Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 01:46 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Politikai megállapodás született az EU-Mercosur szabadkereskedelmi szerződésről
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 39 tárgyalási forduló után sikerült előzetes egyezségre jutniuk a delegációknak.

Az EU az első nagyobb nemzetközi szereplő, amely hasonló szerződést üt nyélbe az Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay alkotta blokkal.

Az európaiak elsősorban az ipari termékek, például a járművek piacán szeretnének nagyobb hozzáférést a vállalataik számára, míg a dél-amerikaiak a mezőgazdasági áruk, köztük a marhahús és a cukor exportját kívánják leginkább növelni.

A két tömb együttes lakossága meghaladja a 780 millió főt, a lépés a várakozások szerint segít elmélyíteni a politikai és gazdasági kapcsolatokat a felek között.

"Ez a legnagyobb hasonló egyezmény, amelyet az EU valaha is kötött. A nemzetközi kereskedelmi feszültségek közepette erős jelzést küldünk a világnak arról, hogy kiállunk a szabályalapú kereskedelem mellett" - emelte ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke.

Hozzátette, az "ambiciózus, kiegyensúlyozott és átfogó" megállapodás tiszteletben tartja a környezetvédelmi és egyéb normákat, valamint megóvja az érzékeny szektorokat, és előnyös a vállalatok, a dolgozók és a gazdaság számára egyaránt.

Jair Bolsonaro brazil elnök történelmi lépést emlegetett, és közölte, eltörlik a vámokat például a narancslé, a kávé és bizonyos gyümölcsök terén.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos néhány hete kijelentette, hogy a legfontosabb prioritás számára ezen szerződés megkötése.

Az EU már jelenleg is a Mercosur legnagyobb kereskedelmi és beruházási partnere, a jövőben megszűnő vámtarifák összértéke pedig nagyjából négyszer akkora, évi 4 milliárd euró lehet, mint a japán és kanadai megállapodással együttesen "megspórolt" összeg.

A négy Mercosur-ország éves bruttó hazai terméke (GDP) együttesen 2800 milliárd dollár.

Elemzők rámutattak mindazonáltal, hogy a szerződés ratifikációja még "rázós" lehet, ha Franciaország és más EU-tagállamok tiltakozni kezdenek például a marhahúsimport megugrása ellen, a környezetvédelmi szervezetek pedig az erdőirtás esetleges fokozódása miatt emelhetik fel a hangjukat.

Szakértők szerint a szerződés politikailag és gazdaságilag egyaránt fontos az elmúlt években Japánnal, Kanadával, Mexikóval és Vietnammal is ilyen megállapodást kötő Európai Uniónak, ráadásul azokhoz hasonlóan szimbolikus jelentőséggel is bír, miután Donald Trump amerikai elnök kivonta az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerség nevű megállapodásból (TTP), és szembehelyezkedett a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP).

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 29. szombat, 10:24
Címkék: Európai Bizottság, Jean-Claude Juncker, Jair Bolsonaro, Cecilia Malmström, Európai Uniónak, Donald Trump,
Kommentek
Erdogan: Törökország nem ismeri el a Krím Oroszország általi törvénytelen elcsatolását
Erdogan bejelentette továbbá, hogy Ankara kész mintegy ötszáz krími tatár család számára finanszírozni lakásépítést Ukrajnában.Zelenszkij a maga részéről közölte: Ukrajna számít Törökország segítségére a Krímben, illetve Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárságú politikai foglyok, beleértve krími tatárok kiszabadításában. Elmondta, hogy török hivatali partnere kérésére utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot(SZBU), hogy "foglalkozzanak" azokkal az ukrajnai oktatási intézményekkel, amelyek kapcsolatban állnak a 2016-os törökországi katonai hatalomátvételi kísérletben való szerepjátszással megvádolt, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal.Zelenzskij a megbeszélésükön jelezte a török elnöknek: Ukrajna érdekelt azerbajdzsáni gáz importálásában a Törökországon keresztül haladó TANAP gázvezetéken keresztül. Rámutatott arra, hogy Ukrajnának fontos kérdés az energiaellátási források diverzifikálása.Az Interfax-Ukrajina hírügynökség
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 18:52
Brexit - Johnson: a kereskedelmi megállapodáshoz nem kell elfogadni az EU-szabályokat
tartandó, március elején kezdődő tárgyalássorozatra az EU-val.

Az Egyesült Királyság pénteken kilépett az Európai Unióból, és szombattól érvényben van az alapesetben 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak. Ennek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val.

Hétfői beszédében Boris Johnson kijelentette ugyanakkor: e megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen.

Johnson szerint ez ugyanúgy érvényes, mint az, hogy a megállapodás fejében az EU-nak sem kell kötelező módon brit szabályozásokat átvennie.

Megerősítette, hogy
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 16:12
Brexit - Barnier: az EU és a tagállamok érdekei az elsők
január 31-én szűnt meg, de a kiválási megállapodás értelmében az év végéig tartó átmeneti időszak alatt alig változik valami, viszont az Egyesült Királyság már nem vehet részt az uniós döntéshozatalban. Az átmeneti időszak meghosszabbítható, de ettől Boris Johnson brit kormányfő egyelőre mereven elzárkózik.

Kiszivárgott információ szerint Barnier arra tesz majd javaslatot, hogy az EU kössön társulási megállapodást az Egyesült Királysággal, ami azt jelenti, hogy az EU nem csak egyszerű szabadkereskedelmi megállapodás megalkotására törekszik, hanem a leendő kapcsolatokat, beleértve a biztonsági együttműködést, egyetlen keretbe foglalt szabályrendszert adó megállapodásban szeretné rögzíteni. A társulási megállapodásokat mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell, hogy hatályba léphessenek.

A tárgyalási keretet az uniós tagállamoknak kell jóváhagyniuk a tanácsban. Ez gyakorlatilag egy felhatalmazás, amely meghatározza, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság milyen szempontok figyelembe
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 17:12
Kilépett az Egyesült Királyság az Európai Unióból
1-én lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

A kilépés pillanatában, szombaton nulla órától elkezdődött a várhatóan 11 hónapig, december 31-ig tartó átmeneti időszak, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val, de ebben az időszakban kell szabályozási megállapodásra jutni olyan területeken is, mint a igazságügyi hatóságok büntetőjogi együttműködése, a gyógyszer- és a repülésbiztonság, a halászati jogok vagy a védelmi és a biztonságpolitika.

A kilépés pillanatában megszűnt a folyamatot eddig irányító Brexit-ügyi minisztérium, és a további tárgyalásokon brit részről egy negyvenfős stáb vesz majd részt, közvetlenül a londoni miniszterelnöki hivatal fennhatósága
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 07:04
Brexit - Johnson: az EU fejlődési iránya már nem felelt meg Nagy-Britanniának
legfontosabb ezen az estén annak kimondása, hogy a Brexit nem valaminek a vége, hanem kezdet, a hajnal beköszöntének pillanata, az a pillanat, amikor "felmegy a függöny a mi nagy nemzeti drámánk új felvonása előtt".

Johnson szerint a kilépés részben arról is szól, hogy "a visszaszerzett szuverenitást" az emberek által megszavazott változások végrehajtására kell felhasználni, legyen szó a bevándorlás ellenőrzéséről, szabadkikötők létesítéséről, a brit halászati politika "felszabadításáról", szabadkereskedelmi megállapodások megkötéséről, vagy "egyszerűen arról, hogy magunk alkothatjuk meg törvényeinket és szabályainkat az ország népének javára".

A brit kormányfő kijelentette: úgy gondolja, hogy ez a helyes, egészséges és demokratikus cselekvés, mivel az Európai Unió - minden erősségével és csodálatra méltó tulajdonságaival együtt - az elmúlt ötven évben olyan irányba fejlődött, amely már nem felel meg Nagy-Britanniának.

"Ezt a véleményt Önök is megerősítették a választóhelyiségekben, mégpedig
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 23:41
Az EP jóváhagyta Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodást
polgárok jogait és védelmét.

"Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, de továbbra is Európa része marad azon értékek alapján, amelyek összekötnek bennünket" - tette hozzá.

Február elsejétől a tárgyalási folyamat nem fejeződik be, ugyanis az unió és az Egyesült Királyság együttműködése átmeneti időszakba lép. A várhatóan december 31-ig tartó időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása, a két fél közötti szabadkereskedelmi megállapodás elfogadása, büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, adatvédelem, gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, repülésbiztonság, közúti árufuvarozás, védelem és biztonságpolitika, vagy halászati kérdések.

Az átmeneti időszak egyszer meghosszabbítható egy egytől két évig terjedő időszakkal, de az erre vonatkozó döntést július elsejéig kell meghoznia az EU és az Egyesült Királyság közös bizottságának.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 19:42
Donald Trump aláírta az új amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt
rémálmának és törvényerőre emeljük a teljesen új amerikai-mexikói-kanadai egyezményt" - fogalmazott Trump a mintegy 400 meghívott vendég jelenlétében.

Donald Trump kiemelte, hogy az új egyezmény erősíti majd az amerikai gazdasági növekedést, és egyaránt hasznos lesz a farmereknek, a munkásoknak, és általában a dolgozó embereknek. Hozzáfűzte: amikor 2016-ban indult az Egyesült Államok elnökségéért, akkor döntését nagy mértékben meghatározta az az aggodalma, hogy a korábbi észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) miatt rengeteg amerikai munkahelyet kiszerveztek az ország határain kívülre.

Az amerikai kommentátorok megjegyezték, hogy az ünnepségen nem volt jelen Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és egyetlen olyan demokrata párti törvényhozó sem, aki részt vett az új kereskedelmi egyezmény részleteinek módosításában. Az USMCA-t ugyanis kétpárti támogatással fogadták el az amerikai törvényhozásban. Trump az aláíráskor méltatta a demokrata párti politikusok szerepét az egyezmény
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 19:41
Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO
finanszírozásában.

Bár a hazai agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el, a termelés hatékonyságában jelentős lemaradás van még a közép-kelet-európai országoktól is, ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat -tette hozzá Vida József.

A Takarékbank a közleményben rámutat arra, a fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny, amelyet súlyosbíthat, hogy az EU szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

Komoly kihívást jelent az is, hogy várhatóan az Európai Bizottság Green Deal programja lesz az Unió "vezérprojektje". Ennek célja, hogy 2050-re klímasemlegessé tegye az Európai Uniót. A mezőgazdaságban Brüsszel ezt a célt elsősorban a 2021-2027-es közös stratégiai terveken keresztül akarja majd megvalósítani, azaz az Európai Bizottság az agrártámogatásokért cserébe drasztikus
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:22
Képek, videók
eltartási szerződés
eva6
2019. január 14. hétfő, 18:12
20160225varsoi-szerzod es5
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:22
Ipari tanuló szerződés mi
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:38
ELTARTÁS SZERZŐDÉS HA0NPM
ha0npm
2017. december 30. szombat, 21:42
ELTARTÁS SZERZŐDÉS 1+
ha0npm
2017. december 30. szombat, 18:42
ELTARTÁS SZERZŐDÉS 2017
ha0npm
2017. december 30. szombat, 18:40
Ip.tan.szerződés
furaila
2017. május 04. csütörtök, 00:04
Ösztöndíj szerződés
furaila
2017. március 06. hétfő, 04:18
Ipari tanuló-szerződés
furaila
2015. november 06. péntek, 21:03
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
eu6u86jvyfw.gif
menusgabor
2019. december 11. szerda, 19:55
eu_mozdony_2.jpg
maroka
2019. május 26. vasárnap, 22:21
eu_mozdony.jpg
maroka
2019. május 26. vasárnap, 22:19
eu7Mj5nvRu7hegtSi5Zxjq jeZ
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.