Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 01:25 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Schmitt Pál kitüntette a marosvásárhelyi orvosi egyetem dékánhelyettesét
A Köztársasági Elnöki Hivatalnak (KEH)az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Béla az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés elősegítéséért és annak jövőjéért folytatott tevékenysége elismeréseként kapta meg az érdemérmet.

A kitüntetés átadását követő fogadáson a köztársasági elnök kiemelte, hogy az elismerés nemcsak Szabó Bélának, hanem mindazon oktatóknak is szól, akik az erdélyi magyar orvosképzés megőrzéséért és jövőjéért tettek és tenni kívánnak - olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen kifejtette: az egyetem magyar oktatói már több mint egy éve küzdenek azért, hogy a hatályos román törvények betartásával megalakíthassák a magyar nyelvű tagozatot, amelyre "jelen körülmények között legalább olyan nagy szükség van, mint az egyetem marosvásárhelyi megalakulása idején".

A 2011 januárjában megjelent új romániai tanügyi törvény a MOGYE-t a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemhez és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemhez hasonlóan multikulturális egyetemként határozza meg, és nemcsak lehetővé teszi, hanem tételesen elő is írja az önálló magyar tagozat létrehozását - emlékeztet a KEH.

A ceremónián mások mellett részt vett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza, a tárca kultúráért felelősállamtitkára, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói.

A Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést Schmitt Pál alapította 2010 szeptemberében. Annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatásában, a természeti környezet megóvásában, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. január 25. szerda, 18:42
Címkék: Schmitt Pál, Köztársasági Elnöki Hivatalnak, Szabó Béla, Szabó Bélának, Répás Zsuzsanna, Igazságügyi Minisztérium,
Kommentek
Koronavírus - Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
világ képviselői közötti harc nem zárult le az első antikommunista, Antall József vezette kormánnyal, hanem "az ellenfél óriási támadásba ment át". A baloldal újjászervezte magát, és megkezdődött egy hosszú harc: 20 éven át "hol a jövő nyert, hol a múlt" - fejtette ki.

A 2010-es kétharmados választási győzelme után azonban biztos volt abban - folytatta -, hogy ezt a küzdelmet le kell zárni, "a jövőnek nyerni kell", ez volt az elképzelése. Ezért megalkották az új alkotmányt, az "alkotmányozó elnök" Schmitt Pál érdemei elévülhetetlenek - mondta.

A miniszterelnök azt is felidézte, hogy 2010-ben egy súlyos pénzügyi válság kellős közepén volt Magyarország, de nem akart úgy válságot kezelni, mint a szocialisták, akik minden terhet áthárítottak a családokra: elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi bért, adót emeltek, elvették a családtámogatási rendszert, és a devizahitelekkel adósrabszolgaságba kergették családok millióit. Ezzel kapcsolatban megemlítette Matolcsy György - a 2010-2013 közötti nemzetgazdasági
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 09:31
Nemzet Sportolója - Monspart Sarolta: ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba
A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.

"Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem. - mondta az MTI-nek szerdán Monspart Sarolta - Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését."

A világbajnok tájfutóról tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

"Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 09:06
Nemzet Sportolója - Monspart Sarolta hivatalosan is tag lett
A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.

A 75 éves Monspart az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutásban is kiváló
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 22:23
A Nemzet Sportolói csatlakoznak a MOB felhívásához
A MOB honlapján olvasható közleményből kiderül, hogy a szervezet az 1976-os montreali olimpián bronzérmes női kézilabdacsapat kezdeményezésére indított adománygyűjtést a koronavírus-járvány elleni küzdelem céljából. A befolyt összeget a járvány elleni védekezésre fordítják az ellátásban részt vevő egészségügyi intézményeken keresztül.

Az adománygyűjtéshez a Nemzet Sportolói - Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János - is csatlakoznak, ezzel is hozzájárulva a védekezés hatékonyságához.
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 14:11
Nemzet Sportolója - A tagok Monspart Saroltát javasolják a címre
A 75 éves Monspart Sarolta az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

Az Emmi sportállamtitkárságának közleménye szerint a választásra jogosult tizenegy tag kedden dönthetett arról, hogy kit választ új tagnak, és az előírásoknak megfelelően valamennyien idejében megkapták az értesítést az eljárás menetéről.

"A járványhelyzet miatt természetesen nem ültek össze a Nemzet Sportolói, hanem mindenki telefonon szavazott. A szavazás menete azzal kezdődött, hogy a tagokat egyesével felhívtam, akik ekkor mindannyian javaslatot tehettek arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen - adott tájékoztatást Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy mindez jegyzőkönyv által hitelesítve történt és egy ember több javaslattal is élhetett. - Miután mindenki elmondta a
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 12:51
Koronavírus/Tokió 2020 - Schmitt Pál sajnálja a halasztást, de örül, hogy nem törölték az olimpiát
igazíthatják majd a versenyrendszerüket" - fogalmazott.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója arra a kérdésre, hogy mit jelenthet ez a halasztás a készülő versenyzőknek, a következőképpen válaszolt:

"Ez egy vis maior, ezt tudomásul kell venni. Nyilván vannak olyan sportolók, akik pályafutásuk utolsó állomásának tekintették ezt az olimpiát, de a sportolók java része fiatal és rugalmas. Most ki lehet dolgozni egy teljesen új felkészülést, alapozással, formába hozással."

Schmitt Pál hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy a játékokat nem törölték, mert olyan válságos a helyzet, hogy akár az is bekövetkezhetett volna.

"Volt már rá példa. Én úgy gondolom, hogy a döntéssel a sportolók, ha csalódottan is, de megbékélnek." - mondta.

Ahogy fogalmazott, bízott benne, hogy még idén meg lehet rendezni a játékokat, egyúttal emlékeztetett, hogy az 1964-es tokiói olimpiát októberben bonyolították le, "teljesen normális időjárási körülmények között".

"Bíztam benne, hogy
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 17:14
Végső búcsút vettek Székely Évától
A gyászolók között családtagjai mellett ott voltak a sportág kimagasló egyéniségei, az olimpiai bajnokok közül Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes és Risztov Éva is. A búcsúztatáson részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, ugyancsak korábbi úszó, a szintén ötkarikás aranyérmes Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke.

Az olimpiai család nevében a birkózó Hegedűs Csaba, a játékok történetének 100. magyar aranyérmese mondott beszédet. Felelevenítette, hogy Székely Éva kilenc évesen a csillaghegyi strandon Csík Ferenc 1936-os berlini olimpiai győzelmét a rádión hallgatva döntötte el, hogy egyszer ő is aranyérmet szerez az ötkarikás játékokon. Megjegyezte, az 1941-es országos bajnokságon minden mellúszó számot országos csúccsal nyert, zsidó származása miatt azonban a fasiszta törvények miatt 1945-ig még a lábát sem tehette be az uszodába. Az 1952-es helsinki
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 16:22
Koronavírus/Tokió 2020 - Schmitt Pál: ilyen helyzet még nem volt az olimpiai mozgalomban
Schmitt Pál az MTI-nek kedden elmondta: a NOB és az olimpiai mozgalom olyan helyzettel találta most szembe magát, amelyre nem volt példa a történelemben. Emlékeztetett arra, hogy a világháborúk miatt már maradtak el olimpiák, illetve rendeztek játékokat bojkott miatt csökkentett létszámmal. Arra viszont még nem volt precedens, hogy világjárvány miatt kellett elhalasztani vagy felfüggeszteni olimpiát.

"A NOB-hoz hasonlóan egyelőre várakozó, de bizakodó állásponton vagyok, ami viszont kincstári optimizmus. Tudományosan ugyanis nincs megalapozva, hogy a világ nyárig túllesz a járványon, és teljesen veszélytelenül lehet megrendezni az olimpiát Tokióban július-augusztusban. Egyelőre csak reménykedünk abban, amit az orvostudomány mond, hogy a hőmérséklet növekedése árt ennek a vírusnak, és idővel meglesz talán az ellenszer is. Van egy mondás, miszerint aki időt nyer, az életet nyer. A mostani helyzetre ez tipikusan igaz" - mondta.

Hozzátette: ha most kellene dönteni, tényleg nem lehetne megrendezni
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 21:59
Képek, videók
Schmitt Pál Kádár Jánossa
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:38
Schmitt Pál.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 14:24
-schmitt-pal-koztarsas agi
agica2004
2012. április 27. péntek, 14:36
schmitt-pal-korea.jpg
agica2004
2012. április 14. szombat, 15:51
2002-schmitt-pal-a-pol gar
agica2004
2012. április 14. szombat, 15:16
20120402-schmitt-pal-p ere
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:33
20120402-schmitt-pal-l emo
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:32
20120402-schmitt-pal védő
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:31
20120327-schmitt-pal-. jpg
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:29
20120113-schmitt-pal-d okt
agica2004
2012. január 14. szombat, 13:03
Marosvásárhelyi találkozó
wob
2015. június 17. szerda, 16:42
marosvásárhelyi páva
erzsikepuskas
2013. november 04. hétfő, 05:59
Marosvásárhelyi Kultúrpal
furaila
2013. április 07. vasárnap, 22:01
A marosvásárhelyi Kistemp
farkas1945
2011. október 22. szombat, 11:41
Marosvásárhelyi Ortodox t
csokegyorgy
2008. augusztus 16. szombat, 12:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.