Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 17:11 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csendélet
Csendélet

Egy pohár bor, néhány narancs,
és hóvirágcsokor az asztalon:
ízek, illatok...
Ritka pillanat,
ha a megfoghatatlant megfoghatom:
a nyár tarkavirágos kötényét
a poháron túl, tokaji tájon,
álmodó pincék kongó, hűs mélyét,
csorgó napfényt arany muskotályon...

A narancs ügyetlen gyermekkézből
ünnep másnapján a hóra esett...
libben a függöny, lobban a gyertya,
valaki elkezdte az éneket...

Alighanem búcsúzik a tél is,
delelőre megcsordult az eresz,
a tyúkok kárálva kapirgálnak...
csitt!
Esőt hozó déli szél neszez...

Lukátsi Vilma
kalmanpiroska, 2019. június 05. szerda, 07:44
Címkék: Lukátsi Vilma, megfoghatatlant megfoghatom, nyár tarkavirágos, narancs ügyetlen, hóra esett, tyúkok kárálva,
Kommentek
Életműrekordok születtek a Virág Judit Galéria őszi árverésén
Az amerikai magángyűjteményből előkerült Kádár Béla-festményre 40 millió forintról indult a licitálás, majd több ajánlat érkezése után a festmény árát 110 millió forintnál ütötték le. Ez az összeg megdöntötte Kádár eddigi magyarországi életműrekordját, a festő eddigi legmagasabb hazai rekordja 90 millió forint volt - hangsúlyozta Törő István, a galéria ügyvezető igazgatója az árverés után az MTI-nek.

Ugyancsak életműrekordot ért el Schönberger Armand Abszintivók című festménye, amelynek indulóára 28 millió forint volt, és végül a művészt és feleségét ábrázoló olajfestmény 85 millió forintért cserélt gazdát. Ilyen magas áron még soha nem kelt el Schönberger-kép magyarországi aukción, a festő korábbi leütési csúcsa 44 millió forintot ért el - emelte ki Törő István.

Mindkét festő komoly elismeréseket szerzett külföldön. Schönberger Armand Pozsonyban, Nagyváradon, 1932-ben pedig Malmöben rendezett sikeres kiállításokat. Kádár Béla pedig jelentős sikerrel szerepelt Németországban és Amerikában az
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 23:13
Czóbel Béla remekműve érte el a legmagasabb leütési árat a Kieselbach aukcióján
Czóbel Bélának az 1920-as évek végén festett Kertben című olajképe kikiáltási árának kétszereséért, 48 millió forintért cserélt gazdát.

Kieselbach Tamás az MTI-nek elmondta: a festőnek ebből, az érett korszakából származó műve még soha nem kelt el ilyen magas áron magyarországi árverésen.

Leütési rekordot ért el Vörös Géza Műtermi csendélete, korábban egyik képe 26 millió forintért talált új gazdára. A most elárverezett alkotás induló ára 14 millió forint volt, majd több licit érkezése után végül rekord áron, 30 millió forintért kelt el. Kieselbech Tamás kiemelte: a muzeális értékű darab érdekessége, hogy díszletként szerepelt az 1937-es Úrilány szobát keres című Kabos Gyula-filmben.

Magas áron, 30 millió forintért cserélt gazdát Hantai Simon Blanc című festménye, amelynek kikiáltási ára 12 millió forint volt. Az árverésre bocsátott festmény a magyar származású francia művész érett periódusából való, és az emblematikus, gyűrtnek (pliage) nevezett technikájával készült. Hantai Simon a
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 22:21
Czóbel Béla egyik remekműve a Kieselbach Galéria őszi árverésén
Czóbel Bélának az 1920-as évek végén festett Kertben című olajképe 24 millió forinttól kelhet el. Az árverés másik kiemelkedő darabja Aligi Sassu olasz festőművész Három lovag csatája című, 1941-ben készült festménye, amelynek kikiáltási ára 18 millió forint.

Ugyancsak magas áron kelhet el Vörös Géza Műtermi csendélete, amelynek érdekessége, hogy díszletként szerepelt az 1937-es Úrilány szobát keres című Kabos Gyula-filmben, kikiáltási ára pedig 14 millió forint.

Mindezek mellett Batthyány Gyula Fiatal lány virágos ruhában című olajképét 10 millió forintért, Rippl-Rónai József Pierre Bonnard, francia posztimpresszionista festőt ábrázoló arcképét 8 millió 500 ezer forintért, Pittner Olivér Téli tájképét ugyancsak 8 millió 500 ezer forintért bocsátják árverésre, de ugyanekkora induló árat kapott Nagy István Csíki havasokat ábrázoló, az 1920-as évek második felében készült tájképe is.

Az aukciós anyagban több színvonalas kortárs mű is szerepel: Hantai Simon magyar származású francia festő
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 12:41
Szervátiusz Klára színes fotóiból nyílik kiállítás Budapesten
Szervátiusz Klára az MTI-nek elmondta, hogy első tárlatán az elmúlt öt-hat évben készült több száz színes képéből látható válogatás. A fotókon Szervátiusz Tibor és műveinek egy része, valamint apósa, Szervátiusz Jenő (1903-1983) szobrászművész néhány alkotása is megjelenik. Emellett nem szokványos csendéletek, virágok és tájak is láthatók lesznek.

"Mindent lefotózok, amit szépnek és bemutatandónak találtam" - emelte ki, hozzátéve: a szépet szókratészi értelemben használja. Számára a szép nemcsak esztétikai, hanem etikai és emocionális kategória is: "amit vagy akit szeretek, azt lefotózom" - tette hozzá.

A kiállítás a szépség mellett szerelmi vallomás is, "mert amíg élek mindenben amit csináltam és csinálok, abban benne van a férjem is" - mondta, hozzátéve, hogy például azokat a virágokat fotózza le újra és újra, amelyeket mindketten nagyon szerettek.

Kiemelte, hogy mindig a férje útmutatásai voltak számára a legfontosabbak. "Szervátiusz Tibor azt mondta, hogy a szobrok élnek, a szobrász
velemenyezd, 2019. szeptember 21. szombat, 14:02
Bob Dylan képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden
Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás része a központ nemzetközileg is ismert művészeket bemutató sorozatának. Noha maga Bob Dylan elsősorban nem képzőművészként, hanem zenészként, költőként ismert, megkerülhetetlen alakja a 20. század kultúrájának.

A prágai Gallery of Art több száz darabos kollekciójából válogatott ötven alkotás vázlatai a zenész 1989 és 1992 közötti amerikai turnéja során születtek. A vázlatokból festmények, majd azokból grafikai munkák készültek. Bob Dylan a koncertek közötti utazása során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk - közölte a kiállítás kurátora.

A szakember szerint a képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített sallangmentes, erőteljes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között. Szinte ugyanúgy komponálja képeit, mint a dalait, hasonló hatásokra épít -
velemenyezd, 2019. július 25. csütörtök, 21:59
Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak
A becslések szerint euromilliókat érő alkotás egy német család birtokában van.

Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba.

Jan van Huysum holland mester (1682-1749) Virágváza című csendéletét először Firenzében állították ki 1824-ben. A németek akkor vitték el, amikor a második világháború idején visszavonultak.

Az alkotás 1991-ben, a német újraegyesítés után bukkant fel ismét, de a visszaszerzési kísérletek eddig kudarcba fulladtak.

A média szerint a meg nem nevezett család kétmillió eurót kért a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be.

A német kormány Schmidt felszólítása után kereste meg annak a náci katonának a leszármazottait, aki a festményt elvitte.

A hatóság szerint a képet nem szervezett keretek között kobozták el, hanem a katona egyszerűen ellopta. Az ügyvédek szerint ezért a katona nem tekinthető a tulajdonosának, így joga sem
velemenyezd, 2019. június 30. vasárnap, 19:02
Gustave Courbet 200 éve született - PORTRÉ
Jean Désiré Gustave Courbet Ornans-ban született, republikánus érzelmű, jómódú földbirtokos családban. Ő volt a legidősebb gyermek, az egyetlen fiú, első modelljei húgai voltak. Vidéken nevelkedett, 1839 végén érkezett Párizsba, de szülei akarata ellenére nem jogot, hanem festészetet kezdett tanulni. A formális képzésre hamar ráunt, saját stílusát keresve a Louvre-ban a spanyol és holland mesterek (Rembrandt, Frans Hals, Van Dyck, Velázquez) munkáit tanulmányozta és másolta. 1842-ben Spanyolországba, 1847-ben Hollandiába ment tanulmányútra, ahol különösen Rembrandt portréi nyűgözték le. Később büszkén hangoztatta, hogy ugyan mindenkitől tanult, de nem volt senkinek sem a tanítványa.

Első képei még romantikus stílusjegyeket hordozó, irodalmi és bibliai ihletésű jelenetek voltak, de hamarosan önarcképeket kezdett festeni. Műveit 1844-ben mutatták be először a Párizsi Szalonban, a kortárs francia művészek munkáit felvonultató évenkénti hivatalos kiállításon, amelyen Önarckép fekete kutyával című
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 15:31
Egyetlen állítólagos Hitler-festmény sem kelt el egy német aukción
A Weidler aukciósház a legdrágább festményért 45 ezer eurót (14,4 millió forintot) várt.

Az árverésre a hamisítás vádja vetett árnyékot, Ulrich Maly, Nürnberg polgármestere szerint az esemény "rossz ízlésre" vall.

A képek mellett licitálni lehetett egy horogkereszt-motívumos fonott székre, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázára és egy abroszra is. A náci szimbólumok nyilvános használta - történelmi, oktatási vagy más speciális helyzetek kivételével - a német törvényekbe ütközik, az aukciósház ezt úgy kerülte meg, hogy az árverési katalógusban elhomályosította a tiltott jelképeket.

A héten a Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel. A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre, végül ötre lehetett licitálni.

A lefoglalt állítólagos Hitler-alkotások közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 17:31
Képek, videók
SMV-CSENDÉLETEK2.jpg
cserhat3
2018. február 20. kedd, 13:30
0 csendéletek - festménye
lovaszmarika
2017. május 31. szerda, 11:19
Csendéletek 01.jpg
chillik
2017. január 05. csütörtök, 15:21
Csendéletek 02.jpg
chillik
2017. január 05. csütörtök, 15:20
Csendéletek Virágból..jpg
mailona
2012. november 21. szerda, 16:40
CSENDÉLETEK..jpg
mailona
2012. november 07. szerda, 22:00
Csendeletek..png
mailona
2012. október 29. hétfő, 17:34
Csendéletet Szerén küldte
csalogany13
2011. március 14. hétfő, 00:11
csendéletes 3D vágódeszka
pildu
2010. október 22. péntek, 19:34
csendéletes akasztós.jpg
pildu
2010. október 22. péntek, 19:16
könyvek csendélete.jpg
agica2004
2009. december 21. hétfő, 14:50
LUKÁTSI VILMA.gif
klara50
2010. december 21. kedd, 23:53
A megfoghatatlan szól a p
chillik
2016. december 10. szombat, 11:58
megfoghatatlan...
margo511
2010. szeptember 27. hétfő, 20:16
Megfoghatatlan tavolsag
cipello
2010. június 16. szerda, 19:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.