Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 11:37 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mákos bejgli-pite
A lenti mennyiségből - piteforma nagyságától függően - egy pite és legalább egy rúd mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény.



Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.

A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás a rétegek között ragasztóként is funkcionál.

A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de ugye, mennyivel szebb ez a pite?
Link
suzymama, 2017. november 20. hétfő, 18:36
Címkék: lenti mennyiségből, piteforma kisebb, mákos bejglinél, fűszerezésen múlik, mákos töltelékhez, lisztet elmorzsolom,
Kommentek
Nagymamám almás pitéje
meleg tejben egy kiskanál cukorral morzsoljuk el, és hagyjuk felfutni. A tésztához a kétféle zsiradékot morzsoljuk el a liszttel és a porcukorral. Már abból is lehet érezni, hogy régebbi idők konyhája elevenedik fel, hogy igazi sertészsír is kerül a tésztába, ettől lesz hihetetlen omlós és puha. Ha felfutott az élesztő, adjuk a tésztához, ahogy a tojást, csipet só. Gyúrjuk gyors mozdulatokkal össze, és hagyjuk pihentetni. Ez most nem a klasszikus kelt tészta, így nem fog a megnőni a térfogata, inkább a bejgli tésztájához hasonlít. Az almákat közben mossuk, hámozzuk, majd reszeljük le. A közben kicsöpögött levet folyamatosan öntsük le alóla. Egy lábasba dobjuk a vajat, arra mehet az almareszelék, a citromlé, a cukor, szegfűszeg, fahéj. Kezdjük el főzni a tölteléket, és igyekezzünk minél inkább elforralni alóla a folyadék javát, de ne teljesen. Amikor már majdnem kész, egy evőkanállal merjünk ki egy kevés levet, keverjünk el benne csomómentesen egy fél tasak vaníliás pudingport, és forraljuk megint össze az
maroka, 2014. november 17. hétfő, 17:06
x
fél óra alatt képes duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, addig 25 dkg Rama margarint kikeverek 25 dkg porcukorral, 3 vaníliás cukorral egészen habosra. Amikor kész vagyok ezzel, előveszek egy nagyobbacska tepsit, aminek magas pereme van. Kivajazom, az oldalát is, majd zsemlemorzsával megszórom, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Ha a tészta megkelt, deszkára teszem, majd könnyed mozdulatokkal kinyújtom. Ügyelek arra, hogy ne nyomjam ki belőle a levegőt. Kb., fél centis lappá nyújtom, mint amikor bejglit készítek.
Amikor ez megvan, akkor rákenem a margarinos krémet, úgy, hogy mindenhová jusson. Eztán feltekerem, mint a bejglit, majd kb., 3 ujjnyi szeletekre vágom. Amikor megvannak a kis csigácskáink, akkor beleteszem a tepsibe őket. Úgy osztom el, hogy minden részre jusson. A kész csigucik kb., duplájára fognak nőni. Amikor beteszem a tepsibe, akkor egy kicsit ellapogatom a tésztákat. Ha van elég időm, akkor hagyom még kelni pár percet. Előmelegített sütőben közepes fokozaton sütöm.
Nem
nagyuska, 2014. június 05. csütörtök, 13:15
Túrós rétes pite
Nagyon finom és könnyen elkészíthető ,, édesség " - és milyen egyszerű.
Amíg a sütő bemelegszik készen is vagyunk az összeállítással.
Egy kiadós leves után igazán jól esik. Tulajdonképpen készíthetjük sósan, édesen, sajttal, túróval, mákkal, almával, stb . . .
Én édesen és túróval készítettem és már porcukrot a tetejére nem is igazán igényelt.
A cukor mennyiségét persze a szájízünknek megfelelően adagolhatjuk, de a leírt mennyiség nekem bőven elég volt.

HOZZÁVALÓK
- 2 cs réteslap, 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, 2 - 3 ek cukor
Kence : 2 dl liszt, 2 dl joghurt, 2 dl szódavíz, 1 dl olaj, 2 kk sütőpor, 3 db tojás, 1 ek cukor, csipet só

- A sütőt melegítsük elő 200 fokra .
- Készítsük el a kencét : - az összes hozzávalót keverjük simára.
- A túróhoz adjuk hozzá a cukrot és 5 - 6 evőkanálnyit a kencéből, majd keverjük össze.
- Egy réteslapra tegyünk 3 - 4 evőkanállal a masszából, kenjük el egy ecset segítségével és fedjük be egy
suzymama, 2013. november 28. csütörtök, 11:49
Stan és Pan. Miért nem tudunk lefogyni?
Fiatal Tudósok
Stan és Pan. Miért nem tudunk lefogyni?

Látszólag egyszerű oka van, hogy miért lesz valaki túlsúlyos, több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit az eléget a teste, a felesleg pedig zsírban rakódik le rajta.

Könnyű ezt mondani karácsony után, szánkban a mézeskalács, a bejgli és a töltött káposzta ízével. De mit tegyünk, ha le akarjuk adni a felgyülemlett kilókat?

Fordítsuk meg az egyenletet?

Nem elég megfordítani, hiszen kihagyja a fontos kérdéseket:

- Miért lesz valaki súlyosabb, míg mások nem?

- Miért olyan nehéz megszabadulni a kilóktól?

- és a felrakódott kilók milyen károkat okoznak a szervezetnek?

Tudósok légiói keresik ezekre a felvetésekre a választ.

Triviálisnak tartjuk, hogy az emberek képesek eldönteni, hogy mit egyenek és mit ne, de ez csak részben igaz, több okból is: először is azért, mert az étkezési szokásaink már gyerekkorunkban
horvathnemagdi, 2013. január 07. hétfő, 07:44
Kóstoltál már mákpálinkát?
A karácsonyi finomságok elmaradhatatlan "hozzávalója" lesz a főszereplője az idén először meghirdetett gödöllői mákfesztiválnak, amelyet a város megújult főterén tartanak vasárnap.

Nemcsak megízlelni lehet majd a mákból készült étel- és süteménykülönlegességeket, hanem versengeni is ezek elkészítésében - tájékoztatta az MTI-t a szervezők nevében Gödöllő önkormányzatának kommunikációs igazgatója.

Péterfi Csaba elmondta, hogy a bejglik mellett többek között mákos pite, mákos muffinok, máktorta, habos-mákos lepény várja majd az érdeklődőket, de - versenyen kívül - megkóstolhatják Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára tejes-mézes-mákos fánkját is.

A gasztronómiai élmény teljességéért a felnőttek koccinthatnak a Magna Cum Laude minőségi magyar mákpálinkával, míg a kicsik a kóstolgatás után a gyermekfoglalkoztatóban verses-zenés összeállításokat hallgathatnak (a nap hangulatához illően a mák ihlette darabok kerülnek majd színre).

A sütési-főzési
katicacska, 2012. december 09. vasárnap, 14:22
Mákfesztivált rendeznek vasárnap Gödöllőn
Nemcsak megízlelni lehet majd a mákból készült étel- és süteménykülönlegességeket, hanem versengeni is ezek elkészítésében - tájékoztatta az MTI-t a szervezők nevében Gödöllő önkormányzatának kommunikációs igazgatója.

Péterfi Csaba elmondta, hogy a bejglik mellett többek között mákos pite, mákos muffinok, máktorta, habos-mákos lepény várja majd az érdeklődőket, de - versenyen kívül - megkóstolhatják Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára tejes-mézes-mákos fánkját is.

A gasztronómiai élmény teljességéért a felnőttek koccinthatnak a Magna Cum Laude minőségi magyar mákpálinkával, míg a kicsik a kóstolgatás után a gyermekfoglalkoztatóban verses-zenés összeállításokat hallgathatnak (a nap hangulatához illően a mák ihlette darabok kerülnek majd színre).

A sütési-főzési tudományukat megméretők közül mindenki oklevéllel és ajándékkal térhet haza, a zsűri fődíját kiérdemlő versenyző ezen felül egy két fő részére szóló, a helyi Erzsébet királyné étteremben felhasználható
velemenyezd, 2012. december 07. péntek, 14:43
"Szentjános " pite !
tészta:
1 / 2 kg liszt
1 ek. cukor
1 tasak sütőpor
reszelt citromhéja
1 / 2 tk. só
2 db tojássárga
20 dkg vaj
5 dkg tejföl
töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 / 2 csomag sütőpor
3 dl tej
1 dl tej
0 . 5 dl rum
45 dkg alma
2 db tojásfehérje

Egy mély tálban összekeverem a lisztet, sót, sütőport, citromhéjat s a cukrot.
tojássárgáját habosra kikeverem , hozzáadom az olvasztott vajat, s a tejfölt , jól kidolgozom , a kettőt összegyúrom .
Két részre osztom folpackba csomagolom és pihentetem fél órát .
Addig míg pihen a tészta elkészítem a tölteléket : egy tálban összekeverem a hozzávalókat az alma nélkül.
A reszelt almát csak végén adom hozzá, ugyanúgy mint a fehérje kemény habját.
A tésztát pihentetés után 22 x 34 -cm s re kinyújtom , kivajazott tepsibe rakom , megszurkálom villával a tésztát, rásimítom a tölteléket, arra pedig a másik lapot rakom
ibolya58, 2012. október 19. péntek, 22:03
Képek, videók
IMG_4270bejgli.JPG
sarkadykati
2018. január 01. hétfő, 20:03
dios_bejgli.jpg
taszat
2017. december 21. csütörtök, 09:56
bejgli.jpg
snbela44
2017. december 18. hétfő, 00:30
Diós bejgli
irmus
2017. február 22. szerda, 18:03
Mákos bejgli
irmus
2017. február 22. szerda, 17:59
Diós és mákos bejgli
irmus
2017. február 21. kedd, 16:33
bejgli
piktorka2
2016. december 19. hétfő, 18:02
Bejgli
irmus
2016. szeptember 29. csütörtök, 15:27
Bejglik
borcsamama
2016. február 09. kedd, 20:42
bejgli szeletelve
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:33
bejgli - mákos, diós,gesz
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:31
diós-mákos bejgli (1).JPG
gigi55
2012. június 22. péntek, 12:09
diós-mákos bejgli.JPG
gigi55
2012. június 22. péntek, 12:09
diós mákos BEJGLI.jpg
anci-ani
2011. augusztus 23. kedd, 17:04
Diós-Mákos Bejgli.jpg
katicafeher
2010. április 04. vasárnap, 20:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.