Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 19:08 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trump-béketerv - Borrell: az amerikai kezdeményezés eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől
Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem.

Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll.

Azt közölte, hogy a tárgyalásos úton születő megállapodásnak magában kell foglalnia a határok elfogadását, rendeznie kell Jeruzsálem helyzetét, valamint ki kell térnie a biztonsággal és a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Unió felszólítja mindkét felet, hogy újra kötelezzék el magukat a tárgyalások mellett, és tartózkodjanak minden olyan, a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépéstől, amely fokozhatja a feszültséget - jelentette ki.

Szavai szerint az unió továbbra is minden erőfeszítést támogat, amely a politikai folyamat újjáélesztésére irányul, valamint azonos jogokat biztosít mindkét fél számára.

Borrell hozzátette, az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett a transzatlanti partnerség mellett, és értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának elősegítésére.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét.

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében - mint az elnök elmondta - Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a jövőbeni palesztin államnak Kelet-Jeruzsálemben lenne a központja.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 15:32
Címkék: Josep Borrell, ENSZ Biztonsági Tanácsa, Európai Unió, Izrael Államból, Egyesült Államok, Donald Trump,
Kommentek
Az amerikai külügyminisztérium "arab lakosoknak" nevezi a kelet-jeruzsálemi palesztinokat
A külügyi jelentés az "arab lakosok" kifejezés mellett a "nem izraeli állampolgárok" meghatározást használja a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinokat illetően, holott a városban élő több mint 340 ezer palesztin nem ekként azonosítja magát.

Az Egyesült Államok által 2017-ben Izrael fővárosaként elismert Jeruzsálem palesztinjai izraeli lakhatási engedéllyel rendelkeznek, de közülük csak kevesen izraeli állampolgárok. Elsöprő többségük és a Palesztin Hatóság vezetése szerint az 1967-es háborúban Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálem lenne az önálló palesztin állam fővárosa.

Az amerikai külügyminisztérium előző évi emberi jogi jelentésében a palesztinokat még "Jeruzsálem palesztin lakóiként" említették, s a mostani változtatáshoz nem fűztek magyarázatot. Amerikai sajtójelentések szerint a palesztin vezetők élesen bírálták a változtatást. Idézték Hanan Asrávit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik magas rangú tagját, az Izraellel folytatott korábbi béketárgyalások egyik főtárgyalóját,
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 07:05
Izraeli választások - A részeredmények az ország két politikai táborra szakadását tükrözik
helyzetben lévő és a politikai jogaikkal általában csekélyebb mértékben élő lakosai tömegesen járultak az urnákhoz.

Hasonló terepmunkát végzett a választások másik győztese, az arab pártokból alakult Közös Lista. Az ország mintegy húsz százalékát kitevő arab kisebbséget egyebek között Netanjahu ellen hangolta, hogy a kormányfő a szeptemberi választások előtt az arab választóhelyiségek bekamerázását szorgalmazta, az állítólagos ottani csalásokra hivatkozva.

Haragjukat növelte Donald Trump béketerve, amely azt jelentheti egy részüknek, hogy megfosztják őket izraeli állampolgárságutól, noha 1948 óta részei az országnak. A Közös Lista sikerét jelzi a magas választási részvétel az arabok lakta településeken, és hogy az ottani szavazók több mint 90 százaléka rájuk adta voksát.

Ajman Ode, a Közös Lista vezetője kedden a részleges eredmények birtokában kijelentette, hogy nem kötnek egyezséget a Likuddal; pártja, amely az arabok és zsidók békés együttélést hirdeti, demokratikus alternatívát
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 11:41
Izraeli választások - Meglepetést ígérnek az izraeli arabok a választásokon
miniszterelnöki székben maradását.

"Ma történelmet írunk"- mondta. "Az Egyesült Arab Lista páratlan eredményt ér el, legalább tizenöt parlamenti helyet szerez. Közös elszántságunkkal a tizenhatodik hely felé tartunk"- tette hozzá.

Az arab pártok szövetsége a szeptemberben megválasztott izraeli parlamentben, a kneszetben, tizenhárom helyet szerzett, de a közvélemény-kutatások tizenöt helyet jósoltak nekik a hétfői választások után.

A tömeges részvételre elsősorban Donald Trump amerikai elnöke új béketerve késztette az Izrael lakosságának mintegy húsz százalékát kitevő arab kisebbséget. A terv ugyanis a többi között felvázolja annak lehetőségét, hogy a jövendő Palesztinába kerüljön az "arab háromszög", egy 1948 óta Izrael részét képező, Ciszjordániával szomszédos, főként arabok lakta terület. Az izraeli arabok ezt ellenzik, mert továbbra is Izraelben akarnak élni, izraeli állampolgárként.

A késő délutáni órákig viszonylagos nyugalomban zajlott a választás, a közszolgálati rádió szerint
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 19:33
Izraeli választások - A pártvezetők már szavaztak, és erre buzdítják híveiket is
A választási bizottság adatai szerint a legutóbbi szeptemberi voksoláshoz képest valamivel kevesebben szavaztak az első órákban: akkor 15, ezúttal 14,5 százalék. A sok évtizedes hagyomány szerint a reggeli órákban inkább a baloldali, míg az esti órákban inkább a jobboldali szavazók szokták leadni szavazatukat Izraelben.

Szakértők szerint elsősorban a pártok híveinek részvételi szándéka fogja eldönteni a választások kimenetelét, vagyis az, hogy a politikusok mennyire lesznek képesek mozgósítani harmadszor is szimpatizánsaikat.

A pártvezetők idén is az elsők közt szavaztak, hogy utána országjáró körútra induljanak, és a nagyobb városokban szavazásra buzdítsák támogatóikat.

Benjámin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Likud párt vezetője Jeruzsálemben szavazott a feleségével. "Ez fontos demokratikus jog, melyre büszkének kell lennünk" - mondta, és szavazásra biztatott.

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke lakóhelyén, Ros Haájnban adta le
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 11:41
Trump-béketerv - Kreml: az amerikai elképzelés eltér az ENSZ BT határozataitól
határozataival" - nyilatkozta Peszkov az orosz elnök tevékenységének kulisszatitkairól szóló, Moszkva, Kreml, Putyin című heti magazinműsorban.

"Látjuk a palesztinok reagálását, látjuk arab országok egész sorának reagálását, amelyek szolidárisak a palesztinokkal a terv elvetése ügyében. Ez feltétlenül arra késztet bennünket, hogy elgondolkozzunk annak életképességén" - tette hozzá.

Az orosz elnöki szóvivő eddigi hivatalos nyilatkozataiban csak annyit mondott, hogy Moszkva "tanulmányozza" az új amerikai béketervet. Ugyanezt mondta azt követően is, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Moszkvában személyesen tájékoztatta az elképzelésről Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Peszkov elmondta, hogy az izraeli részről kezdeményezett Putyin-Netanjahu talákozót 24 óra alatt hozták tető alá.

Trump - Netanjahuval az oldalán - január 28-án ismertette Washingtonban "az évszázad alkujának" nevezett béketervet. A két állam létezésével számoló elképzelés értelmében Izrael
velemenyezd, 2020. február 02. vasárnap, 16:12
Trump-béketerv - Erdogan arra szólította fel a keresztényeket, hogy álljanak ki Jeruzsálemért
Erdogan, aki egyben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is, az AKP székházában felszólalva azt mondta: "A keresztényeknek a sarkukra kell állniuk", mert "Jeruzsálemhez nekik is joguk van". "Trump is keresztény, nem?" - tette fel a kérdést, nyugtázva, hogy akkor a keresztény világ "keze nincs megkötve".

A török államfő kijelentette: a béketerv célja az Izrael által már megszállt Palesztina földjének bekebelezése.

Arra utalva pedig, hogy Jeruzsálemet mind a három nagy monoteista vallás szent városának tekinti, a török államfő úgy fogalmazott: "Miként évezredek óta, a világbéke kulcsa ma is Jeruzsálem, ha a város +elesik+, az egész világ alatta ragad". "Jeruzsálem egészét Izrael véres karmaira hagyni, az emberiséggel szemben elkövetett legnagyobb vétek" - szögezte le, hozzátéve, hogy szerinte a zsidó államot kalóz módon alapították Palesztina földjén, ahol vérontással, jogtalanul érte el mai határait, és továbbra sem "lakott jól". Erdogan hangsúlyozta: Ankara se nem ismeri, se
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:35
Beni Ganz a jövő héten a kneszet elé terjeszti jóváhagyásra Trump béketervét
Beni Ganz egy kutatóintézetben tartott beszédében kifejtette, hogy mivel Trump terve tükrözi pártjának alapelveit, a jövő héten a kneszet jóváhagyását kéri rá.

"Az elmúlt hónapokban találkoztunk Trump elnök csapatával, Jared Kushner különleges megbízottal, David Friedman amerikai nagykövettel, valamint Avi Berkowitz közel-keleti nagykövettel, és megvitattuk az Egyesült Államok kormányának béketervét" - mondta Ganz.

"Izraeli hazafiként azt mondom, hogy a program hűen tükrözi a Kék-Fehér párt programját, és alapot jelent a jövendő közel-keleti rendezéshez" - tette hozzá. Ganz a hét elején Washingtonba utazott, ahol még a terv bejelentése előtt tárgyalt Donald Trump elnökkel elképzeléseiről.

Találkozójuk után az ellenzéki politikus már Washingtonban is támogatásáról biztosította a tervet, és kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén ennek alapján kezdi meg béketárgyalásait. Ekkor azt is mondta, hogy szerinte átmeneti, a kneszet többségének bizalmát nem élvező kormány nem dönthet egyedül
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 20:42
Képek, videók
Gyakorolni-a-beket-saj at-
menusgabor
2020. február 28. péntek, 19:03
adj_beket_uram_1982576 _97
menusgabor
2019. október 03. csütörtök, 18:53
békét a világnak0101.jpg
maroka
2019. január 02. szerda, 11:31
Békét Békét a Világnak
irmus
2018. március 16. péntek, 08:43
keress békét.jpg
sz719eszter
2018. március 11. vasárnap, 12:49
Megkötik a békét.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 04:34
Közeleg az ünnep békét ho
irmus
2017. december 16. szombat, 11:18
Békét követel 01.jpg
chillik
2017. június 15. csütörtök, 04:09
Békét követel 02.jpg
chillik
2017. június 15. csütörtök, 04:08
békét a világnak.jpg
maroka
2017. január 02. hétfő, 12:37
Boldogok a békét szerzők
sacimama
2017. január 01. vasárnap, 04:09
Békét hozó gondolat
sacimama
2016. június 09. csütörtök, 00:20
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.