Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 19:55 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
- Pilisszentkereszt - kirándulás élménye
..........................................


Szentkút, melyből forrás víz folyik
......


Arcomat is megmostam és egy kis flaskába hoztam haza vizet
......*
- Pilisszentkereszt a Pilis és a Visegrádi-hegység törésvonalán fekszik. Népszerű kirándulóhely, illetve kirándulások kiindulási pontja. A település határában, de már az erdőben található a Szentkút, a Mária-forrással, mely a kék kereszt jelzés mentén könnyen megtalálható. Ha már itt vagyunk, továbbindulva a kék vonal jelzés mentén szép kirándulás tehető a Derapatak vadregényes szurdokvölgyében. A Szentkút is, és a szurdok is a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.
A Pilisszentkereszttől nem messze található Szentkút tisztelete az 1860-70-es években keletkezett. 1949 május 3-án a tavaszi búcsún részt vevő 19 éves Erdei Matild a Domus 1950 szerint súlyos bénulásból gyógyult meg. Sarlós Boldogasszony napján ünnepi szentmisét tartanak a Szentkútnál, amely egyben zarándokutak. "Amióta vizétől (...) néhányan meggyógyultak, szent helynek mondják..." A Historia Domus 1950. tavaszi búcsújánál jegyezte fel: "...részt vett (Erdélyi) Erdei Matild Csobánkai 19 éves leány is, aki 1949. május 3-án a Pilisszentkereszti Szentkútnál csodálatos módon súlyos bénulásából meggyógyult. Azóta beteg nem volt."
"A Pilisszentkereszti Szentkút létezésére vonatkozó első közlés a XX. század elején, Borovszky megyei monográfiájában bukkant fel, mely a helyet a település természeti nevezetességei között említi meg. Egy 1913-ban megjelent, Pilisszentkeresztet bemutató kis könyv (Szűcs Gyula) már bővebben írt: a "Szentkút a pomázi kocsiúttól balra, a szőlőkbe vezető kocsiúton..." található. "E rendben tartott, be is kerített forrást, amely fölé a község kis kápolnafélét is emeltetett, nem csak Pilisszentkereszt, de az egész vidék csodatevő helynek ismeri. (564. m.) Tavaszi és őszi búcsúkor még a szomszéd megyékből is felkeresik. Némelyek fehér galambot láttak vizében fürödni, mások Mária képét látták benne." Mondták, hogy "Urbánéknak két ízben is megjelent volna a "Szentkútnál" a Boldogságos Szűz. (...) Amióta vizétől (amelyben valami kevés ásványi alkatrész is van ) néhányan meggyógyultak, "szent helynek" mondják, s évről évre nagyobb gondozásban részesítik. Vizét más megyékbe is hordják. Ez az üdülőhelyekkel is ellátott, állandóan árnyékos hely a Pilisszentkeresztieknek kedves sétahelyük."
Budapestiek (Józsefváros) Dr. Metzker lelkész vezetésével sokan jöttek. Megelőző nap 13-án 4-5 óra tájban felkoszorúzott leánykákkal, zászlókkal elejökbe mentünk egészen a keresztig. Bevezető áldás és Tedeum éneklése alatt megtartatott az offertorium. Buzdítás a szentgyónás elvégzéséhez. Kivált azok gyónjanak meg, akik a húsvéti gyónásukat elmulasztották. Azután felmentek a Kálváriára. Gyóntatás egészen vacsoráig. Reggel korán gyóntatás, áldoztatás, 8 órakor német szentbeszéd. Szentséggel mise. Utána jöttek a szántóiak. Ezeket bekísérve, budapestiek utána el lettek kísérve, 10 órakor a helybeli lelkész Bozsányi tót szentbeszédet mondott, mely alatt a Kesztölczi plébánia, pomázi, Csobánkai megérkezve a körmenet megtartása után nagy szentmise szentségkitétellel és asszisztenciával meg lett tartva." A plébánia Historia Domusa szerint: "1910. szeptember 14. szent kereszt felmagasztalása ünnepén (búcsú).
A helyiek tiszteletében az 1858-as lourdes-i események hatása világosan látszik: minden évben a jelenések napjain imádkozva, közösen keresik fel a forrást. Az adatok alapján kijelenthető: a Szentkút tisztelete az 1860-as, 1870-es években keletkezett. Hivatalos egyházi engedéllyel nem rendelkezik! Pontos szabályozás híján a népi kultusz szabadon formálódik. Az engedély hiánya ugyanis sohasem zavarta az isteni szeretet után sóvárgó lelkeket.
A forrás vizének legendás a híre: sok ember gyógyulását Mária közbenjárásának és a vízgyógyító erejének köszönhetik.
*
Legenda szerint amikor még itt csak egy kereszt állt, egy vak kisgyerek a kereszt felé nézett, imádkozott, és eközben meglátott egy fehér galambot (Szűz Mária). Ekkor derült ki, hogy lát. Kis szabadtéri kápolnát emeltek itt a forrás felé, amelynek vize azóta is folyik, még nagy szárazságban is. A forrás vize friss, üde, kristálytiszta, üdítő és gyógyító hatású. Nemcsak ezért, hanem a hely csöndességéért is sokan látogatják.
Sarlós Boldogasszony ünnepén (július 2.), az ünnepi misén vannak itt a legtöbben. A forrás vize friss, üde, kristálytiszta, üdítő és gyógyító hatású. Nemcsak ezért, hanem a hely csöndességéért is sokan látogatják. Szentkút híres zarándokhely.
maroka, 2019. április 28. vasárnap, 23:58
Címkék: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Erdei Matild, Sarlós Boldogasszony, Historia Domus, Erdei Matild Csobánkai, Pilisszentkereszti Szentkútnál,
Kommentek
Pilisszentkereszt - kirándulás az erdőben
Saját fotók
......

......

......

......
Szurdok az erdőben - Google képtár
......

......

......
maroka, 2019. április 29. hétfő, 09:42
Több mint 700 panzió és szálloda nyert támogatást szálláshelyfejlesztésre
Guller Zoltán elmondta, hogy a vissza nem térítendő, hazai forrásból nyújtott támogatások célja, hogy a turizmus, vendéglátás továbbra is a magyar gazdaság húzóágazata legyen. Hozzátette, hogy több mint 1500 pályázat érkezett, ezért megemelték a támogatási keretet.

Ismertetése szerint a következő két évben több mint 80 milliárd forintból fejlesztik a szálláshelyeket. Országszerte a vidéki panziók több mint kétharmada - több mint 700 panzió - újul meg, és emellett a három kiemelt turisztikai térségben, a balatoniban, a soproniban és a tokajiban 16 szállodafejlesztés lesz, és 27 új szálláshely is létrejön az országban.

Guller Zoltán elmondta, hogy a 2017-ben indított Kisfaludy-program keretében 2030-ig 300 milliárd forintot használhatnak fel a projektekre, a mostani eredményhirdetés az első ütem zárása. Megemlítette azt is, a Magyar Fejlesztési Bank Kisfaludy-hitelkonstrukciója kedvező kamatokkal segíti a beruházások finanszírozását.

Farkas Dávid a Magyar Turisztikai Ügynökség
velemenyezd, 2018. szeptember 10. hétfő, 13:51
Dobogókő, ahol a Föld szíve dobog
Dobogókő, ahol a Föld szíve dobog

Nem csak a gyönyörű természet, de a legenda, az ezoterikus vélekedés is egyre több látogatót csalogat Dobogókőre, ahol a Föld szíve dobog.

Üzleti fogásnak sem lenne utolsó eme felismerés kihasználása, de Pilisszentkereszt (Dobogókő ugyanis Pilisszentkereszthez tartozik) polgármestere, Havelka József úgy vélekedik, hogy az önkormányzat addig nem kíván a településen útbaigazító jelzéseket kihelyezni, amíg nincs a kezükben valami, ami "tudományosan megalapozná az egészet".
Kézzel fogni a kézzelfoghatatlant. Nem egyszerű vállalkozás. Pedig érdeklődő akad bőven, a polgármester úr India nagykövet asszonyát személyesen kísérte a helyszínre, a Föld szívcsakrájának megtekintésére. Néhány évvel ezelőtt, amikor a Dalai Láma hazánkba látogatott, a következőket nyilatkozta: "A tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az
evavicus, 2018. április 05. csütörtök, 12:04
Fánkfesztivált rendeznek Pilisszentkereszten
A farsangi népszokásokat felelevenítő programsorozat a helyi katolikus templomban szlovák nyelvű szentmisével kezdődik. A télbúcsúztató farsangi program részeként egy rudat húzó lovas szekér baktat át a falun, a rúd végén vízszintes helyzetben kocsikerék forog, amelyre népviseletbe öltözött bábukat kötöznek. A lovak menetének ütemére a figurák táncoló párként keringenek majd végig a főúton - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint kiemelték, az egész napos fesztiválon minden korosztály számára sokszínű programokat kínálnak a Pilisi Szlovákok Központjában. Lesz kirakodóvásár, folklór műsor, jótékonysági fánkárverés, fellép Zoltán Erika, a Partizán Néptánccsoport Szlovákiából és virtuóz harmonika művészek adnak koncertet.

A fánkevőversenyen a legfalánkabb résztvevőt díjjal jutalmazzák. A programok között lufi hajtogatás, sakk szimultán, arcfestés, fánkbemutató, fánkvásár, sportbemutató, tombola és játszóház is szerepel.
velemenyezd, 2018. január 28. vasárnap, 21:46
Boldog Özséb áldozópap, a Pálos Rend alapítója
...............
- Igenaptár oldalon

- Katolikus oldalon
Pilisszentkereszt, 1270. január 20. Nevéhez fűződik a magyar eredetű szerzetesrend. a pálosok alapítása és megszervezése,

Magyar kurír oldalon
Boldog Özséb nevéhez fűződik az egyetlen magyar eredetű férfi szerzetesrend, a pálosok alapítása és megszervezése. Az alapító emléknapját január 20-án ünnepeljük.
........
Istenünk, te Boldog Özsébet az irántad való szeretetből a pilisi
maroka, 2018. január 20. szombat, 15:11
Gyógyító energiájú helyek Magyarországon
hogy a Káli-medence kapujának őre, ami szép kilátást nyújt a Balatonra. A kúp alakú, bazalthegyet Zánka és Monoszló között találjuk, ahol 5-6 millió évvel ezelőtt vulkán működött. A biciklivel is megközelíthető hegy tisztaságát ügyesen megőrizték, ez fokozottan védett terület. Legendás gyógyulásokat nem jegyeztek fel, de az ide koncentrálódó energiavonalak hatással vannak a turistákra. Frissebbnek, erőteljesebbnek érezhetjük itt magunkat.

4. Rám-hegy, Visegrádi-hegység

Pilisszentkereszttől, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található a Rám-hegy, amelyiknek egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla. Erről a kőtömbről úgy tartják, a Földet behálózó energiavonalak csomópontja.

Az év nagy részében, különösen hétvégenként forgalmas a Pilisnek ez a része, dacára annak, hogy nem a legkönnyebb túraútvonal. De még mindig csendesebb hely, mint a közeli Dobogőkő, amely időnként úgy fest, mint egy ezoterikus
irmus, 2017. július 26. szerda, 08:55
Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pesti Vigadóban tartott díjátadón köszönetet mondott a nemzetiségeknek, hogy a megmaradásukért folytatott tevékenységeiken keresztül erősítik a magyarságot, a magyar nemzetet.

Elmondta, a Magyarországon élő tizenhárom őshonos nemzetiség megkapja azt a lehetőséget, amelyre óriási szüksége van egy-egy nemzetnek, országnak. Nem kell attól félnünk, hogy egy-egy nemzetiség - ahogy ezt teszik egyes országokban - a többségi társadalom ellenében dolgozik, a többségi társadalom ellenében őrzi meg kultúráját és hitét - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy több mint egymilliárd forint támogatással több mint 2100 nemzetiségi szervezetet segítettek. Soltész Miklós beszédében kérte a nemzetiségek képviselőit, hogy vigyék anyaországaikba azt a hírt, hogy a nemzetiségek, így a határon túli magyar közösségek támogatása is erősíti az adott nemzetet.

Fülöp Attila egyházi,
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 14:42
Képek, videók
pilisszentkereszt_róla m04
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:54
Sötét Pilisszentkereszt
szyl
2008. november 01. szombat, 13:13
Pilisszentkereszt 2007
pnnte
2008. január 20. vasárnap, 14:25
Pilisszentkereszt felé
jbal
2007. augusztus 21. kedd, 09:31
Duna-Ipoly Nemzeti Park
keknefelejcs
2007. április 18. szerda, 16:08
Matild-nebáncsvirág
dandej
2018. július 25. szerda, 21:12
matild névg.jpg
zsokica45
2018. március 18. vasárnap, 10:54
Március 14. Matild
rushlilly
2018. január 27. szombat, 12:12
Matild-Nebáncsvirág
dandej
2017. október 06. péntek, 14:12
Zsu és Matilde
orban47
2017. április 17. hétfő, 08:09
Matild és Zsuzsi
orban47
2017. április 08. szombat, 07:03
Matildnál
orban47
2017. április 07. péntek, 17:09
Zsuzsi és Matild
orban47
2017. április 07. péntek, 16:13
Matild
orban47
2017. április 07. péntek, 16:11
Matild.png
agica2004
2015. december 04. péntek, 20:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.