Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 00:38 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rendszeresen zaklatják az ukrán hatóságok a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket határátlépéskor
A híroldal szerkesztősége Kárpátalja megyei és járási magyar képviselőknél érdeklődött, hogy ki vannak-e téve különleges eljárásnak az ukrán hatóságok részéről határátlépéskor. A megkérdezettek mindegyike arról számolt be, hogy az államhatár átlépésekor az SZBU és a határőrség munkatársai egy bizonyos listára hivatkozva rendszeresen átvizsgálják zsebeiket, autóikat, csomagjaikat.

Péter Csaba, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője a kiadványnak elmondta, több alkalommal vetették alá különleges vizsgálatnak határátkeléskor. Hozzátette, tudomása van arról, hogy a kijevi vezetés küldte meg az általa kockázatosnak tekintett személyek listáját a határőrizeti szerveknek. Jelezte, a határon útlevélkezelésnél a számítógép képernyőjén minden alkalommal felvillan egy bizonyos kód, amely arra utal, hogy az adott személy a feketelistán van, ezért alapos vizsgálatnak kell alávetni.

Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a hírportállal azt közölte: városi, járási és községi magyar önkormányzati képviselők számos alkalommal számoltak be arról, hogy az utóbbi időben az ukrán államhatár átlépésekor félreállították és sokáig, olykor 4-5 órán át vizsgálták őket.

A portál közlése szerint felkerül a feketelistára Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is, akit több alkalommal vetettek alá kiterjedt vizsgálatnak határátlépéskor. Elmondása szerint az SZBU helyszínre érkező munkatársai arról faggatták, hogy hová utazik, milyen dokumentumokat visz magával, és hány útlevele van. Mint kifejtette, a vegzálással az ukrán hatóságok azt üzenik, mindenki gyanús, aki magyar. A hosszú vizsgálódással feltartóztatott sorban várakozóknak pedig azt sugallják, hogy a magyarok miatt kell tovább vesztegelniük - mutatott rá, megjegyezve, hogy "ez újabb provokáció a helyi magyar kisebbség ellen."

Balogh Lívia ungvári járási képviselő, a KMKSZ ungvári járási középszintű szervezetének elnöke az orgánumnak elmondta, hogy egy bizonyos listára hivatkozva rendszeresen különleges vizsgálatnak vetik alá határátlépéskor, de erről jegyzőkönyvet csak határozott követelésre vesz fel az SZBU.

A cikk szerint a megkeresett személyek mindegyike arról számolt be, hogy az SZBU a magyar útlevelüket kereste.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 17:50
Címkék: Péter Csaba, Barta József, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Orosz Ildikó, Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Balogh Lívia,
Kommentek
Évértékelő - Az elmúlt 70 év legnehezebb esztendejét élte túl a kárpátaljai magyarság
állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az összes korábbi magyarellenes provokációt Moszkvára kenő ukrán hatóságok ezúttal nem tagadták, hogy ők álltak a titkosszolgálati művelet mögött, és - Ukrajnában precedenst teremtve - kiutasították az egyik beregszászi magyar konzult, amire Magyarország hasonló lépéssel válaszolt. Ennek nyomán Kijev tovább fokozta a nyomást a kárpátaljai magyarokra azzal, hogy az SZBU elkezdte kihallgatásra beidézni és határátlépéskor vegzálni a magyar közéleti szereplőket, önkormányzati képviselőket, polgármestereket. Ehhez az alapot a Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű, ukrán kormányzati közreműködéssel létrehozott és működtetett szélsőséges szervezet szolgáltatta, amely több mint félezer - szerinte kettős állampolgárságú - kárpátaljai magyar tisztségviselő személyes adatait tette közzé internetes honlapján.

Az ukrán államhatalom októberben leplezetlenül megfenyegette a kárpátaljai magyarságot és Magyarországot azzal, hogy
velemenyezd, 2018. december 31. hétfő, 08:11
Potápi: a kárpátaljai magyarság sorsa az egész magyar nemzet közös ügye
ember vágyik, hogy családjuknak többé-kevésbé kiszámítható jövőt építhessenek olyan közegben, ahol biztonságban érezhetik magukat". Ennek kapcsán kifejtette, "azon dolgozunk, hogy az anyaország ilyen stabil pont legyen és maradhasson a kárpátaljai magyar közösség számára".Hangsúlyozta, "ma, amikor Kárpátalján lábbal tiporják a magyar közösség jogait, amikor veszély fenyegeti a magyar iskolák megmaradását, akkor nekünk közösen kell megteremtenünk a megmaradás feltételeit. Amikor a listázásokkal, a határátlépéskor tapasztalható zaklatásokkal a megfélemlítés, a kommunizmus legsötétebb képei elevenednek újra, amikor ellenségnek kiáltják ki a magyar közösség őrállóit, akkor csak egymásra számíthatunk."

Az államtitkár jelezte, a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösségnek ahhoz, hogy szülőföldjén tervezhesse tovább jövőjét, az óvodától a felsőoktatásig biztosítja a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatását. Aláhúzta, "a nemzeti jelentőségű intézmények között folyamatos és
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 13:51
Varsó kifogásolja, hogy német vízumot kapott egy Lengyelországból kiutasított ukrán aktivista
szerint a meghallgatásra Magyarországról Vig Dávidot, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetőjét hívták meg.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál értesülései szerint az eseményen a Helsinki Bizottság magyar és a lengyel részlegei, valamint a Nyílt Párbeszéd Alapítvány mellett a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet képviseltette magát.

Kozlovskát augusztusban utasították ki a schengeni övezetből, miután megérkezett a brüsszeli repülőtérre. A határátlépéskor kiderült, a lengyel hatóságok "nemkívánatos személynek" minősítették őt, és ezt rögzítették a schengeni információs rendszerben. Az aktivista addig Lengyelországban élt lengyel állampolgárságú férjével, és az Európai Unió tartózkodási engedélyéért folyamodott.

Az említett, 2009-ben létrehozott alapítvány varsói, kijevi és brüsszeli székhellyel működik. Szabályzatában foglaltak szerint tevékenységét az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelmére összpontosítja a posztszovjet térségben.
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 14:02
Ukrajna bevezeti határain a biometrikus ellenőrzést a terrorizmus elleni küzdelem jegyében
Kifejtette: ez azt jelenti, hogy ujjlenyomatot vesznek és digitális fotót készítenek a külföldiekről a határátlépéskor, be- és kiutazáskor egyaránt. Meggyőződésének adott hangot, hogy az intézkedés jelentősen erősíti majd Ukrajna védelmi képességeit a terrorizmussal szemben.

Olekszandr Turcsinov, az RNBO vezetője később elmagyarázta, hogy az intézkedés - amelyről határozatot fogadott el a védelmi tanács a hétfői ülésen - elsősorban az orosz állampolgárokat érinti. Szavaiból az derült ki, hogy a biometrikus útlevéllel rendelkező külföldiekre, így az európai uniós állampolgárokra nem terjed ki. Úgy fogalmazott, hogy az eljárás alól kivételt képeznek azon államok, amelyekkel a biometrikus ellenőrzésről megállapodása van Ukrajnának.

Az ukrán állampolgárok június 11-től utazhatnak vízummentesen az unió tagállamaiba, de csak azok, akik biometrikus - vagyis az okmány tulajdonosának ujjlenyomatát is tartalmazó, valamint digitális fotóval ellátott - útlevéllel rendelkeznek.

Turcsinov szavai
velemenyezd, 2017. július 10. hétfő, 19:43
Nem nőtt a forgalom az ukrán vízummentesség miatt a magyar-ukrán határállomásokon
Tájékoztatásuk szerint a záhonyi határátkelőhelyen a szokásos vasárnapi forgalmat lehet tapasztalni, az intézkedés miatt a várakozási idők nem emelkedtek. A www.police.hu oldalon olvasható adatok szerint a Magyarországra belépő személyautóknak hatvan percet kell várakozniuk Záhonynál.

Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, a szabályok szerint Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Az ilyen úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A határátlépéskor az utasnak rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját.

Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy szállodafoglalása, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és
velemenyezd, 2017. június 11. vasárnap, 10:01
Életbe lépett vasárnap az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége
A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A vízummentesség mindazonáltal nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket. A szabad utazás azonban lehetőséget ad
velemenyezd, 2017. június 11. vasárnap, 07:03
Az Európai Bizottság 2023-ig létrehozza a nemzetközi vasúti közlekedésirányítási rendszert
Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a 25 uniós tagállam eltérő vasúti közlekedésirányításának egységesítése közvetlenül járul majd hozzá az európai vasutak versenyképességéhez és biztonságához. Az egységes jeladó- és sebességellenőrző rendszer jóvoltából megvalósuló transzeurópai vasúti térségben a szerelvények könnyebben és gyorsabban haladhatnak át az országhatárokon - emelték ki.

A bizottság szerint a különböző vasútforgalmi rendszerek nagy akadályt jelentenek a gyorsan bővülő vasúti áruszállítási piac fejlődése előtt. Az ERTMS számos előnye ugyanakkor kihasználatlan marad, ha csak egyes országokban működik, elszigetelten - mutatnak rá.

Az Európai Unió az egységes és átjárható vasutak megteremtése, a személyszállítás és teherszállítás hatékonyabbá tétele érdekében döntött arról, hogy az európai nemzetközi vasúti folyosókon bevezeti az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszert.

Az ERTMS-t az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) és a GSM-R (Global System
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 07:14
Képek, videók
határátlépés2.jpg
maroka
2015. október 16. péntek, 21:08
határátlépés.JPG
kacskaringo
2007. július 12. csütörtök, 02:12
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
Aki rendszeresen tornázik
tnemarika
2012. szeptember 26. szerda, 15:27
Cs.m-i képviselők.jpg
agica2004
2013. február 24. vasárnap, 18:28
0 OV képviselőknek.jpg
lovaszmarika
2012. október 21. vasárnap, 15:48
képviselők vagyonnyilatko
agica2004
2011. február 28. hétfő, 15:51
Kolontáron képviselők.jpg
kicsoda57
2010. október 09. szombat, 22:18
A képviselők
bocskai63-71
2008. november 16. vasárnap, 09:50
mini képviselők
sprint
2008. január 12. szombat, 20:30
Kárpátaljai képek 231.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 230.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 229.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 228.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 227.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.