Belépés
2018. november 19. hétfő | 47. hét | 323. nap | 04:10 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
BBC-műsor a magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról
A csaknem félórás rádióriport eleje a Népszabadság megszűnésével foglalkozik. Horváth Gábor, az egykori napilap volt főszerkesztő-helyettese a BBC riporterének arra a kérdésére, hogy honnan tudja, hogy a Népszabadságot politikai és nem gazdasági okokból szüntették meg, úgy fogalmazott: "ez több mint nyilvánvaló, ezt már senki nem is titkolja". "Elegük lett belőlünk, nem akartak tovább foglalkozni velünk" - tette hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanakkor a BBC rádióműsorában kijelentette: Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal, a médiatájkép nagyon élénk, valószínűleg éppen a mostani kormány kénytelen a legádázabb politikai környezetben dolgozni.

Arra a felvetésre, hogy a BBC-nek nyilatkozó egyes szakértők szerint Orbán Viktor miniszterelnök barátai ellenőriznek sok magyar médiatársaságot, Kovács Zoltán úgy felelt: amikor "az ő barátaik ellenőrizték a magyar média zömét, az nem volt probléma" számukra. Megismételte: a médiában megfogalmazódó üzeneteket és bírálatokat szemlélve nagyon élénk, nagyon aktív, szabad médiatájkép bontakozik ki.

A BBC-műsorban elhangzik, hogy a 87 éves Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozó az Orbán-kormány "első számú közellenségévé vált", és a magyar parlamenten az elmúlt hónapokban "olyan törvényeket hajtottak át", amelyek Soros magyarországi emberbarát szervezeteit, illetve az általa alapított Közép-európai Egyetemet (CEU) veszik célba.

A műsorban megszólal Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, aki elmondja: az egyetemmel "egyáltalán nem konzultált" senki, mielőtt "a lex CEU-nak nevezett törvénytervezet hirtelen a parlament elé került, majd egy hét múlva el is fogadták, és következő héten az államfő is jóváhagyta".

Ignatieff szerint úgy tűnik, hogy a demokratikus társadalmakra jellemző normál eljárásrend nem érvényesül.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi állhat a törvény hátterében, a CEU vezetője azt mondta: a CEU "szabad intézményként működik egy olyan rezsimben, amely nem rokonszenvez a szabad intézményekkel".

Kovács Zoltán kormányszóvivő azonban ezzel kapcsolatban a BBC riporterének kijelentette: a felsőoktatási törvény módosításának célja az volt, hogy az összes magyarországi felsőoktatási intézmény számára azonos normákat hozzon létre. "A CEU-val mint amerikai intézménnyel jogi problémánk van, mivel működése nem teljesíti azokat a normákat, amelyekben hiszünk" - tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint a CEU valójában olyan kiváltságokat élvezett, amilyeneket más intézmények nem.

Az illegális bevándorlás ügyében - arra a kérdésre, hogy nem tekinthető-e gyújtó hatásúnak Orbán Viktor retorikája "a muszlim invázióról" - a kormányszóvivő kijelentette: gyújtó hatású az is, "ami a terepen történik". Kovács Zoltán szerint 2015-ben több mint 400 ezren lépték át Magyarország határait, zömmel muszlimok, legtöbbjük életkora 18 és 35 év között volt, és többségük férfi. Ezt inváziónak lehet nevezni, mivel nem családok érkeztek, ez nem háború okozta menekültválság volt, hanem tömeges migrációs válság.

Kovács Zoltán szerint az európai kultúra, ha nem is kifejezetten vallási szempontból, de mindenképpen a kereszténységre épül. "Célunk annak a kulturális környezetnek a fenntartása, amelyben Európa felvirágzott" - tette hozzá.

Kijelentette: Magyarország elfogadja, hogy az egykori gyarmattartó nyugat-európai országokban kialakult a világ minden tájáról érkezők befogadásának kultúrája, de az képtelenség, hogy ezt Európa egésze számára kötelezővé tegyék.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 22:14
Címkék: Horváth Gábor, Kovács Zoltán, Orbán Viktor, Soros György, Közép-európai Egyetemet, Michael Ignatieff,
Kommentek
Állami rendezvényként tartják meg az idei függetlenség napi menetet Varsóban
szerint az előző években résztvevők tízezreit, ezen belül gyermekes családokat vonzó függetlenség napi menet betiltása növelte volna a provokációk veszélyét szélsőjobb- és szélsőbaloldali erők részéről egyaránt.

Tavaly a menetet mintegy 60 ezer ember részvételével tartották meg. Felbukkantak rajta rasszistaként értelmezhető transzparensek. Ezeket elítélte közvetlenül a felvonulás után mások között Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Andrzej Duda államfő is. Kaczynski ugyanakkor lengyelországi viszonylatban "a legmarginálisabb margónak" minősítette a rasszista incidenseket, és azt sem zárta ki, hogy a meneten provokációk történhettek. A rasszista jelszavaktól a menet szervezői is elhatárolódtak.

A függetlenség napi varsói eseményekre hivatkoztak az Európai Parlament egyes képviselői is a tavaly novemberi, a lengyel jogállamiságról rendezett vitán. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető akkor azt mondta, hogy "több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin".
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 19:36
Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban
Az Anakonda fedőnevű hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban, és az idén először a három balti országban - Litvánia, Lettország és Észtország - is otthont ad az Anakonda-18 manővernek.

A gyakorlat három szakaszból áll. Az elméleti rész októberben zajlott, a parancsnoki szakaszt november 26-a és december 6-a között rendezik majd. A szerdán kezdődött műveleti főszakasz november 16-ig tart.

A katonák létszámát illetően ez a legnagyobb idei lengyelországi művelet. Létszámában viszont kisebb a 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozót megelőző Anakonda-gyakorlattól, amelyet az észak-atlanti szövetség 23 tagállamának bevonásával, 31 ezer katona részvételével tartottak meg.

Az Anakonda-18 célja a NATO-tagországokbeli katonai struktúrák összehangolása. A gyakorlat során ellenőrzik a Lengyelországba és a balti országokba tavaly telepített nemzetközi zászlóaljak tevékenyégét felügyelő észak-keleti hadtestparancsnoksák készültségét. A parancsnokság tervek szerint az idei év
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 13:11
Sztrájk miatt nemzetközi járatokat töröl a LOT lengyel légitársaság
A törölt járatok közül hat Varsóból, illetve más lengyelországi repülőterekről indult volna pénteken, nem száll fel például a Krakkó-Chicago útvonalon rendszeresen közlekedő járat. Tíz járat pedig - ezen belül egy budapesti - a varsói Chopin repülőtéren landolt volna.

A többi járat menetrendszerűen közlekedik - közölte a LOT szóvivője, hozzátéve, hogy a lehető legalacsonyabb szinten próbálják tartani a törölt járatok számát. Október 18-tól, amikor a sztrájk megkezdődött, a 2,7 ezer menetrendszerinti járatból 74 maradt el, a repülések 95 százaléka megvalósult. A LOT úgy próbálja helyettesíteni a sztrájk nyomán hiányzó munkaerőt, hogy hat más légitársaságtól bérli a gépeket személyzettel együtt, ez eddig 3,5 millió zloty (mintegy 812 ezer euró) plusz költséggel járt.

A sztrájkot a LOT alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek indították el. A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. Ez a pilóták esetében a fizetést a repülési
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 11:01
Szállás.hu: jelentős lesz a belföldi vendégforgalom a következő hosszú hétvégén
A szállásfoglaló oldal adatai szerint az átlagos foglalási érték az ünnepi hétvégén eléri az 57 ezer forintot, ami 24 százalékkal haladja meg az év ebben a szakában jellemző összeget.

Ugyanakkor megjegyezték, a SZÉP-kártyával fizetők az átlagnál többért, közel 73 000 forintért foglaltak szállást az idén ezekre a napokra.

Az adatok alapján az idén a 8. hosszú hétvégén Eger, Hajdúszoboszló és Gyula szállásadói készülhetnek a legnagyobb dömpingre, azonban a főváros, Miskolctapolca és Siófok is zsúfoltságra számíthat, miként Szeged, Zalakaros, Pécs és Hévíz is.

A közlemény idézte Keresztes Nórát, a Szállás.hu marketing menedzserét, aki kifejtette: ebben az időszakban már a hotelek a legnépszerűbbek, a foglalások 40 százaléka négy vagy három csillagos szállodába szól.

A külföldre útnak indulók között a lengyelországi Zakopane, Krakkó, Torockó, Prága és Kassa a legkeresettebb a szállásfoglaló oldalon.
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 10:41
Lengyel helyhatósági választások - Összesített eredmények: a vajdaságokban a kormánypárt szerezte meg a legtöbb
koalíciós tárgyalásokat a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk folytatja. A politikus már a vasárnapi urnazárás után a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: pártja a vajdasági szinten nyitott az együttműködésre, a legfontosabbnak a helyi társadalom érdekeit tartja.

A PSL, amely több helyen játssza majd a mérleg nyelvének szerepét, viszont korábban elhatárolódott a PiS-szel való koalíciókötés lehetőségétől.

A 2014-es helyhatósági választások után a PiS csak a kelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot irányíthatta, a jelenlegi eredmény a kormánypárt önkormányzati szintű térnyerését jelenti, többek között az eddig a PO védőbástyájának számító Lódzi vajdaságban.

A legtöbb esetben a PiS-nek viszont nem sikerült leváltani a nagyvárosokban több cikluson át vezető ellenzéki főpolgármestereket. Így történt a hagyományosan liberális többségű Varsóban is, ahol a KO a 2006 óta regnáló, a fővárosi ingatlanok reprivatizációja kapcsán kitört botrányban érintett főpolgármester,
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 09:31
Október 23. - Tallai Gábor: '56-ban Magyarország megütötte a világ ingerküszöbét
Tallai Gábor kiemelte: ahhoz, hogy '56-ot a helyére tegyük, érdemes felidézni, mi történt korábban. Példaként említette az 1953-as berlini munkásfelkelést, amelynek során 1600 embert tartóztattak le. Az Egyesült Államokban elkezdődött az emberi jogi mozgalom, 1955-ben a szovjetek kivonultak Ausztriából. Mindemellett tartott a szuezi válság, 1956 nyarán a lengyelországi Poznanban pedig kitört a munkásfelkelés - sorolta.

A múzeum programigazgatója kitért arra is: a haderő, amellyel a Szovjetunió "meg akarta regulázni" Magyarországot, a kor legnagyobb szárazföldi hadereje volt. Az akkori magyar forradalmárok bebizonyították azonban, hogy "ha egy közösség úgy dönt, élni akar, nem számít, mekkora az ellenfél" - hangsúlyozta Tallai Gábor.
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 21:11
Október 23. - Czaputowicz: a lengyel-magyar együttműködés meghatározza Európa szerepét
forradalomról megemlékezve Czaputowicz azt mondta: ez egymáshoz közelebb hozta a lengyel és a magyar társadalmat. "A lengyelek úgy támogatták a Budapesten harcoló felkelőket, ahogyan ezt talán semmilyen más nemzet nem tette" - húzta alá.

Szerinte 1956-ban újból megnyilvánult, hogy a lengyeleket és a magyarokat a történelem folyamán rendkívüli kötelék fűzte össze. A két nemzet közti barátság egyik jelenlegi megnyilvánulásaként említette a magyarországi Waclaw Felczak Alapítvány, valamint a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet idei létrehozását. "Nagy reményeket fűzünk ezen intézményekhez, számítunk arra, hogy hozzájárulnak a nemzeteink közötti kapcsolatok még szorosabbra fűzéséhez" - jelentette ki.

A külügyminiszter beszélt a két országnak a regionális együttműködésben betöltött szerepéről is. A visegrádi csoport mellett kitért a Három Tenger Kezdeményezésre, amely formátum - mint mondta - új közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekre teremt esélyt.

A
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 18:51
Német államfő: a nézeteltérések ellenére szorosak a német-lengyel kapcsolatok
szétválasztó elem.

A német szövetségi elnök egyben kifejezte reményét, hogy a varsói vezetés az európai uniós jog tiszteletén nyugvó álláspontot foglal el az Európai Bíróságnak a lengyel legfelsőbb bíróságra vonatkozó döntésével kapcsolatban.

Frank-Walter Steinmeier aláhúzta, hogy a lengyel igazságügyi reform körüli aggodalmak nem német-lengyel, hanem közös európai ügyet jelentenek.

Andrzej Duda ezzel kapcsolatban megjegyezte: sajátosnak találja, hogy az Európai Bíróság közvetlenül a lengyelországi önkormányzati választás előtt hozta nyilvánosságra döntését.

A lengyel államfő a közös sajtótájékoztatón rendkívül fontosnak nevezte a két ország barátságát, és mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok jelentőségét emelte ki. Korábbi nyilatkozatait megerősítve ismét elutasította az orosz földgázt Németországba Lengyelország megkerülésével szállító Északi Áramlat-2 beruházást.

A vezetékrendszer nem kereskedelmi, hanem az európai "energetikai egyensúlyt" veszélyeztető politikai projekt, amely
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 15:31
Képek, videók
Lengyelországi képek 050.
gyula0422
2006. szeptember 30. szombat, 14:58
Lengyelországi képek 051.
gyula0422
2006. szeptember 30. szombat, 14:56
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 52
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 51
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 50
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 5.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.