Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 01:30 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyitotta kapuit a felújított Borsos Ház Budapesten
Egy év alatt készült el az Úri utca 6. szám alatt lévő Borsos Miklós Lakásmúzeum teljes körű felújítása. A Borsos Házban az alkotó csaknem félszáz művét felvonultató állandó kiállításon túl a tervek szerint beszélgetések, irodalmi események, klasszikus zenei koncertek és más, kulturális események is helyet kapnak.

Fertőszögi Péter, a Kogart kuratóriumának tagja, a BÁV művészeti igazgatója a csütörtöki megnyitón hangsúlyozta: a hely szelleme több mint egy lakásmúzeum. E falak között élt a téli időszakokban Borsos Miklós szobrász- és grafikusművész feleségével, Kéry Ilonával az 1980-as évektől. A művész 1990-ben bekövetkezett halála után felesége lakott ott 2002-ig, majd utána alakították ki a lakásmúzeumot.

"A hely őrzi azt a szellemiséget, amelyben ők a vendégeket fogadták, azt a világot, amelyet teremtettek. Még a falak is eredeti állapotban maradtak meg" - hangsúlyozta.

Az első terem volt Borsos Miklós szobája, ott kapott helyet a könyvtár és a szobrász legfontosabb alkotásai, a másik terem felesége szobája volt, amelynek teljes berendezése ma a győri Borsos Miklós Múzeumban látható.

Borsos Miklós a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrásza és grafikus művésze volt, akinek egész életművét áthatja a korai reneszánsz művészet szellemisége. 1906-ben született Nagyszebenben, ott nőtt fel és szívta magába a mesterséget és művészetet. "Igazi reneszánsz ember volt, aki a mesterséget és a művészetet egynek tekintette" - hangsúlyozta.

Az első világháború után a család Győrben telepedett le. Kezdetben festőnek készült, az 1920-as évek végén Firenzébe utazott, ahol hónapokat töltött. A képzőművészeti főiskolát fél év után hagyta ott, és Pohárnok Zoltán barátjával együtt inkább végigjárta Itáliát és Dél-Franciaországot.

Európa jelentős múzeumaiban, Firenze képtáraiban és templomaiban az ókori egyiptomi és görög szobrászok mellett olyan nagy mesterek műveiből tanult, mint többek között Masaccio, Michelangelo, Dürer, Rembrandt vagy Rodin. Ezzel párhuzamosan megismerte korának jelentős festészeti és szobrászati áramlatait is a magyarok közül sok más mellett Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Egry József, Derkovits Gyula és Barcsay Jenő alkotásai voltak rá hatással.

A képzőművészeken kívül más művészeti ágak képviselőivel, írókkal, költőkkel, zeneszerzőkkel is személyes kapcsolatba, barátságba került, akiknek írásai, zenéje, gondolatai szervesen beépültek művészi világába. 1934-től már csak a szobrászatnak élt és kialakított egy olyan sajátos új technikát, amely rézdomborításaival, később a fafaragványaival, valamint a márványból, bazaltból, gránitból készült műveivel önálló szobrászi világot teremtett. 1941-ben robbant be a magyar művészeti életbe a Tamás Galériában rendezett nagy kiállításával. 1943-ban Tihanyban villát vásárolt, ahol ma állandó kiállítása tekinthető meg.

A II. világháború után települtek át a fővárosba az Úri utca 6. szám alatt található épület második emeletére, ahol a téli időszakban tartózkodtak, míg a nyarakat a Balaton partján töltötték. 1970 után szívbetegsége miatt már csak kisplasztikákat készítethet, ekkor fordult a grafika felé.

"Munkássága a 20. századi magyar képzőművészet egészét átfogó, rendkívül gazdag, gondolatgazdag és szép életmű" - emelte ki Fertőszögi Péter.

A felújított Borsos Házban a művész alkotásai mellett régi bútorok, pár használati tárgy, köztük a művész Firenzében vásárolt reneszánsz székei és a házaspár hangszerei is megtekinthetők.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:34
Címkék: Borsos Ház Budapesten, Borsos Miklós Lakásmúzeum, Borsos Házban, Fertőszögi Péter, Borsos Miklós, Kéry Ilonával,
Kommentek
Egyéni és csoportos tárlatokkal ünnepel a Székesfehérvári Művészek Társasága
A város önkormányzatának közleménye szerint az alapító tagokat a társaságban ma nyolc kortárs alkotó képviselik: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az alapításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

A társaság negyedszázados jubileumát öt kollektív tárlattal - négy Székesfehérváron és egy Budapesten - és három egyéni kiállítással ünneplik meg jövő héttől.

Ecsedi Mária képzőművész könyvbemutatóval egybekötött kiállítását szeptember 6-án, szerdán Szele Bálint irodalomtörténész, műfordító nyitja meg a Vörösmarty Színház galériájában.

Csütörtökön a Vörösmarty Társaság termében Az, ami hasznos címmel nyílik meg Revák István festőművész kiállítása Pálfalvi András költő ajánlásával, majd A Szabadművelődés Házába várják a művészetkedvelőket, ahol először tekinthető meg a Dobozművek és egyéb rendhagyóságok című
velemenyezd, 2017. szeptember 03. vasárnap, 09:31
Milyen ételt utáltál gyermekként és melyiket szeretted?
Kedves Piktorka!
A tojásos levest én is kevés ecettel eszem (s kevés cukorral), sőt a lencsefőzeléket is ecetesen szeretem. Azt hiszem, hogy erre a gyermekori szokások és berögződések hatnak ki!

Amit irsz Bp-ről, nem tudom mikor volt, de én sokat jártam a 60-as években (is) Budapesten és nem volt senkinek hiánya semmiben! Akkor nagynénémék a "Székely Bertalan" utcában laktak, ami akkor ez közel volt a Nyugatihoz. (Ma nem tudom mi a neve, megmaradt?)Volt egy belső udvar, az nagyon negativ benyomást tett rám, pláne amikor a szódás jött és elkurjantotta magát.... visszhangzott az egéesz ház: "Szódás, szoda itt!" Aztán jött a késes/köszörüs is, meg nyáron a dinnyés, de kaja és minden volt. (Negyediken volt a lakás.) Igaz az akkor még ott élő nagyanyám gyakran járt Csepelre valakikhez és mindig hozott friss tojást és egyebet. Úgy elmékszem, hogy piacokra is jártak.

Nem hiszem, hogy annyival idősebb lennél mint én,
így ki van zárva, hogy háborús emlékedről írtál, de ahoz
nem
decotext, 2016. május 16. hétfő, 14:36
Magyar ácsok, festők félmillió
állás-expo
Magyar ácsok, festők félmilliós fizetésért mennek Nyugat-Európába
[origo]|2011. 10. 24., 12:08|Utolsó módosítás: 2011. 10. 24., 12:47|
Címkék:Katar, Németország, Svédország, Anglia, Hollandia, külföldi munkavállalás, álláskeresés,

Akár havi 400-500 ezer forintos nettó fizetéssel várják nyugat-európai cégek a magyar szakmunkásokat, ha beszélnek nyelveket. Ez derült ki a Budapesten hatodik alkalommal rendezett nemzetközi állásbörzén, amelyet az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar tagozata szervezett. Szombaton 26 munkaadó és 18 nemzeti EURES-tanácsadó várta a külföldre vágyó álláskeresőket.
Forrás: MTI/Balaton József
Keresés

Három 30 év körüli mosolygós fiatalember áll a "Trefort AB" feliratú stand mögött. Mint kiderült, egy stockholmi építőipari cég vezetői, és ottani építkezésekre keresnek mesterembereket: festőket, ácsokat, kőműveseket. "Kifejezetten magyar szakmunkásokat keresünk, mert nagyon meg vagyunk elégedve velük. Úgy látjuk, jól
horvathnemagdi, 2011. október 24. hétfő, 19:46
Börze külföldi munkára: kiket
Börze külföldi munkára: kiket kerestek a cégek?

Hatodik alkalommal rendezett Budapesten nemzetközi állásbörzét az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar tagozata. Szombaton a Corvin Bevásárlóközpont folyosóin 26 munkaadó és 18 nemzeti EURES-tanácsadó várta a külföldre vágyó álláskeresőket. A standok között sétálva és az előadásokba belehallgatva gyorsan kiderült, kire vadásznak a nyugat-európai cégek.

Három 30 év körüli mosolygós fiatalember áll a ,,Trefort AB" feliratú stand mögött. Mint kiderül, egy stockholmi építőipari cég vezetői és helyi építkezésekre keresnek mesterembereket: festőket, ácsokat, kőműveseket. ,,Kifejezetten magyar szakmunkásokat keresünk, mert nagyon meg vagyunk elégedve velük. Úgy látjuk, jól tudnak együtt dolgozni a svédekkel. Pontosak, precízek, az utasításoknak megfelelően dolgoznak" - mondja Pär Johansson az egyik cégvezető. Havi nettó 400-500 ezer forintnak megfelelő fizetést kínálnak, ezen kívül fizetik a szállást és
horvathnemagdi, 2011. október 24. hétfő, 18:53
Mi alapján döntik el hogy egy utcát honnan kezdenek számozni ??
A 0 kilométerkő szobor a Budapestről induló főutak kezdő kikométer számlálásának pontja, a Clark Ádám téren található.
Eredetileg az utcák ház számozása is - Budapesten - a "0" (Nulla) kilométer kőtől kezdődik, tehát amelyik fele közelebb van a "0" kilométerkőhöz, onnan kezdődik a számozás. A "0" kilométerkő pedig a Lánchíd budai hídfőjénél található, az Alagút bejáratától balra, a Sikló mellett. Ha ezt a szabályt a helyi hatóság illetékese is figyelembe veszi, akkor már könnyen ki lehet találni, hol kezdődik a számozás. :) :) :)
Itt a képe - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Nulla_kilometer _siklo.jpg

A Clark Ádám tér bal oldalánál, rögtön a 4-16-os busz megállója mögött, a telefonfülke utáni bokros területen álló szobortól számítják a magyarországi főútvonalak kilométereit. E szobor "alakja" a 0 kilométerkő, amit az elmúlt korszakokban többször -és többféle módon jelöltek, de a hely mindig is fontos csomópont volt, a szobor alakváltozásai pedig igen jellemzők
invisibilia, 2011. április 22. péntek, 18:57
Húsbavágóan bizalmas ....
T-bone-t, borjúbrízt, marhapofát, mangalicát, bárányt, báránymájat, ököruszályt stb. (Szerencsére egyre több hentes ismeri fel, hogy létezik egy folyamatosan bővülő vásárlóréteg, akiknek érdemes nemcsak a megszokott húsárut kínálni.)

Gál József
Üzlet: Budapest, V. kerület, Fővám tér - Nagycsarnok, földszint, középső, széles folyosón végig, majd az első üzlet jobbra az utolsó keresztutcán, az őstermelői rész előtt.

Török Hentes

2000-ben nyílt a hentesbolt a Budapesten élő török kolónia igényeinek kielégítésére. Ez az a hentes, ahol nemcsak húsvét előtt lehet bárányt kapni, hanem egész évben, jó minőségben. Nemcsak lapockát és combot, hanem bordát és bélszínt is, sőt báránynyakat és belsőségeket is. A húst a vágóhídról szállítják, és a boltban történik a feldolgozás. A bárányon kívül tartanak még csirkét és marhahúst is. Mindezt pácolt, fűszerezett, sütésre kész formában is. A kínálatban szerepel köfte (fűszerezett darált marha vagy bárányhús), csevabcsicsa,
gaby13, 2011. március 11. péntek, 11:22
Mi történt a szülinapomon ?
és csendéletképei is kiemelkedőek. Műveit fiatalos lendület, színgazdagság, jó megfigyelés és ötletes kompozíció jellemezte. Miután szerencsétlen tőzsdespekuláció miatt vagyonát elveszítette, 1861-ben Pestre költözött. Itt teljesen felhagyott a festészettel, és fényképészműtermet nyitott. Kedveltek voltak a biedermeier életképeket idéző művészi fényképei is. Azonban anyagilag ez sem vált be, ezért kibérelte a budai Szép Juhászné vendéglőt, s ezt vezette élete végéig. 1883. augusztus 19-én hunyt el Budapesten

[18]1832. december 20.
A pozsonyi országgyűlésen felolvassák a királyi előterjesztést.
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
Az 1827. 8. törvénycikkben foglalt rendszeres bizottsági munkálatok megtárgyalását kívánja az alábbi sorrendben: az úrbéli és törvénykezési bizottság javaslatai

[19]1838. december 20.
A király Kopácsy József veszprémi püspököt nevezi ki esztergomi érsekké.
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
Tisztségét haláláig, 1847-ig viseli
korall44, 2010. december 20. hétfő, 12:33
Képek, videók
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten16.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
Bezárjuk a megnyitót
bzsuzsanna
2016. június 12. vasárnap, 21:18
Várjuk a megnyitót....jpg
nagyi67
2011. október 27. csütörtök, 19:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.