Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 17:13 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Felsőházi módosításokat szavaztak ki a kilépési törvénytervezetből
Az alsóház a szerda éjszakába nyúló szavazássorozaton eltávolította a tervezetből a Lordok Háza által beillesztett egyik legsarkalatosabb jelentőségű módosítást is, amely arra szólította fel a konzervatív párti brit kormányt, hogy a brit EU-tagság megszűnése után Nagy-Britannia maradjon az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja.

Az EEA tagja az összes EU-tagállam mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein, amelyek EEA-tagként hozzáférnek az EU egységes belső piacához, és megilletik őket az uniós tagsággal járó egyéb szabadságjogok is. Ennek fejében viszont befizetnek az uniós költségvetésbe, és elfogadják az EU-jogszabályok zömét, köztük a szabad mozgás alapelvét is.

A brit kormány azonban a Brexit-folyamat kezdetétől fogva elutasítja, hogy Nagy-Britannia az EEA tagja maradjon, mivel szigorítani kívánja az uniós állampolgárok bevándorlásának szabályozását a brit EU-tagság megszűnése után.

London érvelése szerint az EEA-tagság emellett azt is jelentené, hogy Nagy-Britanniának a jövőben is automatikusan és teljes mértékben el kellene fogadnia az új EU-szabályokat, amelyek kidolgozására viszont uniós tagságának megszűnése után csekély befolyása lenne.

Az EEA-tagságról szóló alsóházi szavazást komoly lázadás kísérte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójában. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője arra szólította fel a frakciótagokat, hogy e szavazásnál tartózkodjanak, ám a 257 tagú Labour-frakcióból 75-en az EEA-tagságot előíró felsőházi módosítás érvényben tartására, 15-en viszont a konzervatív kormánnyal tartva e módosítás eltávolítására voksoltak. Öt képviselő távozott a munkáspárti árnyékkormányból, tiltakozva a tartózkodásra felszólító pártvezetői utasítás ellen.

A kormányoldal végül kényelmes, 327-126 arányú többséggel vetette el a szerda éjjeli szavazáson a Lordok Háza által a további EEA-tagságról szóló, korábban elfogadott módosítást.

A szerdai szavazáson szűkebb, 325-298 szavazati aránnyal eltávolította az alsóház azt a felsőházi módosítást is, amely szerint Nagy-Britanniának valamilyen formájú vámunióra kell törekednie az EU-val a kilépés után.

A brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, azzal az érvvel, hogy csak így tud önálló kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni más országokkal az uniós tagság megszűnése után.

Az EU-tagság megszűnéséről beterjesztett törvényjavaslathoz a Lordok Háza az elmúlt hetekben 15 olyan módosítást fogadott el, amelyeket a kormány nem támogatott. A tervezet kedden került vissza az alsóházba, amelynek képviselői a szerda éjszakáig tartó kétnapos vita utáni szavazássorozaton ezeket eltávolították.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 23:58
Címkék: Lordok Háza, Európai Gazdasági Térség, Európai Unióval, Jeremy Corbyn, szerda éjszakába, konzervatív párti,
Kommentek
Nem kaphatnak extra nyugdíjat a romániai önkormányzati vezetők
függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.

A tervezet szerint azok nem részesültek volna a pótlékban, akiket önkormányzati vezetői tisztségük idején elkövetett korrupciós bűncselekményért jogerősen elítéltek. Ez viszont hátrányos megkülönböztetésként értelmezhető azokkal szemben, akiket például hűtlen kezelésért vagy sikkasztásért ítélnek el - mutatott rá az alkotmánybírásági döntésről beszámoló román média.

A bukaresti kormány az alkotmányossági óvásban rámutatott: hiányzik a törvénytervezetből a költségvetési forrás megjelölése is. A kabinet számítása szerint több mint 16 ezer potenciális haszonélvezője lehetett volna a törvénynek, ami csaknem félmilliárd lejjel (1 lej = 70 forint) növelné az adócsökkentések és közalkalmazotti béremelések miatt amúgy is 3 százalékos GDP-arányos deficithez közelítő költségvetési hiányt.

Az alkotmányellenesnek bizonyult törvénytervezetet visszaküldik a parlamentbe, hogy a törvényhozás kiigazítsa azt a taláros testület kifogásai alapján: ezeket a szerdai
velemenyezd, 2016. január 20. szerda, 12:32
Brit EU-népszavazás - Brit külügyi államtitkár: nem az időzítés, hanem a megállapodás tartalma a fontos
került az új kormány törvényalkotási programjába.

London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett referendumon arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

David Lidington külügyi államtitkár csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a népszavazás időpontja a tárgyalássorozat időpontja mellett függ attól is, hogy a referendumról szóló törvénytervezetből mikor lesz törvény. Kijelentette: jelenlegi várakozása az, hogy a népszavazási törvényjavaslat az év vége felé emelkedik törvényerőre; lehet, hogy karácsony előtt, de lehet, hogy januárban. "Ezt nem tudom garantálni, de most erre számítok" - fogalmazott.

Utána további törvényalkotási folyamat kezdődik az időpont kijelölésére, és amikor ez megvan, akkor kezdődhet a hivatalos kampány, amelyre a népszavazásokról szóló brit törvény legalább tíz hetet biztosít - mondta Lidington.

A brit
velemenyezd, 2015. november 19. csütörtök, 19:45
Iráni atomprogram - A szenátus külügyi bizottsága elfogadta a megállapodás mérlegelésének menetrendjét
A kétpárti megállapodás értelmében a törvénytervezetből kimaradt az a záradék, amelynek alapján az elnöknek igazolnia kellene, hogy Irán nem támogat olyan terrorcselekményt, amely az Egyesült Államok vagy amerikai állampolgárok ellen irányul. Barack Obamának ehelyett jelentések sorozatát kellene elkészíttetnie a kongresszus számára, egyebek között Irán globális terrorista tevékenységéről és ballisztikus rakétaprogramjáról, valamint 90 naponta arról, hogy Teherán nem szegte meg a nukleáris megállapodást.

Josh Earnest fehér házi szóvivő kijelentette, hogy Obama elnök, aki korábban vétót helyezett kilátásba, a jelenlegi formájában kész lenne elfogadni a módosított törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a kongresszus szavazzon az Iránnal megkötendő végleges nukleáris egyezségről. Earnest ugyanakkor nem vállalt kezességet az elnöki jóváhagyásért arra az esetre, ha a jogszabály tervezetét ismét megváltoztatnák.

A törvénytervezet eredeti változata szerint a kongresszus 60 napon át vizsgálhatta
velemenyezd, 2015. április 14. kedd, 23:53
Iráni atomprogram - Kompromisszumra jutottak az amerikai szenátus bizottságának vezetői a menetrendről
felülírásához szükséges 67 szavazat.

A kompromisszum, amelyről még a nap folyamán szavaz is a külügyi bizottság, 30 napot adna a törvényhozóknak az Iránnal megkötendő végleges megállapodás vizsgálatára, ezután 12 napot az elnöknek az esetleges vétóra, majd újabb tíz napot a kongresszusnak a vétó elleni szavazásra.

Corker szenátor szerint ezalatt Obamának nem lesz módja feloldani az Irán ellen a kongresszus által elfogadott szankciókat.

A kétpárti megállapodás értelmében a törvénytervezetből kimarad az a záradék is, amely arra kényszerítette volna az elnököt: igazolja, hogy Irán nem támogat semmilyen olyan terrorcselekményt, amely az Egyesült Államok vagy amerikai állampolgárok ellen irányul. Obamának ehelyett jelentések sorozatát kellene elkészíttetnie a kongresszus számára, egyebek között a terrorizmus problémájáról.

A Hatoknak (köztük az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának), valamint Iránnak június 30-ig kellene megállapodniuk az iráni atomprogram korlátozásáról és a Teherán
velemenyezd, 2015. április 14. kedd, 18:22
Femen-aktivisták vetkőzéssel tüntettek a francia szenátusban
az ülésteremből, és személyazonosítás után elengedték őket.

A fedetlen keblű fiatal nők jelenléte egyébként nem igazán zavarta meg a szenátorokat, annak ellenére, hogy az ülést rövid időre fel is kellett függeszteni. A kormányt a vidék helyzetéről kérdező egyik szenátor ironikusan megjegyezte, hogy a "megyéket is egyre jobban lemeztelenítik".

A tiltakozás apropóját az adta, hogy a szenátus illetékes bizottsága július 8-án kivette a prostitúció elleni harc megszigorításáról szóló törvénytervezetből a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségéről szóló intézkedést. A parlament felsőházában a képviselőknek csak 22 százaléka nő, míg a nemzetgyűlésben 27 százalékos ez az arány. A szenátust ezért a francia politika macsófellegváraként szokás emlegetni.

Facebook-oldalán a Femen felháborodottságának adott hangot amiatt, hogy a szenátorok nem kívánják a prostituáltak ügyfeleit is büntetni. "Segíteni akarják a szervezett bűnözést vagy pedig harcolni ellne? A prostituáltak ügyfeleit vagy pedig a nők jogait
velemenyezd, 2014. július 17. csütörtök, 18:24
Krónika 4. rész (önkormányzati törvény)
szemben pont a falurombolást szeretné megállítani, amelyet az előző kormányok elkövettek. A KDNP emellett módosítani szeretné a tervezetet, hogy ne indulhasson polgármesternek, vagy képviselőnek az, akinek korábban büntetőügye volt.

A Jobbik az aprófalvak védelmében

Zakó László (Jobbik) felszólalásában az aprófalvak érdekeiben emelt szót. Szerinte a hivatalok és az ügyintézés központosításával erősödnek a nagytelepülések és kiürülnek a kisebb falvak. Az ellenzéki politikus hiányolta a törvénytervezetből az önkormányzati képviselők visszahívhatóságát és annak rögzítését, hogy csak magyarul zajlanak az önkormányzati testületi ülések.

A Fidesz-KDNP kész korrigálni a hibákat

Vigh László (Fidesz) azt emelte ki, hogy nagyon nehéz olyan törvényt hozni, amely minden érintettnek megfelel, hiszen nagyok a különbségek a különböző települések igényei és lehetőségei között. A kormánypárti politikus szerint ez a törvény alkalmas arra, hogy megerősítse az önkormányzatokat és megtartsa eddigi erényeit
velemenyezd, 2011. november 18. péntek, 16:46
Elúszhat a diploma!
Öt év láblógatás után elúszhat a diploma


Jóval szigorúbb szabályok fognak vonatkozni a notórius diplomahalogatókra is - derül ki az újfelsőoktatási törvénytervezetből.
Öt év láblógatás után elúszhat a diploma

A Magyar Nemzet idéz a birtokába került felsőoktatási törvénytervezetből, amely szerint a hallgatók jelenleginél jóval rövidebb ideig halasztgathatnák záróvizsgájukat. A szabályozás a felsőoktatás minőségi javulása céljából állítana a jelenleginél jóval szigorúbb követelményeket a hallgatók elé.

A jelenlegi szabályozás szerint a záróvizsga a végbizonyítvány megszerzését követően a hallgatói jogviszony megszűnése után határidő nélkül, bármelyik vizsgaidőszakban, az érvényes képzési követelmények szerint letehető.
nagyiful, 2011. október 01. szombat, 14:29
Képek, videók
Veszprém anno Lordok háza
dnemethk
2013. január 22. kedd, 12:27
vp lordok háza.jpg
dnemethk
2012. február 19. vasárnap, 10:52
Szemben a Lordok háza.jpg
kismotor
2012. január 27. péntek, 22:24
lordok_háza.JPG
laczko65
2010. szeptember 15. szerda, 22:33
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (4).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (5).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (6).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
A gazdasági válság.jpg
farkas1945
2013. február 03. vasárnap, 10:28
A gazdasági
lacika5
2012. augusztus 15. szerda, 10:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.