Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 15:48 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fehérjék
Fehérjék biokémiai összetétele

Fehérjék az élő szervezetben előforduló nagy molekulatömegű anyagok, amelyek aminosavakból épülnek fel. Egy-egy fehérjemolekula (makromolekula - azaz, nagy molekula) néhány száz, néhány ezer aminosavból épül fel. A fehérjék szerkezetét az aminosavak kapcsolódási sorrendje, a biokémiai sajátosságait (hormonok, enzimek, stb.) pedig a fehérjemolekula alakja határozza meg. A fehérjék vegyi összetételei változatosak, de mindig szénből, hidrogénből, nitrogénből, oxigénből állnak, melyekhez járulhat kén és foszfor. Hozzávetőlegesen 50-55% szén, 20-25% oxigén, 15-18% nitrogén, 6-7% hidrogén, és 1-2% kén illetve foszfor van a fehérjemolekulában. Sok ezer CO-NH (peptid) kötésben egymáshoz kapcsolódó aminosav alkot egy fehérjemolekulát. A fehérjék lehetnek egyszerű fehérjék, ezek a proteinek, amelyek aminosavakra és kevés ammóniára bomlanak.

Az egyszerű fehérjéket oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk:

- Albumin, vízben jól oldódó , savanyú kémhatású fehérjék (pl. szérumalbumin, laktalbumin)
- Globulinok, vízben nem, de semleges sóoldatokban jól oldhatóak (pl. fibrinogén, fibrin, miozin)
- Prolaminok és gliadinok, alkoholban oldódó bázikus fehérjék, főleg a növényi magvakban fordulnak elő (pl. sikér)
- Protaminok és hisztonok, savas közegben oldódó, bázikus jellegű vegyületek. Hisztonok találhatóak a vörösvérsejtekben és a fehérvérsejtekben
- Szkleroproteinek (vázfehérjék), nem oldható, fibrilláris /fonál alakú/ szerkezetű fehérjék, melyek a kötőszövetekben találhatóak meg (pl. kollagén, keratin)

A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a nukleinsavak gyakran egymással kombinálódva új tulajdonságú, nagy molekulákat hoznak létre (lipoproteidek, glikoproteidek, nukleoproteidek). amelyeket proteideknek nevezünk.

- Foszforproteidek, foszforsavat tartalmazó összetett fehérjék, pl. a tejben lévő kazein
- Mukoproteidek (glikoproteidek), amelyekben a nem fehérjetermészetű komponens a szénhidrát, a glikoproteidekben a cukorrész 4% alatt van, a mucoproteidekben (vagy mucinokban) 4% fölött van a szénhidrát tartalom (pl. heparin)
- Lipoproteidek, molekulájukban zsírszerű anyagok találhatóak (gliceridek, koleszterin, foszfatidok)
- Kromoproteidek, a nem fehérjetermészetű rész valamilyen festékanyagot tartalmaz (pl. hemoglobin, mioglobin, citokróm enzim)
- Nukleoproteidek, a sejtmag jellemző fehérjéi nuklinsavat tartalmaznak
- Metalloproteidek, fémionokat tartalmazó fehérjék (pl. ferritin)

Ezek az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik. A fehérjék biológiailag többé-kevésbé inaktív formában (vázanyagok csont, porc, inak, szalagok, izmok), és erős fajlagos aktivitással is jelen vannak a szervezetben (hormonok, enzimek, plazma-fehérjék). A fehérjék ásványi anyagokat is tartalmazhatnak, pl. a csont alapanyaga kalciumot tartalmazó fehérje, az idegszövet foszforfehérjéje, a vörösvérsejt vas és rézfehérjéje (lásd. még rézkolloid), stb.

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.

A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet elő tud állítani bevitt tápanyagokból: alanin, aszparagin, aszpartonsav, cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav, glicin, hidroxiprolin, prolin, szerin, tirozin.

Fehérjeszintézis zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a táplálék fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák. A fehérje anyagcsere szintjét a nitrogén egyensúllyal mérjük. A gyermekek fehérjeszükséglete sokkal nagyobb, mint a felnőtteké, mert testi és szellemi fejlődésük során több fehérjét használnak fel (gyermekek stressz-mentesítő energia felhasználása), és kevesebb nitrogént ürítenek (pozitív nitrogén-egyensúly).

Fehérjék funkciói a szervezetben

A fehérje a szervezet legjelentősebb (sejt) építőanyaga. Az izom 18-20% fehérjét tartalmaz.
A kötőszövetben, sejt közötti állományban található fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén az összfehérje mennyiség 20-25%-át adja, az elasztinhoz kötődő víz biztosítja pl. a bőr rugalmasságát (turgort).
Az oxigén és széndioxid transzportban is szerepet játszik a fehérje (a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin nevű fehérje, pedig az izomban raktározza).
Fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerű vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elő az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).
A hormonok egy része is fehérje (8-40 aminosavból álló peptidek), így például az inzulin, az ACTH /adrenalin/ mellékvese, és a nemi hormonok, tiroxin pajzsmirigy, és számos biológiailag
aktív anyag, mit a hisztamin, dopamin és szerotonin.
A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák építőanyaga (genetikai kód) is fehérje.
Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ahol anionként szerepel.
Energiát ad, bár a fő energiaszolgáltatók inkább a szénhidrátok és zsírok.

Esszenciális fehérjék szerepe a szervezetben

- Fenilalanin esszenciális fehérje: pl. a pajzsmirigy a tiroxin hormonját, a mellékvesevelő pedig az adrenalin és noradrenalin hormonját fenilalalin esszenciális fehérjéből képezi. A melanin, mely a bőr színét meghatározó pigment anyag, szintén fenilalaninból készül a bőr melanocitáiban. Az idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek képzésében van nagy szerepe (pl. dopamin, norepinefrin), egyben a központi idegrendszerre hatva a fájdalomcsillapításban. Napi szükséglet kb. 1,10 g. Fehérje dús ételek mind tartalmaznak fenilalanint, nagyobb mennyiségben a tökmagban, mogyoróban, gabonafélékben, szója és szójatermékekben, a gomolya túróban és a szezámmagban található meg. A tápanyagokon kívüli plusz adagolás nem ajánlott melanoma (bőr pigmentációjának fokozódása ill. elfajulása) esetén, terhesség-szoptatás ideje alatt, magas vérnyomás és fenilketonuria esetén.
- Leucin esszenciális fehérje: nagy mennyiségben az izomfehérjék felépítéséhez szükséges. Napi szükséglet kb. 0,10 g. Főbb táplálék -forrásai a húsok, a barna rizs, a babok, a teljes kiőrlésű gabonák, a dió, szója, tej és tejtermékek.
- Izoleucin esszenciális fehérje: a vesék vizelet-koncentrációjának szabályozásához és a növekedéshez szükséges, valamint a vércukor stabilizálásában is részt vesz. Napi szükséglet kb. 0,70 g. Nagyobb mennyiségben a húsok-szárnyasok, a magvak, a mogyoró, a sajt és a halak tartalmaznak izoleucint.
- Lizin esszenciális fehérje: segíti a a kálcium csontba való beépülését, és a nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek, vérszegénység, izom -és kötőszövet károsodása léphet fel. Napi szükséglet kb. 0,80 g. Fehérje dús étrend tartalmazza a kellő mennyiséget, több lizinnel a a húsfélék, hal, a tojás és sajt, tej, élesztő és a szójatermékek rendelkeznek.
- Metionin esszenciális fehérje: A cisztein aminosav képződését hozza létre a szervezetben B6-vitamin segítségével együtt. Hiányában a hasnyálmirigy enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje. Napi szükséglet kb. 0,10 g. Metionin nagyobb mennyiségben a halakban és húsokban, a szójában, a szezámmagban, spenótban és a kukoricában található meg.
- Triptofán esszenciális fehérje: az emberi szervezet képes triptofánból nikotinsavat (B3-vitamin) készíteni. Triptofánból alakul ki a szerotonin is, mely szabályozza az erek tágulását, és fontos ingerület átvivő anyag az idegrendszerben (nyugalmi-öröm hormonnak is nevezik, az alvásban is szerepet játszik). Hiányában a vérnyomás szabályozásában, a fehérje és vörösvérsejtképzésben is zavar keletkezhet, alvási zavarok, depresszió, szorongásos tünetek alakulhatnak ki. Napi szükséglet kb. 0,25 g. Főbb triptofán forrás a hús, a hal, tej és a gomolya, a tojás, a banán és a datolya, illetve az amerikai mogyoró.
- Treonin esszenciális fehérje: hiányában előtérbe kerül a fehérjék lebontási folyamata, vagyis felborul az egyensúly a fehérje felépítés és lebontás között. Részt vesz a máj zsírtalanítási folyamatában, hiánya elősegíti a májzsugor létrejöttét is. Napi szükséglet kb. 0,50 g. Megtalálható leginkább a burgonyában, tojásban, húsokban-kacsa, tejben, avokádóban és a káposztában.
- Valin esszenciális fehérje: szükséges a szövetek, sejtek regenerálódási folyamatához, hiányában károsodik az izomműködés. Napi szükséglet kb. 0,80 g. Főbb valin táplálék-forrás a gomba, a lencse, a húsok, a hal, a szezámmag, és a földi mogyoró.
- Hisztidin és arginin esszenciális fehérje: csak a fejlődő szervezet számára minősülnek esszenciális fehérjéknek, egyrészt mert ilyenkor a fokozott fehérje-szükséglet ezeket is felhasználja képzésre, másrészt a hipofízisre (agyalapi mirigyre) hatva fokozzák a növekedési hormon kibocsátást. A sperma is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a fehérje anyagokat, ezért súlyos hiányuk esetén csökken a spermák képződése és minősége. Ammónia (karbamid) kiürülését és a máj-vese működését segítő hatásuk miatt, részt vesznek a szervezet méregtelenítési, illetve kollagén (kötőszövet) képzés fokozása miatt a sebek gyógyulási folyamatában. Főbb táplálék-forrás: a zabliszt, napraforgómag, a szentjánoskenyér, barna rizs, a dió, pattogatott kukorica, a szezámmag, búzakorpa, zselatin.

Az esszenciális fehérjék komplett felvétele azért is szükséges, mert pl. a lizin, metionin, és a triptofán limitáló aminosavak, vagyis az összes többi aminosav felszívódása függ ezek mennyiségétől, így ha ezekből kevés van a szervezetben, akkor a többi aminosavból sem szívódik fel elegendő mennyiség.

Fehérjeigény és a fehérjehiány

Tapasztalat szerint a szervezet minimális (életfenntartó) fehérjeigénye kb. 12-30 g/nap. A fehérjebevitel és ürítés egyensúlyához legalább napi 40 g fehérjebevitel szükséges. Ez a mennyiség a fiziológiás fehérjeminimum, amit mindennap biztosítani kell.

Az optimális szükséglethez napi 70-80 g fehérjebevitel szükséges, ez a mennyiség kb. felerészben a testgyarapításhoz, felerészben az elhasznált fehérje pótlásához elegendő. Fehérje hiány esetén csökken az immunitás, vizenyők keletkeznek (ödémák) a szervezetben, vérszegénység és akár izomsorvadás is létrejöhet.

Normális fehérjebevitel mellett is előfordulhat, hogy a szervezet negatív nitrogén-egyensúlyba kerül (ha nagy a nitrogénürítés). Ezt a folyamatot az ún. antimetabolitok okozzák, amik gátolják az aminosavak normális anyagcsere folyamatokba és végül a testfehérjébe való beépülését.

A táplálékkal az aminosavak mellett nukleinsavak is kerülnek a szervezetbe (purinok, pirimidinek), ez a mennyiség elhanyagolható a májban (aminosavakból állítja elő) termelt nukleinsavak mennyiségéhez képest. A purinok lebontásából húgysav (urea) keletkezik, amely a vizelettel távozik, veseműködés zavara esetén azonban a húgysav szint jelentősen megemelkedhet.

Fontos megemlíteni, hogy jelenlegi táplálkozási szokásainkban és rendszerünkben igen magas a fehérje fogyasztása, ez szélsőséges esetben akár a napi 100-200 grammot is meghaladhatja (ún. fehérje-luxusbevitel). Napi 100 g feletti fehérjefogyasztása esetén 3 g körüli ammónia keletkezik a bélben, amit a májnak kell semlegesíteni, azaz méregteleníteni. Ez a májra igen nagy megterhelést ró, következményesen csökken a máj egyéb méregtelenítésre (gyógyszerek, tartósítószerek, stb. szabad gyökök) vonatkozó munkájának energia mennyisége. Így a felhalmozódott méreganyagok a vérkeringéssel eljutnak a zsírszövetekbe (hirtelen történő fogyás, túlzott fogyókúra esetén visszakerülnek a vérkeringésbe!), csontokba, ízületekbe és ott lerakódnak. Az emberi tápcsatorna emésztési rendszere alapvetően nem az állati eredetű fehérjék feldolgozására van kifejlődve, ezért a szükségesnél több állati fehérje felvétele során a fehérje-dús táplálék többet időz a vékonybélben és vastagbélben, mint az optimális lenne, és ezzel már az emésztési-felszívódási folyamathoz rothadásos folyamat is társul (savasító-lúgosító ételek). Mindezek a folyamatok felborítják a bélflóra egyensúlyi állapotát, és nagyban elősegítik pl. a candida albicans gomba elszaporodását a bélrendszerben, majd az egész szervezetben.

Ha valaki túlnyomórészt húsevő, akkor mindenképpen biztosítania kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (víz) felvételét is, ezzel is segítve a szervezet méregtelenítési folyamatát (vízterápia). Abban az esetben, ha valaki ovo-lakto-vegetáriánus étrendet folytat (azaz fogyaszt tojást, tejet és tejterméket), és megfelelően változatos a növényi étrendje (gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, gyógy- és fűszernövények), megfelelően biztosítja a teljes esszenciális fehérje- szükségletét. A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet pH-egyensúlyát, idegrendszeri és izomműködését, a megfelelő környezeti energia felvételét és energia egyensúlyt, illetve az alvás minőségi funkcióját. A táplálkozás- és táplálkozási szokás (és a fogyókúra) kialakításában nagy segítséget nyújthatnak a különböző bioenergetikai táplálkozás- és életmódbeli módszerek, melyek segítik a különböző tápanyagok optimális felhasználását és hasznosítását is (szervóra, Holdhatás, hideg-meleg ételek, táplálékpiramis, egyben a bioenergetikai harmonizáción alapuló KAPCSOLAT TEREMTŐ GYÓGYÍTÁS (Reconnective Healing) és a KAPCSOLAT TEREMTÉS folyamata (The Reconnection folyamat).

A természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén számára szükséges medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!
Fehérjék emésztése, anyagcsere folyamata

Fehérjék emésztése:

A fehérjében lévő peptidkötések hasítását a gyomornedv ún. peszinje, és hasnyálmirigynedv (tripszinje, kimotripszinje, karboxipeptádáza) végzi el. Nagy mennyiségű tej elfogyasztása után a gyomortartalom pH-ja közel semleges, neutrális marad. A tejfehérje (kazein) kicsapását illetve emésztését, a gyomor által képzett rennin nevű enzim segíti elő.
A vékonybélben a továbbiakban számos fehérjebontó enzim található, a különféle aminosavak közti peptidkötéseket erre specifikusan proteolítikus (fehérjeoldó) enzimek hasítják szét. Az emésztési folyamatban a vékonybél- bélhámsejt kefeszegélyében a peptidek (oligopeptidek, di-és tripeptidek) aminosavakra bomlanak, s már így kerülnek a bélhámsejtbe, majd innen a vérerekbe, azaz a vérkeringésbe és a sejtekhez (lásd. még: emésztés és anyagcsere (nyál- gyomor- hasnyálmirigy- és vékonybélnedv).

Fehérjék molekuláris anyagcsere folyamata:

A felszívódó aminosavak részben egymásba átalakulnak, illetve fehérjévé (vérplazma albuminja) alakulnak a májban. A májon túljutott aminosavak jelentős részét az izomsejtek használják fel fehérjéik felépítéséhez. Természetesen az összes sejt felvesz aminosavat a saját fehérjéinek és enzimeinek felépítéséhez. A szöveti fehérjék, a plazmafehérjék és a plazmában keringő aminosavak között dinamikus egyensúlyi helyzet alakul ki. Ha a táplálék nagyobb mértékben tartalmaz fehérjét, az aminosavak beépülése gyorsabb ütemben zajlik, mint a fehérjebontás és az aminosav égetés (anyagcsere tápanyagok energiaértéke) üteme (pozitív nitrogénegyensúly). Elégtelen fehérjefogyasztás során is van aminosavégetés, ez negatív nitrogénegyensúlyhoz vezet. Egyes aminosavak (pl.alanin, arginin, aszparaginsav) a glikogenezis során a szénhidrát-anyagcsere közti anyagaivá, végül is glukózzá alakulnak és főleg az izomsejtekben égnek el.



klarika47, 2016. április 19. kedd, 16:13
Címkék: Reconnective Healing, fehérjék szerkezetét, aminosavak kapcsolódási, biokémiai sajátosságait, fehérjemolekula alakja, fehérjék vegyi,
Kommentek
Miből tudhatja, hogy túl sok fehérjét fogyaszt?
A zsír és a szénhidrát mellett a szervezetünknek fehérjére is szüksége van. Azonban sokan túlzásokba esnek és túl sok fehérjét visznek be a szervezetükbe. Aztán megjelennek a tünetek, és fogalmuk sincs, hogy miért érzik magukat rosszul.

Fehérjékre azért van szükségünk, mivel energiát biztosítanak a szervezet számára. Emellett részt vesznek az izomépítésében. A fehérje aminosavakból áll össze, amelyek a test egyes szöveteinek az építőkövei, a hajnak, a bőrnek, a körmöknek, az izmoknak és az ereknek. A fehérjék elősegítik a normális hormonműködést, amelyek kiemelt szerepet játszanak az egészség fenntartásában.

Az állati fehérjék, mint a hús, a hal, a tej és a tojás kilenc esszenciális amionosavat tartalmaznak, míg a növényi fehérjék nem minden aminosavat tartalmaznak, ezért van szükséges az emberi szervezetnek állati eredetű fehérjére is.

Szüksége van tehát fehérjére az emberi szervezetnek, viszont a jóból is megárt a sok. Ha valaki túl sok fehérjét fogyaszt, akkor különféle
pacsakute, 2020. május 22. péntek, 13:50
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet
pacsakute, 2020. május 20. szerda, 19:41
Otthoni praktikák elhízás ellen
keverhetünk egy teáskanál almaecetet és ugyanannyi citromlevet is.

Egy napon belül ne fogyasszunk többet két evőkanál almaecetnél, mert idővel csökkentheti a vér káliumszintjét és a csontok ásványtartalmának sűrűségét!

3, Aloe vera
Az Aloe vera is hasznos az elhízás kezelésében, mert stimulálja az anyagcserét, növeli az energiafelhasználást és mozgósítja a testben lévő felesleges zsírokat. Természetes kollagént tartalmaz, amely segít a testnek keményebben dolgozni és felszívni a fehérjéket. Emellett megtisztítja az emésztőrendszert és a vastagbelet a toxikus anyagoktól.

Hámozzunk meg két friss Aloe vera levelet, és kanalazzuk ki belőlük a rostot!

Tegyük turmixgépbe egy csésze citrom-, narancs- vagy grépfrútlével, vagy simán vízzel! 2-3 percig turmixoljuk!

Legalább egy hónapig fogyasszuk mindennap!

4, Zöld tea
A Penn State egyetem egy tanulmánya kimutatta, hogy a zöld teában található epigallokatekin-3-gallát (ECGC) segít
pacsakute, 2020. május 18. hétfő, 08:50
Egészségmegőrző táplálékok
rendelkezik, elsősorban a vastagbélrák megelőzésében hatásos.

Hagymafélék
A fokhagyma, a lilahagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma, stb. olyan értékes vegyületeket tartalmaz, melyek képesek közömbösíteni a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagokat, valamint megtisztítják a májat a különböző toxinoktól. Kutatások szerint a hagymafélék fontos szerepet töltenek be a szívbetegségek és rák megelőzésében.

Bab
A különböző babfélék összetett szénhidrátokban, rostokban, folsavban, fehérjékben és antioxidánsokban gazdagok.

Olíva olaj
A mediterrán diéta gerincét képező olíva olaj akár 50%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozást. Az olíva olaj egyszeresen telített zsírokból áll, antioxidánsokban gazdag.

Tea
A fekete és zöld tea speciális antioxidáns vegyületeket, ún. katekineket tartalmaz, melyek elősegítik a szív egészséges működését. A katekinek erősítik az artériák falát és gátolják a vérrögök kialakulását.
pacsakute, 2020. május 18. hétfő, 08:41
Hasznos tanácsok cukorbetegeknek
kelljen leélnünk az életünket. A másik rizikófaktor a magas vérnyomás, de az sem szerencsés, ha a vér koleszterin- és trigliceridszintje túlságosan magas.

A cukorbetegeknek mindenképpen kontrollálni szükséges a vér glükózszintjét, ennek érdekében fontos, hogy az alacsony glikémiás indexű ételeket részesítsék előnyben. Fogyasszon minél több teljes kiőrlésű gabonából készült magas rosttartalmú táplálékot és lehetőleg kerülje a finomított cukrot.

Ügyeljen a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék megfelelő arányú fogyasztására. Ebben mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát, véleményét! Lényeges, hogy ha az elhízottak táborába tartozik, akkor legyen az életének része a rendszeres testmozgás - habár ez mindenkinek javallott -, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Ön számára ideális testsúlyt tartani is tudja.

Kerülje a feldolgozott táplálékokat, mindenképpen a friss élelmiszereket részesítse előnyben. Zárja ki az étrendjéből a konzerveket, a készételeket és
pacsakute, 2020. május 15. péntek, 22:32
Proteines hajpakolások az egészségesebb hajért
Az otthon készített proteines hajpakolások egészségessebbé varázsolják a hajkoronát. Ezek a pakolások megszüntetik a hajhullást, vastagabbá teszik a hajszálakat és elősegítik a haj gyorsabb növekedését. Mivel a hajunk is keratin nevű fehérjékből áll, így a proteines pakolások segítik, hogy a haj erősebbé és selymesebbé váljon. Viszont proteinnel nemcsak kívülről táplálhatja a haját, hanem rendszeres fogyasztásával elő is segítheti, hogy a haja minél egészségesebb és szebb legyen. Ezek a pakolások olyan más összetevőket is tartalmaznak, amelyek segítenek a haj textúrájának javításában, illetve annak lágyabb és puhább megjelenést biztosítanak. A kókusztej például megakadályozza a hajszálak töredezését, az avokádó pedig a meglévő károsodásokat próbálja helyrehozni. A tojás fényt és erőt kölcsönöz a hajszálaknak, a shikakaipor pedig nemcsak a haj növekedését segíti elő, hanem szinte minden hajproblémán segíteni tud.

A tojás nemcsak egészségessé, de fényessé is varázsolja a hajat. Üssön fel egy
pacsakute, 2020. május 15. péntek, 22:10
Maqui bogyó kivonata és a vércukor
cukorbetegséget, magas vérnyomást, ateroszklerózist, krónikus gyulladást, elhízást és rákos megbetegedést okozhat.

A magas vércukorszint gyulladást is generálhat a szervezetben, még azon személyek esetében is, akik nem cukorbetegek. Az emelkedett vércukorszint károsodást okozhat, például vesekárosodást, de okozhatja a szív- és érsejtek merevségét, ami megnöveli a stroke, a szívroham és a szívelégtelenség kockázatát.

A magas vércukorszint ezen kívül a glükóz kémiai kötődését eredményezheti a fehérjékben. Ez egy olyan folyamat, amit glikációnak neveznek. A kutatók úgy vélik, hogy a glikáció felgyorsítja az öregedési folyamatot.

A kutatók azt gondolják, hogy az étkezés utáni emelkedett vércukorszint mintegy előre jelezheti a jövőbeni megbetegedéseket, még azoknál az embereknél is, akiknek a vércukorszintje egyébként normális.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a maqui bogyó kivonata, amelyet egy órával az orális glükóztolerancia-tesztek előtt adtak be,
pacsakute, 2020. május 14. csütörtök, 00:08
A nélkülözhetetlen magnézium
Magnéziumra mindenkinek szüksége van, legyen akárhány éves. A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amelynek pozitív hatása van az egészségre. A magnézium több mint 300 testi funkcióban vesz részt. Többek között szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, de a szívveréshez elengedhetetlen elektromos impulzusok kialakításában is szerepe van.

A magnéziumnak kiemelkedő szerepe van a fehérjék szintetizálásában, a csontsűrűség fenntartásában, de még az izomösszehúzódások sem tudnának létrejönni magnézium hiányában. Ahhoz, hogy az idegrendszerünk megfelelően működjön, szintén magnéziumra van szüksége.

Az emberek nagy része magnéziumhiányban szenved. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a magnéziumban gazdag étrend kialakítására.

Magnéziumban gazdag táplálékok: zöld leveles zöldségek, banán, mák, bab, spenót, kelkáposzta, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó.

A magnézium kiemelt szerepet játszik a sejtek és szervek megfelelő
pacsakute, 2020. május 13. szerda, 23:25
Képek, videók
fehérjék
biharijudit
2016. április 03. vasárnap, 08:38
húsmentes fehérjék.jpg
dnemethk
2013. április 07. vasárnap, 19:33
69_Healing-of-the-Inne r-C
irzikovszkimarcsi
2011. június 11. szombat, 19:58
healing20hands.jpg
jupiter21
2011. február 16. szerda, 06:55
healing1.jpg
zafir28
2010. november 23. kedd, 11:31
Christ Healing by the Wel
szabokatalin64
2010. október 12. kedd, 04:55
Christ Healing - Carl Hei
szabokatalin64
2010. október 12. kedd, 04:55
Healing-Mandala-10.jpg
katicacska
2010. szeptember 08. szerda, 18:44
Healing-Mandala-6.jpg
katicacska
2010. szeptember 08. szerda, 18:44
healing-blind-man.jpg
gizellalapu
2010. január 29. péntek, 08:57
Jesus_healing.jpg
gizellalapu
2009. december 03. csütörtök, 02:55
healing-unicorn-sundar a-f
koalaszem
2009. szeptember 12. szombat, 02:16
healing.jpg
navaratna
2009. május 11. hétfő, 09:00
healing20hands20bigger .jp
nikitta
2008. július 30. szerda, 15:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.