Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 13:03 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Klímaegyezmény - Globális vészhelyzetre figyelmeztet az ENSZ éghajlatvédelmi vezetője - BŐVÍTETT (új: részletek
Az éghajlatváltozás megfékezése a mostani és a következő nemzedékek első számú feladata, "életünk csatája" - mondta a volt mexikói külügyminiszter a mintegy háromezer diplomata és szakember részvételvével június 27-ig tartó konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy már 1 Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet, és a jelenlegi vállalások mellett ez az emelkedés nem áll meg a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos szintnél, hanem eléri a 3 Celsius-fokot, ami végzetes következményekkel fenyegeti az emberiséget.

A tengerek vízszintjének az eddig vártnál is nagyobb mértékű emelkedése, még több szélsőséges időjárási jelenség, hőséghullám, aszály, vihar és árvíz, és a földért, a vízért, az élet fenntartásához szükséges alapvető erőforrásokért folytatott pusztító, elkeseredett harc vár a bolygó népeire, ha 3 Celsius-fokos lesz a felmelegedés - mondta Patricia Espinoza.

"Legfőbb ideje, hogy mindenkinek felnyíljon a szeme" - húzta alá, hozzátéve: "nem tudunk tovább várni, és nemcsak a kormányokra, hanem mindenkire szükség van a világ átalakításához, hogy elérjük a párizsi egyezmény 1,5 Celsius-fokos célját".

Az UNFCCC vezetője méltatta a fiatalok körében bontakozó nemzetközi klímavédelmi, környezetvédelmi mozgalmakat. Mint mondta, "ha a gyermeked odaáll eléd és azt mondja, hogy tűz ütött ki a konyhában, mindent megtennél a lángok eloltásáért", most pedig "a fiatalok mondják nekünk, hogy lángokban áll a bolygó, az otthonunk, és ezért cselekednünk kell a klímavédelemért".

Az UNFCCC titkárságának bonni székhelyén rendezett tanácskozás középpontjában a december 2-án a chilei fővárosban, Santiago de Chilében tartandó COP 25 áll, amelyen a 2015-ös párizsi klímaegyezmény végrehajtásának azon részleteiről tárgyalnak majd, amelyekről nem sikerült megegyezni a lengyelországi Katowicében tavaly rendezett COP 24-en.

A bonni előkészítő tanácskozáson és a decemberi chilei klímakonferencián egyaránt az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásához fűzödő jogok nemzetközi kereskedelme lehet a legfőbb téma.

A párizsi egyezményben azt a célt tűzték ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.Az egyezménytaz ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikálta. Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig 2017-ben bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 21:23
Címkék: Patricia Espinoza, Donald Trump, Egyesült Államok, éghajlatváltozás megfékezése, következő nemzedékek, volt mexikói,
Kommentek
Továbbra sem várható sebességkorlátozás a német autópályákon
Steffen Seibert berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány nem tervezi általános, valamennyi autópályára kiterjedő sebességkorlátozás bevezetését.

Mint mondta, természetesen a közlekedésben is csökkenteni kell az éghajlatváltozást erősítő gázok kibocsátását, de léteznek erre "intelligensebb" megoldások, mint a sebességkorlátozás.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a sebességkorlátozás az autópályákon "igen kevéssé" járul hozzá az éghajlatvédelmi célok eléréséhez - tette hozzá Stephan Gabriel Haufe, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivőket azzal összefüggésben kérdezték, hogy a napokban kiszivárogtak részletek a közlekedés jövőjének kérdéseit a kormány felkérésére elemző független szakértői testület (Nationale Plattform Zukunft der Mobilität- NPM) jelentésének egy előzetes tervezetéből, amely szerint a klímavédelem érdekében óránkénti 130 kilométerre kellene korlátozni a megengedett sebességet az autópályákon.

A közlekedési minisztérium szóvivője, Svenja
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 13:21
Áder: ne szalasszuk el az esélyt, hogy 2019 a fordulat éve lehessen a klímaváltozás elleni harcban
legfeljebb annyi mondható el, hogy a párizsi megállapodás összeomlását elkerültük - vélekedett, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. ülésére utalva.

Hangsúlyozta: "ma távolabb vagyunk a kétfokos céltól, mint három éve Párizsban voltunk". Ugyan van már szabálykönyvünk ahhoz, hogy 2021-ben megkezdődhessen a párizsi megállapodás végrehajtása, de nincs elég bátorságunk, hogy az elszabaduló klímaváltozás megállításához szükséges döntéseket meghozzuk - közölte.

A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény egyik célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 2 Celsius-fok alatt tartása.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: "korábbi gondolkodásmódunkkal" sem a népességrobbanás, sem a termőföldpusztulás, sem a biodiverzitás hanyatlásának problémáját nem fogjuk megoldani, mint ahogy a társadalmi, szociális, egészségügyi, gazdasági gondjainkat szaporító vízválságét sem. Az az út, amelyet az utóbbi 200 évben követtünk, már több környezeti és társadalmi adósságot halmoz fel, mint amennyi értéket
velemenyezd, 2019. január 07. hétfő, 19:22
ITM: Magyarországnak vezető szerepe lehet a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi fejlesztéseiben
Tájékoztatásuk szerint az ITM és a dél-koreai székhelyű Globális Zöld Növekedési Intézet (GGGI) által közösen létrehozott társaságon keresztül hat országban - Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia - végezhetnek klímavédelmi tevékenységet.

Kiemelték, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően a magyar vállalkozások klímafinanszírozási pályázati lehetőségekhez férhetnek hozzá a térségben. A finanszírozásához szükséges, éves szinten várhatóan több százmillió forintos keretösszeget a kvótabevételek terhére biztosítja majd a minisztérium.

A közlemény idézi Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és az intézet az elkülönített alappal a nyugat-balkáni régió zöld átalakulását kívánja elősegíteni. A központ felállítása Magyarország elköteleződését bizonyítja a párizsi megállapodás iránt. A projekt célzott tevékenységeken keresztül támogatja a kibocsátás-csökkentési intézkedéseket és az
velemenyezd, 2019. január 03. csütörtök, 17:50
Világszerte romlott az országok teljesítménye az éghajlatváltozás elleni harcban
A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét.

A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, amit megújuló energiák terén végrehajtott fejlesztéseinek köszönhet, és Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok és Kína.

Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása - bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult. Rontotta ugyanakkor az országpontszámot, hogy a megújuló energiában a - nagyrészt fenntarthatatlan - biomasszaégetés játssza a vezető szerepet, a szélenergia használata "gyakorlatilag tilos", és nincs megfelelő terv sem a megújuló energiára való átállásra, sem a szénfelhasználás kivezetésére.

A globális szén-dioxid-kibocsátás újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 12:51
A honvédség létszámkeretének növeléséről szavaz a Ház
A Ház aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit határozathozatalok követnek.

Ekkor várható döntés a honvédelmi miniszter azon kezdeményezéséről, amely az eddigi 29 700-ról 37 650-re növelné a Magyar Honvédség szervezeteinél rendszeresíthető beosztások felső határát.

A képviselők emellett jóváhagyhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017-es üzleti jelentését és a második, 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó nemzeti éghajlatvédelmi stratégiát.

A szavazások után kezdődik általános vita egyebek mellett a kormány kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez, valamint a fogyasztóvédelemhez és a bírósági eljárások elhúzódásához kapcsolódó törvénymódosításairól.

A parlament szerdán folytatja ülését.
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 07:05
Uniós bizottság: negyedmilliárd euró támogatás jut környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projekteknek
A tájékoztatás szerint a környezetvédelmi és éghajlat-politikai célokat segítő LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás további beruházásokat fog generálni, és így összesen 430,7 millió euró (mintegy 139 milliárd forint) értékben állnak majd rendelkezésre források 142 új projekt megvalósítására.

A program keretében 196,2 millió euró (mintegy 63 milliárd forint) jut majd olyan projektekre, amelyek a környezettel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkoznak.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés keretében az EU 46,8 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) összegű beruházással fogja támogatni azokat a projekteket, amelyek a klímaváltozás mérséklésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással kapcsolatosak.

Tájékoztattak arról, hogy Magyarország esetében projektvezetői minőségben 1,8 millió euró, vagyis 580
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 18:05
Krónika 6. rész (klímastratégia)
lengyelországi vagy ukrajnai bányákban kitermelt szén - hatása.

Ambiciózus, előretekintő stratégia szükségességét hangsúlyozva kifogásolta, hogy a most tárgyalt anyag úgy kezeli az éghajlatváltozást, mintha azért nem az emberiség volna felelős.

Schmuck Erzsébet problémaként említette az ellenzéki politikus, hogy Magyarország erdőterülete a hatoda annak, ami saját karbonkibocsátásának elnyeléséhez kellene, akárcsak azt, hogy szerinte a gazdaság érdekeivel szemben rendre alulmaradnak az éghajlatvédelmi szempontok.

A nukleáris energia hosszú távú hatásai szerinte vállalhatatlan kockázatot jelentenek. A képviselő hiányolta az anyagból a megújuló energiaforrások használatának bevezetéséhez nyújtott támogatást.

Szerinte az alacsony energiaár üzenete az, hogy nem kell takarékoskodni, eközben pedig ha nem növeljük a hatékonyságot, "azt pocsékoljuk, amiből kevés, egyre kevesebb van".

Párbeszéd: a kormány nem hajlandó tudomást venni a klímaváltozásról

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta,
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 13:41
Képek, videók
Fogyis vészhelyzetre.jpg
1vargaildyko
2009. október 27. kedd, 14:54
Figyelmeztetés
sacimama
2017. október 28. szombat, 22:06
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
1.Az ész figyelmeztet....
anci-ani
2012. december 04. kedd, 11:49
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
figyelmeztető táblák
lacipecsenye
2012. október 21. vasárnap, 20:00
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
patricia nécc.jpg
zsokica45
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:56
Patricia.jpg
agica2004
2015. november 27. péntek, 19:50
Patricia Belcher
kazikanyuszi
2015. július 22. szerda, 19:23
Patricia Bath M.D
sanci81
2015. május 16. szombat, 11:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.