Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 19:56 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5 dolog, amiért a sárgabarack a legjobb gyümölcs A lédús és

5 dolog, amiért a sárgabarack a legjobb gyümölcs

A lédús és édes sárgabarack a nyár igazi sztárja. Imádjuk a fáról szedve, imádjuk lekvárban, süteményben, smoothie-ban és joghurtban is. Még jó, hogy egy szuperegészséges gyümölcsről van szó

Antioxidáns

C-vitamin-tartalma igen magas. Ez azért is jó hír, mert a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti.

Béta-karotin
A sárgabarack az A-vitamin probiotikumát, a béta-karotint tartalmazza. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin-szükségletünket. Ennek pedig rengeteg jótékony hatása van: segíti a látás és az immunrendszer egészségének megőrzését, és serkenti a máj méregtelenítő működését. De a bőr, a fogak és a csontrendszer is meghálálják.

Víztartalom

Rendkívül magas víztartalma miatt (kb 85 százalék) hidratál és méregtelenít. A sok víz miatt ráadásul a kalória is igencsak kevés benne, így az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcsként tarthatjuk számon.

Rostok

Rosttartalma újabb ok arra, hogy beillesszük étrendünkbe a sárgabarackot. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.

A magas rosttartalmú élelmiszerek azért okoznak teltségérzetet, mert vizet vonnak magukhoz, megdagadnak a bélrendszerben, ezáltal lassabban haladnak keresztül az emésztőrendszeren, lassabban szívódnak fel, így hosszabb időn keresztül dolgozik a szervezet. A kutatások azt mutatják, hogy a rostdús étrendet követő emberek nagyobb valószínűséggel őrzik meg az egészséges testsúlyt, mint azok, akik nem ilyen étrenden élnek.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül főleg kálium található benne, ami elősegíti az egészséges emésztést, erősíti a csontokat, és a vérnyomásra is jó hatással van.

Sárgabarack lekvár készítése :

Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak a baracklekvár. A nyáron érő sárgabarack zamatát frissen is élvezheted, gondolva azonban a gyümölcstelen téli hónapokra, érdemes ilyenkor üvegbe is zárni egy keveset. Körülbelül hét kiló barackra lesz szükséged ahhoz, hogy 10 darab 500 ml-es üvegnyi baracklekvárt kapj, de ha sok ez a mennyiség, bátran csökkentsd az adagot, de az arányokra figyelj. Az előbb említett mennyiséghez - ízlés szerint - 1000-1500 g cukor szükséges. (Bár van, aki cukor nélkül is készít lekvárt.)

A megmosott gyümölcsöket tedd pár percre forró vízbe, mert így könnyebben jön majd le a héjuk. Miután meghámoztad, kimagoztad és felnégyelted a barackokat, tedd őket egy olyan magas falú fazékba, amelyben kényelmesen tudsz majd főzni. Ha az adagolásnál egy kicsit ferdén tartod a lábost, különveheted a gyümölöcshúst és a levet is. Utóbbi szörpként elfogyasztható, mert nem szükséges a lekvárhoz.

Sárgabarack lekvár kérot, akkor a főzést megelőzően kell ráöntened a gyümölcsdarabokra. Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítás és az ízesítés miatt kell csak a hozzáadott cukor, vagy éppen a fruktóz. De a gyümölcsök többsége enged magából annyit, hogy a lekvár cukor nélkül is elég édes legyen. Az a mennyiségtől függ, hogy a pépes, krémes főzetet meddig kell a tűzön hagyni, a folyamatos kevergetés azonban nagyon fontos, nem szabad engedni, hogy leégjen. Állagának ellenőrzéséhez érdemes egy kicsit kiszedni belőle egy tálba, pár percig állni hagyni, majd pedig megkóstolni. Nagymamáink ugyan nem éltek ezzel a lehetőséggel, de ha nem főnek szét teljesen a gyümölcsök, ma már botmixerrel tovább lehet pépesíteni rajtuk.

Ha elérte a kívánt állagot a gyümölcsfőzet, steril, kifőzött üvegekbe kell tölteni. Érdemes teljesen teletölteni az üvegeket, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A nagyi ilyenkor adta hozzá a szalicilt, ma már azonban egészségkárosító hatásai miatt ezt egyáltalán nem ajánlják. Kompromisszumos megoldás a szalicilt két celofánréteg közé tenni, mert így nem ér hozzá az ételhez. Tartósítószer híján azonban a lekvárt a felbontástól számított jó egy héten belül el kell fogyasztani.

Az üvegcsékre tehát szorosan befőzési fóliát, celofánt kell tenni, majd pedig rájuk tekerni a szintén steril tetőket. Pár percre ajánlott fejjel lefelé állítani az üvegeket, majd pedig újságpapírba csomagolni őket. A lekvárokat ezután helyezd egy meleg takarókkal, párnákkal bélelt kosárba, hogy minél lassabban hűljenek le. Két-három nap múlva, amikor már teljesen kihűltek, ki lehet szedni a száraz dunsztból. Az elkészült lekvárok ezután akár évekig is elállnának a kamrában, ha csak nem fogynának el addig.

Baracklekváros rácsos süti

A tésztához való 50 dkg finomlisztet, 20 dkg kristálycukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, 25 dkg margarint, 1 csomag sütőport és 2 tojást tedd egy nagy tálba. Az összegyúrt tésztát 2/3-1/3 arányban oszd ketté. A nagyobb tésztát lapítsd fél centi vastagra, és tedd egy kikent, kilisztezett tepsibe. Miután elegyengetted, kend be a házi lekvároddal.

A kisebb tésztát is fél centisre nyújtsd. Vágd kisujjnyi csíkokra és rácsozd be vele a tészta tetejét, majd felvert tojással kend be. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 percig süsd.
koszegimarika, 2019. július 11. csütörtök, 09:14
Címkék: legjobb gyümölcs, nyár igazi, fáról szedve, szuperegészséges gyümölcsről, természetes antioxidáns, immunrendszer egészségéhez,
Kommentek
Kollagénerősítő táplálékok
fogyaszthatjuk.

Az osztriga gazdag forrása a réznek, ez az ásványi anyag szintén fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben.

A sötét leveles zöldségek amellett, hogy nagyon egészségesek és nagyon sok betegségtől óvhatnak meg bennünket, kollagéntermelődést elősegítő C-vitaminban és cinkben is gazdagok. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csak jót teszünk az egészségünkkel és a bőr egészségével is, így akár még a daganatos betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A sárgabarack is gazdag A-vitaminban, amely a kollagén egyik építőeleme. Ezt a gyümölcsöt nyersen és aszalt formában is fogyaszthatjuk.

A csicseriborsó egy hüvelyes növény, amely több olyan anyagot is tartalmaz, amely megtámogatja a kollagéntermelést, hiszen van benne A-vitamin, tiamin és C-vitamin is. A tiaminnak bőrrevitalizáló szerepe van, de a sebgyógyulást is elősegíti. Más hüvelyes is elősegíti a kollagénépítést, például a bab, a lencse és a borsó is.
Forrás :
pacsakute, 2020. május 19. kedd, 20:16
Magas vérnyomás kezelése gyógyszerek nélkül
legyen.

A keringésre nagyon jó hatást gyakorol a rendszeres testmozgás. Ilyen lehet a napi séta. Már napi 30 perces reggeli séta is csökkenteni tudja a vérnyomást.

Ásványi anyagok közül a kálium is vérnyomáscsökkentő hatású. A kálium sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, de a legtöbbet talán az avokádó tartalmaz közülük. Az avokádót hozzáadhatjuk turmixitalokhoz, készíthetünk avokádókrémet, amelyet pirítósra kenhetünk, de még salátához is bátran hozzáadhatjuk. Gyümölcsök közül még a sárgabarack is sok káliumot tartalmaz. A kálium csökkenti a véredények falain a feszültséget, amely szintén hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez. A sárgabarack nemcsak káliumot tartalmaz, hanem van még benne rost, béta-karotin és vas, amelyek együttesen, de külön-külön is jó hatással vannak a keringésre. Márpedig ha a keringés rendben van, akkor a vérnyomással sem lesznek gondok.

A só jelentősen képes megnövelni a vérnyomást, így azt érdemes egészséges fűszernövényekkel helyettesíteni. A
pacsakute, 2020. május 10. vasárnap, 23:22
Pennen - Kétszázkilencvenhetedik nap
A szótár szerint hétalvót, jelent, olyan embert, aki durmol. Unokám pontosabb jelentést mondott, szerinte magyarul döglik, heverészik.
Hát ez volt tegnap és ma.
Vasárnap volt a rosszabb, egész nap kerestem a helyemet, segghideg volt, semmit nem lehetett tenni. Elküldtem a nyomdába a szél-járást, azt jelezték vissza, hogy rendben van. Kimentünk a temetőbe, senkivel nem találkoztunk. Aztán egy kis sör és bor a boltból, az is üres volt.
Ma egész délelőtt tanítványaimmal nyűglődtem, küldték az írásbeliket, mindenkinek válaszolni kellett. Nagyon hiányzik a személyes kapcsolat. Ezek nem zseni, ők megkívánták a szóbeli beszélgetést és a magyarázatot.
Aztán a kutyát vigasztaltam, aki kicsit izgatottabb az átlagosnál. Nem érti, hogy mit keresünk itthon. Befűtök. És főzök egy jó citromos teát.
Úgy tűnik a sárgabarack termés elvitte istenke. Meg a ránk küldött fagy.
sandrapolke, 2020. március 23. hétfő, 14:20
Arcmaszkok készítése otthon
gazdag, amelyek természetes hidratáló és bőrvédő hatással rendelkeznek. Ez a kettős fokozza a kollagéntermelést és csökkenti a gyulladást is.

A zsíros arcbőr nagyon jól tolerálja a tojásfehérje és a zabpehely kettősét. Őröljön meg egy evőkanálnyi zabpelyhet, majd ezt keverje össze egy habbá vert tojásfehérjével. Kenje az arcára, majd negyedórás hatóidőt követően mossa le.

Az öreg, érett arcbőrre is van egy nagyon jó maszk, amely csodákat képes művelni. Turmixoljon le fél csésze sárgabarackot, majd keverje össze negyed csésze meleg vízzel és egy evőkanálnyi nyers, termelői mézzel. Keverje össze alaposan az összetevőket, majd készítsen belőle maszkot. Hagyja az arcán 20 percig, majd mossa azt le. A sárgabarackban sok A-vitamin van, ami egy fontos öregedésgátló vitamin, a méz pedig antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Ha száraz a bőre, keverjen össze egy tojássárgáját két evőkanál kókuszolajjal, 1 teáskanál olívaolajjal és egy teáskanál mézzel. Amikor
pacsakute, 2020. március 18. szerda, 08:57
Régi gyógymódok
Birsalma
Alkohol okozta májbetegség: Káposzta
Alkoholizmus: Cékla répa
Allergia, bőrpanasz: Sütőtök, Lucerna, Petrezselyem, Zeller
Álmatlanság ellen: Passiflóra, Datolya
Anyagcserezavar: Datolya
Egészség javító: Ribizli
Tisztító: Kékparadicsom
Vízhajtó: Csalán
Alvászavarok: Saláta
Anémia Lucerna
Antibiotikum hatása: Karalábé
Antioxidáns: Mandula, Meggy Paprika Passiflóra
Aranyér: Gránátalma Vizitorma
Aranyeres vérzésre: Fehér répa
Arcpakolás: sárgabarack
Arterioszklerózis: Fokhagyma, Napraforgó mag, Narancs, Őszibarack
Arthritisz: Avokádó
Asztma, allergia, tüsszögés: Vízitorma
Asztma: Gesztenye
Öregségi betegség, Ribizli
Baktérium és vírusölő: Fokhagyma Narancs
Bármely nyitott seb és üszkösödés: Lucerna
Bélférgek: Gránátalma
Bélgyulladás: Birsalma Csipkebogyó, Körte, Sárgadinnye
Bélhurut, belső vérzések: Vadgesztenye
Belső elválasztású mirigyek: Vízitorma
Belső vérzések:
pacsakute, 2020. március 10. kedd, 22:49
Éled a Természet
ÉLED A TERMÉSZET

A tavasz a Föld ébredése.
A márciusi szél pedig a reggeli ásítása.
(Lewis Grizzard)


Éled a Természet

Éled a természet: egyik nap még szürke, aztán zöld.
Lassan éled a természet, és a csendes, magányos táj apránként felélénkül.
Lassan éled a természet. Még kicsit szürke, még kicsit sáros, még kicsit túlságosan csendes a vidék, de már érezni, hogy a fák között lassan előbújik újra a tavasz...

A melengető napsugarak, a kellemes, tíz fok fölötti hőmérséklet érzékelhető hatással van a természetre. Kibújtak és virulnak a krókuszok, rügyezik az
menusgabor, 2020. március 02. hétfő, 22:22
Képek, videók
sárgabarack.jpg
durcimarcika
2018. július 07. szombat, 18:08
Sárgabarack
irmus
2018. július 02. hétfő, 07:24
sárgabarack 1
taltos1
2017. július 13. csütörtök, 23:42
Sárgabarack leves
irmus
2017. június 27. kedd, 17:39
Sárgabarack.jpg
pacsakute
2016. július 28. csütörtök, 11:26
Sárgabarack a fán.jpg
pacsakute
2016. július 28. csütörtök, 11:25
Egy tál sárgabarack.jpg
pacsakute
2016. július 28. csütörtök, 11:25
Sárgabarackos kókusz goly
cipello
2016. június 05. vasárnap, 14:46
Sárgabarack szárítás
dandej
2015. november 05. csütörtök, 19:42
a legnehezebb dolog.jpg
liliana01
2020. május 07. csütörtök, 10:04
Három dolog
eva6
2019. július 23. kedd, 11:28
Három dolog
anna4459
2018. július 02. hétfő, 20:08
az egyik legjobb dolog.jp
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:19
Három dolog az életben
csalogany13
2018. május 21. hétfő, 21:29
10 dolog....jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.