Belépés
2019. január 16. szerda | 3. hét | 16. nap | 03:30 | Gusztáv
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Somos Miklós festőművész emlékkiállítása nyílik a Pesti Vigadó galériájában
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezésében megvalósuló tárlatra a családi hagyatékból olyan műveket válogattak az 1960-as évektől 2009-ig, Somos Miklós haláláig terjedő időszakból, amelyek jól reprezentálják művészeti korszakainak jellegzetességeit - hangsúlyozta Somos Éva jogörökös, a festőművész lánya az MTI-nek.

Olaj és akvarell festményei mellett olyan egyedi ceruzarajzai is láthatóak lesznek, amelyek még nem szerepeltek kiállításon. A főiskolai korszaka mellett plasztikus periódusának műveit is bemutatják, amelyeket a vastag ecsetkezelés és rusztikusabb felületek jellemeznek. Szürke korszakában - az 1970-es, 1980-as évek környékén - visszafogottabb színeket használt, utolsó kék periódusának a művein a kék és zöld színek dominálnak - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a kiállítás tematikáját testvérével, a szintén jogörökös Somos Gyulával együtt állították össze.

Somos Miklós figurális festő volt, de voltak kísérletei az absztrakt, elvontabb fogalmazásmód irányába is. Képein általában együtt szerepel a figuralitás az absztrakt motívumokkal.

Felidézte, hogy édesapja sok mindennel foglalkozott a pályája során, több irányú volt az érdeklődése, amellett, hogy festett verseket is írt 1972-ig. Halála után, 2012-ben jelent meg a verseit tartalmazó Már túl a falakon című kötet, amelyet Szőnyi Ferenc és Radnóti Katalin állított össze. Sokat fordított franciából és a keresztény ikonográfiával is foglalkozott: a szentek életének és az ábrázolásainak felhasználásából egy lexikonszerű gyűjteményt állított össze, amelyet még nem dolgoztak fel.

Több képzelt portrét is készített azokról az emberekről, akiknek a munkáit fordította, illetve olyan középkori szerzőknek az arcmásait festett meg, akikről nem készült portré. Példaként említette Johannes Cassianusnak, az ókori keresztény szerzetesirodalom egyik jeles szerzőjének képzeletbeli portréját, amely látható lesz a kiállításon.

Egyházi munkákat is vállalt, az 1980-as évek közepétől úgynevezett szekkókat, faliképeket festett. "Kosdon kezdte, majd Pálos Frigyes atya ajánlásával dolgozott Jánoshidán, Őrbottyánban. Kunszentmiklóson látható egy nagyobb ciklusa Szent Miklósról és a szentcsaládról" - mondta el Somos Éva, hozzátéve, hogy az 1970-es években mozaikképeket, egy miskolci iskola számára pedig faintarziát is készített.

A július 2-ig látható kiállításon június 22-én a jogörökösök, Somos Éva és Somos Gyula tartanak tárlatvezetést.

Somos Miklós tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán 1957-ben fejezte be. 1960-tól Derkovits-ösztöndíjas volt. Rendszeresen vett részt budapesti, vidéki és külföldi kiállításokon. Jelentősebb egyéni kiállításai: Ernst Múzeum 1965; Bologna 1967; Műcsarnok 1972; Dorottya Utcai Kiállítóterem 1981; Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely 1984; Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác 1997, 2006; Moldvay Győző Galéria, Hatvan 2001; Simontornyai Vármúzeum (Lieber Évával) 2001.

1973-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 16:53
Címkék: Somos Miklós, Pesti Vigadó, Magyar Művészeti Akadémia, Somos Éva, Somos Gyulával, Szőnyi Ferenc,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 03. 15.
első elnökévé Batthyány Lajost választják.
1848 - Az 1848-as forradalom kezdete, tüntetések Pesten. Nemzeti ünnep
1849 - Az 1848-as forradalom 1. évfordulójára Bem József altábornagy kiűzi az ellenséget Erdélyből.
1860 - Nagyszabású tüntetés Budapesten a Habsburg önkényuralom ellen. A katonaság a tüntetők közé lövet. Halálos lövés éri Forinyák Géza jogászhallgatót.
1892 John Holding- megalapítja a Liverpool FC-t akkori nevén Everton fc-t.
1920 - Horthy Miklós döntése alapján Simonyi-Semadam Sándor alakít kormányt Magyarországon.
1939 - Német csapatok vonulnak be Prágába. Létrejön a Cseh-Morva Protektorátus.
1942 - Háborúellenes tüntetés Budapesten a Magyar Történelmi Emlékbizottság szervezésében.
A magyar parasztság nevében a kisgazdapárti Bajcsy-Zsilinszky Endre és a parasztpárti Kovács
Imre közösen megkoszorúzzák a Petőfi-szobrot.
1944 - Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje lebombázza Cassino városát.
ametiszt54, 2018. március 17. szombat, 16:14
Visszahelyezték a Múzeumkertbe Arany János szobrát
alapján - mondta el a bronzszobrok visszahelyezését megelőzően a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója.

Varga Benedek hangsúlyozta, hogy a múzeum kertjében, az épület főlépcsője előtt központi helyet foglal el a költőnek emléket állító, monumentális kompozíció, amelyet 1893-ban avattak fel. A háromalakos szoborcsoportot Stróbl Alajos mintázta meg, a haraszti mészkőből felépülő, többlépcsős talapzatot pedig Schickedanz Albert tervezte.

Az emlékmű közepén kimagasló Arany János alakját Toldi Miklós és szerelme, Rozgonyi Piroska, illetve lent középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár övezi. Toldi mellett megjelenik bronzból megformázott pajzsa, kardja és sisakja is.

A szobrok felületét eltérő keménységű és árnyalatú rétegek borították, emiatt az alakok vesztettek plasztikusságukból. A restaurálás tervezése előtt fel kellett tárni, hogy a bronzfelület mennyire károsodott, illetve mennyire van veszélyben - közölte az MNM.

A miskolci Anyagtudomány Kft. vizsgálatai egyértelműen
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 12:52
A somoskői vár
A török hódítás fenyegető vihara a következő évszázadban érte el Nógrád vármegyét, ekkor kerültek a közeli Salgó és Fülek végvárai a ,,pogány" seregek hatalmába. Somoskő helyőrsége majd két évtizedig kitartott a két ellenséges vár között. Az Oszmán Birodalom hadai végül 1576-ban rövidebb ostrom után elfoglalták, az Ungnád Kristóf által kinevezett várkapitány annyira megrémült, hogy az éj leple alatt elszökött. Később Pálffi Miklós serege közeledtével a török 1593 őszén a várat elhagyták. Ungnád halála után özvegye, Losonczi Anna, Forgách Zsigmondhoz ment feleségül - s vitte hozományul Somoskő várát. A következő időszakban, jelentős mértékben átépítették védőműveit, például ekkoriban emelték a hatalmas ágyútornyait.

A vár alaprajza

Végső romlását az 1682-es
schuro, 2018. január 29. hétfő, 20:06
Hivatásossá válásának jubileumát ünnepli a Győri Filharmonikus Zenekar
nyitányt a világon először vezényelte, másrészt Brahms szimfóniáinak eljátszása tökéletesen alkalmas arra, hogy bemutassa, hogyan, milyen szinten játszik egy zenekar. Ez egyfajta mérce is - tette hozzá az igazgató, majd megjegyezte: a harmadik ok, hogy a zenekar szereti is játszani ezeket a darabokat.

A Carmen című opera koncertszerű előadása jövő év január 5-én lesz az Audi Arénában, amelyen a Nemzeti Énekkar működik közre. A főbb szerepekben Oleszja Petrova orosz, valamint Pataki Adorján és Sebestyén Miklós operaénekeseket hallhatják a nézők. A darabot Attilio Tomasello karmester vezényli.

Hat bérletsorozatot indítanak a következő évadban is.

Számos visszatérő művésszel, többek között Kobajasi Kenicsiro japán karmesterrel, Alastair Willis amerikai karmesterrel, a Salzburger Festival Kammerorchestert vezető Bényi Tiborral és Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművésszel fog ismét együtt dolgozni a zenekar.

Mellettük első alkalommal vezényli a zenekart Győriványi Ráth György, Daniel
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 14:14
Megnyílt a Kálmán Imre Teátrum a Budapesti Operettszínházban
millió forint értékű rekonstrukciója a kormányzat 90 százalékos mértékű támogatásával valósult meg a főváros és az intézmény összefogása mellett.

Lőrinczy György, a színház főigazgatója elmondta, hogy "a családias hangulatú és gyakorlatilag zökkenőmentes és időre befejezett" átalakítás során az egykori Moulin Rouge színpadát kibővítették, kivették a szeparékat és mobil nézőteret hoztak létre, valamint megújult a színház előcsarnoka, ahol Teátrum Café néven kávézó várja a vendégeket.

Kerényi Miklós Gábor, a színház művészeti vezetője úgy fogalmazott: a Budapesti Operettszínház az egyik legszélesebb körű repertoárral rendelkező zenés színház ma Magyarországon, ahol operetteket, musicaleket, olykor operákat játszanak magas számban.

"Ennek az óriási zenés színháznak szüksége volt arra, hogy egy olyan méltó kamaraszínháza legyen, ahol kipróbálhat és létrehozhat olyan produkciókat, ami a nagyszínpadon vagy a raktárszínházban nem valósulhatna meg" - hangsúlyozta.

"Nagyon örülök, hogy ez a
velemenyezd, 2017. április 20. csütörtök, 16:23
Úti jegyzetek
figyel rá, lelkem elsuhant észrevétlenül messzire, messzire, oda, hol nincsenek hegyek, hol halmok is alig vannak, hol a Duna omlik méltóságosan, mint Vörösmarty hőskölteményei, hol puszták nyulnak el, hosszan, mintha a világ végét keresnék, hol a látkör egy óriáspalota, melynek tetején a napnak gyémántcsillárja s oldalán a délibábok tükrei függenek, mikben kedvtelve szemlélik magokat gulyák és ménesek... ide, ide szállt lelkem a Kárpátokról, az én édes hazámba, a szép alföldre!

Barabás Miklós: Vándorélet
Illusztrációk a költő összes költeményeihez (Atheneum kiadása)Petőfi Sándor: ÚTI JEGYZETEK (2)

Petőfi látogatása egy bányában


Reggel indultunk s délután értünk Lőcsére. Még aznap
menusgabor, 2017. január 31. kedd, 20:00
Koncerttel tisztelegnek Kocsis Zoltán emléke előtt a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában
Liszt Ferenc-díjas karmesterhez, zongoraművészhez és zeneszerzőhöz közel álló komponisták - Mozart, Rahmanyinov és Bartók - alkotásai csendülnek fel fia, kortársai, művésztársai és az általa csaknem két évtizeden át vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Nemzeti Énekkar előadásában.

A koncerten Kocsis Zoltán zeneszerzőkhöz, kompozíciókhoz és előadókhoz fűződő egyedülálló kapcsolatát idézik meg: fia, Kocsis Krisztián Mozart különös hangulatvilágú d-moll zongoraversenyét játssza, Perényi Miklós gordonkaművész a Rahmanyinov művéből készült Vocalise-átiratát adja elő, amelyet nem egyszer a november 6-án elhunyt Kocsis Zoltánnal közösen játszott.

Emellett részletek csendülnek fel a Nemzeti Énekkar előadásában Rahmanyinov Vesperas című darabjából, amely egyike volt Kocsis Zoltán kedvenc műveinek. A barát-pályatárs Eötvös Péter egy Bartók-kórusművel, a Cantata profanával, valamint a Négy zenekari darabból idézett Gyászindulóval búcsúzik. A koncerten Eötvös Péter mellett Somos Csaba és Kovács
velemenyezd, 2016. november 25. péntek, 11:51
Képek, videók
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Horthy Miklós.jpg
menusgabor
2018. június 18. hétfő, 20:53
Száraz Miklós György - So
sanci81
2018. április 09. hétfő, 17:58
SZKT-Tóni -János-Miklós.j
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:43
Vámos Miklós festményei
durcimarcika
2018. február 08. csütörtök, 17:53
Radnóti_Miklós_(1930). jpg
liliana01
2018. január 25. csütörtök, 20:23
szikszai miklosné.png
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:25
miklos névv.jpg
zsokica45
2018. január 02. kedd, 17:25
Szemere Miklósnak 01.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 02.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 03.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Pesti vigadó
bodajne
2010. május 10. hétfő, 21:14
Pesti Vigadó
barkaszjudit
2009. január 27. kedd, 09:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.