Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 03:02 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kvótareferendum - Jogalkotási lépéseket javasol az NVI
A parlamenti honlapon elérhető dokumentumban Pálffy Ilona - a népszavazás tapasztalatairól és az NVI javaslatairól - azt írta, a referendum kezdeményezése, majd lebonyolítása során több olyan kérdés vetődött fel a jogalkalmazók részéről, amelyek jogalkotási megoldást igényelnek.

A népszavazási kérdés védettségének megszűnésével és az azonos tárgykörben benyújtott kérdésekkel kapcsolatos problémákat részben kezelte a népszavazási törvény idei módosítása, de az abban foglalt módosításoknak a jogszabály egészében történő következetes átvezetését pótolni szükséges - közölte.

Az NVI elnöke különösen fontosnak nevezte az országos népszavazási kérdés hitelesítésére vonatkozó döntéssel szembeni bírósági jogorvoslati határidőnek a jelenlegi 90 napról történő jelentős csökkentését. Emellett - folytatta - a népszavazási eljárás rávilágított arra, hogy a törvény nem rendezi kifejezetten a köztársasági elnök, illetve a kormány kezdeményezésére indult eljárásban a kezdeményezők szerepét, jogait.

Hozzátette, további kérdéseket vetett fel a kampányköltségekre vonatkozó szabályozás teljes hiánya a népszavazási törvényben, illetve, hogy a Kúria által is megerősítetten az országgyűlési választás kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló jogszabály az országos népszavazásra nem alkalmazható.

Pálffy Ilona felidézte, hogy számos kritika érte a levélben szavazó választópolgárok névjegyzékének naprakészségét, különös tekintettel az elhunyt választópolgárok adatainak kivezetésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a névjegyzék a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatait veszi át, az adatok változásának tehát e nyilvántartásban kell megjelennie ahhoz, hogy a névjegyzéki adatok is módosuljanak.

A külhoni választópolgárok vonatkozásában ez minden esetben bejelentésen alapul, ami sokszor a tényleges változáshoz képest csak késéssel, esetenként valószínűleg egyáltalán nem történnek meg - írta, jelezve: több mint ötszáz esetben érkezett vissza a szavazási levélcsomag, mert az nem volt kézbesíthető, ugyanakkor az annak személyes átvételét kérő választópolgárok közül végül több mint 25 ezren - ebből csaknem 15 ezren Romániában - nem vették át a levélcsomagot.

Mindezekre tekintettel az NVI-elnök átgondolásra érdemesnek nevezi, hogyan lehetne a levélben szavazók névjegyzékének hitelességét, naprakészségét hatékonyabban biztosítani, illetve, hogy - a többes állampolgárságot tiltó országok kivételével - indokolt-e fenntartani a levélcsomagok személyes átvételének intézményét.

A levélben szavazással kapcsolatban megállapítható - írta -, hogy az érvénytelen iratok aránya továbbra is túl magas, meghaladja a 15 százalékot. Ennek kapcsán szerinte javasolható az anyja nevének, mint azonosító adatnak az elhagyása az azonosító nyilatkozatból, a pontos azonosítás ugyanis e nélkül is lehetséges. Szintén megfontolandó - folytatódnak az NVI ajánlásai -, hogy az azonosítás során csak a személyi azonosítót vagy az útlevélszámot lehessen használni. Ezek legalább egyikével ugyanis valamennyi honosított polgár rendelkezik, és egyszerűbb számsorok, mint a honosítási okirat vagy az állampolgársági bizonyítvány száma; egyúttal a feldolgozást is jelentősen egyszerűsíti, meggyorsítja - indokolt.

Felvetette azt is: az azonosító nyilatkozat magán a külső borítékon szerepelhetne oly módon, hogy az - a szavazási irat érvényességének sérelme nélkül - csak a szavazatszámláló számára lenne olvasható. Az érvénytelenségi okok között szerepel ugyanis, hogy az iratcsomagból hiányzik az azonosító nyilatkozat vagy azt a szavazólappal összezárják.

Annak érdekében, hogy a névjegyzék zárása és az ezt követő választási irodai feladatok megfelelő időben teljesülhessenek, az NVI indokoltnak tartja, hogy átjelentkezésre levélben, illetve ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten benyújtott kérelem alapján a szavazás napját megelőző hetedik napig, míg személyesen vagy ügyfélkapun keresztül a szavazás napját megelőző második nap 12 óráig legyen lehetőség - írta Pálffy Ilona, aki javasolta azt is: a mozgóurna iránti igénylések benyújtására a szavazás napján 12 óráig legyen lehetőség.

Zárszavában az NVI elnöke rögzítette, az október 2-i népszavazás fennakadások, hosszú sorban állások nélkül, törvényesen, az alaptörvénynek és a jogszabályoknak megfelelően zajlott le, a szavazatok feldolgozásának és az előzetes eredmények nyilvánosságra hozatalának gyorsasága pedig elismerést érdemlő teljesítményt tükröz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 10:50
Címkék: Pálffy Ilona, parlamenti honlapon, népszavazás tapasztalatairól, referendum kezdeményezése, jogalkalmazók részéről, népszavazási kérdés,
Kommentek
Az EJEB elfogadta a magyar kormány fellebbezését a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ügyében
Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-i kvótareferendum előtt arra buzdította a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság 800 ezer forintos bírságot szabott ki a voksolás titkosságának megsértésére hivatkozva, azonban ezt a Kúria később 100 ezer forintra mérsékelte. Az ügyben az Alkotmánybíróság elutasította a párt beadványát.

Januári elsőfokú ítéletében az EJEB kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és ezért összesen 3330 euró (mintegy egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek.

A verdikt ellen azonban a magyar állam később fellebbezést nyújtott be, amelyet most jóváhagyott az EJEB öttagú tanácsa, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalják.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 19:33
Az EJEB elmarasztalta Magyarországot a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása ügyében
Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-ai kvótareferendum előtt arra buzdította a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság 800 ezer forintos bírságot szabott ki a szavazás titkosságának megsértésére hivatkozva, azonban ezt a Kúria később 100 ezer forintra mérsékelte. A ügyben az Alkotmánybíróság elutasította a párt beadványát.

Keddi ítéletében az EJEB megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10-es cikkét, és ezért összesen 3330 euró (mintegy egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek.

Az ítélet egyelőre nem jogerős; a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a magyar állam is fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 11:31
Nemzeti konzultáció - Kovács Zoltán: Verhofstadt a kényszerkvótát támogatta az Európai Parlamentben
Verhofstadt emellett arra buzdította a magyar állampolgárokat, hogy a tavaly októberi kvótareferendumon voksoljanak igennel, azaz támogassák ezt az elképzelést. "Most pedig azt állítja, hogy mindez hazugság, és sohasem volt ilyen terv"; "ez vérlázító" - írta a kormányszóvivő az abouthungary.hu oldalon közzétett levelében.

Kovács Zoltán Soros György "megbízható szövetségesének" nevezte Verhofstadtot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a volt belga kormányfő neve kimagasló helyen szerepel a Soros-hálózat tagjainak kiszivárogtatott belső listáján, amely az Európai Parlamenten belüli megbízható szövetségeseket sorolja fel.

"A nemzeti konzultáció ön szerint +színtiszta hazugságokat+ tartalmaz", és az Európai Uniónak "egyértelművé kell tennie, hogy az ilyen kampányok nem férnek össze az általunk Európában osztott értékekkel" - idézett a szóvivő Verhofstadt Facebook-bejegyzéséből.Kovács Zoltán ezután azzal érvelt, hogy a nemzeti konzultációban "minden egyes kérdést szó szerinti Soros-idézetek vagy más
velemenyezd, 2017. november 09. csütörtök, 14:52
Orbán, Lázár, Hollik Soros kilövési listáján
dollármilliókat fizetett.

A PestiSrácok.hu birtokába jutott dokumentumok a legvadabb elképzeléseket is felülmúlják a milliárdos tőzsdespekuláns tevékenységéről. A "Soros-dokumentumok" gyakorlatilag az egész világot felölelik: Európa, Ázsia, Afrika, USA, sőt, a Világbankra vonatkozó adatok, jelentések szerepelnek benne, de útmutatást is tartalmaznak például arra vonatkozóan is, hogyan tudják az Európai Uniót használni, irányítani. De talán azon sem fognak meglepődni, hogy a magyar kvótareferendum óriási riadalmat keltett a Soros-szervezetekben és megfelelő stratégiát sürgettek kidolgozni arra vonatkozóan, hogy a magyar miniszterelnök elhallgasson a témában. Azt sem nézték jó szemmel, hogy a magyar gazdaság stabilizálódik, a GDP növekszik. Lefizetett képviselők, újságírók, hálózatszerűen működtetett alapítványok, jelentéstevők...és ez még csak egy kicsiny szeletét képezi a Soros-birodalom működésének, ami portfólióként tartja számon a migrációt vagy éppen az
menusgabor, 2017. október 25. szerda, 21:00
Kvótaper - Kósa: Brüsszel a Soros-terv végrehajtásán dolgozik
embert nem kell senkinek sem befogadni" - jegyezte meg.

Azt is mondta, hogy szinte még meg sem száradt a tinta a bírósági ítéleten, a Politico brüsszeli hírportál már arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a kvóták megduplázását tervezi.

Kósa Lajos az ellenzék kvótaügyben tett több korábbi nyilatkozatát is idézte, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy az ellenzék összevissza hazudott a témában. Emlékeztetett például arra, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tavaly kamunak nevezte a kvótareferendum kérdését, mondván, nincs és nem is lehet kötelező kvóta, és hozzá hasonlóan párttársai, Tóth Bertalan frakcióvezető és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is úgy nyilatkozott, kötelező betelepítési kvóta nincs és nem is lesz. Hozzátette, a DK ugyancsak okafogyottnak tartotta a kvótanépszavazást. Azt is mondta továbbá, hogy kvótaügyben Vona Gábor és pártja, a Jobbik átállt a baloldal álláspontjára.

Más témában, arra a felvetésre, hogy egy befolyásos azeri politikus fia cégének MKB-számlájára
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 16:23
Vágó István - ez a titka a Fidesz kétharmadának
kétharmadának


A Fidesz tartalmi és eljárási okok miatt sem támogatja a választási eljárási törvény módosítását, vagyis azt, hogy kiterjesszék a levélben szavazás lehetőségét a külföldön élő és dolgozó magyar állampolgárokra. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik által kezdeményezett egyeztetés után úgy nyilatkozott: a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet vizsgálatát, egy esetleges módosítás miatt pedig nem lehetne lebonyolítani az október 2-ára kitűzött kvótareferendumot a törvényalkotási folyamat és az esetleges jogorvoslatok miatt.

A jelenlegi választási eljárási törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a választás vagy népszavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak személyesen, a külképviseleteken szavazhatnak. Ez sok esetben komoly előkészületeket igényel, például hosszú utazásra is
tinka1951, 2017. szeptember 05. kedd, 18:55
Krónika 2. rész (napirend előtt, kérdések)
egy "kiskaput", amellyel a Magyarországra vonatkozó brüsszeli kvótánál sokszor több embert "engedtek be". Vagyis ha valakinek pénze van, az jöhet - fogalmazott, kifogásolva továbbá, hogy a kormány máris változtatna a jogi határzár azon részén, amely a 14-18 év közöttiek tranzitzónában tartózkodására vonatkozik.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta: ha a Jobbiknak valóban fontos lenne az illegális bevándorlás elleni fellépés, nem fúrta volna a kvótareferendumot, nem akadályozta volna meg az alaptörvény-módosítást. Idézte Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatát, miszerint el lehet gondolkodni a kvótarendszeren, ha párezer emberről van szó. Azt is mondta, a Jobbik összevissza beszél a plakátkampányáról, és most már egyre kevésbé tagadja, hogy "egy milliárdos kezéből eszik" a párt.

Kérdések

MSZP: mit tesznek az önkormányzati dolgozók béremeléséért?

Szabó Sándor (MSZP) azt akarta megtudni, hogy mikor akarják megemelni az önkormányzatokban dolgozó
velemenyezd, 2017. május 08. hétfő, 11:32
Kvótareferendum - A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot az NVI és az NVB elnöke
Pálffy Ilona arról beszélt, a népszavazási eljárás során több probléma is kiderült, ezeket a választási eljárási törvény módosításával orvosolni lehetett volna, de a Ve. módosításról szóló tárgyalások megrekedtek. Ugyanakkor - tette hozzá - a népszavazási törvény módosításához csak egyszerű többség kell, így lehetőséget lát arra, hogy bizonyos változtatásokat mégis végrehajtson az Országgyűlés és ebben kérte a bizottság támogatását.

Mint mondta, indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait, a kampányköltés szabályait és szükséges lenne lerövidítni a népszavazási kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt.

Emellett fontos lenne tisztázni, hogy helyi népszavazás esetén ki jogosult aláírásával támogatni a népszavazási kezdeményezést és ki szavazhat - tette hozzá. Megjegyezte: az sincs jelenleg tisztázva, hogy mikor, és milyen adatok alapján kell megállapítani a helyi népszavazási kezdeményezéshez
velemenyezd, 2017. április 03. hétfő, 12:22
Képek, videók
Stromfai Pálffy kastély.j
06mohild
2013. szeptember 30. hétfő, 07:08
Gidrafai Pálffy kastély.j
06mohild
2013. szeptember 28. szombat, 07:05
Pálffy G. István.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 19:31
Pokorny és Pálffy.jpg
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:39
Pálffy István
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 12:24
Pálffy István 52.jpg
farkas1945
2011. március 08. kedd, 11:11
Pálffy és Balla.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 14:34
Pálffy.jpg
agica2004
2010. április 26. hétfő, 16:08
Pálffy Albert emléktábla.
caris11935
2009. október 05. hétfő, 15:08
Pálffy emléktábla...
caris11935
2009. október 05. hétfő, 14:20
Pálffy u-i óvóda...
caris11935
2009. szeptember 08. kedd, 17:07
Parlamenti ülés 2016..jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:35
Parlamenti szundikálók
furaila
2015. június 21. vasárnap, 10:45
parlamenti patko 2014.jpg
agica2004
2014. június 04. szerda, 16:05
parlamentirsg.gif
wiwat
2013. június 25. kedd, 15:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.