Belépés
2019. január 16. szerda | 3. hét | 16. nap | 02:49 | Gusztáv
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cannes - Lars von Trier hét év kitiltás után egy provokatív és filozofikus horrorfilmmel tért vissza
A versenyen kívül bemutatott The House That Jack Built a tökéletes mű megalkotására törekvő, elátkozott művészként bemutatott elmebeteg sorozatgyilkos portréját rajzolja fel erőszakos és kegyetlen jeleneteken keresztül, amelyekben elsősorban nőket és gyerekeket végez ki a Matt Dillon által alakított pszichopata főhős. A provokatív alkotás egyben a 62 éves rendező életműve összegzéseként is értelmezhető.

Az ováció, amellyel a Hitlert éltető megjegyzései miatt 2011-ben a fesztiválról kitiltott Lars von Triert a hétfő éjszakai díszbemutató közönsége fogadta, egyértelműen kisebb volt 155 perccel később, a film végén, de azok, akik nem hagyták el a termet a sokszor elviselhetetlenül kegyetlen emberölési jelenetek láttán, lélegzetvisszafojtva követték végig és hosszan ünnepelték a mélyen depressziós alkotást a fizikai és lelki szenvedésről.

A film ugyanúgy értelmezhető a 2000-ben az izlandi énekesnő, Björk főszereplésével készült Táncos a sötétben című alkotásával Arany Pálmát nyerő Lars von Trier lelkifurdalásaként, mint hitvallásként arról, hogy vállal minden provokációt, amit eddig mondott és megmutatott a filmjeiben.

A keddi sajtóvetítésen is megosztotta a film az újságírókat: egyesek az idei fesztivál egyik legkiemelkedőbb és legradikálisabb alkotásaként értékelik, mások felháborodottságuknak adtak hangot a vetítés végén.

Lars von Trier ezúttal nem tartott sajtótájékoztatót, a vörös szőnyegen annyit mondott a fesztiváltévé kamerájának, hogy reméli, a nézők meg fogják érteni, hogy ez a filmje "talán egy kicsit más".

A The House That Jack Built öt részből áll, és mindegyik egy "incidenst", azaz a Jack nevű sorozatgyilkos egy-egy gyilkosságát meséli el, amelyeket az egyébként valaha építésznek készülő mérnök művészi alkotásokként értelmez. A férfi ugyanis végig kommentálja a filmet saját személyiségzavaráról, az őt foglalkoztató filozófiai problémákról, a morálról, a művészi tökéletességről, a vallásról és az elérhetetlen tudásról, mégpedig egy, a néző által nem látott, az erkölcsre, a szerelemre, a családra, a vallásra hivatkozó Verge nevű férfinak (Bruno Ganz) - mint egy pszichiáternek - meséli el a gondolatait.

A feketébe öltött idős Verge, aki végig visszautasítja a sorozatgyilkos művészként való értelmezését, a film utolsó jelenetében jelenik meg csak saját valóságában, amikor a halálba vezeti Jacket.

Az eleinte még komikus jelenetek a piros teherautójával száguldozó Jack kényszerbetegségeiről, tisztasági mániájáról fokozatosan fordulnak át horrorfilmbe, amelyben az erőszakot korábbi filmjeiben is gyakran alkalmazó rendező semmilyen tabu elől nem hátrál meg: az érzéketlen, végtelen nyugodt és intelligens főhős kínzásokat, gyerekgyilkosságokat, női testcsonkítások hajt végre, majd a holttesteket a háza pincéjében lévő hűtőkamrában tárolja.

A film megidézi Lars von Trier korábbi filmjeinek híres jeleneteit, és utalás történik a rendezőnek a botrányt kiváltó, Hitler iránt megértő kijelentésére is, amikor Jack a náci vezérre és minden más diktátorra, valamint a német hadsereg repülőire mint "ikonokra" tekint, és hosszan monologizál a tökéletes bűn szépségéről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 07:23
Címkék: House That Jack Built, Matt Dillon, Arany Pálmát, Bruno Ganz, versenyen kívül, provokatív alkotás,
Kommentek
Harmonia.......
HarmoNet Harmóniakártya (2018-09-10)

Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Filozofikusság hatja át.

Jobb kéz - Parolázik veled a szerencse

A szívünktől távolabb eső, ügyesebbik kezünk. A néphagyomány szerint az ügyesebbik, szebbik kéz ez. Szimbolikája megtart és megőriz. Ma jól gazdálkodhatunk anyagi javainkkal. Figyelj a pénzre, anyagi javaidra, mert biztosan megtarthatod azt, ami már birtokodban van. Gondolati viszonyulás jellemez. Az ,,apai", férfias oldalunkon lévő kezünk, mely többnyire az ,,ügyesebbik", hasznosabb, gyakorlatiasabb az élet tevékeny részében a legfontosabb. Egyes kultúrákban például tikos jobb kezünket használni az illemhelyen, viszont enni és írni csak jobb kezünkkel szabad. (Az régi magyaroknál is a szép kezünk volt a jobb kéz!) Jobbunkat nyújtjuk barátunknak parolára. A
agica2004, 2018. szeptember 13. csütörtök, 20:19
Tudtátok hogy ma van a költészet napja ?
...Egy hatalommániás őrült szélkakassága (volt rá példa, hogy 24 óra leforgása alatt, HÁROMSZOR változtatott véleményt, ugyanabban a témában ...), nem tévesztendő össze a filozófikus szellemiségű ember felelős gondolkodásával.
foxworkinspace, 2018. április 20. péntek, 21:32
BTF - A Nemzeti Filharmonikusok előadásával kezdődik a fesztivál
A Szent Erzsébet legendája zeneiségében és filozofikus mélységét tekintve is fontos alkotás, azon nagy Liszt-művek közé tartozik, amelyeket a Faust-szimfónia, a Dante-szimfónia és a Krisztus című oratórium neve fémjelez - mondta el Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, az est dirigense az MTI-nek.

Hozzátette, hogy bár a Szent Erzsébet legendája műfaját tekintve oratórium, igen sok olyan színpadi, dramaturgiai fogást alkalmaz benne Liszt, amelyek arra csábítják az előadót, hogy akár operaként értelmezze és interpretálja.

A Nemzeti Filharmonikusok előadásában a mű oratóriumként szólal meg, de enged majd az "ördög csábításának" és nem áll ellen azoknak a lehetőségeknek, amelyek által drámai előadásként adhatják elő - mutatott rá a zeneigazgató, kifejtve: a karmester ilyenkor a tempóválasztások, a dinamikai beállítások, a drámai idővel való játék eszközeivel élhet. Ezáltal olyan produkciót hoznak létre, amelyben az énekelt és a hangszerek által eljátszott hangok játsszák a
velemenyezd, 2018. március 24. szombat, 12:41
A Siker 10 Törvénye
siker tudomány, ha adottak a feltételek eléred a célod!" - Oscar Wilde.

Mi lehet a Siker Törvénye? - ez teljesen rajtad múlik, és főleg azon, hogy milyen a hozzáállásod, és hogyan gondolkodsz.

A ,,siker" sokértelmű szó, hiszen mindenkinek mást és mást jelent a siker. Van, aki a pénzben, van aki a birtoklásban, van aki a vagyonban látja a sikert. Mások a családban, barátokban, karrierben.

Alfred Nobel svéd kémikus, mérnök, feltaláló és filozofikus hitvallása szerint: ,,Az elégedettség az egyetlen és igazi vagyon."

Winston Churchill ezzel szemben úgy tartotta, hogy ,,A siker azt a képességet takarja, mely segítségével képes vagy egyik-másik bukásodon túljutni, úgy, hogy nem veszíted el a lelkesedésed."

Vegyük akár Nobel, Churchill, vagy Wilde filozófiáját alapul a siker ,,titkos hozzávalója" mindmáig ismeretlen, de mégis van a sikernek 10 olyan törvénye, melyeket ha megismerünk jobban átvehetjük
lenke1964, 2018. március 16. péntek, 11:02
Levél a tárcában
ember?

Michael és én az ajtóban várakoztunk. Hannah feltette a szemüvegét, egy pillanatig csak nézett, de egy szót sem szólt.

- Hannah, ő Michael. Michael Goldstein. Emlékszik?

- Michael? Michael? Te vagy az?!

A férfi lassan odalépett hozzá. Hannah felállt, átölelték egymást. Aztán kéz a kézben leültek a kerevetre, és beszélgetni kezdtek. Az igazgató és én könnyekkel a szemünkben távoztunk.

- Látja, így rendez el mindent a jóisten - mondtam filozofikusan. - Aminek meg kell történnie, megtörténik.

Három héttel később telefonon keresett az igazgató, és megkérdezte: - Ráér vasárnap, hogy részt vegyen egy esküvőn?

Meg se várta a válasz. - Bizony! Michael és Hannah végre kimondja a boldogító igent!

Szívderítő esküvő volt, az idősek otthonának valamennyi lakója megjelent a szertartáson. Hannah bézs ruhát viselt, és ragyogóan nézett ki. Michael sötétkék öltönyben feszített az oldalán. Az
illike, 2018. január 28. vasárnap, 16:04
Horoszkóp
Bika: Kedves Bika! Ma könnyedén megfeledkezel a dolgokról, kimennek a fejedből a találkozóid időpontjai, és talán azt is elfelejted, ami olyan fontos neked. Ha szerencséd van, akkor tegnap még nem voltál ilyen feledékeny, és nem felejtettél el listát írni arról, hogy mi mindent akarsz megcsinálni a hétvégén.

Bak: Kedves Bak! Néha elgondolkozol azon, hogy miért olyan bonyolultak az emberi kapcsolatok. Miért változnak annyit az emberek körülötted, és miért őrül meg a világ. De mi van akkor, ha a világ valóban tükör, és mindenki csak azt mutatja, ami benned van? A szombati filozofikus hangulatodban ezen érdemes elgondolkodnod.
jjanosne, 2018. január 13. szombat, 14:51
Berlinale - Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjével versenyez a filmfesztiválon
össze a csapatot, nagyjából azokat, akik az előző, Love című filmemen dolgoztak" - jegyezte meg.

A rendező úgy festette le új munkáját, mint egy galaktikus utazást. "Megyünk egyik bolygóról a másikra, ismeretlen tájakon, ismeretlen lényekkel, az egész egy űrbeli történet. Olyan karakterek szerepelnek benne, akik teljes univerzumokat alkotnak, de alapvetően nem a teremtéstörténet a lényeg, hanem az alkotás, a teremtés öröme. A kozmikus káosz megjelenítése, egy szürreális trip az egész, nem a mély filozofikus kérdéseken van a hangsúly. Ez egy feel good movie, könnyen nézhető animációs orgia" - magyarázta.

A Solar Walk abban az értelemben narratív, hogy végigkísérjünk szereplőket, eljutunk a világukba a felfedezéseiken és alkotásaikon keresztül. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mégsem egy klasszikus utazós moziról van szó.

A rövidfilmet a Friss Hús filmfesztiválon láthatja először a magyar közönség. Később az 50 perces koncertfilmet is szeretnék bemutatni Magyarországon, ez azonban a húsz
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 10:21
Képek, videók
horrorfilm
magdaseppa
2009. február 10. kedd, 14:52
horrorfilmek....
agica2004
2008. augusztus 04. hétfő, 16:33
Filozofikusság-FUTÁS
1vargaildyko
2016. szeptember 25. vasárnap, 06:46
Filozofikusság-MEZŐ
1vargaildyko
2016. június 12. vasárnap, 05:47
Filozofikusság-RÓZSASZ ÍN.
1vargaildyko
2014. január 24. péntek, 07:14
steak house 2.jpg
snbela44
2017. július 01. szombat, 07:55
steak house.jpg
snbela44
2017. július 01. szombat, 07:54
England_Houses_Castles _Ba
lolo57
2017. április 29. szombat, 11:03
Czech_Republic_Houses_ Riv
lolo57
2017. április 29. szombat, 11:03
fairy house.jpg
durcimarcika
2016. május 12. csütörtök, 14:43
502 - house - LB TUBES.pn
zskadi
2016. február 10. szerda, 19:59
433 - house - LB TUBES.pn
zskadi
2016. február 10. szerda, 19:57
Carl_brenders-full house-
zskadi
2016. február 06. szombat, 15:00
Szép estét - Large-House-
margoboszi
2015. október 25. vasárnap, 10:32
Szép estét - Guest House
margoboszi
2015. október 25. vasárnap, 10:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.