Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 04:49 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rippl-Rónai- és Vaszary-életműrekord született a Virág Judit Galéria téli aukcióján
Az aukció egyik kimagasló tétele volt Rippl-Rónai József egyik főműve, a kukoricás stílusban készült Cyniák fehér vázában című festmény. Az 1910 körül készült alkotás kikiáltási ára 90 millió forint volt, majd több licit érkezése után a kép árát 170 millió forintnál ütötték le. Vaszary János Pesti Duna-korzó című festményére 65 millió forinttól indult a licitálás. Az 1934-ben készült védett festmény végül 140 millió forintért cserélt gazdát.

Mindkét mű megdöntötte az eddigi magyarországi életműrekordot, gazdagítva a legértékesebb magyar remekművek listáját - hangsúlyozta az MTI-nek Törő István, a galéria egyik vezetője a vasárnap esti árverés után. Rippl-Rónai életműrekordját eddig egy virágcsendélet tartotta, amely 95 millió forintért kelt el a galéria egyik tavalyi aukcióján és szintén egy virágcsendélet képviselte idáig Vaszary János életműrekordját 71 millió forintos eladási árral - tette hozzá a galéria vezetője.

Vaszary egy másik festménye, az Akt strandsátorral 34 millió forintért cserélt gazdát az aukción.

Jelentős érdeklődés övezte Batthyány Gyula Kupleráj című festményét, amely 20 millió forintos kikiáltási árról indulva, hosszas licitharc után végül 46 millió forintért kelt el.

Munkácsy Mihály Szerelmi dal című festménye 32 millió, Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi kastély című alkotása 28 millió, Paál László Faluvége című műve 24 millió forintért cserélt gazdát.

Jól szerepelt az árverésen Egry József Balatoni táj fákkal című alkotása is, amely 22 millió forintért, míg Mednyánszky László Tóparti táj napnyugtakor című festménye 17 millió kelt el.

Patkó Károly Felsőbányai táj című művét a nagyközönség utoljára 2001-ben, az Árkádia kiállításon láthatta. Az alkotásért ezúttal 26 millió fizetett új tulajdonosa.

Több mű is hosszú licitharc után kikiáltási árának sokszorosáért kelt el: a nagybányai művésztelep egyik alapítójának, Iványi Grünwald Béla Papagáj című alkotása 1,6 millió forintról indulva 7 millió forintért, Kisfaludi Strobl Zsigmond Merengő nő című szobra 2 millió forintos kikiáltási árról 8,5 millióért, Ilosvai Varga István Asztali csendélete 360 ezer forintról indulva 2,4 millióért talált új gazdára.

Az árverés az Autistic Art Közhasznú Alapítvány támogatására szervezett jótékonysági licittel indult. A résztvevők a galéria tulajdonosainak saját gyűjteményéből felajánlott két műre - Szurcsik József Haltruizmus és Radák Eszter Retro II című képére -, valamint az autista művész, Réti Kristóf Figurák című alkotására és egy limitált kiadású Frey Wille ékszerre licitálhattak. A négy tétel 1,83 millió forintért kelt el, az összeget autista lakóotthonok támogatására fordítják.

A 216 tételt felvonultató, megközelítőleg 652 milliós összkikiáltási árról induló téli aukció csaknem 990 millió forintos összleütési értéket ért el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 22:16
Címkék: Virág Judit Galéria, Rippl-Rónai József, Vaszary János Pesti Duna-korzó, MTI-nek Törő István, Vaszary János, Batthyány Gyula Kupleráj,
Kommentek
Album és DVD jelent meg az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt műkincsekről
nagyközönség számára elérhetővé tegye.

A 2014-ben útjára indított program négy éve alatt 34 műkincset, illetve gyűjteményt sikerült megmenteni. A közgyűjteményekben elhelyezett műkincseket a program indulása óta több mint 600 ezren látták - emelte ki Gerhardt Ferenc.

Mint elmondta, az MNB Igazgatóság a közgyűjtemények szakembereiből álló Tanácsadó Testület ajánlása és értékbecslése alapján hajtotta végre a vásárlásokat. A testületben többek között Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Varga Benedek és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum jelenlegi és volt főigazgatója, Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Szabó Csaba és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi és volt főigazgatója, Nagy Mihály, az Emmi Kulturális Államtitkársága kulturális kapcsolatok főosztályának a vezetője, valamint Árvai-Józsa Kitty művészettörténész foglalt helyet.

Gerhardt Ferenc hangsúlyozta, hogy az MNB kulturális missziója megfelelt a nemzetközi
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 15:01
Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján
A Virág Judit Galéria közlése szerint a karácsonyi aukció nyitó tételeiből befolyt összeget az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlják fel. A jótékonyságra szánt tételek között szerepel Szurcsik József Halturizmus és Radák Eszter Retro II című festménye, amelyek kikiáltási ára 200-2000 ezer forint. Réti Kristóf Figurák című alkotására 40 ezer forinttól licitálhatnak az adakozni vágyók, de ugyanennyiért kelhet el a limitált kiadású Gustav Klimt-kollekcióból származó Helena-medál is, amelyből 230 darab készült.

Az aukció egyik kimagasló tétele Rippl-Rónai József életének egyik főműve, a kukoricás stílusban készült Cyniák fehér vázában című csendélet lesz. Az 1910 körül készült festmény színeinek intenzitása olyan francia nagymesterek műveihez hasonlítható, mint Matisse vagy Derain. Az alkotás kikiáltási ára 90 millió forintról indul. Mint írják, ennek a műnek az eladási ára várhatóan megdöntheti a festő eddigi életműrekordját.

A galéria közlése szerint életműrekordot érhet el Vaszary
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 13:46
Zsolnay-aukció és Nagybánya-Párizs kiállítás Budapesten
A Budapest Kongresszusi Központban második alkalommal megrendezendő Zsolnay árverés tételei péntektől november 7-ig tekinthetők meg a Virág Judit Galériában. Ezzel párhuzamosan lesz látható ugyancsak péntektől a Nagybánya-Párizs 1904-1914 című tárlat, amelyen többek Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor, Boromisza Tibor, valamint Perlrott Csaba Vilmos munkáival találkozhatnak az érdeklődők - közölte a galéria szerdán az MTI-vel.

Mint írják, a Zsolnay-aukcióra szánt New York-i gyűjtemény tulajdonosának személyes kívánsága volt, hogy tárgyai visszakerüljenek az óhazába, a bécsi örökös szerint pedig gyűjteménye Magyarországon kaphatja meg a legnagyobb figyelmet. A két, egymást jól kiegészítő kollekcióban csaknem 25 nemzetközi rangú remekmű szerepel.

A Nagybánya-Párizs 1904-1914 című ingyenes tárlatot november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállított művek magyar magán- és közgyűjteményekből, illetve külföldi gyűjteményekből érkeztek a tárlatra. Több festmény hátoldalán is egy-egy
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 12:06
850 millió forint feletti összleütési érték a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján
A jubileumi eseményen 210 műtárgyra lehetett licitálni, amelyek közül a legmagasabb áron, 85 millió forintért Rippl-Rónai József "kukoricás" stílusban festett Pihenő Fenella című festménye kelt el - áll a galéria pénteki aukciójáról szóló, az MTI-hez vasárnap eljuttatott összegzésben.

Mint írják, hosszú idő után Magyarországon is felbukkant a nemzetközi aukciós piac sztárjának, a magyar származású Franciaországban élő Reigl Juditnak egy alkotása. A Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című festmény 36 millióról indulva végül 65 millió forintért cserélt gazdát.

Már az aukciót megelőzően is nagy várakozás övezte Bortnyik Sándor 1923-ban, Weimarban készült Vörös palack című festményét, amely a festő avantgárd korszakának egyik legérdekesebb műtárgyegyütteséhez tartozik. A festő csendéletei közül csupán három darab van magántulajdonban. A festmény a kikiáltási ár duplájáért, 60 millió forintért kelt el.

Vaszary Jánosnak ezúttal hét alkotására licitálhattak a résztvevők. Legmagasabb leütési
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 11:11
Reigl Judit-mű is szerepel a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján
A Virág Judit Galéria 1998. október 5-én tartotta első aukcióját. Húsz évvel később, a galéria jubileumi árverésén 212 tételt kínálnak az érdeklődőknek - mondta el Virág Judit, a galéria vezetője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Virág Judit felidézte, hogy az első aukció idején még csak egy 40 négyzetméteres galériával rendelkeztek a Falk Miksa utcában, a képeket adagonként szállították a fotóműhelybe, az aukciós kiállítást pedig a Kongresszusi Központ folyosóin rendezték meg. Mint mondta, 2003-ban vásárolták meg a jelenlegi tereket, ma a 800 négyzetméternél is több területen irodák, műhelyek és könyvtár is működik.

Az elmúlt két évtizedben 62 aukciót, 40 nonprofit kiállítást rendeztek, számos kiadványt jelentettek meg, ingyenes tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, valamint több szabadegyetemet is tartott a galéria. Fennállásuk óta 37 életműrekordot állítottak fel és ötször döntötték meg az aukciós rekordot.

Felidézte, hogy az első aukción Rippl-Rónai József
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:42
Vaszary János, Rippl-Rónai József és Czóbel Béla alkotásai a Virág Judit Galéria kiállításán
Az évtizedekig Londonban élő műgyűjtő kiváló érzékkel válogatta össze remekművekből álló kollekcióját. Céltudatos vásárlásainak eredményeként született meg a főleg Vaszary János, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Fényes Adolf, valamint Kádár Béla remekeiből álló együttes - olvasható a galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A gyűjtő - akinek nevét a galéria nem hozza nyilvánosságra - a kilencvenes évek második felében határozta el, hogy kedvenc magyar festőiből egy korlátozott számú, kompakt gyűjteményt épít fel, olyat, amelyben kizárólag kiemelkedő darabok kapnak majd helyet. Első képét, Czóbel Béla ikonikus Hátaktját, 1998-ban vásárolta.

A gyűjtő utazásai során rendszeresen látogatta a világ múzeumait, kiállítótermeit, galériáit. A gyűjtemény részét képezi még egy 17 festményből álló Vaszary-kollekció, amely a művész valamennyi korszakát felöleli, de megtalálható benne Rippl-Rónai József Csendélete, Kádár Béla különböző művei, Tihanyi Lajos egyik tájképe, valamint Kassák Lajos és
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 16:13
Több mint harminc galéria a Falk Art Fórumon
élését, valamint azt, hogy mennyire más minőségi anyagból készült bútorokkal és míves műtárgyakkal berendezni egy lakást. A KREA Kortárs Művészeti Iskola enteriőrtervező hallgatói eközben művészeti műfajokat, korstílusokat megidéző izgalmas pop-up terekkel jelentkeznek a részt vevő galériákban.

Akit a Falk Miksa utca érdekes házai érdekelnek, egy erről szóló sétán vehet részt. Az utca galériáit egy másik sétán ismerhetik meg Schneller János művészettörténész segítségével.

Az idén 25 éves Wladis Galéria most is különleges kamara-kiállítást rendez: Bestiárium címmel létező és kitalált, sokszor emberi vonásokkal és tulajdonságokkal felruházott állatfigurákat mutat be.

Két galéria is fotókiállítással jelentkezik. A Missionart Galéria tárlata a hiperrealista festményeiről és pop art grafikáiról ismert Kocsis Imre életművének eddig alig látott fotóanyagából válogat, az Európa Galéria pedig Szubjektív dokumentumok címmel a Lex Mónika-Lex Mihály művészházaspár hasonló helyszíneken, ám különböző
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 18:45
Képek, videók
91799_galeria_szindbad _01
menusgabor
2019. január 06. vasárnap, 22:04
195179_galeria_ipolyta rno
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 19:36
kekszalag--galeria13.j pg
menusgabor
2018. augusztus 14. kedd, 22:59
Galériához
fdckutyaiskola
2015. szeptember 23. szerda, 17:35
nemzeti galeria csarnok
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:58
nemzeti galeria
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:53
Hegyalja Galéria
snbela44
2015. június 02. kedd, 04:58
Galéria a Hyde parkban
sgy_ro
2015. március 21. szombat, 20:56
161776_galeria_kutyak_ es_
janna53
2014. augusztus 24. vasárnap, 22:48
150115_galeria_kapolcs _ev
tunkiss
2014. július 11. péntek, 19:34
Rippl Rónai József - Öreg
anci-ani
2013. április 11. csütörtök, 16:33
Rippl-Rónai
mecsery
2012. január 13. péntek, 01:28
Rippl Rónai J.Karácsony19
nanoka72
2010. december 27. hétfő, 20:57
Rippl-Rónai József 1920
aszaloijani
2010. február 13. szombat, 15:00
Rippl-Rónai Ödön
aszaloijani
2010. február 12. péntek, 10:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.