Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 05:48 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az első világháborúban harcoló székelyekről nyílt tárlat a Magyarság Házában
A gyergyóremetei történész-kutató, Nagy József által 2014-ben összeállított vándortárlat összesen 30, fényképekkel, dokumentumokkal és adatokkal teli tablón mutatja be a marosvásárhelyi 22. honvéd gyalogezred háborús szerepvállalását, egyben személyes történeteket is állít a látogatók elé. A kiállítás a történész saját levéltári kutatásaira, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum anyagára épít. A tablókiállítás március 2-ig tekinthető meg ingyenesen - mondta el az intézmény vezetője.

Csibi Krisztina kitért arra is, hogy a Magyarság Háza február 9-én, húshagyókedden beszélgetést szervez a böjtölésről Böjte Csaba ferences szerzetes, Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Petrás Mária népdalénekes és keramikus, Pitti Katalin operaénekesnő és Antal Vali böjtszakértő részvételével.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. február 05. péntek, 13:42
Címkék: Magyarság Házában, Nagy József, Tarisznyás Márton Múzeum, Csibi Krisztina, Magyarság Háza, Böjte Csaba,
Kommentek
Hiszek egy hazában
Kb. január óta mindennap reggel fél hét előtt pár perccel a Kossuth rádióban ezt mondják: Hiszek egy hazában - A magyarság értékei a Kárpát-medencében. Hozzá szép zenei aláfestés, majd valaminek a bemutatása kb. 2 percben.

Ma rákerestem a neten erre a spotra.

A határon túli magyar örökséget bemutató műsor ez, a Kossuth rádióban. A kétperces műsorrészek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt hangzanak el. 200 részből áll.

Aztán találtam részletesebb leírását is:
azenujsagom, 2020. február 21. péntek, 06:48
Demeter Szilárd: a magyar irodalom infrastruktúrájának megújítására kaptam megbízást
feladatköre túlnyúlik az OSZK feladatkörén. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökével felvetették például, hogy a szervezet alakítson ki egységes szakmai álláspontot a régóta várt könyvtörvény ügyében, ennek eredményét pedig a miniszteri biztos tolmácsolhatná a törvényhozók felé. Megoldandó feladatként jelölte meg azt is, hogy a közgyűjteményi digitalizáció során előállt, hatalmas mennyiségű és roppant értékes adatvagyont a nagyközönség számára is strukturáltan közzétegyék, bemutatva a magyarság kulturális örökségét.

Mint felidézte, 2019 végén több előkészítő anyag is kiszivárgott, összevágva: "ha a miniszter behív valakit tanácsot kérni, az többféle elvi forgatókönyvet készít, ezekben szerepelt a vitákat kiváltó Nemzeti Kultúrközpont terve". Hozzátette: a tervezett központ mára új nevet kapott és pontosabban definiálták, miről szólna. "Anyanyelvi Kulturális Központ és Művészeti Tehetséggondozó lenne a neve, mert az volt a kulturális döntéshozók kérése, hogy egyértelműsítsük már
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 18:42
Számos programmal várja a közönséget a Magyarság Háza
Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a műsorban elmondta: a szabadegyetem az év során számos témával, sporttal, kultúrával, a magyarságtudattal, történelemmel, néprajzzal foglalkozik. "Sokfajta megközelítésben szeretnénk ugyanarról beszélni, hogy mi az, ami megtart bennünket, magyarokat" - mondta, hozzátéve: a szabadegyetem minden héten csütörtökön 18 órától várja az érdeklődőket.

Kiemelte, hogy további sorozatokkal is várják a közönséget. Folytatódik a havonta jelentkező, értéktárakat bemutató sorozat, az Útikalauz magyaroknak, illetve a Nyelvhatárőrök, amely elsősorban a szórványban élő magyar közösségeket mutatja be.

Mint elmondta, mesedélelőttel is várják a gyerekeket. Vasárnap az erdélyi Keljfeljancsi Bábszínház Mátyás király és a kolozsvári bíró című előadását láthatja a közönség. Ez alkalommal is lesz kézműves foglalkozás és játék.

A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap délután is tartanak programot: a felvidéki Palóc Társaság 24. alkalommal adja át honismereti
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 13:11
A határon túli magyar örökséget bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban
V. Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

"Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből" - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, aki leszögezte: az Országgyűlés nem gyászévet hirdetett idénre.

Egyúttal hozzátette: lehetőség kínálkozik arra, hogy a 2010-ben megkezdett határokon átívelő nemzetegyesítés eredményeit is megmutassák, a Hiszek egy hazában című sorozat pedig ebbe illeszkedik.

Az új műsor kifejezetten az elcsatolt nemzetrészek magyarságának értékeit mutatja be; azt, hogy Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék és Felvidék mivel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát - mondta.

V. Németh Zsolt szerint
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 15:52
Gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Magyarság Háza
A Nyelvhatárőrök sorozat első részében pénteken este Csángómagyarok a 21. században címmel Petrás Mária, az Egyházaskozáron élő Puskás Antal és Csoma Gergely előadásai révén betekintést nyerhet a közönség a moldvai magyarság kultúrájába - mondta Csibi Krisztina.

Ismertetése szerint a Magyarság Házában szeptemberben folytatódnak a családi mesedélelőtt programjai. A sorozat keretében vasárnap délelőttönként elsősorban külhoni magyar fellépők, zenés, mesés, táncos előadásokkal várják a családokat. Az előadást követően pedig külhoni kézművesek mutatkoznak be.

Mint mondta, nemcsak a hagyományok, hanem a modernitás is megjelenik az intézményben: új sorozatuk keretében havonta egy alkalommal szerdánként könnyűzenei koncerteket rendeznek, a legfrissebb irodalmi kiadványokról pedig Irodalom Szalonukban kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők. A Magyarság Háza Szabadegyetemén mindig aktuális kérdések kerülnek terítékre, így például legközelebb azt a témát járják körbe, hogy létezik-e még hagyományőrzés
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 12:31
Lampért Géza versei
számottevő fővárosi szépirodalmi lapnak dolgozott. Tárcákat írt a Budapesti Hírlapba és a Magyar Újságba, történelmi rajzokat és elbeszéléseket a Magyar Leányokba, rendszeres krónikákat a Politikai Ujdonságokba.

A századelő egyik népszerű írójaként a hivatalos ízlést követő hazafias verseket, elbeszéléseket, regényeket, népszínműveket írt.

Nemzeti szellemű, hagyományos stílusú költő volt. A nagyváros rajongóival szemben a falu világát dicsőítette. Idealizált szellemben szólt a magyarság ezeréves múltjáról; különösen a kurucvilág, a negyvennyolcas idők és a trianoni megalázás emlékein merengett el.


ASSZONYOK

Ahogy én egyik szememmel látom:
De nem esnék meg a szép világon
Sok szomorú és csúf dolog -
Ha nem volnának itt csupa vágyból,
Hiuságból és csapodárságból
Alkotott - démonasszonyok.

De ahogy
menusgabor, 2019. augusztus 07. szerda, 22:00
Lengyel Károly versei
hirdet
Saját vétkünkkel hazudtol meg minket,

Mert lelkük mélyén érzik már a népek,
Hogy bűneiknek súlyos agyaglába
Megindult és sár tapad nyomába
És árulásuk, árulásba hal,
És nincs nagy nemzet, addig míg e bélyeg
Rajtunk ég, - és homlokunk az égnek
Nem tárhatjuk, hisz láncban a magyar.
Mert Európa szívében előttünk
Fényes nappalon megtörténhetett,

Hogy meggyaláztak szép kicsi húgunk,
S mi magadra hagytunk Tégedet.

(A magyarság, a bukott forradalmak és szabadságharcok népe
ezer esztendőn át egyedül s magárahagyottan nemcsak hazáját
védte testével és életével, hanem Európát is. Í956 után a világ
lelkiismeretének hangján a fegyvertelen költők hajtottak fejet
az elnyomottak, a bebörtönözöttek, a halottak előtt s mondták:
Gloria Victis, dicsőség a legyőzötteknek, kik győzhetetlenek.)

LEGALÁBB EGY SZÍV

In memoriam RAMON CUÉ ROMANO

Legalább egy szív, ha több fel
menusgabor, 2019. július 22. hétfő, 20:00
Sarlós Boldogasszony
Magyarországon régi szokás szerint július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Mivel ezekben a napokban kezdődnek az aratási munkák, és a magyarság minden munkáját a Szűzanya oltalma alatt végezte, ezért Sarlós Boldogasszonynak nevezték el az ünnepet.
Mária Gábriel főangyaltól tudta meg, az angyali üdvözletkor, hogy idős rokona, Erzsébet áldott állapotban van. Azonnal útra kelt, hogy a nehéz napokban Erzsébet segítségére lehessen, aki Keresztelő Szent Jánost hordta a szíve alatt.
E mai ünnep tartalma az a három hónap, amit Mária Erzsébet és Zakariás házában töltött, egészen Keresztelő Szent János születéséig. Szoros értelemben Mária és Erzsébet, illetve a két magzat, Jézus és Keresztelő János találkozását és János megszentelődését ünnepeljük. Mária és Erzsébet találkozásakor Erzsébet betelt Szentlélekkel, méhében megmozdult (,,repesett") a magzat.
liliana01, 2019. július 13. szombat, 20:30
Képek, videók
A magyarság elpusztításár
furaila
2018. április 12. csütörtök, 14:45
Magyarság
sanci81
2016. november 13. vasárnap, 17:34
Lovas magyarság.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 19:46
Hajh Öszi magyarság.jpg
chillik
2016. július 16. szombat, 06:00
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Mai magyarsággal
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:00
Magyarságod-CSECSEMŐ
1vargaildyko
2015. július 16. csütörtök, 07:32
Magyarságod-HÁROM
1vargaildyko
2014. november 08. szombat, 16:01
A Mayák a Magyarságról
sanci81
2014. november 06. csütörtök, 18:32
Magyarság önképe az ezred
furaila
2014. szeptember 10. szerda, 08:41
Magyarság.jpg
sznejuci
2014. március 15. szombat, 15:51
i világháború 002.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:01
világháború 001.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
világháború 002.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.