Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 02:35 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az év legrövidebb éjszakája
Az év legrövidebb éjszakája vár ránk szombaton: itt a nyári napforduló. A naphoz sokféle csillagászati érdekesség és hagyományos népszokás kapcsolódik. De vajon miért esik idén 20-ára, amikor tavaly 21-én volt? És miért Szent Iván éjjelét tartják a legrövidebbnek, ha arra csak napokkal később kerül sor?

Amióta az emberiség figyeli a csillagokat és a nap járását, azóta ismerjük a csillagászati év két sarokpontját, a nyári és a téli napfordulókat. Ilyenkor változik a napszakok hosszabbodásának a trendje: míg karácsony után egyre több időt tölthetünk világosban, június végétől rendre egy kicsivel később kel, és korábban nyugszik le a nap. De mi az oka, hogy évente más napra eshet a napforduló?A naptári és a csillagászati év különbsége- A hétköznapi életben használt naptári év alapesetben pontosan 365 napig tart. A csillagászati év - vagyis az az idő, ami alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot - ennél valamivel hosszabb, 365 nap és körülbelül 6 óra. A különbséget négyévente a szökőnapok korrigálják - mondta Mosoni László, a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagpark vezetője.
.
Emiatt azonban a napforduló időpontja is változik. Szökőévek utáni években 6-6 órával későbbre tolódik, majd négy év elteltével 18 órával korábbra kerül. Így míg tavaly 21-én késő délután volt, idén, mivel 2020 szökőév, már 20-án éjfél előtt bekövetkezik a napforduló - magyarázta a szakember.Így vált el a napforduló a nyárközéptőlSzintén a naptár az oka annak, hogy elvált egymástól a csillagászati jelenség és ünnepe. Az év legrövidebb éjszakája ősidők óta különleges, hiedelmekben gazdag nap volt. Természetesen a kereszténység is magába olvasztotta: Keresztelő Szent János születésére emlékeznek ekkor a hívek.

A dátumot még a régi, római naptár alapján tették június 24-ére, ami a maga idejében pontos volt. A későbbi naptárreformok következtében azonban elvált a csillagászati jelenség tényleges időpontjától. Így a napforduló rendre több nappal megelőzi a magyarul Szent János szláv nevéből Szent Iván-éjként, más európai nyelvekben pedig egyszerűen csak nyárközépként ismert ünnepet.Szent Iván éjjele és a tűzSzent Iván éjjelének népszokásai Európa-szerte többnyire a tűzhöz kapcsolódnak, ami az élet és a világosság győzelmét szimbolizálta a halál és a sötétség felett. A magyar falvakban is máglyát gyújtottak ekkor, körülötte énekeltek, táncoltak, a bátrabbak pedig át is ugrották - többnyire a lányok, de helyenként a legények is.
viragkoszoruSokszor órákon keresztül dalolták a párosító nótákat, innen a mondás, hogy hosszú, mint a szentiváni ének. Voltak praktikák szerelmi, egészségi jóslásra, és a nap időjárásából következtettek a várható termésre. A tűzbe dobott almának gyógyító hatást tulajdonítottak, az ajtóra kötött mezeivirág-koszorúról pedig úgy tartották, megvédi a házat a tűztől, valamint elűzi a boszorkányokat és a kísérteteket.Kiemelt kép: Getty ImagesA történelem leghíresebb boszorkányaiA történelem során rengeteg boszorkánynak kikiáltott asszony pusztult el máglyán. Sokan közülük valóban ármánykodtak, és mérget kevertek, gyilkosságot követtek el, a legtöbben azonban csak sima gyógyítók voltak, vagy éppen jósoltak.
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:42
Címkék: Szent Iván, Mosoni László, Zselici Csillagpark, Keresztelő Szent János, Szent János, Szent Iván-éjként,
Kommentek
Vasárnap zárul a Müpa Home online közvetítéssorozat
produkció, míg 39 az Európai Hangversenytermek Szervezetétől (ECHO) átvett közvetítés volt. Így láthatott a közönség online közvetítést a hamburgi Elbphilharmonie, a barcelonai Palau de la Música Catalana vagy az amszterdami Concertgebouw tereiből is.

Műfajok szerint 54 komolyzenei előadást, 8 operát - köztük a teljes Ring-ciklust -, egy orgonakoncertet, 9 könnyűzenei, 7 jazz és 5 világzenei koncertet, valamint 2-2 irodalmi estet, újcirkusz- és táncelőadást láthattak a nézők több mint 148 órában. A legrövidebb, 20 perces műsor a birminghami Town Hall & Symphony Hall előadása volt, a leghosszabb a Ring-tetralógia befejező darabja, Az istenek alkonya volt 5 óra 10 perces adásidővel.

A közvetítéseket a szervezők szerint több százan - összesen mintegy hatvanezren - követték minden este, Magyarország mellett Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, sőt Ecuadorból, Ausztráliából, Kanadából és Japánból is.

A legnépszerűbb előadások a Recirquel A Meztelen
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 12:29
Szent Iván éjszakája ünnep 06.23.
legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.
..............
Az 5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő
maroka, 2020. június 25. csütörtök, 08:55
Aranyköpések
Az elhunytak közül senki nem halt meg!
11) Azt javasoljuk, a babákat ne vigyék le, az erkélyeken szellőztessék.
12) Készítsünk bevásárlólistát! Ilyenkor nem fogunk bolyongani az üzletekben.
13) Azt gondolom, hogy valahol a küszöbön vagyunk jelenleg.
14) Érdemes ebben a fertőzésveszélyes időszakban megmosni a tojást. Hipós vízben át kell mosni őket.
15) A tartós használati cikkek beszerzését halasszuk a járványveszély utánra, de ha valakinek elromlik a vasalója az a lehető legrövidebb úton gyorsan beszerezheti.
16) Ha kocsival utaznak üljön hátra a vezető üljön előre ! Ha az egész család utazik és túl sokan vannak viseljenek maszkot.
17) Egyszerre csak annyian legyenek betegek,amennyit a rendszer képes ellátni.
18) A gyerekek ne vigyék be a nyunyót az óvodába! A szülők csenjék el a gyerekek nyunyókáját.
19) Ki merem jelenteni mára az is meggyógyult, aki nem is volt beteg.
20) Az idősek otthona zombitámadás ellen is véd.
21) Jó nagyra kell nyitni az
klarika47, 2020. június 25. csütörtök, 08:19
Szent Iván éj
ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik.
Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a trópikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.
A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.
Az 5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál
liliana01, 2020. június 23. kedd, 23:31
Ma van: Szentiván-éj, a mágikus éjszaka
Ma van: Szentiván-éj, a mágikus éjszaka

,,Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően - világszerte - örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak."

NEMES NAGY ÁGNES: NYÁRI ÉJ

Emelkedik a lassú tenger.
Az álom sűllyed, olvadok.
Tárt ablakunk alatt a mélyben
a júniusi éj csobog.

Üvegzöldszínű habja szélén
mint fel-felbukkanó halak,
a csillagok kecses csapatban
csobbannak és villámlanak.

S a fák között - kövér korállok
árnyékot-lengető bogán,
haján világító moszattal
átúszik lassan Szent-Iván.
koszegimarika, 2020. június 23. kedd, 21:41
Ma van a nyári napforduló,
Ma van a nyári napforduló, innentől kezdve rövidülnek a nappalok. 21:44-kor van a nagy pillanat
Június 20-án van a nyári napforduló, azaz most van a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig. Egészen pontosan 21:44-kor van az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól.

A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában sok ősi szokás kapcsolódik hozzá.

A nyári napfordulót és a leghosszabb nappalt ünneplik emberek a Stonehenge ókori kőépítménynél, az angliai Wiltshire megyében levő Amesbury közelében .

Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni.

A magyar népi szokások
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:06
Képek, videók
A legrövidebb határhíd
sanci81
2014. október 31. péntek, 18:29
A legrövidebb ima - Dr Ar
anci-ani
2013. március 27. szerda, 16:34
legrövidebb
hancsa66
2012. október 29. hétfő, 21:03
A világ legrövidebb tündé
anci-ani
2012. február 03. péntek, 17:35
gazdagrét_szent iván tűze
maroka
2020. június 30. kedd, 13:03
szent iván éj 0625.jpg
maroka
2020. június 25. csütörtök, 17:41
szent iván éji tűz0624.jp
maroka
2020. június 25. csütörtök, 09:01
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
2015.okt.25. Mosoni temet
azenujsagom
2015. november 03. kedd, 04:32
mosoni duna0609.jpg
maroka
2013. június 09. vasárnap, 21:38
A Mosoni-Duna Véneknél
tocsek48
2010. március 20. szombat, 17:30
Mosoni-Duna
motorcsonakosok
2009. szeptember 13. vasárnap, 20:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.