Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 14:17 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Asztúria hercegnője-díj - Reinhold Messner és Krzysztof Wielicki hegymászók a sport kategóriai idei nyertesei
A döntőbizottság a méltatásban kiemelte "felülmúlhatatlan" sportpályafutásukat, amellyel hozzájárultak az alpinizmus történetéhez.

A díjjal el kívánják ismerni társadalmi és humanitárius tevékenységüket, továbbá a hegymászás értékeinek terjesztésében végzett munkájukat, amelyek "példává tették őket az emberiség számára", tetteik pedig fennmaradnak a jövő generációk emlékezetében - hangsúlyozta a zsűri.

A 73 éves Reinhold Messner volt az első olyan hegymászó, aki meghódította a föld összes, 8000 méternél magasabb hegyét. 1986-re teljesítette mind a 14 csúcs elérését.

A 68 éves Krzysztof Wielicki az ötödik azon hegymászók sorában, akiknek sikerült ugyanez a teljesítmény. Ráadásul ő volt az első a világon, aki télen jutott fel a világ legmagasabb hegyére, a 8848 méteres Everestre 1980-ban.

A sport kategória idei győzteseit 12 nemzet 21 jelöltje közül választotta ki a zsűri, egyhangú döntéssel.

A díjat 1987-es alapítása óta most először kapják meg hegymászók.

Tavaly az All Blacks új-zélandi rögbiválogatott vehette át a kitüntetést, amelyet korábban a spanyol futballválogatott, a New York City Marathon, és a spanyol teniszcsillag, Rafa Nadal is megkapott.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória, valamint az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 14:52
Címkék: Asztúria hercegnője-díj, Reinhold Messner, Krzysztof Wielicki, York City Marathon, Rafa Nadal, Asztúria hercegnője-díjat,
Kommentek
Asztúria hercegnője-díj - Svéd biológus a tudományos kutatás és technológia kategória nyertese
számos díjjal jutalmazták, 2007-ben az amerikai Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Svante Pääbót 17 ország 38 jelöltje közül választotta egyhangú döntéssel a zsűri.

Tavaly ugyanezt az elismerést a gravitációs hullámok létezését bizonyító kutatói csapat, Rainer Weiss, Kip S. Thorne és Barry C. Barish amerikai fizikusok és az általuk alapított LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés kapta.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humán tudományok kategória, az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A sport kategóriában az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki hegymászókat ismerték el, irodalom kategóriában Fred Vargas
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 11:51
Nobel-díj - A gravitációs hullámok kutatásáért hárman kapják a fizikai elismerést
mérésében közismert a tudományos közösségben, ő volt a társalkotója és tudományos tanácsadója az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA COBE csillagászati műholdjának, amelynek feladata a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálata volt. Weiss volt az egyik megalkotója a lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatóriumnak, és a LIGO-projekt társalapítója, szellemi vezetője. Számtalan tudományos díj köztük az Einstein-díj, a Gruber-díj, a Shaw-díj, a Kavli-díj, és idén az Asztúria Hercegnője Díj kitüntetettje.

A 71 éves Barry Barish 1957-ben diplomázott a Kaliforniai Egyetem fizika szakán. 1963 óta kutat a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (Caltech). Az 1990-es évek óta elsődleges kutatási területe a LIGO. 1997-ben hozta létre a LIGO nemzetközi együttműködést, amelyben ma már a világ több mint ezer tudósa dolgozik.

Az 1940-ben született Kip Thorpe a Caltechen szerezte diplomáját, majd a Princeton Egyetemen PhD fokozatát. A Caltechen fő kutatási területe a gravitációs fizika és az
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 13:12
Asztúria hercegnője-díj - Az Európai Uniót ismerték el egyetértés kategóriában
Az indoklás szerint az Európai Uniót létrehozó, éppen 60 évvel ezelőtt aláírt Római Szerződéssel megvalósult együttműködés olyan értékeket vezetett be és terjesztett el a világban, mint a szabadság, az emberi jogok és a szolidaritás.

A zsűri kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió biztosította az eddigi leghosszabb békeperiódust a modern Európában, eszméi pedig a bizonytalan időkben reményt nyújtanak a jövőt illetően a haladás és jólét példájával.

A jelenleg még 28 tagú, de Nagy-Britannia távozása után 27 tagállamból álló Európai Unióban mintegy 500 millió ember részesül az értékközösségen, a szabadságon és az igazságosságon alapuló európai integráció előnyeiből - áll a zsűri indoklásában.

Az Európai Uniót 2012-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, amiért előmozdította a békét, a megbékélést, a demokráciát és az emberi jogokat Európában.

Az egyetértés kategória győztesét ebben az évben 16 ország 28 jelöltje közül választotta ki a zsűri.

Az elismerést tavaly az SOS Gyermekfalvak
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 15:08
Asztúria hercegnője-díj - A gravitációs hullámok létezését bizonyító kutatókat díjazták kutatás és technológia
tudományos műszere. Az egymilliárd dolláros szerkezet két egyforma, négy kilométer hosszú lézerdetektorból áll, amelyeket a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) épített abból a célból, hogy a Földet elérő gravitációs hullámok által okozott rezgéseket észleljék. A detektorok egyike a Louisiana állambeli Livingstonban, a másik a Washington állambeli Hanfordban van, és a proton méreténél tízezerszer kisebb változásokat képesek mérni a téridőben.

Az Asztúria hercegnője-díjra ebben a kategóriában idén 17 ország 39 jelöltje volt esélyes. A múlt évben a bionikus végtagokat feltaláló Hugh Herr amerikai mérnök, biofizikus nyerte el az elismerést.

A díjat, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobor és 50 ezer euró (15 millió forint), ősszel vehetik át a nyertesek Oviedóban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol királytól.

Az Asztúria Hercegnője-díjat 36 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly előtt
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 15:13
Asztúria hercegnője-díj - Karen Armstrong brit vallástörténészt díjazták társadalomtudományok kategóriában
Ebben az évben a zsűri 24 jelölt közül választotta ki a brit "gondolkodót és kutatót", aki egyike a világ legnagyobb szaktekintélyeinek a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás ismeretében, összehasonlító tanulmányozásában.

Karen Armstrong kitűnik történelmi elemzéseinek mélységével, óriási bibliográfiai és kutatói munkájával, valamint aktív elkötelezettségével az együttérzés, a béke, a szolidaritás morális üzenetének terjesztésében - indokolta döntését a zsűri, megjegyezve, hogy emellett a brit kutató több nemzetközi intézményben is szerepet vállal.

A döntéshozók kiemelték annak a jelentőségét, hogy a vallások tanulmányozása segít megérteni a mai társadalmat és világot.

A 72 éves Karen Armstrong eredetileg nem tudományos pályára készült. Tizennyolc évesen katolikus apáca lett, de hét év után kilépett a rendből és összehasonlító irodalmat tanult az Oxfordi Egyetemen.

Miután lediplomázott, egy lányiskolában tanított, majd 1984-ben dokumentumfilmet készített Szent Pál életéről. Ez a
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 14:13
Asztúria hercegnője-díj - Az Amerikai Hispán Társaságnak ítélték oda az Asztúria-hercegnője díjat nemzetközi eg
Az indoklás szerint a kitüntetéssel kívánják elismerni a New York-i székhelyű intézmény szerepét és több mint száz éve tartó munkáját, amelyet a hispán, azaz spanyol és portugál kulturális értékek közvetítésében, népszerűsítésében, fenntartásában végzett.

A társaságot 1904-ben alapította Archer Milton Huntington, 1908-ban megnyílt a múzeum is, amely ma már több mint 23 ezer, a hispán kultúrához köthető műtárgynak, egyebek mellett képeknek, szobroknak, bútoroknak ad otthont. Ez a legnagyobb Spanyolországon kívüli hispán gyűjtemény a világon.

A társaság épületében könyvtár és oktatási központ is működik, mindez nyilvános és ingyenesen látogatható.

A zsűri 18 jelölt közül választotta ki a kategória győztesét.

Az elmúlt évben az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC) és a párizsi klímavédelmi megállapodás (COP21) nyerte el az együttműködés kategória díját, tavaly előtt pedig a Wikipédia internetes enciklopédiát jutalmazták az elismeréssel.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35
velemenyezd, 2017. május 17. szerda, 14:03
Asztúria hercegnője-díj - A Les Luthiers argentin zenei formáció nyert kommunikáció és humántudományok kategóri
A spanyol nyelv egyedi alkalmazása, a hangszerek sajátos használata és színpadi jelenlétük nézők százezreit vonzza minden korosztályból - olvasható a zsűri méltatásában, amelyben hangsúlyozták, hogy a Les Luthiers "egy kritikus tükör és a szabadság referenciája a mai társadalomban".

A társulat hat tagja: Marcos Mundstock, Carlos Núnez, Carlos López, Jorge Maronna, Horacio Turano és Martín O'Connor.

1967-ben alakultak Buenos Airesben egyetemi kórusként, amelyek akkoriban nagyon népszerűek voltak. Ötvenéves pályafutásuk alatt több mint 30 előadást állítottak színpadra, és járták be vele a világot, bár célközönségük elsősorban a spanyol anyanyelvű világ. Rendkívül népszerűek Dél-Amerikában, Spanyolországban és az Egyesült Államok egyes részein.

2011-ben Latin Grammy-díjat nyertek.

Műsoraik maguk által írt komikus jelenetekből, zenés betétekből, dalokból állnak, amelyeket gyakran teljesen hétköznapi használati tárgyakból késztett hangszerekkel kísérve adnak elő.

A kommunikáció és
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 15:03
Képek, videók
A serleg hercegnője.jpg
pacsakute
2017. december 07. csütörtök, 21:51
Az ősz hercegnője.jpg
pacsakute
2015. szeptember 04. péntek, 18:13
Északi sarok hercegnője.j
pacsakute
2013. május 30. csütörtök, 20:50
A fény hercegnője.jpg
pacsakute
2013. május 30. csütörtök, 20:48
9 MIlonka hercegnője l
lovaszmarika
2012. október 24. szerda, 18:39
Levendula hercegnője.jpg
gigi55
2011. május 11. szerda, 12:53
A Tél hercegnője.jpg
gigi55
2011. április 30. szombat, 06:39
Silla hercegnője / Tokmán
pacsakute
2011. január 07. péntek, 23:56
mama hercegnője
kata-50
2010. február 19. péntek, 08:29
hullámok hercegnője.jpg
ildiko04
2010. február 13. szombat, 20:09
34721_fuszerek_hercegn oje
offramaja
2009. május 18. hétfő, 18:29
bölcsesség Reinhold.jpg
agica2004
2007. november 23. péntek, 13:10
przemyslaw-wielicki.jp g
emesi
2010. július 30. péntek, 08:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.