Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 02:11 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Online tárlaton láthatók a szegedi Táblaképfestészeti Biennálé alkotásai
A közlemény szerint nem mindennapi kiállítást "járhatnak be" majd azok, akik megcsodálják az idei táblaképfestészeti biennálé anyagát. A kortárs magyar festészetet reprezentáló seregszemlének 2008 óta a Reök-palota ad otthont, a pandémia miatt azonban a biennálé megrendezésénél is alternatív megoldásokra volt szükség.

Az online térnek köszönhetően az érdeklődők valódi kiállítóteremben érezhetik magukat, több alkalommal pedig érdekes videóanyagok és interjúk színesítik majd a tárlatot.

A szakmai zsűri, Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Herczeg Tamás, a REÖK és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, valamint Farkas László Róbert, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója csaknem félezer, az elmúlt két évben készült alkotás közül választotta ki a legjobbakat. Így állt össze a több mint száz műből álló lista, melyeket a meghívott meghívott művészek alkotásaival együtt, június második hetétől láthatnak az érdeklődők.

A falakon mások mellett Aknay János, ef Zámbó István, Pinczehelyi Sándor, Váli Dezső, Hérics Nándor, a szegedi Sejben Lajos, Pataki Ferenc, Henn László András, valamint a 2018-as biennálé fődíjasai, Jagicza Patrícia Linda és Szabó Ábel művei is láthatók lesznek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 13:01
Címkék: Táblaképfestészeti Biennálé, Nátyi Róbert, Regionális Összművészeti Központ, SZTE Bartók Béla Művészeti Kar, Herczeg Tamás, Szegedi Szabadtéri Játékok,
Kommentek
Virtuális kiállítás nyílik a szegedi Regionális Összművészeti Központ honlapján
Nátyi Róbert, a központ művészeti vezetője elmondta, hogy május végén, Szeged napjához kapcsolódva minden évben kortárs képzőművészeti seregszemlét - Nyári Tárlatot vagy Táblaképfestészeti Biennálét - rendeznek a Reök-palotában.

A járványhelyzet miatt március óta zárva tartanak az épület kiállítótermei, a soron következő Táblaképfestészeti Biennále azonban nem marad el, hétfőtől összesen 109 alkotást láthatnak tizenkét különleges 3D-s kiállítótérben az érdeklődők a központ honlapján (reok.hu) és közösségi oldalán - közölte a tárlat kurátora.

A művészettörténész szerint amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, a jövőben lehet a projektnek folytatása. Ahogy a világ összes múzeuma, kiállítóhelye és galériája átállt különböző virtuális tárlatok szervezésére és rendezésére, a REÖK is próbál a helyzetből előnyt kovácsolni.

Nátyi Róbert bízik abban, hogy nyártól folytatódhatnak a fizikális kiállítások is, a biennále után például egy acélszobrászati seregszemlét terveznek. Ezen a tárlaton a
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 15:52
Több mint négyszáz alkotást neveztek a szegedi Táblaképfestészeti Biennáléra
A nyári tárlattal éves váltásban megrendezett biennálé Szeged kulturális életének egyik legjelentősebb eseménye.

Az országos képzőművészeti seregszemlék közül egyik elsőként 2018-ban a Táblaképfestészeti Biennálén vezeték be, hogy a beadott művek közül a zsűri digitális rendszerben, a vetített képek alapján választja ki, mely festményeket mutatják be a szecessziós palotában. A szabadbeadásos rendszerben több mint 430, az elmúlt két évben készült művet neveztek.

Ahogy a járványhelyzet megengedi, a Nátyi Róbert művészettörténész vezette zsűri elkezdi a művek beválogatását. Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a beadásos rendszer mellett a legnevesebb magyar képzőművészeket is meghívják az országos seregszemlére, idén minden eddiginél több ilyen alkotó kap felkérést.

A kiállítás megnyitójának időpontjáról később döntenek.
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 16:51
Popovics Lőrinc kapta a szegedi Nyári Tárlat fődíját
Szalai Anna tájékoztatása szerint a szegedi önkormányzat díját Kótai Tamás festőművésznek ítélte oda a zsűri.

A Magyar Művészeti Akadémia elismerését Kéri Mihály festőművész, a Csongrád Megyei Önkormányzat díját Király György festőművész, a Szegedi Vízmű Zrt. elismerését Harmath Ilona grafikusművész vehette át.

A Szegedi Nyári Tárlatot első ízben 1962-ben rendezték meg, majd 1983 óta - a Táblaképfestészeti Biennáléval váltakozva - kétévente szervezik meg. A művészek az idei kortárs seregszemlére csaknem hétszáz - két évnél nem régebbi - alkotással pályáztak. Ezekből választotta ki Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész, valamint Nátyi Róbert művészettörténész azokat műveket, melyek szerepelnek a Reök-palota két szintjén július 16-ig látható tárlaton.

Néhány éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy a beadásos rendszer mellett a legnevesebb magyar képzőművészeket meghívják az országos seregszemlére. A jubileumi Nyári Tárlaton így mások mellett Aknay János, Balla Attila,
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 17:49
Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a jubileumi szegedi Nyári Tárlatra
Szalai Anna kiemelte, hogy a tárlat a szegedi nyár kulturális életének egyik legjelentősebb eseménye. Az első ízben 1962-ben megrendezett, majd a nyolcvanas évektől - a Táblaképfestészeti Biennáléval váltakozva - kétévente megszervezett kiállítás a hazai kortárs képzőművészetről igyekszik átfogó és hiteles képet nyújtani.

A Nyári Tárlatra szabadbeadásos rendszerben rekordszámú, csaknem hétszáz alkotás érkezett, melyek közül Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész, valamint Nátyi Róbert művészettörténész választotta ki azokat a műveket, amelyek szerepelnek majd a szecessziós palota két szintjén rendezett tárlaton. A kiállítás nívójának megfelelően olyan alkotókat válogattak be, mint Popovics Lőrinc, Ágoston Lóránt, Pataki Ferenc, Sinkó János, Sejben Lajos, Lányi Adrienn vagy Darázs János, de számos fiatal művész munkáját is megismerhetik majd a látogatók.

A kiállítás szervezői néhány éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy a beadásos rendszer mellett a legnevesebb magyar
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 15:11
Múzeumok éjszakája - Ritkán látható Munkácsy-festményt mutatnak be a szegedi Móra-múzeumban
Medgyesi Konstantin az alkotást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy szombaton a Munkácsy-festmény mellett Mednyánszky László Nyírfaliget, valamint Iványi Grünwald Béla Majális című alkotását is kiállítják, melyek szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

A muzeológus közölte, hogy a tervek szerint a festmények majd a Fekete házban 2020-ban nyíló Munkácsy és kortársai című állandó tárlaton lesznek láthatók. A kiállításra átszállítják a Kultúrpalotából Munkácsy Honfoglalás című alkotásának szín- és szénvázlatát is.

Nátyi Róbert művészettörténész kifejtette, az Egy tál meleg leves című festmény 1873 körül készülhetett. A fatáblára festet, jó állapotú kép a 20. század végén már felbukkant a műkereskedelemben, de múzeumban korábban még nem volt kiállítva. A kép középpontjában egy tányért tartó kislány és egy koldus látható, a férfi ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-remekmű főhőse. A kislány alakja pedig művész a Köpülőasszony című képén tűnik föl.

A
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:05
Szabó Ábel és Jagicza Patrícia kapták a fődíjakat a Táblaképfestészeti Biennálén
Szalai Anna tájékoztatása szerint a két fiatal alkotó már a korábbi években is sikeresen szerepelt a biennálén, idén pedig ők nyerték el a fődíjakat.

A szakmai zsűri csaknem száz alkotás közül választotta ki a legjobbakat: a szegedi önkormányzat által felajánlott díjat Darázs József festőművésznek ítélték oda, a Csongrád Megyei Önkormányzat elismerését pedig Balla Attila festőművész kaphatta meg. A díjazottak között volt még Sárkány Tamás és Lenkey-Tóth Péter festőművész is.

A tárlaton bemutatott képeket rekordszámú, csaknem hatszáz alkotás közül választotta ki a zsűri. Nátyi Róbert kurátor korábban elmondta, hogy a kiállítók között éppúgy szerepelnek pályakezdő fiatal alkotók, mint a középgeneráció vagy az idősebb mesterek.

A július 7-ig látogatható kiállításon szinte minden jelentős stílusirányzat megjelenik. A Reök-palota első szintjén a nonfiguratív alkotások kaptak helyet, ezek között szerepelnek informel, gesztusvezérelt alkotások és geometrikus képek. A második szinten a
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 19:12
Csütörtökön nyílik a XVII. Táblaképfestészeti Biennále Szegeden
Nátyi Róbert kurátor a kiállítás keddi sajtóbejárásán elmondta, a művészek rekordszámú, csaknem hatszáz alkotással neveztek a tárlatra. A kiemelt érdeklődés részben annak köszönhető, hogy az országos seregszemlék közül egyik elsőként a válogatás teljesen digitálisan zajlott, a zsűri vetített képek alapján döntött arról, melyik festményeket mutatják be a szecessziós palotában.

A beadott alkotások közül szigorú zsűrizés után mintegy hetven képet választottak ki, a tárlat anyagában ezeket kiegészítik a meghívott művészek munkái. A kiállítók között éppúgy szerepelnek pályájukat kezdő fiatal alkotók, mint a középgeneráció vagy az idősebb mesterek.

A július 7-ig látható tárlatra beválogatott munkák között szerepelnek Lányi Adrienn, Király Gábor, Jagicza Patrícia Linda vagy Pataki Ferenc festményei. Az idén is felkértek Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek közül pedig Aknay János, Balla Attila, Vojnich Erzsébet, Hérics Nándor, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, feLugossy László, Kántor Ágnes, Végh András,
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 13:11
Képek, videók
közlemény0317.png
maroka
2020. március 17. kedd, 11:52
közlemény.jpg
maroka
2020. március 09. hétfő, 22:33
Közlemény
eva6
2019. március 30. szombat, 17:08
Szolgálati közlemény.jpg
basikele
2012. november 04. vasárnap, 03:02
Kortársam R.A. halálán 01
chillik
2018. február 23. péntek, 04:12
Kortársam R.A. halálán 02
chillik
2018. február 23. péntek, 04:11
Kortársam R.A. halálán 03
chillik
2018. február 23. péntek, 04:11
Kortársak.PNG
gaazgezabandi
2010. augusztus 09. hétfő, 18:22
olajfestmenyek_kortars _fe
mezixy
2010. március 12. péntek, 19:24
Csernus Lajos kortárs fes
dnemethk
2010. január 26. kedd, 19:20
Kortárs 1970 szeptember 6
hollygergo
2009. február 09. hétfő, 20:41
_Mesterek kortárs szemmel
furaila
2008. november 30. vasárnap, 23:58
Minőséi kortárs művészet
bakfity
2008. január 09. szerda, 21:37
kortárs hazai festők műve
msz303
2007. október 06. szombat, 16:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.