Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:33 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Piroska-emlékérme kibocsátással indul az MNB idei emlékérme-programja
Piroska napján az MNB 50 ezer forint névértékű arany emlékérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte.

Az érmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő - figyelmeztet a bank.

A pénteken megjelenő pénzérmékkel a jegybank a magyar nemzeti történelem egyik kiemelkedő, bár kevésbé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az érmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be - olvasható az összegzésben.

Az előoldal központi motívumaként a Szent Piroska (1088-1134) által alapított konstantinápolyi Pantokrátor-kolostor jelenik meg, amelynek építési munkálatait férje fejezte be. A kolostor a császári család temetkező helyeként is funkcionált és a több százezer lakosú Konstantinápoly egyik legfontosabb vallási és szociális intézménye lett.

Az előlapon felső köriratban a "Pantokrátor kolostor" felirat, alsó köriratban, középen az értékjelzés és a forint felirat, balra a Bp. verdejel, jobbra a 2019-es verési évszám olvasható. Az emlékérmék hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával.

Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophia-székesegyházban található mozaik ihlette, amelyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartanak számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon magyar neve, valamint születési és halálozási évszáma, jobb oldalon bizánci császárnéként viselt neve, az Eiréné olvasható görög betűkkel írva.

A szent alakjától balra lent látható az emlékérmét tervező Király Fanni ötvösművész mesterjegye.

Felső köriratban a Magyarország félkörirat olvasható. Mindkét emlékérme átmérője 22 milliméter, széle sima, az 50 ezer forintos címletű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya csaknem 7 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz, nikkel, és cink ötvözetéből készült, súlya több mint 4 gramm. Az arany emlékpénzből tükörfényes kivitelben 2000 darab, míg a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az Árpád-házi Szent Piroska színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Szent Piroskát, Szent László király lányát és Komnenosz János bizánci császár feleségét mind a keleti, mind a nyugati egyházban szentként tisztelik, bizánci császárnéként a béke, békesség jelentésű Eiréné nevet kapta. Aktívan tevékenykedett szociális ügyekben, a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni. 1118-ban megalapította a konstantinápolyi Pantokrátor-kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült, amelyhez kezdettől tartozott egy ötven ágyas karitatív kórház is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 12:22
Címkék: Szent Piroska-emlékérme, Árpád-házi Szent Piroska, Király Fanni, Árpád-házi Szent Piroskáról, Szent Piroska, Hagia Sophia-székesegyházban,
Kommentek
Munkácsy-emlékérmeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank
Hergár Eszter a Krisztus-trilógia három alkotása - a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo - előtt tartott rendezvényen elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank emlékéremmel, törvényes fizetőeszköz kibocsátásával hívja fel a figyelmet a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjára. A ügyvezető igazgató kiemelte: az emlékérmék elsődleges célja az ismeretterjesztés és a megemlékezés.

Utalt rá, hogy az 5-5 ezer példányban kibocsátott érmék első oldalán az MNB Értéktár programja keretében magyar állami tulajdonba került Krisztus Pilátus előtt című kép egy jelenete látható, az érme hátlapja pedig a festőművész arcképét ábrázolja. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor tervezte.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: Munkácsy Krisztus-trilógiája a város kultúrtörténetének a részévé vált. Felidézte: hosszú küzdelem után látható immár végleg együtt a három kép a debreceni Déri múzeumban.

Köszöntet mondott az MNB-nek, hogy az Értéktár-program keretében megvásárolta a
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 14:31
Lezárult a Mátyás király-emlékév
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szombati ünnepségen kiemelte: az emlékévekre azért van szükség, mert illő megemlékezni elődeinkről, hőseinkről, kötelességünk, hogy megismertessük őket a következő generációval. Ezen felül "ezek a nagyszerű emberek megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk", továbbá a ma emberének is szüksége van rá, hogy erőt meríthessen a nemzetépítők munkájából.

"Nagy királyunk szerepe és jelentősége, megítélése az évszázadok során szinte semmit sem változott" - emelte ki. Hozzáfűzte: ezért is öröm, hogy hivatalos és protokollprogramok helyett igazi tartalommal sikerült megtölteni az emlékévet.

Semjén Zsolt felidézte, hogy az egyéves sorozat kínálatában többek között koncertek, kiállítások, színházi programok, tudományos konferenciák, öltözet- és fegyverbemutatók szerepeltek, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsátott ki, de elkészült a Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazás is. "Méltó módon ünnepeltük meg nagy királyunkat" - jelentette ki.

Csibi
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 19:02
Fegyvermustra címmel új állandó kiállítás nyílt a Dobó István Vármúzeumban
Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az MNB Értéktár Programjának vezetője a pénteki megnyitón felidézte, hogy program egyik első vásárlása volt a Péterváry-gyűjtemény, amelyet Egerben helyeztek tartós letétbe 2015-ben.

A műkincs-visszavásárlási programmal a külföldre vagy külföldi tulajdonba került, jelentős művészeti és kulturális értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzését célozzuk - hangsúlyozta az alelnök, aki kiemelte: nemcsak a külföldön fellelhető értékek hazahozatalára koncentrál az Értéktár Program, de arra is figyelnek, hogy a Magyarországon szétszóródott gyűjteményeket összegyűjtsék és egyben tartsák.

A csaknem háromszáz darabból, zömében kora újkori és újkori fegyverekből álló gyűjtemény nemzetközi viszonylatban is jelentősnek mondható, a Péterváry-hagyatékot 59 millió forintért vásárolták meg - közölte korábban az MNB.

A múzeum pénteki közlése szerint a gyűjtemény időben és térben is széles skálán mozog: a középkortól az első
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 13:51
Fennállásának 450. évfordulóját ünnepli az unitárius egyház
térként, konferenciaközpontként funkcionál.

Ősszel Budapesten tartanak erdélyi és Erdélyből elszármazott unitáriusoknak találkozót és ünnepi istentiszteletet.

A jubileumi év záró programja a kolozsvári ünnepi zsinat és Dávid Ferenc, az Unitárius Egyház alapító püspöke egészalakos szobrának átadása lesz - hangzott el.

A központi programok mellett számos családi és kulturális programot szerveznek a gyülekezetek.

A jubileumi évben a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmet ad ki.

Elekes Botond Áron, a budapesti egyházkerület főgondnoka kiemelte: a központi ünnepségeket nem elsősorban maguknak szervezik, az őket nem ismerőknek és a testvéregyházak tagjainak szeretnék megmutatni az unitárius egyházat.

A Magyar Unitárius Egyház az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozatának kihirdetésétől számítja intézményes fennállását. A január 6. és 13. között Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a négy
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 14:12
Módosul az MNB 2018. évi emlékérme-kibocsátási programja
honlapján közölte: két arany, kilenc ezüst, egy önálló színesfém, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a programban.

Kitértek arra, hogy az idei program két új tematikával gazdagodott: az MNB ezüst emlékérmét bocsát ki a családok társadalomformáló szerepének, értékének hangsúlyozására, a Családok éve programsorozathoz csatlakozva. Idén ünnepeljük az egyetlen magyar alapítású egyház, az unitárius egyház alapításának 450. évfordulóját, ebből az alkalomból ugyancsak ezüst emlékérme megjelentetését határozta el a jegybank.

További változás, hogy az eredetileg a programban szereplő Magyarország tematika megvalósítását az MNB határozatlan időre elhalasztotta, a tervezésre kiírt pályázat ugyanis eredménytelenül zárult.

A jegybanki közlemény szerint a 2018. évi emlékérme-kibocsátási programban folytatják a korábbi években megkezdett, a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatokat, de jeles történelmi évfordulók, valamint a remélhetőleg szélesebb körű érdeklődésre is
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 09:01
A Nemzeti Múzeumba kerültek az idei bankjegyek és emlékérmék példányai
gyarapítása szempontjából: nyáron a Seuso-kincs újabb hét darabját szerezte vissza a kormány, kedden pedig az Egyesült Államokból hazatért Szapáry-hagyatékot mutatták be a múzeumban - emlékeztetett a pénzveretek szerdai átadóján az MNM főigazgatója.

Varga Benedek hozzátette, az MNB Értéktár programja keretében is számos műtárgy került a múzeum gyűjteményébe.Hasonlóan fontos azonban az a megállapodás is, melynek alapján 1999-től a jegybank az adott évben kibocsátott összes forgalmi pénz, bankjegy, emlékérme próbavereteinek, illetve mintabankegyeinek egy-egy példányát az MNM gyűjteményébe juttatja - számolt be Varga Benedek, hozzátéve: a megállapodás nélkül évente 8-10 millió forintot kellene költeni a múzeumi példányok beszerzésére.

Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a bankjegy és a pénzérme olyan művészeti alkotás, amely az adott kor lenyomata művészeti és technikai értelemben is. Ezért fontos, hogy ezek példányait ne csak fizetőeszközként kezeljék, hanem a
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 11:56
Vasárnap tartják az Arany-emlékév záró programját Békéscsabán
Mint írják, a 18 órakor kezdődő műsor első felében "Éget és világít lelkemben leveled..." címmel költői est látható Arany János műveiből az Újszínház és a békéscsabai teátrum színművészeinek közreműködésével. A kétszáz éve született költő műveiből, ars poeticájából, önvallomásaiból, levelezéseiből, verseiből és balladáiból láthatnak és hallhatnak részleteket a különleges irodalmi csemege nézői.

A műsort Szente Éva állította össze és Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója viszi színpadra. Fellép mások mellett Gregor Bernadett, Tolcsvay Béla, Bartus Gyula, Gulyás Attila, Kovács Edit, valamint Vadász Gábor.

Az est második felében a békéscsabai Balassi Táncegyüttes műsora látható Nekünk szól a fülemüle - Tánckaláris Arany János balladáira címmel.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrációs jegy a Jókai Színház jegyirodájában igényelhető.

A békési megyeszékhely számos programmal készült az Arany-emlékévre, az Emberi
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 09:51
Képek, videók
emlékérme 2006
azenujsagom
2015. augusztus 29. szombat, 02:04
Idén emlékérme készült a
vargaspace
2012. november 07. szerda, 17:04
Széndioxid kibocsátás, jö
megyerimihaly
2015. november 10. kedd, 02:11
Cica-pénteken.jpg
agica2004
2017. június 04. vasárnap, 14:00
pénteken, Budán
orban47
2013. április 19. péntek, 20:40
Veritől pénteken
csalogany13
2011. szeptember 10. szombat, 09:05
Îlona pénteken küldte.gif
csalogany13
2010. június 28. hétfő, 13:10
Irénkétől pénteken.gif
rochlitzne
2010. március 26. péntek, 08:58
Pénteken 2.jpg
kimif1
2009. október 02. péntek, 18:32
Szuromi Esztitől pénteken
1vargaildyko
2009. február 02. hétfő, 18:19
férjet várni pénteken
agica2004
2007. augusztus 01. szerda, 15:52
király
eva6
2019. január 29. kedd, 11:41
felirat három király0106.
maroka
2019. január 04. péntek, 23:05
három király1223.jpg
maroka
2018. december 25. kedd, 18:22
A király.png
sz719eszter
2018. december 07. péntek, 13:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.