Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 19:52 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diffenbachia fiatalítása
Hogyan fiatalítsuk meg a felkopaszodott Dieffenbachiát?

Hogyan fiatalítsuk meg a felkopaszodott Dieffenbachiát? Nagy, nyeles, pettyes vagy foltos leveleivel szépen díszíti a meleg, napos szobákat. Szaporítása még a kezdő kertészeknek is sikerélménnyel jár!

A difenbahia (buzogányvirág, Dieffenbachia picta) egyike a legkedveltebb és leggyakoribb szobanövényeknek. Nagy, nyeles, pettyes vagy foltos leveleivel szépen díszíti a meleg, napos szobákat. Télen a 20°C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb a számára; nyáron is a lakásban kell tartani, de óvni kell a közvetlen napsütéstől.

A felkopaszodott száron alvórügyek sorakoznak, a metszfelület alatti remélhetőleg kihajt

Sokan tartanak tőle, mert az a tévhit terjedt el róla, hogy mérgező. Ez csak annyiban igaz, hogy ha valaki megeszi a difenbahia levelét, annak kellemetlenséget okoz, de a difenbahia nem élelmiszer, tehát nem kell fogyasztani! Káros kisugárzásai - amelyekről ugyancsak szoktak regélni - egyáltalán nincsenek.

Fehéres tejnedve irritálhatja bőrt, ezért ne érjünk szabad kézzel hozzá

Az idősebb növények alsó levelei a nagyarányú párologtatás és a téli lakások levegőjének szárazsága miatt - gyakran elsárgulnak és lehullanak. Ennek következtében a növény felkopaszodik, kevésbé lesz tetszetős. Ilyenkor a növényt visszavágjuk; a megmaradt szár oldalából új hajtások törnek elő, és ismét szép, elágazó, bokorszerű növényt kapunk.

A levágott szár csúcsából új növényt nevelhetünk oly módon, hogy a 30-40 cm hosszú, ún. fejdugvány leveleit lazán összesodorjuk, összekötjük és a dugványt tőzeg és homok keverékébe úgy ültetjük el, hogy kb. 5 cm-es szárdarab legyen a földben. A talajt alaposan beöntözzük, és a növényt a cseréppel együtt átlátszó fóliazacskóba bújtatjuk. Ez csökkenti a levelek párologtatását, és elősegíti a gyors gyökérképződést. Meleg helyen tartva az új levelek rendszerint már 4-5 hét múlva megjelennek feltéve, hogy növényünket rendszeresen öntözzük.

Burokban

Minthogy a buzogányvirág gyorsan nő és sok vizet, valamint tápanyagot fogyaszt, ezért legalább évenként egyszer át kell ültetni friss, tápanyag dús földbe.

Egész éven át bőséges öntözést igényel - lehetőleg kéz meleg, lágy vízzel. Hetenként egyszer műtrágyás oldattal öntözzük meg, és ezt Voldüngerből állítsuk elő (10 l vízben 100 g műtrágyát oldjunk fel).

Bővebben a buzogányvirág igényeiről:Link

Forrás: Dr. Bálint György
veronika74, 2008. szeptember 26. péntek, 08:19
Címkék: Bálint György, felkopaszodott Dieffenbachiát, kezdő kertészeknek, 20°C körüli, lakásban kell, közvetlen napsütéstől,
Kommentek
A munkaalapú társadalom ötlete kukába való?
A nyugati társadalom attól tökealapuan dolgozik hogy közben másik társadalom mondjuk a kinai és más főldrészeken lévő éhbérét termeli meg számára azt amit ő fillérekért kap meg miközben a tanitást sem ő végzi hanem más társadalmakból azok pénzén nevelt tudású embereket elsziv a magasabb bérrel....

Tehát nem Ő tud nem Ő tanit(miből ha nem tud) nem ő termel csak autót meg repcsit de az nem létfeltétel, és nem ő gyártja le napi 12 órában az alapcikeket mint ruházat élelmiszer stb.

Közben mig a világ egyik felét ha nem a 3/4 rabszolgásitja némi zsetonnért elegendő korrupt hivatalnokot táplál magának.

Nézem a diffenbachiámat ahogy rátelepedett a pajzstetű - na pont ilyen a tőke erős társadalom - levakarhatatlan kipusztithatatlan onnan ahol a létfeltétele elszivható!

Ma már a paraszt se dolgozik eltüntek a háztájuk igy kiszolgáltatottá válva ők is ma 1-2 hodályméretü kavaró edényekbe összekutyult nővényi vagy állati alapot külömböző füszerekkel meg adalákokkal betöltve
giza, 2015. január 13. kedd, 13:38
Mérgező szobanövények
szárában tejnedv található, ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz. Mérgezés esetén hányás, hasmenés, erős hasfájás, valamint súlyos esetben fulladást okoz.

Az amarillisz
Gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú liliom az egyenletes szobahőmérsékletet kedveli.
A növénynek gyakorlatilag minden része mérgező, elsősorban gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket produkál, de komolyabb esetekben izom- és légzésbénulást is okozhat.

Diffenbachia
Nagyalakú pöttyös leveleket hozó gyors növésű szobanövény, minden része mérgező! Leveleiben is, de főleg a szárában lévő nedv mérgezés esetén fájdalmas, mély sebeket, a száj duzzanatát és nagyfokú nyálcsorgást idéz elő. Nyelési és légzési nehézség is kialakulhat.

Filodendron, Monstera Könnyezőpálma levél
A filodendron leveleit mindig a világosság felé fordítja rendkívüli fényigénye miatt. Minél idősebb a növény, annál szebbek a levelei. A könnyezőpálma mérgét afrikai harcosok
radvanszki_jozsef, 2014. május 27. kedd, 18:51
Mérgezést okozó virágok
Évente több százan kapnak mérgezést a lakásban-kertben található teljesen hétköznapi növényektől is. Elsősorban gyerekek.

Veszélyes növényeink:

A gyöngyvirágnak minden része erősen mérgező. A tünetek: rosszullét, hányás, de gyerekeknél sajnos okozott már halálesetet is, mert a virágot tartalmazó vízből ittak.

A legtöbb kertben megtalálható aranyeső szintén mérgező, különösen a termése.

A fikusz erős hasfájást, hasmenést, hányást okoz, amennyiben lenyeli a gyermek.

A ciklámen erős hányást, hasmenést, fokozott izzadást, légzési nehézséget okozhat.

A diffenbachiának minden része mérgező. A szájban, torokban égő, maró érzés jelentkezik, nyelési nehézség, sőt akár beszédképtelenség is jelentkezhet.

A filodendronnak vagy könnyező pálmának a légzőgyökerei tartalmazzák a mérgező anyagot, ami a bőrre vagy a nyálkahártyára
jpiros, 2011. szeptember 11. vasárnap, 15:13
Jó ha tudod !
Jó, ha tudod!

•A gyöngyvirágnak minden része erősen mérgező. Ha gyerekek mégis esznek belőle, elsősorban rosszullét, hányás hívhatja fel a figyelmet a bajra. Sajnos okozott már halálesetet az is, hogy a virágot tartalmazó vízből ittak.
•A legtöbb kertben megtalálható aranyvessző szintén mérgező, különösen a termése.
•A kroton nedve a tápcsatornába jutva erős hányást, hasmenést, égő, maró érzést, a bőrre cseppenve pedig kivörösödést, viszketést okoz.
•A fikusz erős hasfájást, hasmenést, hányást okoz, amennyiben lenyeli a gyermek.
•A ciklámen erős hányást, hasmenést, fokozott izzadást, légzési nehézséget okozhat.
•A diffenbachiának minden része mérgező. A szájban, torokban égő, maró érzés, nyelési nehézség, sőt akár beszédképtelenség is jelentkezhet.
•A filodendronnak vagy könnyező pálmának a légzőgyőkerei tartalmazzák a mérgező anyagot, amely erősen irritálja a bőrt vagy a nyálkahártyát: a bőr kivörösödik, a szájüregben,
roanna, 2011. július 04. hétfő, 12:23
Diffenbachia
A diffenbachia egyik legszebb "alapnövényünk", amely tökéletes hátteret biztosít az évszakonként változó virágú dísznövényeknek.

A bécsi botanikus kert főkertészéről, J. Dieffenbachról nevezték el sok évi, érdemekben gazdag szolgálata elismeréséül. A növény a trópusi Középés Dél-Amerikából származik, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia esőerdeiben honos.Ott mintegy harminc különböző fajtája ismert.


Mérgező nedvétől eltekintve szinte ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letörjük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a diffenbachia nedvévei érintkezésbe kerülhetünk. A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad
gigi55, 2011. május 03. kedd, 06:45
Hogyan neveljünk Diffenbachiát
gondozását.
A Buzogányvirág latin neve: Dieffenbachia

* Növény típus: évelő
* Leírása: Egyenes szárai nagy, fehéren tarkított leveleket hordoznak. A nagyobb fajták elérik a 60cm magasságot is.
* Környezet: szobanövény
* Lombozat: van
* Illat: nincs
* Hőmérséklet: 60-85°F, 16-29°C
* Páratartalom: alacsony páratartalom
* Fényszükséglet: A déli /keleti /nyugati közvetett napfényben érzi magát a legjobban.

A Diffenbachia gondozása

Világos, kicsit árnyékos, ne túl napfényes helyre tegyük. Egész évben szobahőmérsékletet igényel, télen ne essen a hőmérséklet 18 ºC alá. Kerüljük a huzatot. Túl sötét helyen bezöldülnek a mintázott levelek.
A Diffenbachia vízigénye:

Kézmeleg, lágy vízzel öntözve, egyenletesen tartsuk nedvesen, gyakran permetezzük. Az öntözővízzel hetente egyszer SUBSTRAL® szobanövényekhez tápoldattal. A téli hónapokban októbertől februárig csak kéthavonta tápoldatozzuk.
1vargaildyko, 2010. augusztus 05. csütörtök, 12:50
Mérgező szobanövények
több gyökér bekebelezésének: heveny gyomor és bélrendszeri panaszok (erős hányás, hasmenés), szédülés, görcsök, fokozott izzadás, de előfordulhat légzési nehézség és átmeneti bénulás is.

Ellátás:
A szülő feladata elsősorban a hánytatás. Az orvos - a tápcsatornába került mennyiségtől és tünetektől függően - alkalmazhat gyomormosást, adhat hashajtót vagy aktív szenet. Súlyosabb esetekben a nyugtalanságot, a fellépő görcsöket és légzési elégtelenséget is kezelni kell.

Diffenbachia: Buzogányvirágnak is nevezik

A kontyvirágfélék családjához tartozó Diffenbachia őshazája a trópusi dzsungel. Az egyszikű növénynek számos változata ismert, mind méreteit, mind pedig leveleinek színét, mintázatát tekintve. Gyakran buzogányvirágnak is nevezik, mivel az egyes fajtáknál fellelhető virágzati tengely csupasz, úgymond bunkóban végződik. Az egyszikű növény minden része mérgező kalcium-oxalátot, oxálsavat, valamint cyanogén-glükozidot tartalmaz. A kívánatos csemegének tűnő virágzat,
1955viki, 2008. december 15. hétfő, 14:23
Régi karácsonyok
szaloncukor, csoki dísz, habcsók, csillagszóró; nézegettem a bedobozolt díszeket: nincs fa, mit mindezekkel ékesíthetnék. Apu nem tudja megfaragni, hogy a súlyos talpba illesszük. Ezen a karácsonyon nem érzem a fenyőgyanta illatát.

És akkor megakadt a szemem a virágállványon. Három kovácsoltvas rúd volt összehegesztve, aljuk egyben a szerkezet három lába. A rudakon kör alakú tartók, ezekbe kellett belecsúsztatni a virágcserepeket. Szanzavéra, aszparágusz, xindapsus, kukoricavirág, fikusz és diffenbachia nehezedtek az állványra az ablak előtt.

Anyuék a konyhában beszélgettek, főztek, sütöttek. Én az előszoba végén nyíló szobámba vonultam vissza. Sajnáltak; nem zavartak. És ez adta az ötletet: idén én lepem meg őket! A virágállványt áthelyeztem az ajtó közelébe, s az apró kampócskákkal a szerkezetre és a cserepek szélére akasztottam a szaloncukrokat, cérnával felkötöttem a habcsókot, díszeket, s a jobbra-balra kinyúló virágok között ezüst boákat is dúsan körbetekertem. A három rúd végére
florita, 2008. december 06. szombat, 23:41
Képek, videók
Diffenbachia
nagyiful
2010. július 23. péntek, 19:06
diffenbachia.jpg
brozsika
2008. augusztus 03. vasárnap, 21:54
diffenbachia
wert1
2007. október 10. szerda, 07:56
Fiatalító táplálékok .jpg
pacsakute
2019. december 14. szombat, 22:40
20. 7_frizura_fiatalit.p
hegyesne
2013. március 05. kedd, 15:47
A nevetés fiatalit és mi
bocskai63-71
2008. január 27. vasárnap, 17:49
SZKT- Homoki I. Bálint M-
agica2004
2019. augusztus 29. csütörtök, 18:11
arany bálint0627.jpg
maroka
2019. június 27. csütörtök, 16:09
első bálint0627.jpg
maroka
2019. június 27. csütörtök, 16:09
Korpási Bálint.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:30
kopasz bálint kajak0609.j
maroka
2018. június 10. vasárnap, 14:54
Históriás ének Bús Bálint
chillik
2018. április 03. kedd, 05:14
bálint névc.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:44
Február 14. Bálint
rushlilly
2018. január 06. szombat, 12:56
Török Bálint 01.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.