Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 14:14 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karácsonyi menü - újragondolva



A karácsony mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is - karácsonyi szokásaink és kedvenc recepteink is.

Aki egy kicsit szakítana a hagyományokkal, a klasszikus ponty halászlé helyett készíthet más halból más karácsonyi levest - így amur hallevest is, ami kitűnő fogás lehet például a narancsos csirkemájpástétom után.

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében a karácsonyi menü sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós. Ugyanakkor a legtöbb ünnepi menü ma már elképzelhetetlen a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett mákosguba nélkül. Nem véletlenül.

Narancsos csirkemájpástétom

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, apróbb darabokra szeljük. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a vajra tesszük. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatjuk. Néhány percig kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a csirkemájat, és 4-5 percig pirítjuk. A serpenyőből szűrővel kivesszük a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítjuk.

A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatjuk, majd a májhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a narancshéjakat ráreszeljük, tejföllel kikeverjük, botmixer segítségével krémessé simítjuk, és olyan fedeles dobozkába tesszük, amit utána jól le tudunk majd zárni.

A megmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Kakukkfüvet szórunk bele, és egy kicsit megfuttatjuk a vajon. Ezzel a vajjal fedjük le a tálkában lévő pástétomot, amit minimum 4-5 órát hűtünk. Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni, mert hűtő hidegen nem az igazi.

Amur raguleves

Hozzávalók:
1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés:
Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet.

Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Baconbe tekert bélszín libamájjal és borsmártással

Hozzávalók:
70 dkg marhabélszín, 25dkg hízott libamáj, zsemle, a páchoz: mustár, őrölt bors, olaj,1 közepes vöröshagyma karikázva, a sütéshez: 2-3 evőkanál olívaolaj, a mártáshoz: 1 teáskanál durvára őrölt színes bors, 1 dl tejszín, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál dijoni mustár, csipet cukor, só

A leöblített bélszínt kb. kétujjnyi szeletekre daraboljuk. Kézzel kicsit meglapogatjuk. Mustárral, őrölt borssal, olajjal pácot készítünk, bekenjük vele a húsdarabokat, majd kis dobozba tesszük, közé hagymakarikákat helyezünk. Feltöltjük olajjal, és hűtőben több napig érleljük.

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a kruton a hús alá.

A húst a pácból kivesszük, köré tekerjük a bacont, fogvájóval rögzítjük, és felhevített olajban mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük. A megsült húsokat a krutonra helyezzük.

Közben a libamájat felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával meghintjük és a visszamaradt pecsenyelében rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük.

A húsból visszamaradt pecsenyeszaftra kevés vizet öntünk és felmelegítjük, hogy a sütőedény aljáról a letapadt pecsenye ízek feloldódjanak, közben egy másik kis edényben kevés vajon a durvára tört borsot megfuttatjuk, majd ráöntjük a feloldott pecsenyelét, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mustárt, rövid lére forraljuk és csipet cukorral ízesítjük. A bélszínnel együtt tálaljuk.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só

Elkészítés:
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt kaphasson.

Közben elkészítjük a krumplit: egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a vajat. Pár perc múlva levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután visszatesszük a serpenyőt a tűzre és kevergetjük. 10 perc múlva beletesszük a sonkát, a petrezselymet és a bazsalikomot.

A burgonyát vastag darabokra szeleteljük és egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig alatt készresütjük.


Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva, 20 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 1 üveg magozott meggy, 5 dkg cukrozott narancshéj, 2 marék mazsola, pici só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej

Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel és átforgatjuk.

Egy tepsit vajjal vastagon kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, beletesszük a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki még ünnepibbé szeretné tenni a tálalást, süsse kis kuglóf formában vagy üvegpohárban (a képen).

Link
tinka1951, 2013. december 13. péntek, 16:33
Címkék: karácsony mindenkinek, kicsit szakítana, klasszikus ponty, narancsos csirkemájpástétom, elmúlt évek, magyar háztartások,
Kommentek
Ferenc pápa rendkívüli Urbi et Orbi áldása a járvány idején
mérlegre kerül, valójában mennyire fejlettek a népeink; ugyanakkor felfedezzük és megtapasztaljuk Jézus főpapi imáját: ,,legyenek mindnyájan egy" (Jn 17,21). Hány és hány ember gyakorol minden áldott nap türelmet és sugároz reménységet, óvakodik attól, hogy ne a pánikot, hanem a közös felelősségvállalást terjessze. Hány és hány apa, anya, nagyapa és nagyanya, tanár mutatja meg apró és hétköznapi gesztusokkal a gyermekeinknek, miként nézzenek szembe ezzel a válsággal s jussanak túl rajta, újragondolva a szokásaikat, felemelve a tekintetüket és imára indítva őket. Hányan imádkoznak, tesznek felajánlást és járnak közben mindannyiunk javára. Az imádság és a csöndes szolgálat: ezek a mi győztes fegyvereink.
,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?" A hit kezdete az, ha tudatosul bennünk: rászorulunk az üdvösségre. Nem vagyunk elégségesek önmagunknak, egyedül elsüllyedünk: szükségünk van az Úrra, ahogyan a régi hajósoknak szükségük volt a csillagokra. Hívjuk meg Jézust
maroka, 2020. március 27. péntek, 20:27
Banksy-kiállítás lesz Budapesten
Egy hosszabb világkörüli út után a magyar fővárosban is látható lesz a Banksy művészetét bemutató utazó kiállítás, amely átfogó képet nyújt a rejtőzködő street art alkotó világáról - olvasható a Godot Kortárs Művészeti Intézet tájékoztatóban.

"Az Art of Banksy kiállítás behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse" - idézi a tájékoztató Sáfár Zoltánt, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosát.
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 13:22
Folktrend elnevezéssel divatbemutatót rendeznek a Mesterségek Ünnepén
Igyártó Gabriella, a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezetője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta: az agrártárca és a Hungarikum Bizottság három éve kezdeményezte a programot, amely évente pályázat útján teremti meg a lehetőséget az ismertté válásra azon tervezők számára, akik a régi magyar öltözködési kultúrához visszanyúlva, azt újragondolva hoznak létre viseleteket, kiegészítőket.

A 2019-es divatbemutatót is egy pályázat előzte meg, és annak nyertes alkotásait vonultatják fel augusztus 18-án, a Mesterségek Ünnepén - tette hozzá.

Ismertetése szerint a divatbemutatón 23 alkotó kollekcióját láthatja a közönség, többek között olyan tervezőknek a munkáit, mint Pálmai Ilka, aki a barkó viseletet élesztette újjá, vagy Tüskés Tünde, aki szalmából álmodott újra különböző kiegészítőket.
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:46
Eszterháza Meets Jazz - Koncertek októberben a fertődi kastélyban
improvizáció kapcsolatát. A koncertet videobejátszások is színesítik, köztük lesznek olyanok is, amelyeket Magyarországon még nem játszottak a televíziók.

Ezen a koncerten olyan musicalekből hangzanak el darabok, mint a West Side Story, a Peter Pan vagy a Candide. Közreműködik majd a 2005-ös montreux-i énekverseny győztese, a Junior Prima-díjas énekesnő, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint.

Október 21-én Ludwig van jazz néven a Sárik Péter Trió lép fel, akik Beethoven darabjait játsszák újragondolva, de megtartva eredeti üzenetüket és hangulatukat.

A harmadik koncert október 26-án lesz Határok nélkül címmel. A Liszt- és Kossuth-díjas Borbély Mihály barátaival, Lakatos Györggyel, Oláh Kálmánnal és Horváth Balázzsal egy egyszeri és megismételhetetlen örömzenélést tartanak, ahol klasszikusokat dolgoznak fel. Ezen a koncerten mindig más művész viszi majd a prímet, a többiek pedig csatlakoznak hozzá - mondta Rácz Márton.

A zenei vezető kitért arra is, hogy az adventi időszakban november 30-án a
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 12:27
Júlia Miller Méteres kalács ujragondolva
Júlia Miller Méteres kalács ujragondolva

Én ezt most 6 tojásból csináltam mint egy egyszerű piskótát. 6 tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá vertem . A többi 5 evőkanál cukrot és egy vaníliáscukrot a sárgákkal elkevertem. A sárgákat beleforgattam a habba óvatosan, és 6 evőkanál lisztet és egy mokkáskanál sütőport szitáltam a habba, amit szintén beleforgattam. A végén 2 evőkanál vizet és egy evőkanál olajat adtam még hozzá és elkevertem. Kettészedtem és az egyik felébe 2 evőkanál kakaót és egy evőkanál vizet kevertem meg egy kis rumaromát. A kikent lisztezett formába először a kakaós masszát öntöttem, majd a tetejére a fehéret. Előmelegített sütőben mint a piskótát megsütöttem. Közben 3,5 dl tejből puncs pudingot készítettem. Amikor kihűlt 15 dkg vajat turmixoltam el benne majd tovább hűtöttem. Közben a piskótát kettévágtam lehetőleg a kakaós és fehér piskóta találkozásánál. Ha minden szépen kihűlt belekentem a pudingot, majd ráborítottam a másik felét a tetejére meg olvasztott
tinka1951, 2018. augusztus 05. vasárnap, 05:43
Több mint egymillió euróval támogatta a Google a digitális újságírást Magyarországon
Az eddigi négy kiírásban összesen 4800 pályázat érkezett, ebből 29 ország 461 sikeres projektje kapott támogatást 94 millió euró összegben - derül ki a frissen közzétett jelentésből. A Google Innovációs Alapját az európai hírközlési ökoszisztémát megújító médiavállalkozások számára hozták létre.

A Google 11 európai médiaszervezettel együttműködésben 2015 áprilisában indította el a DNI-t, hogy a technológia és az innováció segítségével hozzájáruljon a minőségi újságírás fejlődéséhez. A kezdeményezéshez több mint ezer szervezet csatlakozott.

A 150 millió eurós (közel 46,4 milliárd forint) alapot olyan európai médiavállalkozások számára hozták létre, amelyek kísérletezési teret és kötöttségek nélküli támogatást keresnek innovatív ötleteik megvalósítására.

A kis startupoktól, nagyszabású szerkesztőségeken át, a helyi és országos hírcsatornákig a DNI által finanszírozott projektek olyan megoldásokat kínálnak, amelyek a technológia segítségével képesek a digitális újságírást előmozdítani,
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 12:32
Ebben tartottuk a varrókészletet!
Írta: petrasgabriella 2017-12-02

Bonbonos dobozok újragondolva.

Az átkosban a Duna Csokoládégyár nemcsak a tartalomra, vagyis a csokoládéra fordított különösen nagy gondot, hanem a csomagolásra is. A bonbonos dobozok feltűnően szépek voltak, így nagy becsben tartottuk őket.

Csodaszép bonbonos doboz!

A szép, mintás, virágokkal díszített bonbonos dobozokat szüleink, nagyszüleink megtartották, és újrahasznosították tárolódobozként. Így, amikor a vendégségben megakadt a szemünk a díszes dobozon, de nem kínáltak meg bonbonnal, tudtuk az okát: a retro dobozban varrókészlet lapult!
Ti mit tartottatok benne?

forrás:magyarorszagkul.nlcafe.hu
anna4459, 2018. február 03. szombat, 21:41
A Dal 2018 - Magyar sikerprodukció nyitja az adásokat
aratott.

"A Dal az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért showműsor hazánkban, hiszen adásonként több mint egymillió néző várja kíváncsian, melyik lesz a legjobb dal Magyarországon. Ez kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, mi magyarok az előadóművészet más ágaiban is nagyot tudunk alkotni, büszkék lehetünk az értékeinkre" - mondta Vági Bence. A Recirquel alapító művészeti vezetője hozzátette: a társulat missziója az, hogy az évszázados tradícióval bíró hazai cirkuszművészetet egy picit újragondolva, más megközelítést alkalmazva újra feltegye a világtérképre.

A Dal 2018 adásait követően a Recirquel tavasszal egyebek mellett Spanyolországban, Norvégiában és Franciaországban is fellép majd, a társulat egész estés produkciói továbbá folyamatosan láthatók a budapesti Müpában.

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója - Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen
velemenyezd, 2018. január 28. vasárnap, 21:37
Képek, videók
rakott-krumpli-ujragon dol
sarkadykati
2014. szeptember 14. vasárnap, 04:51
mindenkinek karácsony.2.j
dupalymaria
2014. december 22. hétfő, 23:56
mindenkinek karácsony.1.j
dupalymaria
2014. december 22. hétfő, 23:56
mindenkinek karácsony..jp
dupalymaria
2014. december 22. hétfő, 23:56
SZAKITANI TUDNI KELL
fmayer
2007. május 01. kedd, 10:31
Szakítani Tudni Kell.hu.j
finike
2007. április 23. hétfő, 12:22
klasszikus_fa1170.jpg
kathyvp
2018. június 25. hétfő, 18:01
Klasszikus Rákóczi túrós.
vorosrozsa66
2018. június 24. vasárnap, 15:25
Klasszikusok körmönfont f
chillik
2018. április 04. szerda, 06:40
Klasszikus álmok 01.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:42
Klasszikus álmok 02.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:42
Klasszikus álmok 03.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:41
11071_klasszikus-turog omb
snbela44
2016. április 11. hétfő, 14:13
Klasszikus esküvői lap
teaivo
2015. május 13. szerda, 13:20
máglyarakás-klasszikus .jp
gaby73
2014. október 08. szerda, 19:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.