Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:56 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Végső búcsút vettek Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőtől
A Makovecz-ravatalozóban Korzenszky Richárd, a Tihanyi apátság emeritus perjele vezetésével római katolikus szertartás szerint búcsúztak Kósa Ferenctől. A filmrendező, volt MSZP-s parlamenti képviselő életének 82. évében, 2018. december 12-én hunyt el.

Áder János köztársasági elnök búcsúbeszédében hangsúlyozta: sokan tisztelték, becsülték Kósa Ferencet kérlelhetetlen igazságszeretetéért. Ideálja volt egy világ, ahol az ellenvéleménynek helye, építő szerepe van, ahol létezik közös emberi, művészi és nemzeti cél, filmjeiben ezért kereste mindig az igazságot.

Mint elmondta, Kósa Ferenc tizennyolc évesen jegyezte le személyes életcélját: megőrizni az embert, szabaddá tenni másokat. Hitvallásához egy életen át hű maradt - tette hozzá.

Az államfő kitért arra, hogy Kósa Ferenc pályafutása rögtön első filmje, a Tízezer nap betiltásával kezdődött, majd játék- és dokumentumfilmjei másfél évtizedet töltöttek a cenzúra által lepecsételt dobozokban. Mégsem adta fel és az idő őt igazolta - emelte ki.

"Kósa Ferenc búcsúztatásához illenek a fájdalmas és vigasztaló szavak, amiket nagy gondossággal formált mozgóképre, az időnként szívszorító, vigasztaló képek, nemcsak a csontot törő szenvedés, a fájdalmas veszteség, hanem az élni tudás, az élni akarás képei" - szögezte le Áder János, aki Kósa Ferenc 1956-ban papírra vetett sorait is felidézte: "őrizd az embert, mert hitvallásod nem más, mint elkötelezettség, nem kevesebb, mint szabaddá tenni másokat".

Az MMA és a Magyar Filmművészek Szövetsége nevében Lugossy László filmrendező kiemelte: Kósa Ferenc közösségi ember volt, aki közérdekű és filmszakmai ügyekben mindig kész volt a jobbító szándékú, cselekvő összefogásra. Hozzáfűzte: a rendező aktív szerepet vállalt a Balázs Béla és az Objektív Stúdió műhelymunkájában, a filmművész szövetség vezetőségében, majd elnöke volt a Történelmi Filmalapítványnak.

"Filmjei költői látomásokból és halk szavú hazaszeretetből születtek, akadémiai székfoglalója is a művész felelősségéről szólt" - mondta Lugossy László, aki szerint Kósa Ferenc minden egyes filmjét küldetésnek tartotta. "Istenáldotta tehetség volt, fogékony minden szépre, kivételes érzékenysége volt a képhez".

Szató Kuni, Japán magyarországi nagykövete arról szólt, hogy Kósa Ferenc parlamenti képviselőként sokat tett a magyar-japán kapcsolatok erősítéséért. Hangsúlyozta: csodálatos életpályát járt be filmrendezőként, emellett 1990-től az Interparlamentáris Unió magyar-japán tagozatának tagjaként, majd 1994-től 2006-ig elnökeként támogatta a kétoldalú kötelékeket.

A misszióvezető hozzátette: Kósa Ferenc tagozati elnöksége idején járt Magyarországon a japán császár és császárné, Göncz Árpád pedig köztársasági elnökként Japánban tett látogatást. "A császári pár a Nemzeti Galériában megtekintette Kósa Ferencnek a japán tájakról készített fotóit bemutató kiállítását" - idézte fel.

A búcsúztatáson a liturgiában közreműködtek a nyíregyházi Cantemus kórus tagjai Szabó Dénes vezetésével, a szertartáson énekelt Sebestyén Márta és játszott ifj. Csoóri Sándor zenekara.

A ravatalnál és a sírnál ott volt mások mellett még Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Marosi Miklós, az MMA alelnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Szőcs Géza volt kulturális államtitkár, jelenlegi és egykori szocialista politikusok közül Horváth Csaba, Baja Ferenc, Suchman Tamás; Szakály Sándor történész, a művészek közül Haumann Péter, Halász Judit, Rózsa János és Sára Sándor.

Kósa Ferenc a filmkészítők azon nemzedékéhez tartozott, amely a hatvanas években kezdte el pályáját, tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Fontos filmjei közt tartják számon többek között az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság, és A másik ember című műveket.

Ellenzéki értelmiségiként Kósa Ferenc részt vett az 1985. évi monori és az 1987 szeptemberi lakiteleki tanácskozáson. 1990-2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött egyebek mellett a filmtörvény gondozása.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 18:22
Címkék: Kósa Ferenc Kossuth-díjas, Makovecz-ravatalozóban Korzenszky Richárd, Kósa Ferenctől, Áder János, Kósa Ferencet, Kósa Ferenc,
Kommentek
Elhunyt Kósa Ferenc - A rendezőre emlékezik az M5 kulturális csatorna
Emellett vasárnap a 13 órakor kezdődő MMA-portrésorozatban a Kósa Ferenccel 2017-ben készült Őrizd az embert című portréfilm kerül képernyőre szintén az M5 kulturális csatornán.

Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja életének 82. évében hunyt el.
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 18:12
Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező
világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos élményeit összegezte. Dokumentumfilmjei közül jelentősek a Balczó András vívódásairól szóló Küldetés és a dr. Béres József tudományos kutató küzdelmeiről készült Az utolsó szó jogán című film. Televíziós munkái közül kiemelkedik a Nagy Lászlóval közösen készített Tűz vagyok, valamint a Szeretném, ha szeretnének című filmek.

Kósa Ferenc 1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész címmel, 1997-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták. 2007-ben Kossuth-díjat kapott nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért. 2008-ban a Magyar Mozgókép Mestere lett. 2009-ben megkapta a Húsz éves a Köztársaság Díjat. 2012-ben a Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2017-ben megkapta a Kölcsey-emlékplakettet. 2012 óta az MMA rendes tagja.

Az MMA idén jelentette meg filmes monográfiáját Kósa Ferencről Őrizd az embert címmel, a DVD-melléklettel is ellátott kötet elemzéseken, visszaemlékezéseken,
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:51
Tolnay Klárira emlékeznek halála évfordulóján Mohorán
Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat a Nógrád megyei Mohorán, a színésznő gyermekéveinek helyszínén. A pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről a nagy színésznő így írt: "Mohora a békeszigete, a világ közepe volt számomra".

Sok száz fotó mellett Tolnay Klári erkölcsi bizonyítványa, munkakönyve, vezetői engedélye, 1950-es évekből való takarékbetétkönyve, órája, gyűrűje, két Kossuth-díja vagy éppen úti pasziánsza és vígszínházi öltözőasztala is része a gyűjteménynek.

Tolnay Klári 1914. július 17-én született és 1998. október 27-én halt meg Budapesten.

Mohorán rendszeresen szerveznek programokat, kiállításokat, művészi esteket, emléknapokat. Az egyesület megalapította a Tolnay Klári-díjat is, amelyet a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért ítélnek oda évente. A díjat először 2014-ben, Tolnay Klári születésének
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 14:24
2018. évi történelmi évfordulók 04. 07.
hátra.

Névnapok: Herman, Armand, Armanda, Armandina, Ármin, Árpád, Asszunta, Azucséna,
Jelek, József, Kreola, Kreszcencia, Lotár, Manna, Mária, Szenta, Urzulina

Események
529 - Az európai jogrendszerek alapját képező római jog első kodifikációjának, a Corpus Iuris Civilisnek a kihirdetése a Bizánci Birodalomban.
1789 - III. Szelim lesz az Oszmán Birodalom 29. szultánja.
1848 - Megalakul Batthyány Lajos kormánya. Tagjai: Szemere Bertalan belügy-, Deák Ferenc igazságügy-, Kossuth Lajos pénzügy-, Klauzál Gábor földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi, Mészáros Lázár hadügy-, Eötvös József vallás- és közoktatásügyi, Széchenyi István közmunka-
és közlekedésügyi, Esterházy Pál, a király személye körüli miniszter.
1919 - Bajorországban kikiáltják a Tanácsköztársaságot.
1963 - A jugoszláv szövetségi parlament elfogadja az ország második alkotmányát, amely Jugoszláviát föderatív szocialista köztársasággá nyilvánítja.
1972 - Az Interkozmosz-6 műhold
ametiszt54, 2018. április 07. szombat, 14:20
2018. évi történelmi évfordulók 04. 07.
Herman, Armand, Armanda, Armandina, Ármin, Árpád, Asszunta, Azucséna,
Jelek, József, Kreola, Kreszcencia, Lotár, Manna, Mária, Szenta, Urzulina

Események
529 - Az európai jogrendszerek alapját képező római jog első kodifikációjának, a Corpus Iuris Civilisnek a kihirdetése a Bizánci Birodalomban.
1789 - III. Szelim lesz az Oszmán Birodalom 29. szultánja.
1848 - Megalakul Batthyány Lajos kormánya. Tagjai: Szemere Bertalan belügy-, Deák Ferenc igazságügy-, Kossuth Lajos pénzügy-, Klauzál Gábor földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi, Mészáros Lázár hadügy-, Eötvös József vallás- és közoktatásügyi, Széchenyi István közmunka-
és közlekedésügyi, Esterházy Pál, a király személye körüli miniszter.
1919 - Bajorországban kikiáltják a Tanácsköztársaságot.
1963 - A jugoszláv szövetségi parlament elfogadja az ország második alkotmányát, amely Jugoszláviát föderatív szocialista köztársasággá nyilvánítja.
1972 - Az Interkozmosz-6
skorpiolilike, 2018. április 07. szombat, 14:18
Átadták a Savaria Filmszemle díjait
Hozzátette: a médiatanács több éve működteti a Magyar média mecenatúra programot, amely amellett, hogy az ország legnagyobb, televíziókat és rádiókat támogató integrált médiatámogatási rendszere, filmeket, alkotói műhelyeket is támogat.

Szavai szerint a médiatanács eddig összesen 9 milliárd forint értékben 913 magyar kortárs film elkészítéséhez nyújtott támogatást, a támogatott filmek több mint 800 hazai és nemzetközi fesztiválról több mint 300 díjat hoztak el.

András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a filmszemle zsűrijének tagja úgy fogalmazott: a hazai filmélet napjainkban megújuláson megy keresztül, újra az a klasszikus, igazi értékeket felmutatni képes magyar film van "serkenőben", mint amilyenek annak idején Szőcs István, Fábri Zoltán, Ranódy László, Sára Sándor és Kósa Ferenc filmjei voltak.

Hozzátette: ma már nincs olyan, hogy amatőr film, szerinte a Savaria Filmszemlére benevezett alkotók is birtokában vannak a filmkészítéshez szükséges tudásnak és
velemenyezd, 2017. április 26. szerda, 21:15
A magyar kultúra napja - Kósa Ferenc kapta a Kölcsey-emlékplakettet
A Melocco Miklós szobrászművész által készített elismerést a helyi református templomban, több száz érdeklődő előtt Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke adta át a 79 éves filmrendezőnek.

A Himnusz alkotójának élete, munkássága és hitvallása sok száz, szatmári földről származó embernek adott példázatot és erőt az alkotó hazaszeretetről, ezek közé az emberek közé tartozik Kósa Ferenc is - méltatta laudációjában Jánosi Zoltán a filmrendezőt, megemlítve, a Tízezer nap című filmje az 1967-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját.

Kósa Ferenc munkásságára utalva Jánosi Zoltán kifejtette, a Kölcsey monogramját nemcsak neve kezdőbetűiben, de lelkében is viselő rendező keze "vaskalitkából szabadította fel Dózsa, Ady, József Attila, Béres József, Balczó András és a többiek szellemét". A cannes-i siker után az 1956 után megtorlásokat a kultúrában tovább folytató politika nem akarta megérteni a rendező filmjének 1956-ról szóló üzeneteit, ezért "sorozatosan záratta bádogdobozba"
velemenyezd, 2017. január 22. vasárnap, 14:42
Képek, videók
Tyler_Kossuth.jpg
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:30
kossuth_lajos1.jpg
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:02
kossuth_temetes-596x43 1.j
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:01
kossuth_cegleden-596x4 40.
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:01
Kossuth_idézet_Hadtört éne
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:40
kossuth_irasa_analekta _11
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:27
lengyel_denes_kossuth_ laj
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:24
Kossuth_Lajos_színezet t_l
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:15
Kossuth téri sortűz halot
furaila
2018. november 23. péntek, 17:39
Juronics Kossuth dijas
agica2004
2009. április 24. péntek, 14:06
tuzrako_helyek_kertbe. jpg
menusgabor
2019. március 29. péntek, 21:45
tuzrako_helyek.jpg
menusgabor
2019. március 29. péntek, 21:45
Romantikus helyen.jpg
pacsakute
2019. január 20. vasárnap, 09:36
0 a inti kéz helyett a fa
lovaszmarika
2018. október 23. kedd, 10:02
Romantikus helyen
pacsakute
2018. október 14. vasárnap, 18:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.