Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 14:04 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legszebb középkori városok Európában
Edinburgh Skócia fővárosa a Dél-skót-felföld keleti partján található, a Forth folyó deltatorkolatának déli részén. Edinburgh kikötője Leith. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost 626-ban alapította Northumbriai Edvin, és a 15. században lett Skócia fővárosa. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére és környezetük ápolására. A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül.
Éze település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. Éze falucskája a legtöbb válogatásban a dobogón szerepel - hiszen nem csak a keskeny utcák és a terméskőből épült, borostyánnal, rózsával befuttatott falak varázsolnak egyedi környezetet - a hegytetőre épült falu természeti környezete is csodálatos.
Rothenburg ob der Tauber település Németországban, azon belül Bajorországban. Rothenburg ob der Tauber egy csodaváros, mely a Világörökség része. Az óvárost egy magas, nagyon jó állapotban lévő középkori várfal veszi körül, amin még végig is sétálhatunk. Az óvárosi rész minden épülete a középkori pompájában díszeleg szépen felújítva. A házak közötti utcácskák macskakövein sétálva valóban a középkorban érezheti magát az ember, de természetesen a főtér és közvetlen környéke a legpompásabb.
A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól. Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. 1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát és ezzel megszűnt szigetnek lenni.
Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. Az évszázadok során költőket, írókat, zeneszerzőket ihletett meg a cseh főváros hangulata, mely mindig is olyan jelzők dicsfényében fürdött, mint ,,a Moldván úszó fenséges arany hajó" (Apollinaire), száztornyú város, arany Prága, vagy egyszerűen csak a városok királynője. Európa egyik legelragadóbb, leghangulatosabb és a legtöbb építészeti stílust felvonultató városát a X. században alapították a Moldva partján, s a település szerencsésen átvészelte a legnagyobb világégéseket, így ékszerdobozhoz hasonló történelmi központját 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.
Siena város és alapfokú közigazgatási egység, azaz község Olaszországban, Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros Európa egyik legnagyszerűbb gótikus városa.
San Gimignano dombtetőn épült középkori település és egyben község Toszkánában, Olaszországban. Tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Ezekről kapta a "Tornyok városa" becenevet is. San Gimignano híres fehér boráról, a Vernaccia di San Gimignanoról is, melyet a környéken termesztett szőlőből állítanak elő.
Carcassonne város Franciaország déli részén, Languedoc-Roussillon régióban, Aude megye székhelye. Maga a város elsősorban a középkori óvárosáról ismert, de itt található Európa legnagyobb középkori vára is.
York város az Egyesült Királyságban, Anglia északkeleti részén. A régió egyik legrégebbi városa, Yorkshire grófság hagyományos központja, kulturális és vallási centrum, népszerű turisztikai célpont. Gyönyörű és egyben nagyon sok látványossággal van tele ez a páratlannak mondható város. Számtalan régi emlék épségben megőrizte jellegzetes mivoltát. York középkori városfallal van, körülvéve ahol a turisták körbejárhatják a várost. Szűk kis utcák vezetnek, a főtérre ahol megtalálhatjuk a York katedrálist ( York Minste) ami Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma. A yorki erőd egy része máig megmaradt, különálló tornya, a Clifford's Tower és a York Castle Museum (korábban börtön).
Colmar város Franciaország északkeleti részén, Elzász régiójában, Haut-Rhin megye központja. A legelzásziabb városnak tartják sokan ezt a nagy történelmi múltú települést, amely Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa, nevét a királyi palota egyik tornyáról, a galambok tornyáról kapta. Colmar látnivalóit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az egész város egy hatalmas látnivaló. Természetesen gazdag múltja miatt számtalan történelmi nevezetességgel büszkélkedhet, de ebben a városban nem kell térkép ahhoz, hogy a legszebb helyeket megtaláljuk. Órákon át járhatjuk az óváros utcáit úgy, hogy észre sem vesszük az idő múlását és csak a fejünket kapkodjuk, annyi szépség vesz körül minket. Bár Colmar meseszerűsége főként a sajátos elzászi stílusú épületekben rejlik, a város összességében olyan hangulatot áraszt, mely mégis különbözővé teszi a többi, hagyományos elzászi településtől.
Saint-Paul település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. A Francia Riviéra egyik legöregebb középkori települése. A festői szépségű település híres múzeumairól és művészeti galériáiról. Több híres művész is élt itt; többek közt Marc Chaggal is Saint Paul de Vence lakója volt.
Monsanto Középkori portugál falu. A 16. század óta építkeznek a falu, Monsanto lakói a hatalmas sziklatömbök alá, ezek anyaga alkotja a házak falát, padlózatát és tetejét. Portugália keleti részén található, nem messze a spanyol határtól, 2486 méter tengerszint feletti magasságban. Nemcsak házak épültek itt a sziklák segítségével, de egy vár és egy román stílusú kápolna is, a Capela de Sao Miguel (Szent Mihály-kápolna). 1938-ban tartott nemzeti szavazáson Monsanto lett "Portugália legportugálabb faluja".
Hallstatt egy felső-ausztriai barokk kisváros az Alpokban, a Hallstatti-tó partján. Különleges ékszere a festői természeti környezetén kívül az a kis gótikus templom, melynek három különösen szép szárnyasoltára van. A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik. A koponyákat festett virág- és babérkoszorúkkal ékesítik, majd a fehér "homlokra" gót betűkkel vésik fel az elhunyt nevét. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi több mint 1200 egykori lakó maradványait. A városka a szikla lábához, egymásra épült házak csodálatos sorából áll, a városlakók a már említett helyszűke miatt, a ház falához gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon.
A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az Öt Föld a Liguria és a Tirrén tengerpart egyik legkevésbé szennyezett mediterrán területe. Az öt mérföldön keresztül húzódó sziklás tengerpartot két hegyfok zárja körül, öt sziklás falucska öblökkel. Történelme és elhelyezkedése miatt az "Öt Földet" nem vették birtokukba a hatalmas építkezések. A területre jellemzö szölötermesztés tette egyedülállóvá a világon, valamint híres falairól, a kristálytiszta tenger felett emelkedö dombjairól, öbleiröl és a sziklaszirtek között húzódó varázslatos tengerpartjairól.
Chester városa, Cheshire grófság, Anglia. Chester az angol történelem egyik legszebb ajándéka napjaink turistái számára. Tudor és viktoriánus stílusú épületeit római kori, vörös homokkőből épített falak fogják csokorba. Egykor a rómaiak legnagyobb erődje volt Britanniában, a középkorban pedig már az észak-nyugati országrész legfontosabb települése. Az egyik legérdekesebb történelmi települése Angliának, bája messze felülmúlja Liverpoolét vagy Manchesterét.
Vitré település Franciaországban, Ille-et-Vilaine megyében. Nagy kiterjedésű és szép állapotban megőrzött óvárosában a favázas házak mellett gyönyörű gótikus épületeket is láthatunk. Vitré egyike Franciaország azon kevés városának, melynek történelmi központja ennyire kompakt gótikus stílusban épült ki. 15-16. századi épületei közül sok olyannyira őrzi eredeti formáját, mintha csak a város virágkorának idején járnánk.
Nottingham a középkori emlékeit szépen őrző, mégis modern nagyváros. Ez Nottinghamshire megye székhelye. A Trent-folyó partján, több dombon épült fel a város, melynek kereskedelem és kézműves ipar tekintetében is hosszú múltja van. Nottingham egy időben híres volt az itt készült csipkékről, függönyökről és harisnyákról, napjainkban sokkal inkább a kultúra és a történelmi látnivalók miatt lehet érdekes a turisták számára. Két nagy színháza, számtalan művészeti galériája van, nagyszabású fesztiváloknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont egész évben. Nottingham kitűnő kiindulópont azok számára, akik Robin Hood nyomában szeretnének járni, akinek legendája az egész várost belengi.
Ávila város Spanyolországban, Ávila tartományban, Madridtól kb. 95-100 km-re nyugatra. Szent Teréz szülővárosa és lakóhelye volt, aki egy eksztázisban átélt látomása után megalapította a karmelita rend ún. sarutlan apácakolostorát. Avila szimbóluma a 11. és 14. század között épült, 2500 méter hosszú, teljes épségében fennmaradt, román kori városfal, melynek folytonosságát 88 torony és kilenc kapu szakítja meg. A városban található számos román kori templom és kolostor, többek között a Szent Vincenz-, a Szent Péter- vagy a Szent Tamás-kolostor, melyek ugyan a városfalon kívül helyezkednek el, ám éppúgy meghatározzák a városképet, mint a reneszánsz stílusban épült úri házak és paloták, vagy a szűk, cakkos utcácskák.
Bamberg város Bajorországban. Bamberg híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. A gyönyörű belváros a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban. Éépítészete a közép-európai városok számára évszázadokig minta volt, csatornái Velencéhez teszik hasonlóvá.
Nürnberg nagyváros Németországban, Bajorország szövetségi tartományban. A viharos múltú Nürnberg városképe ma már vegyes, mivel a második világháborús bombázások alatt az épületek nagy része megsemmisült, többet viszont eredeti, középkori formájában restauráltak. Így könnyen megeshet az is, hogy felfedezősétáink közben egy nyüzsgő és forgalmas utcáról egy macskaköves zugba keveredünk.


schuro, 2018. március 07. szerda, 15:41
Címkék: Edinburgh Skócia, Northumbriai Edvin, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyságban, York Minste, York Castle Museum,
Kommentek
Turistaadó bevezetését fontolgatja egy idilli skót sziget
Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth. Kanye West és Harry Styles pedig videoklipet forgatott a szigeten.

A Skye iránti hatalmas érdeklődés azt jelenti, hogy a sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.

Ezért fogant meg a helyi lakosok egy részének fejében az ötlet, hogy - elsőként az Egyesült Királyságban - adót vessenek ki a látogatókra. A befolyó összegből akarják fejleszteni a tűrőképessége határán lévő infrastruktúrát. Európában több nagyváros, például Velence, Firenze, Párizs, Berlin és Barcelona alkalmazza sikeresen valamilyen formában ezt a fajta adót - emlékeztetett a The Times című brit lap kedden.

A Skye-szigeti kampány vezetőjét idézve azt írták, a sziget látnivalói és egysávos útjai nem bírják el a turistabuszok és a lakókocsik jelentette terheket. Roger Booth üzletember szerint a látogatókra a szállodákban vagy a panziókban töltött minden éjszaka után fizetniük kellene. "Csak drasztikus eszközökkel lehet
velemenyezd, 2017. augusztus 01. kedd, 17:04
Brexit - Theresa May: nincs visszaút, az Egyesült Királyság kilép az EU-ból
tárgyalássorozatra kell összpontosítani, és ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló szerdai alsóházi felszólalásában a brit miniszterelnök hangsúlyozta: London továbbra is az EU-tagországok szoros és elkötelezett szövetségese marad, annál is inkább, mivel a világnak most nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, mint valaha, és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Theresa May hangsúlyozta azt is - és ez a kilépési folyamat elindításáról Brüsszelben átadott, szerda délután Londonban részleteiben ismertetett levélben is kiemelt helyen szerepel -, hogy a brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

A levél szerint e szabadkereskedelmi megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi
velemenyezd, 2017. március 29. szerda, 15:23
Skóciában
várkastélyok éppúgy hozzátartoznak Skóciához, mint a kristálytiszta levegő. Mindez párosul egyfajta misztikummal és a történelmi levegő érzetével.
Itt szinte mindig esik az eső, de ez is hozzá tartozik a tájhoz.

Ha megjegyezzük egy skótnak, hogy nocsak, már megint esik, azt fogja felelni - Ez nem eső, hanem nyers whisky!
Amiből egyébként az angyalok is részesülnek, hozzájuk száll a whisky érése közben elveszített alkohol. (angel's share)
Skócia a kövek országa. Európában általánosan elterjedt volt, hogy az emberek egy kőre esküdtek, úgy tartották, a kő ereje és tartóssága megerősíti az esküt.
A régi dán krónikás, Saxo Grammaticus írja: ,,Amikor a régiek királyt választottak, földbe ágyazott kövekre álltak, és így adták le a szavazatukat."
A koronázással kapcsolatos a híres Stone of Scone, a koronázó kő vagy a végzet köve. Egy polcon volt, a koronázó szék alatt a Westminster Apátságban, és a 13. századtól kezdve minden brit uralkodó ott ült fölötte
sanci81, 2017. január 26. csütörtök, 18:10
Tusványos - Nemzetpolitikáról, a keresztény Európáról, a kommunizmus bűneiről vitáztak a szabadegyetem nyitónap
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a bálványosi folyamat egyik alapítója a megnyitón az idei mottó - Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában - jelentését részletezve elmondta: a magyar identitás európai, nem kell a magyarságot kioktatni európaiságból, és ahhoz is joga van, hogy ne értsen egyet azokkal az önkényeskedő, rossz válaszokkal, amelyeket az Európai Bizottság ad a mostani válságokra. Szerinte a magyarok nem euroszkeptikusok, hanem eurokritikusok, hiszen nem rombolni akarnak, hanem építő módon részt venni a közös jövő kialakításában.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kárpát-medence egyik legfontosabb nemzetpolitikai műhelyének nevezte Tusványost. Nyitóelőadásában kifejtette: míg 2010-14 között a nemzetpolitikai intézkedések a magyar nemzet közjogi egyesítésének keretét teremtették meg, az utóbbi években a kormány a szülőföldön való boldogulásra helyezi a hangsúlyt. "Gazdaságilag kell megerősíteni a magyar közösségeket, a magyar családokat
velemenyezd, 2016. július 21. csütörtök, 07:19
Bölöni Farkas Sándor UTAZÁS ÉSZAK-AMERIKÁBAN
találtam tökéletre kifejtve, és sok oly tudnivalót, mik még nálunk, legalább magyarul, ismeretlenek. Ha jegyzeteimmel e boldog haza helyzetéről némű felvilágosítást terjeszthetek, sokszorozva lesznek utazásom örömei.

Kolozsvárt, máj. 15. 1833.
Bölöni Farkas Sándor

UTAZÁS ÉSZAK-AMERIKÁBAN
/részletek/

Európában tett utazások 1830-ban és 1831 elején.

Van egy szép vágyódása az emberi szívnek, mely az életnek szebb koraiban sokat foglalatoskodtatja a képzelődést. Míg ép a szív, s ismeretek után törekedik az elme, sem rang, sem gazdagság, sem a hiúság képei soha ezt egészen le nem csillapíthatják. Lelkünk felemelkedéseiben, jóllétünknek közepette, békétlen helyzetünkben s elménk elmerülései közt gyakron meglep ezen vágyás, s akkor képzelődésünk a messze s a mívelt országokba lebegtet által, felkeresni,
gabfe, 2016. január 15. péntek, 10:38
Robert Burns
komor várkastélyok éppúgy hozzátartoznak Skóciához, mint a kristálytiszta levegő. Mindez párosul egyfajta misztikummal és a történelmi levegő érzetével.
Itt szinte mindig esik az eső, de ez is hozzá tartozik a tájhoz.
Ha megjegyezzük egy skótnak, hogy nocsak, már megint esik, azt fogja felelni - Ez nem eső, hanem nyers whisky!
Amiből egyébként az angyalok is részesülnek, hozzájuk száll a whisky érése közben elveszített alkohol. (angel's share)
Skócia a kövek országa. Európában általánosan elterjedt volt, hogy az emberek egy kőre esküdtek, úgy tartották, a kő ereje és tartóssága megerősíti az esküt.
A régi dán krónikás, Saxo Grammaticus írja: ,,Amikor a régiek királyt választottak, földbe ágyazott kövekre álltak, és így adták le a szavazatukat."
A koronázással kapcsolatos a híres Stone of Scone, a koronázó kő vagy a végzet köve. Egy polcon volt, a koronázó szék alatt a Westminster Apátságban, és a 13. századtól kezdve minden brit uralkodó ott ült fölötte
sanci81, 2015. január 28. szerda, 17:46
Stuart Mária
de utolérték, s hidegvérrel megfojtották a kastély közelében.

Méreg vagy tőr alkalmazása kisebb feltűnést okozott volna, Bothwell azonban azt a látszatot kívánta kelteni, hogy a tettesek a királynőt is meg akarták ölni. A lord lóhalálában vágtatott Máriához, beszámolt a sikerről, majd sietve ágyba bújt, hogy aztán ,,elképedve" értesüljön a történtekről. Hiába remélte azonban, hogy a romok eltakarják bűne nyomait, végül is maradtak túlélők és szemtanúk. A robbanás döreje egész Európában visszhangzott, döbbenten tárgyalták az esetet, a külföldi követek és a skót lordok egyaránt alapos vizsgálatot követeltek. Mária pedig óriási hibát követett el: alig három hónappal a merénylet után férjhez ment ahhoz a férfihez, akiben mind többen vélték felismerni férje gyilkosát. A házasság felért egy részletes beismerő vallomással.

Skócia forrongott, a lordok hadat gyűjtöttek. Mária elbúcsúzott tíz hónapos kisfiától - nem sejthette, hogy többé nem látja viszont -, majd a Bothwell
cologne53, 2014. október 20. hétfő, 20:13
Képek, videók
Átlagbérek Európában szep
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:08
valahol Európában.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 15:23
Minimálbérek Európában
megyerimihaly
2012. október 16. kedd, 22:50
nyugdíjak európában
agica2004
2011. február 18. péntek, 17:52
Szegénység Európában 7262
megyerimihaly
2011. január 10. hétfő, 00:43
DUKER európában
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:48
Valahol Európában.hu.jpg
rambobby
2007. október 08. hétfő, 11:52
Edvin-Marton.jpg
agica2004
2016. január 04. hétfő, 01:53
Edvin Marton és családja.
agica2004
2016. január 04. hétfő, 01:52
Edvin Marton Los Angeles.
agica2004
2016. január 04. hétfő, 01:50
Edvin Marton -Monte Carlo
agica2004
2016. január 04. hétfő, 01:49
Edvin Marton.jpg
agica2004
2016. január 04. hétfő, 01:47
Edvin Marton-.jpg
agica2004
2015. január 05. hétfő, 16:34
20130627-sztarok-edvin -ma
agica2004
2013. július 08. hétfő, 12:15
Edvin Marton 35.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.