Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 04:42 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerika legszebb nemzeti parkjai.
A Bryce Canyon Nemzeti Park, mely az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található. A magasan (tengerszint felett 2400-2700 méteren) fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.


A Kentucky államban fekvő, 212 km2 területű Mamut-barlang Nemzeti Parkban található karsztvidék rejti a világ legnagyobb ismert barlangrendszerét. Már eddig is több mint 590 km összhosszúságú járatot fedeztek fel, és még mindig vannak ismeretlen, esetleg több száz km-nyi folyosók. A járatok tekintélyes méretű termekben öblösödnek ki, amelyekben föld alatti tavak, esetleg zuhatagok találhatók. A barlangrendszert két föld alatti folyó is keresztezi.


A Mesa Verde Nemzeti Park az Egyesült Államok délnyugati részén Colorado államban (Montezuma County), az Utah, Colorado, Arizona és Új-Mexikó államok határánál (Four Corners, "Négy sarok") elterülő 211 négyzetkilométeres nemzeti park. A területet síkságok, kopár fennsíkok és sziklás dombok, valamint mély kanyonok alkotják. Ezen a vidéken három indián kultúra fejlődött: délen a mogollónoké, avagy a "hegyi népeké" (kr. u. 150-1500); a hohokamoké, avagy az "eltűnteké" (kr.u. 300-1250); és az anasaziké, azaz az "ősöké", vagy "régieké" (kr.e. 185-kr.u 1300). Az anasazi indiánok fénykorukban négy mai állam területét foglalták el, egészen Nevada déli részéig. A kanyonok meredek falaiba épített sziklafalvaik ma is állnak. A leglátványosabb és legismertebb település a 2600 méteres magasságban álló Sziklapalota (Cliff Palace).


A Kenai Fjords Nemzeti Park a Kenai-félszigeten található, Délközép-Alaszkában, Seward város közelében, Anchorage-tól délre, 209 kilométerre. Évente átlag 250 ezer látogatót fogad (ez az alaszkai parkok között magasnak számít). Az egyike a tagállam három, közúton is megközelíthető nemzeti parkjának; az út az Exit-gleccsernél lép be a területére. Sewardból hajók is indulnak, melyekről útközben a tenger élővilágát, fjordokat és gleccsereket csodálhatnak meg a látogatók. Ugyanakkor a park sok része csak nehezen - és költségesen - járható be. Itt található az Egyesült Államok legnagyobb jégmezője, a Harding-jégmező.


A Zion Nemzeti Park, vagy ismertebb nevén Zion Canyon a vörös navaho homokkőből a Virgin-folyó által kifaragott 24 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély, dús növényzettel és vízesésekkel, vízfolyásokkal tarkított gyönyörű kanyon Utah államban. Szemben a legtöbb amerikai kanyonnal a Zionnak nem a pereme, hanem az alja a legkönnyebben megközelíthető. Gyakorlatilag autóból, autóbuszból tekinthetjük meg ennek a mély kanyonnak az alját, illetve innen tehetünk gyalogtúrákat a pereme felé.


A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja. 1890. október 1-jén alapították. A 3081 km2 területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A Yosemite - indián eredetű szó, és grizzlyt jelent - geológiai érdekességek százait rejti. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet. Évmilliókkal ezelőtt itt még alacsony dombvidék terült el, majd a földmozgások következtében kiemelkedett a Sierra Nevada gránittömbje, amelyet a jégkorszakban gleccserek formáltak tovább. A park legismertebb, leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt, de a gleccser hordalékanyaga feltöltötte. Az így kialakult, 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet Abraham Lincoln már 1864-ben az Államokban elsőként védetté nyilvánította. Egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. A nemzeti parkban a gránit mállásának számos formáját láthatjuk.


Az Arches Nemzeti Park (angolul Arches National Park) természetvédelmi terület az Amerikai Egyesült Államokban, Utah állam délkeleti részén, a Colorado mentén fekvő félsivatagban. A 310 km2 területű nemzeti park eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól - természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól - híres. Nevét a mintegy kétezer természetes kőhídról (angolul arch, többes számban arches) kapta. A terület 1929-ben kapta meg a nemzeti emlékhely (national monument) besorolást, 1971 óta pedig nemzeti parkként működik.


A Saguaro Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban terül el, Arizona állam területén. A park területe 370. Jellegzetes növénye a park nevét is adó oszlopkaktusz (saguaro). A Saguaro Nemzeti Park a Sonora-sivatag része, mely az Egyesült Államok délnyugati részét és Északnyugat-Mexikót borítja. A parkot kívülről a Rinco- és a Nyugati-Tucson-hegység öleli körül.


A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja az USA Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén, a Sziklás-hegységben. Kiterjedése 8980 négyzetkilométer. Híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről - itt található a világszerte legismertebb gejzír, az Old Faithful. Állatvilága igen gazdag; a nagyvadak közül említendő a grizzlymedve, a farkas, a szabad csordákban vándorló bölény és a jávorszarvas. A park az ún. Nagy Yellowstone Ökorendszer központi része, bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.


A Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park őrzi az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát. Az 1947. december 6-án alapított park területe 6105 km2, s ezzel az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja, annak ellenére, hogy ez a terület az eredeti vizes élőhely területének csak 20%-a. 1976. október 26-án felvették a Nemzetközi Bioszféra Rezervátumok közé. Az UNESCO Világörökség listájára 1979. október 24-én került, és 1987. június 4. óta egyike a világ nemzetközileg legfontosabb vízi élőhelyeinek. Ennek ellenére 1993-ban felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.


Az 1348 km2-es Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkot Hawaii szigetének délkeleti részén alapították 1916. augusztus 1-jén. A sziget öt vulkánjából napjainkban kettő működik: a 4170 m magas Mauna Loa és a mindössze 1247 m-es Kilauea. Úgy tűnik, a legmagasabb vulkán, a 4205 méteres Mauna Kea és két társa, a Kohala és a Hualalai már kihunyt. A sziget valamennyi tűzhányója forró pont típusú bazaltvulkán. Ennek megfelelően kevés hamut és sok, hígfolyós bazaltlávát termelnek (illetve termeltek). A kürtőből kilövellő láva sebessége elérheti a 40 km/órát, eközben különleges formákat hoz létre, mint például hosszú lávaszálakat ("Pelé haja") vagy lávaszökőkutat. 1924-ig a Kilauea melletti vulkáni katlanban lávató is volt. Mivel a környéken a tenger mintegy hatezer méter mély, a Mauna Loa teljes, a tenger fenekétől számított magassága több mint 10 000 m.


Az Egyesült Államok Maine államában található Acadia nemzeti parkot Lafayette néven még 1919-ben alapították. A 190 négyzetkilométernyi park területén hegyek, erdők, tavak és az Atlanti-óceán egy partszakasza együtt található meg. A Mount Desert Island-en található parkot, Trentonnál köti össze Maine szárazföldi részével egy igen rövid híd. Az állam fővárosától kb. 200 km-re, a legközelebbi nagyobb várostól, Bangortól, mintegy 70 km-re található. Számos magaslati pontot lehet itt "megmászni", vagy akár autóval megközelíteni. Azt mondják, aki napfelkeltekor a Cadillac Mountain tetején áll, az látja meg először a Napot az USA-ban aznap.
schuro, 2017. január 30. hétfő, 21:47
Címkék: Bryce Canyon Nemzeti Park, Mamut-barlang Nemzeti Parkban, Mesa Verde Nemzeti Park, Egyesült Államok, Montezuma County, Four Corners,
Kommentek
Csodaország” a sivatag közepén
2013 nyarán barátaimmal elindultunk, hogy kerékpárral kelet-nyugati irányban átszeljük az Amerikai Egyesült Államokat.


Bryce Canyon a reggeli napsugarak fényében.

A Grand Canyontól egy jókora kitérővel északi irányba indultunk, hogy megnézzük az Utah állami kevéssé ismert, ám még az előbbinél is érdekesebb és csodálatosabb Bryce Canyon Nemzeti Parkot. Túránk egyik legérdekesebb, de legkétesebb kimenetelű szakasza következett.

Pontosan tudtuk, hogy mit vállalunk, amikor elhagytuk Grand Canyon Village biztonságot nyújtó oázisát. Háromszázhatvan kilométer sivatag állt előttünk dombos, lakatlan tereppel, ráadásul - mint ahogy több helyütt is láttuk kiplakátolva - a 89-es út egy részét teljes szélességében lezárták, mivel a víz alámosta s beomlott, összetöredezett. Ha egy ilyen helyen megrekedünk, akkor elfelejthetjük a Bryce Canyont, ha viszont
csillus54, 2014. november 25. kedd, 17:52
25. Híres hely napkeltekor.
Jordan


6.. A Grand Canyon, Arizona, USA


7.. Az Atlasz hegységben, Marokkóban, Afrika


8.. Bryce Canyon, Utah, USA


9.. Haleakala Nemzeti Park, kb. Maui, Hawaii, USA


10.. Fiji


11.. Tulum,
schuro, 2014. július 07. hétfő, 21:16
Tájfotózás
USA

A felhőkarcolók, villódzó fények és a zajos nagyvárosok... ehelyett inkább Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjai miatt érdemes elutazni Amerikába. A Yosemite drámai szépségű völgye, a hírhedt Halál Völgye, a monumentális Grand Canyon, az Arches egyedülálló sziklahídjai, a Yellowstone gejzírjei, a Bryce Canyon lángoló sziklatornyai, a western filmekből jól ismert sziklaalakzatok Monument Valley-ban, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon felsorolni is nehéz a természet remekműveit. Tégy egy körutazást az USA leghíresebb nemzeti parkjaiban.
mezixy, 2014. április 12. szombat, 20:04
Bryce Canyon, Utah.
Bryce Canyon, Utah, USA: A Bryce Canyon Nemzeti Park, mely az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található. A magasan (tengerszint felett 2400-2700 méteren) fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.
schuro, 2012. február 27. hétfő, 17:14
Érdekes szikla alakzatok -1. (25 kép).
Kína)


7. Landscape Arch (USA-Utah).


8. Tohatten (Norvégia).


9. El Torcal de Antequera (Spanyolország).


10. Ishimori Nemzeti Park (Yunnan, Kína).


11. Meteora (Görögország).


12. Chicken and mushroom rocks
schuro, 2012. január 14. szombat, 19:22
Mi alakította ki és hol található a híres Bryce - kanyon ?
A Bryce Canyon Nemzeti Park, az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található.
A magasan fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.
isti53, 2011. május 06. péntek, 19:15
A Bryce Canyon Nemzeti Park
A Bryce Canyon Nemzeti Park, mely az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található. A magasan (tengerszint felett 2400-2700 méteren) fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

A formációk változatossága és száma miatt sok látogató értékeli úgy, hogy a Bryce Canyon szebb, mint a jóval ismertebb Grand Canyon.

Bryce Canyon
skorpiolilike, 2010. május 17. hétfő, 12:38
Képek, videók
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
Barlang előtt
pacsakute
2018. december 07. péntek, 21:28
bent a barlangban
relisisi
2018. július 12. csütörtök, 21:15
oda fent a barlang
relisisi
2018. július 12. csütörtök, 21:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.