Belépés
2020. július 03. péntek | 27. hét | 185. nap | 15:13 | Kornél, Soma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyermeknap megünneplése
A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Magyarországon 1931-től ünneplik és akkor még Gyermek Hétnek hívták. 1950 óta csak egész napos ünnep és május utolsó vasárnapján tartják. A napot elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítunk. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeikre és világukra való figyelemfelhívás.

A Gyermeknapot ünneplő országok többsége nagy hangsúlyt fektet az ünnepre és olyan figyelmet, szeretetet kapnak, amely igazán megillet minden kis jövevényt! És ahhoz, hogy értékes és jó emberek legyenek, nekünk felnőtteknek kötelességünk muníciót biztosítani!

A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni, és szabadságban kell elbocsájtanitanácsolta Rudolf Steiner.

Igaza volt. Sajnos sok szeretethiányos gyermek van. Az ő gyermekkorukból kimaradt a Szülők jelenléte és szeretete. Ez végérvényesen elveszett. Senki nem tudja kárpótolni őket érte. Sok gyermek ma is olyan házban nő fel ahol a szülők már nem szeretik egymást. Ők tudják a titkot:

Meg lehet nőni, de felnőni nem /Anna Gavalda/

Szeretném Keresztúri Dezső szavait ajánlani mindenki figyelmébe!

Úgy gyönyörködj, gyermekeidben, mint akik téged folytatnak majd... De ne a magad vágyait, emlékeit álmodd újra bennük, ne kényeztesd, ne ünnepeld, ne szidd, inkább szeresd, s érdemük szerint becsüld meg őket


foldinefehereva, 2019. május 26. vasárnap, 19:57
Címkék: Nemzetközi Gyermeknap, Gyermek Hétnek, Rudolf Steiner, Anna Gavalda, Szeretném Keresztúri Dezső, napot elsősorban,
Kommentek
A megosztottság jegyében telik az állami ünnep Szlovéniában
Marjan Sarec korábbi kormányfő még kedden bejelentette, hogy nem vesz részt a hivatalos állami megemlékezésen, amelyet a kormány és Borut Pahor államfő rendez szerdán este. Igazi "népi ünnepnek" azt az "alternatív" rendezvényt nevezte, amelyet a kormány ellen hetek óta tüntető civil szervezetek és a kultúra területén tevékenykedő személyek szerveztek az állami ünnep előtt.

Sarec szerint Janez Jansa kormányfő jobbközép koalíciós kormánya " illegitim", a tüntetések pedig indokoltak a kabinet "nem demokratikus" működése és a koronavírus-járvány alatt hozott döntése miatt.

Tanja Fajon, a Szociáldemokraták (SD) elnöke Jansának írt levelében arra kérte a kormányfőt, hogy ne szítson politikai ellentéteket, és az államiság napjának megünneplésébe vonja be az összes történelmi veterán egyesületet. A szlovén sajtó szerint a rendezvényen azért nem vehetnek részt a második világháborús szervezetek, mert zászlójukban a vörös csillag is szerepel.

"Amennyiben az államiság napját, mint nép megosztottan
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 20:53
Szent Iván éj
Szent Iván éj - A fény győzelmének ünnepe...

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik.
Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a trópikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.
A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek
liliana01, 2020. június 23. kedd, 23:31
Erdő Péter úrnapján: 06.14
a történelmi valóság indokol. Mi, keresztények a Názáreti Jézus tanítványai vagyunk. Az ő történelmi személye, élete és tanítása hitünk alapja és tartalma. Más Örömhírt senki sem hozhat.

3. Úrnapja ünnepe nagycsütörtök titkát állítja elénk immár a feltámadás fényében. Az utolsó vacsora után Jézus kiment az Olajfák hegyére tanítványai kíséretében. Ezzel kezdetét vette szenvedésének útja. Erre emlékeztet minket is évről évre nagycsütörtök liturgiája, amikor az Eucharisztia alapításának megünneplése után elvonulunk az Oltáriszentséggel a szentsírhoz, hogy együtt virrasszunk a szenvedő Krisztussal. Az idén még ezt sem tehettük meg, hanem üres templomokban végeztük a nagycsütörtöki szertartás. A legtöbben a szent cselekményt csak közvetítések útján kísérhették. Ugyanezt a Krisztussal való közösséget éljük át, de örömteli módon, a feltámadási körmenet liturgiájában is. Ahogyan az Úr Mózes szolgálatát igénybe véve kivezette a népet Egyiptomból, úgy vonul a sírból föltámadt Krisztus nyomában a
maroka, 2020. június 16. kedd, 10:33
Tőkés László: száz év alatt meg kellett tanulnunk zsákban táncolni
A politikus arra a felvetésre reagált, hogy a Romániában ünneppé nyilvánított trianoni évfordulót használhatják-e az erdélyi magyar többségű önkormányzatok arra, hogy immár törvényesen és méltóképpen megünnepeljék a nemzeti összetartozás napját.

Tőkés László a "zsákban táncolás" kényszerű megnyilvánulásának nevezte azt is, hogy a magyar Országgyűlés pozitív konnotációt próbált adni a trianoni évfordulónak, és a gyásznapot a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Kijelentette: a román Trianon-törvény azt jelzi, hogy a rendszerváltozás óta eltelt harminc évben semmit nem változott a román nemzetstratégia.

A cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése" - tette hozzá.

"Ebben a vonatkozásban csak radikálisak lehetünk. El kell érnünk, hogy a romániai rendszerváltozás a kisebbségpolitikában is végbemenjen, és semmiképpen nem szabad lenyelni sem a magyar egyetem beolvasztását, semmiféle tilalmi törvényt, ki kell vívni a teljes nemzeti
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 13:02
Interjú Székely János püspökkel
Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
................
A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren:
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 09:53
Koronavírus - Zárva marad az amerikai-kanadai határ, New Yorkban engedélyezik a kis létszámú ünneplést a Hősök
marad az Egyesült Államok és Kanada határa. Az amerikai elnök hozzáfűzte, hogy mindkét ország kívánatosnak tartja a határok megnyitását, természetesen a járványhelyzet javulása után.

Az Egyesült Államok és Kanada határai jelenleg sem átjárhatatlanok: de csakis a kereskedelmi árut szállítók és nélkülözhetetlen munkát végzők, például amerikai kórházakban dolgozó kanadaiak léphetik át.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a szokásos napi sajtóértekezletén közölte: mivel a Hősök Napjának megünneplése fontos amerikai hagyomány, ezért az államban engedélyezik a tíz főnél nem több résztvevővel megrendezett ünnepségeket. A Hősök Napja május 25-én lesz, s ekkor valamennyi, háborúkban elesett katonára emlékeznek az amerikaiak.

A kormányzó közölte, hogy az általa irányított államban hétfőn "legalább 105 ember" halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegségben. A korábbiaknál kevesebb a kórházba szállítottak és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is - tette hozzá. Elmondta továbbá,
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 21:23
Koronavírus - Romániában ismét bírságolnak a kijárási és gyülekezési korlátozások megszegése miatt
Hétfő reggel - az új törvény alapján - immár a bukaresti kormány hirdetett veszélyhelyzetet, miután pénteken a járványügyi operatív törzs tette ugyanezt, egy előző nap elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján. A pénteki intézkedést azonban - bírságok híján - sokan nem tartották be.

Péntektől a településeken belül feloldották a kijárási korlátozásokat, de a vendéglátóhelyek kinyitását nem engedélyezték, és továbbra is tilos háromnál több embernek gyülekeznie. Ennek ellenére a - csütörtök éjfélkor véget ért - rendkívüli állapot utáni első "szabad hétvége" megünneplésére több helyütt a távolságtartási szabályokat megszegő emberek százai gyűltek össze a parkokban, a kormányszékház előtti téren pedig kisebb tüntetéseket is szerveztek azok, akik visszaélésnek tartják a korlátozásokat, a koronavírus-járvány "ürügyén" hozott intézkedéseket pedig egy globális összeesküvésnek tulajdonítják.

Bár Klaus Iohannis államfő korábban cáfolta, hogy egy "szabályok és megszorítások nélküli" háromnapos
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 12:52
Lomnici: az erdélyi magyarság sorsa nem érdekli az Európai Bizottságot
A pénteki keltezésű - Az Európai Unió tehetetlensége miatt szintet lépett Romániában a magyarellenesség címmel megjelent - írásban az áll, Klaus Iohannis román államfő magyarellenes kirohanásai mozgósították a román politikai pártokat és a román nacionalista mozgalmakat, és aki nem hajlandó részt venni a jogsértő hangulatkeltésben, azt hazaárulónak kiáltják ki.

A magyar nemzeti kisebbség érdekeit védő csekély számú jogszabály hátrányos tartalmú módosítását szorgalmazzák és nem tudni, hogy ez a folyamat mikor ér véget.

A magyar Országgyűlés nemzeti összetartozást szolgáló határozatára válaszul a román Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére elfogadták azt a törvényt, amely évről-évre lehetővé teszi az igazságtalan trianoni paktum megünneplését, a magyarság provokálását - olvasható a cikkben.

"Meggyőződésünk, hogy az Európai Unióban, amely jogközösség, nem fordulhatna elő olyan eset, hogy az egyik tagállam államfője az ország őshonos kisebbsége ellen uszít és az emberi és kisebbségi jogokat
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 10:01
Képek, videók
nemzetközi gyermeknap
lacipecsenye
2012. július 29. vasárnap, 16:50
Nemzetkozi Gyermeknap2.gi
margoboszi
2010. június 14. hétfő, 07:50
Nemzetkozi Gyermeknap.gif
margoboszi
2010. június 14. hétfő, 07:50
Nemzetkozi Gyermeknap.bmp
margoboszi
2010. június 14. hétfő, 07:50
Nemzetkozi Gyermeknap
cipello
2010. május 30. vasárnap, 13:38
gyermeket befogadó0225.jp
maroka
2020. február 25. kedd, 09:33
0_anya_gyermek_14.png
menusgabor
2020. február 23. vasárnap, 19:58
anya és gyermeke.jpg
menusgabor
2019. december 29. vasárnap, 15:11
gyermek fájdalom.jpg
menusgabor
2019. október 23. szerda, 19:06
szerk_gyermek jézus_szűza
maroka
2019. október 20. vasárnap, 23:39
jezus_gyermekkel.jpg
menusgabor
2019. október 03. csütörtök, 18:39
gyermek Jézus0601.jpg
maroka
2019. június 01. szombat, 10:59
0 a a mama és gyermeke.jp
lovaszmarika
2019. május 13. hétfő, 17:08
30 évesen 4. gyermekünk
dandej
2019. február 21. csütörtök, 19:34
anya_gyermek3.png
menusgabor
2019. február 12. kedd, 14:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.