Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 20:32 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Stanley Jordan a Budapesti Nyári Fesztiválon
A szervezők tájékoztatása szerint a Different dimension című koncerten Stanley Jordan Christian Galvez basszusgitárossal és a tHUNder Duóval az észak- és dél-amerikai, afro- és európai zenekultúrából merítve játszik 21. századi kamarazenét.

A közleményben felidézik, hogy Stanley Jordan pályája 1985-ben indult, azóta klasszikus művek merész feldolgozásaival, popslágerek kapcsán tett felfedezésekkel, a dzsessz határait feszegető, ultramodern improvizációval vált ismertté.

A nyári koncerten a Stanley Jordan Quartet tagjaként fellép a chilei Christian Galvez basszusgitáros is, aki Billy Cobham, Stanley Clarke és Dennis Chambers zenekaraiban is közreműködött és Gary Willis, Dominique di Piazza és Hadrien Feraud mellett tagja a Masters of Bass együttesnek is.

A külföldi zenészek két hazai ütőhangszeres művésszel, Dörnyei Gáborral és Horváth Kornéllal játszanak együtt. Dörnyei Gábor Európa-szerte az egyik legkeresettebb dobos szólistaként, sessionzenészként és tanárként egyaránt. 2017-ben készült Drumeo című filmje olyan kiválóságok közé emelte, mint Peter Erskine, Bernard Purdie és Billy Cobham.

A Kossuth-díjas Horváth Kornélt jól ismeri mind a magyar, mind a külföldi közönség, 2016-ban a brit Rhythm magazin olvasói Az év ütőhangszeres művészének választották. A zenész játékában izgalmasan ötvözi a magyar zenei gyökereket a dzsesszel, az indiai, arab, afrikai és latin-amerikai hatásokkal.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 08:11
Címkék: Stanley Jordan, Budapesti Nyári Fesztiválon, Stanley Jordan Christian Galvez, Christian Galvez, Billy Cobham, Stanley Clarke,
Kommentek
Jövőre megújult tematikával rendezik a Soproni Ünnepi Hetek programsorozatot
között szerepel a Mennyek királynéja című Nagyboldogasszony napi Szűz Mária kiállítás, amely a Liszt Központban augusztus 7. és 21. között lesz látogatható. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak.

Szeptember 3-ig a Várisi úti és az Erzsébet kerti zenepavilonokban hétvégenként felváltva lesznek zenés estek.

A barlangszínház idei szezonzáró előadása pedig szeptember 30-án lesz, amikor a nemzetközi dzsesszélet egyik nagy sztárja, Stanley Jordan lép fel a chilei Christian Galvez basszusgitárossal, valamint Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőssel és Dörnyei Gábor dobossal.

A négy muzsikus ebben a felállásban először játszik együtt a fertőrákosi barlangszínházban, műsorukban az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve zenélnek. A produkcióban többek között Bartók Béla és Jimi Hendrix művek feldolgozásai is felcsendülnek.

Pataki András szerint Stanley Jordan kimondottan az egyedülálló barlangszínházi
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 16:03
Változatos programok a hatvanadik Soproni Ünnepi Heteken
A programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón a szervező Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgató-főrendezője, Pataki András elmondta, hogy az összművészeti fesztivál ezúttal is a FolkFest tánctalálkozóval indul.

Három nap alatt a Fő téren a házigazda soproni táncegyüttesek, valamint mások mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes is fellép.

Kóczán Péter kulturális csoportvezető a további programokat részletezve elmondta: a Koncertek a szabadban nevű sorozat keretében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Várisi zenepavilon és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet különböző műfajokban játszó együtteseknek. A két helyszínen felváltva szerveznek zenés esteket a nyári hétvégéken szeptember 3-ig.

Tizedik alkalommal rendezik meg a Tündérfesztivált június 24-én.

A Volt Fesztivál ideje alatt a Liszt-teraszon zongoramuzsikát hallhatnak az érdeklődők, emellett mindennap más-más soproni borászat mutatkozik be. A hangszerek mögött Gayer
velemenyezd, 2017. június 07. szerda, 16:33
Hétvégén kezdődik az idei szezon a Fertőrákosi Kőfejtőben
kőfejtőben, és idén is hagyományőrző foglalkozásokkal várják a családokat április 15 és 17. között. Május 27-én a gyereknaphoz kapcsolódva A dzsungel könyve szereplőivel találkozhatnak a témaparkba látogatók. Pünkösdkor, június 3-án és 4-én népi játékok és bábszínház, a június 24-re eső nyári napforduló éjszakáján pedig komolyzenével kísért csillagászati ismertető várja az érdeklődőket.

Pataki András hozzátette, hogy a tervek szerint a szezont egy nagyszabású koncert zárja majd szeptember 30-án: Stanley Jordan amerikai dzsesszgitáros lép fel a kőfejtőben a világ egyik legjobb dobosának tartott Horváth Kornéllal, valamint a kiváló gitáros, énekes ütőhangszeres és zeneszerző Alegre Correa-val és Dörnyei Gáborral. Az ügyvezető megjegyezte ugyanakkor, hogy az esemény részleteiről még folynak a tárgyalások.

A barlangszínházban június 15-én lesz az első előadás: a Soproni Petőfi Színház mutatja be az Aidát Pataki András rendezésében. A musical női főszerepét a francia Stéphanie Schlesser, míg a férfit
velemenyezd, 2017. március 24. péntek, 19:23
Horváth Kornél a világ legjobb ütőse a Rhythm magazin szavazásán
A 62 éves magyar zenész olyan világhírű neveket előzött meg a legjobb ütőhangszeres (best percussionist) kategóriában, mint Pete Lockett, Chris Fehn (Slipknot), Mino Cinelu, Mauro Refosco, Luis Conte, Evelyn Glennie, Trilok Gurtu (Trilok Gurtu Band), a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper.

"Munkásságom eddigi legkomolyabb szakmai elismerése ez, magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. Talán annak köszönhető a siker, hogy kicsit másképpen játszom, mint a többiek, kilógok a sorból. Az elmúlt években a tHUNder Duóval sokat szerepeltünk Nyugat-Európában és Amerikában, a kinti sajtó kedvező kritikákat írt rólunk. A jelölést is a projekt ütőseként kaptam, ebben a formációban hosszú évek óta együtt játszom Dörnyei Gábor dobossal, aki fantasztikus muzsikus és Londonban a Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít" - mondta Horváth Kornél csütörtökön az MTI-nek.

Mint hozzátette, még soha nem jelölték erre az elismerésre - eddig mást magyar zenészt
velemenyezd, 2016. december 01. csütörtök, 11:11
Horváth Kornél a világ legjobb ütősei között
és úgy tűnik, a nemzetközi szakma is észrevett minket" - mondta Horváth Kornél korábban az MTI-nek.

A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a 62 éves Kossuth-díjas ütőhangszeres több mint kétszáz lemezen működött már közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén: a Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával komoly sikereket ért el 1993-ig. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al Di Meolával, Tommy Campbellel, Stanley Jordannel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

A tapasztalt zenész teljesen egyéni ütőhangszeres technikát használ: játéka során nemcsak tenyere belső felülete aktív, hanem a külső rész, a körmök is. A játék elsősorban a ki- és visszafordításoktól lesz speciális, a hangszer másképpen szólal meg. A tHUNder szinte minden kompozíciójában más ütőhangszert használ, a tárházába tartozik mások mellett a konga, a bongo, a
velemenyezd, 2016. november 15. kedd, 12:12
Improvizációs dzsesszfeldolgozásban Bartók Béla zenéje Bukarestben
Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett Bartók és a jazz című koncerten Fejes Krisztina zongoraművész eredeti, klasszikus formában ad elő Bartók-műveket, majd Káel Norbert dzsesszzongorista Teodora Enache román dzsesszénekessel együtt fog improvizálni az elhangzott darabok felhasználásával.

Az egyik legelismertebb román dzsesszzenészként számon tartott Teodora Enache elsőként ülteti át a műfajba énekhanggal Bartók Béla Hat román táncát. Ezt most harmadik változatban teszi, hiszen először Stanley Jordan gitárossal adta elő, másodszor Teodoszij Szpaszovval, aki peremsípos furulyán kísérte. Enache és Szpaszov közösen készítette az "Incantation. Hommage to Béla Bartók" című albumot.

A koncert kedd este a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem George Enescu koncerttermében lesz. Az előtérben a közönség megtekintheti a Bartók írásait, illetve a zeneszerzőről született és az utóbbi évszázadban megjelent kiadványokat, amelyek nagy része a néhai László Ferenc kolozsvári zenetudós, a magyar
velemenyezd, 2016. október 07. péntek, 15:22
Stanley Jordan amerikai gitárvirtuóz supergroupja a Margitszigeten
"Stanley Jordan olasz menedzsere keresett meg egy közös produkció ötletével, ami számomra óriási öröm és megtiszteltetés, hiszen ő egészen különleges alakja a dzsesszvilágnak. A nyolcvanas évek közepén robbant be az élvonalba, egyedi játékfelfogásával, stílusával, kétkezes tapping technikájával" - mondta Horváth Kornél az MTI-nek.

A produkció, amely a Budapesti Nyári Fesztivál keretében lesz látható, a szervezés során kiegészült Alegre Correa Bécsben élő brazil gitárossal - vele Horváth Kornél 2010-ben készített közös lemezt Songs of Moment címmel -, valamint Dörnyei Gábor Londonban élő dobossal, aki tHUNder néven több mint tíz éve duóban játszik az ütőhangszeressel. A koncert 21. századi kamarazenéjében az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúra keveredik.

"Nem idegen Stanley Jordantől a kétgitáros felállás, hiszen legutóbbi anyagát, a tavaly megjelent Duetset Kevin Eubanks gitárossal duóban rögzítette. Stanley mindannyiunknak elküldte a tizenöt kompozícióból álló repertoárt,
velemenyezd, 2016. június 25. szombat, 10:01
Képek, videók
stanley_epulet.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:07
stanley_hotel11.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:06
600full-stanley-kubric k.j
pipboy
2010. július 29. csütörtök, 18:46
stanley-papagáj
tuzvarazslo
2010. június 03. csütörtök, 01:36
Stanley
laco22
2010. február 02. kedd, 20:34
Stanley.JPG
edesanya
2009. április 04. szombat, 19:31
Stanley-t?-Sawtooth_Ne mze
margoboszi
2009. január 13. kedd, 13:51
Stanley.JPG
brozsika
2008. december 29. hétfő, 09:04
stanley800.jpg
konoksag
2008. október 10. péntek, 06:47
Stanley
sally
2008. szeptember 12. péntek, 06:14
stanley
alex24
2008. június 04. szerda, 15:45
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.