosáért, 35 millió forintért kelt el. Magas, 16 millió forintos áron kelt el Keserü Ilona Pannóterv 3 című olajképe is.

"Mindhárom alkotó esetében életműrekordok születtek, amelyek hazai és nemzetközi szinten is befolyásolhatják a magyar kortárs képzőművészet piaci értékét" - emelte ki az MTI-nek Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: messze a művészek piaci galériás árai felett cserélt gazdát még Ef Zámbó István cím nélküli műve, amely 3,6 millió forintért, míg Kepes György Sham Lustre című festménye 4,6 millió forintért, Fehér László Archív című műve pedig 4,2 millió forintért talált új gazdára.

Törő István kifejtette: az utóbbi években kortárs irányba mutató fordulat figyelhető meg a magyar műtárgy-kereskedelemben, egyre nagyobb az érdeklődés a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek művészete
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 21:21
Háború utáni alkotásokat és kortárs műveket kínál a Virág Judit Galéria aukciója
A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterves generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból először rendeznek ekkora volumenű aukciót - közölte a Virág Judit Galéria az MTI-vel.

Az árverésre szánt 105 tétel között szerepel Lakner László Metamorfózis - egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye, amely az életmű egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg. A Metamorfózis először a - nagy port kavart - Stúdió '67 kiállításán szerepelt, utána csaknem 50 évig nem láthatta a magyar közönség. Majd a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című tárlatán mutatkozott be, a kép kikiáltási ára 22 millió forint.

Az árverés másik kiemelkedő alkotása Nádler István 1971-es Kapcsolat című műve, amely a művész geometrikus, szerkezetelvű és analitikus hard edge
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 15:08
Műtárgybefektetési Konferenciát rendeznek novemberben Budapesten
rangsorát is tartalmazza - olvasható a konferenciát szervező mutargy.com MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Az egész napos konferencián három-három előadás- és kerekasztal beszélgetés, valamint egy könyvbemutató várja az érdeklődőket. A nyitó előadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró a magyarországi és nemzetközi aukciós legek, a sztártételek világába vezeti be az érdeklődőket.

A Generációváltás a műtárgypiacon című kerekasztal beszélgetés résztvevői (Kelen Anna művészettörténész - Virág Judit Galéria, Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő - Kieselbach Galéria, Kováts Dávid tulajdonos - Dobossy Aukciósház és Nagyházi Lőrinc tulajdonos - Nagyházi Galéria) maguk is másodikgenerációs tulajdonos-műkereskedők, akik tevékenységükkel alakítják a műtárgypiacot. A beszélgetést Serfőző Kriszta kulturális szervező vezeti.

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője a műtárgypiaci adatok, eredmények megismerésének fontosságáról tart előadást, bemutatja A magyar művészek aukciós
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 12:01
Képek, videók
91799_galeria_szindbad _01
menusgabor
2019. január 06. vasárnap, 22:04
195179_galeria_ipolyta rno
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 19:36
kekszalag--galeria13.j pg
menusgabor
2018. augusztus 14. kedd, 22:59
Galériához
fdckutyaiskola
2015. szeptember 23. szerda, 17:35
nemzeti galeria csarnok
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:58
nemzeti galeria
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:53
Hegyalja Galéria
snbela44
2015. június 02. kedd, 04:58
Galéria a Hyde parkban
sgy_ro
2015. március 21. szombat, 20:56
161776_galeria_kutyak_ es_
janna53
2014. augusztus 24. vasárnap, 22:48
150115_galeria_kapolcs _ev
tunkiss
2014. július 11. péntek, 19:34
Kaposvár Rippl-Rónai kedv
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:41
Rippl Rónai József - Öreg
anci-ani
2013. április 11. csütörtök, 16:33
Rippl-Rónai
mecsery
2012. január 13. péntek, 01:28
Rippl Rónai J.Karácsony19
nanoka72
2010. december 27. hétfő, 20:57
Rippl-Rónai József 1920
aszaloijani
2010. február 13. szombat, 15:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.