Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 18:26 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament
A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak.

Pedro Sánchez a szavazás második fordulójában, egyszerű többséggel nyerte el a miniszterelnöki posztot, miután a vasárnap rendezett első fordulóban nem szerezte meg a törvényhozás abszolút többségének támogatását.

A várható szoros eredmény miatt a PSOE hétfőn arra kérte vidéki képviselőit, hogy töltsék az éjszakát a fővárosban, nehogy lemaradjanak a szavazásról.

A voksolást megelőző beszédében Pedro Sánchez hangsúlyozta: ahhoz kéri a képviselők támogatását, hogy koalíciós kormánya megalakulásával véget érjen a hosszantartó belpolitikai patthelyzet Spanyolországban.

Mint mondta, a tavaly lezajlott két parlamenti választás után az általa kínált koalíció az egyetlen lehetséges kormányzati alternatíva.

"Egy demokrácia elsődleges elve elfogadni a választási eredményt, a parlament összetételét, és a szocialista pártot kivéve egyetlen más erő sem tud kormányt ajánlani Spanyolországnak" - fogalmazott.

Felszólalásában röviden kitért arra, hogy kormánya minimálbéremelésre, a munkavállalók jogainak védelmére, a szociális jogok "visszaállítására" készül az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjak terén. A legtehetősebbeknek nagyobb adóterhet kell majd vállalniuk, de például a kis- és középvállalkozások terhei csökkenni fognak - tette hozzá.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hozzászólásában bírálta Sánchezt, amiért megválasztása érdekében partnerséget vállal "a szélsőbaloldallal", "a katalán puccsistákkal" és "a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet örököseivel". Spanyolország legradikálisabb kormánya születik meg - jelentette ki.

Montse Bassa, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa elmondta: azért teszik tartózkodással lehetővé Sáncheznek a kormányalakítást, hogy lehetőséget adjanak a kormányok közötti politikai párbeszédnek.

"Azt hiszi, hogy érdekel egy olyan oroszág kormányozhatósága, amely a testvéremet bebörtönözte?" - mondta Sánchezhez szólva az eredményről. A politikus testvére, Dolors Bassa a leváltott Puigdemont-kormány tagja volt, akit 12 évre ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben. Mint mondta, továbbra sem tettek le fő célkitűzésükről, a katalán önrendelkezés érvényesítéséről.

Pedro Sánchez várhatóan szerdán teszi le miniszterelnöki esküjét VI. Fülöp spanyol király jelenlétében, és megnevezi kormányának tagjait, amely Spanyolország első koalíciós kormánya lesz a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

A parlamenti erőviszonyok miatt az új kabinet számára nem lesz könnyű a kormányzás, mivel a két párt kisebbségben van, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

Pedro Sánchez megválasztásához nyolc párt képviselőinek igen szavazatára és két párt tartózkodására volt szükség.

A leendő Sánchez-kormány első feladatai közé tartozik az idei költségvetés kidolgozása és elfogadtatása, mivel továbbra is a 2018-as, még a konzervatív néppárti kormány által készített büdzsé van érvényben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 15:41
Címkék: Pedro Sánchezt, Spanyol Szocialista Munkáspárt, Pedro Sánchez, Pablo Casado, Baszk Haza, Montse Bassa,
Kommentek
Beiktatták hivatalába Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt
ünnepségről hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület, csakúgy mint legutóbb, amikor másfél évvel ezelőtt először lett kormányfő Pedro Sánchez.

A hagyományoknak megfelelően az eseményen jelen volt Meritxel Batet, a parlament alsóházának elnöke, Pilar Llop, a parlament felsőházának elnöke, Juan José González Rivas, a spanyol alkotmánybíróság elnöke, Carlos Lesmes, a legfelsőbb bíróság elnöke, valamint Dolores Delgado, az ügyvezető szocialista kormány igazságügyi minisztere.

Pedro Sánchezt kedden választotta miniszterelnökké a spanyol parlament a szavazás második fordulójában egyszerű többséggel, ezzel több mint nyolc hónap után ismét teljes hatáskörrel rendelkező kormánya lesz a dél-európai országnak.

A szocialista vezető a spanyol demokrácia első koalíciós kormányát alakíthatja meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

Sajtóinformációk szerint az új kormány névsorát hivatalosan
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 12:02
Korrupció miatt elítélték Andalúzia két korábbi szocialista elnökét
is hozzájutottak, akik arra nem voltak jogosultak. A finanszírozás átláthatatlan és önkényes volt, valamint nélkülözött mindenféle ellenőrzést.

A támogatás elnevezése után ERE-ügyre keresztelt rendkívül szövevényes korrupciós botrányban kilenc éve indult nyomozás, amelynek eredményeként további perek indultak, ez az első, amelyben ítélet született.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően Teodoro García Egea, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) főtitkára azt mondta: a bíróság döntése Pedro Sánchezt alkalmatlanná tette a miniszterelnöki posztra.

José Luis Ábalos, az ügyvezető szocialista kormány fejlesztési miniszter szerint viszont az ügy nem érinti sem a jelenlegi kormányzatot, sem a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) aktuális vezetését. A történtek idején Pedro Sánchez a madridi önkormányzatnál dolgozott - tette hozzá.

A bíróság döntése épp akkor született meg, amikor a november 10-i parlamenti választáson győztes PSOE koalíciós kormány létrehozására törekszik az Együtt képesek
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 19:42
Spanyol választás - A spanyol lapok szerint a választás kimenetele súlyosbítja a patthelyzetet
Az ABC konzervatív újság Pedro Sánchezt okolta, akinek köszönhetően "Spanyolország jövője még bizonytalanabbá vált". Továbbá azt is felrótta az ügyvezető szocialista kormányfőnek, hogy a szeparatista nacionalizmus megerősödött a választásokon, mivel a katalán és baszk pártok több mandátumot nyertek, mint legutóbb. Így a baloldal most még inkább tőlük függ - mutatott rá.

A lap szerint az eredmény a győzelem ellenére kudarc a három mandátumot vesztő Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE), amiért Sáncheznek vállalnia kell a felelősséget.

Kiemelte: Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke vezetése megszilárdult nemcsak pártjában, hanem a jobbközép élén is, de a bevándorlásellenes VOX sikere reflexióra kell, hogy késztesse a PP-t is.

A legfontosabb azt megtudni, hogy mit várhat Spanyolország ettől a parlamenttől - vélte az ABC.

"Ugyanott vagyunk, ahol voltunk" - írta véleménycikkében a La Vanguardia katalán napilap, rámutatva, hogy a jelenlegi helyzet nem sokban különbözik
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 11:01
A pártprogramok bemutatására koncentráltak a spanyol miniszterelnök-jelöltek a választási televíziós vitában
vezetője szerint Katalóniában valójában évtizedek óta tart a nacionalista "puccs", amiért az országot több mint negyven éve felválta kormányzó PSOE és PP a hibás. Ebből kiindulva Katalónia autonómiájának felfüggesztését, és az ország területi egységét veszélyeztető pártok, szervezetek betiltását javasolta.

"Önök azon vetélkednek, hogy kinek van keményebb megoldása" - mondta Pablo Iglesias, hozzátéve, hogy a konfliktust csak párbeszéddel és józan ésszel lehet feloldani.

Azzal vádolta Pedro Sánchezt, hogy Katalónia jó kifogás számára, hogy az Unidas Podemos helyett inkább a PP-vel keresse az együttműködés lehetőségét. Míg a szocialista vezető azt hangsúlyozta: az Unidas Podemos engedné a katalán függetlenségi népszavazás megrendezését, ami számára viszont elfogadhatatlan.

A vitát követően az El País baloldali, az El Mundo liberális és az ABC konzervatív napilapok internetes oldalain elindított nézői szavazáson egyaránt Santiago Abascalt, a VOX radikális jobboldali párt elnökét hozták ki a vita
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 08:01
A spanyol király újabb kormányalakítási egyeztetésre hívja a pártokat a jövő hétre
szociális intézkedéseket tartalmazó kormányzati javaslatcsomagot mutatott be.

A pártok delegációi azóta két alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, legutóbb kedden, amely után mindkét fél arról nyilatkozott, hogy az álláspontok továbbra sem közeledtek, és pillanatnyilag nem is látják a megállapodás lehetőségét.

A kölcsönös bizalmatlanságot nyilvánvalóvá tette a két párt vezetőjének vitája a parlament szerdai ülésén.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos főtitkára négyszemközti találkozót kért Sáncheztől, és hangsúlyozta, hogy mindkét félnek engednie kell a megegyezés és az újabb választások elkerülése érdekében.

"Az emberek nem akarnak választásokat csak azért, hogy egy párt néhány mandátummal többet szerezzen" - jelentette ki.

Sánchez válaszában azt mondta: ő sem akar választásokat, és az utolsó pillanatig törekszik a megoldásra, de ha az Unidas Podemos vezetőjének új ajánlata van, túl a kormánykoalíción, akkor kezdeményezzen találkozót a tárgyalódelegációk között.

Iglesias szerint
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 12:31
Pedro Sánchez koalíció helyett programalapú kormányzati együttműködést kínál az Unidas Podemosnak
megerősítése.

Felidézte: az elmúlt egy hónapban több mint száz gazdasági és társadalmi szervezettel egyeztettek, hogy felmérjék igényeiket, követeléseiket az egyes területeken, amelyeket beépítettek a javaslatokba.

A most csak nagyvonalakban ismertetett csomagról Pedro Sánchez elmondta, hogy továbbra sem egy végleges, lezárt dokumentumról van szó, hanem inkább tárgyalási alapnak tekinthető az együttműködésre más pártokkal.

A PSOE-nak három hete van arra, hogy megszerezze a támogatást programjához és Pedro Sánchezt ismét miniszterelnökké válassza a parlament.

Ha erre nem került sor a törvényben előírt szeptember 23-i határidőig,akkor újból választásokat kell tartani novemberben.

Pedro Sánchez újraválasztása júliusban sikertelen volt, mivel a PSOE és az Unidas Podemos tárgyalásai kudarcba fulladtak, a többi között azért mertnem tudtak megállapodni a tárcák elosztásáról.

A szocialisták ezután bejelentették: a koalíció lehetősége ezzel megszűnt és követendő példaként említették
velemenyezd, 2019. szeptember 03. kedd, 15:02
A spanyol parlament nem választotta meg miniszterelnökké Pedro Sánchezt
mondta.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos főtitkára válaszában kijelentette: nem a tárcákról, hanem a kompetenciákról van szó, és azzal az ajánlattal állt elő, hogy követeléseik közül lemondanak a munkaügyi tárca irányításáról, ha cserébe megkapják a foglalkoztatáspolitikai hatásköröket.

"Még időben vagyunk, hogy megmentsük ezt a szavazást" - mondta alig fél órával a voksolás előtt.

Felrótta a szocialistáknak, hogy nem mutatták feléjük a kormányzati partnert megillető tiszteletet, és emlékeztette Sánchezt, hogy első miniszterelnökségéhez ők juttatták, mikor támogatták bizalmatlansági indítványát, amelyet a konzervatív Mariano Rajoy ellen nyújtott be.

Az április 28-i spanyol parlamenti választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárának újraválasztását a keddi első fordulóban is elutasította a törvényhozás, akkor az abszolút többség támogatását kellett volna elnyernie.

A jogszabályi előírások szerint a spanyol törvényhozásnak két hónapja van arra, hogy megválassza
velemenyezd, 2019. július 25. csütörtök, 22:09
Képek, videók
Alexis Sánchez Chile.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 13:31
Roselyn-Sanchez2anian. png
charlotteani
2012. december 11. kedd, 12:08
Sanchez
andomanyi
2012. március 24. szombat, 15:41
Roselyn Sanchez,szinész-m
farkas1945
2010. november 11. csütörtök, 18:35
Jackass 2 & Dirty Sanchez
rambobby
2007. szeptember 22. szombat, 09:40
Dirty Sanchez.hu.jpg
rambobby
2007. szeptember 16. vasárnap, 20:26
Omayra Sánchez 1985.bmp
dunaparti
2007. augusztus 25. szombat, 18:50
Dirty.Sanchez.The.Movi e.2
picurcica
2007. július 25. szerda, 14:28
Ramon Sanchez,Sevilla
falazola
2006. december 02. szombat, 23:00
Hazaáruló miniszterelnök
furaila
2019. augusztus 23. péntek, 14:35
Miniszterelnök 1955-1956
furaila
2019. június 23. vasárnap, 19:47
miniszterelnök rugdosása
furaila
2015. június 05. péntek, 06:56
O.V.-miniszterelnök.jp g
agica2004
2015. február 04. szerda, 18:12
miniszterelnökök.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:49
Felcsut-Miniszterelnök i h
agica2004
2014. április 24. csütörtök, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.