Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 14:41 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tanévkezdés - MSZP-Párbeszéd: béremelésre és az óraszám csökkentésére van szükség
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnök-frakcióvezetőjével közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Orbán-kormány harmadik ciklusát tölti, az oktatás azonban hátrasorolódott a prioritások között, a Fidesznek igazából nincs oktatáspolitikája, a gyerekeket egy államtitkár szerint "faragni" szeretnék. Szerinte a kormányon kívül minden szakmai szervezet és az ellenzéki pártok is tudják mit kellene tenni az oktatással.

Az ellenzéki politikus azt mondta, annak, hogy a szakminiszter egy egyházi intézményben tartotta a nemzeti tanévnyitót az volt az üzenete, hogy a kormánynak nem fontos egy mindenki számára elérhető, az egész nemzetet felemelő oktatás.

Hozzátette: ma az egyházi iskoláknak privilégiumai vannak, az állami iskolák pedig lepusztulnak a költségvetési megszorítások miatt.

Az új Nemzeti alaptanterv tervezetét úgy értékelte, apró pozitív lépéseket tartalmaz, apró fordulat a múltba vezető úton a jövő felé, de nem változtatja meg az alapvető helyzetet, hogy monolit, államosított, átgondolatlan és a jövőt felélő a mostani oktatási rendszer.

Tóth Bertalan közölte, kitartanak a szakmai szervezetek által kidolgozott és februárban az ellenzéki pártok által aláírt közös oktatási alapprogram, az Oktatási minimum mellett, terveik szerint ezt a parlament elé terjesztik.

Hozzátette: újjászervezik az Oktatási minimum mellett a civil, a szakmai és a szülői szervezetekkel, valamint az ellenzéki pártokkal létrejött együttműködést.

Kérdésre megjegyezte, a Jobbikon kívül valamennyi ellenzéki párt aláírta a dokumentumot, az aláíró pártokat megkeresik és velük együtt tervezik benyújtani az Oktatási minimumot országgyűlési határozati javaslat formájában.

Tóth Bertalan szólt arról, hogy a béremelések ellenére szerinte súlyos pedagógushiány van. Európai viszonylatban, a 28 tagállamot nézve egy magyar középiskolai tanár a harmadik, egy általános iskolai tanár pedig a negyedik legkevesebbet keresi - tette hozzá.

Bért kell emelni - hangoztatta. Elmondta, csökkenteni kell a gyerekek terheit, csökkenteni kell az óraszámokat.

Közölte, a tanároknak vissza kell adni a tanítás szabadságát.

Tragikusnak és felháborítónak tartotta, hogy a politika betette a lábát az iskolákba, holott semmi keresnivalója nincs ott.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy internetes felületet hoznak létre, hogy párbeszéd folytassanak a magyar szülőkkel.

A vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdésre Tóth Bertalan közölte, a legnagyobb probléma az, hogy a kormány nem konzultált akkor, amikor visszavonta az intézkedést. A munkavállalók nem kaptak dupla bérpótlékot, pihenőnapot, vagyis igényeiket nem elégítették ki - magyarázta.

Ha a munkaerőhiányra hivatkozva be kellene zárni a boltokat vasárnap, akkor be kellene zárni az iskolákat, a gyárakat is - mondta, jelezve, hogy a kormánynak az elvándorlás ellen kellene tenni.

Rögzítette: semmiképpen nem támogatnák a vasárnapi boltzárat, azt támogatják, hogy a munkavállalók megkapják jogos jussukat.

A Sargentini-jelentés jövő heti európai parlamenti (EP-) vitájára vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, álláspontjukat a jövő hétfői kihelyezett, közös elnökségi és frakcióülésen alakítják ki.

A határvédelmi költségek uniós támogatásával összefüggő kérdésre közölte, a határokat védeni kell, és ehhez az uniónak forrásokat kell biztosítania. Problémaként említette ugyanakkor, hogy a határvédelemmel kapcsolatban titkos, nem nyilvános közbeszerzések voltak; az intelligens kerítéssel összefüggésben 15 milliárd forint jutott Fideszhez közeli vállalkozókhoz. Jelezte, megértené az EU-t, ha aggódna a támogatás miatt.

A 2019-es EP- és önkormányzati választásra vonatkozó kérdésre válaszolva Tóth Bertalan az ellenzéki pártok közötti együttműködés mellett foglalt állást.

Az MSZP testületei foglalnak állást a Párbeszéddel történő együttműködésről - közölte, hozzátéve: azt szorgalmazza, hogy az választmány még az ősszel hozza meg az erről szóló határozatot.

Az EP-listavezető személyét firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, esze ágában sincs, hogy bejelentkezzen listavezetőnek. Hangsúlyozta, elkötelezett az MSZP-Párbeszéd szövetség fenntartása mellett, hamarosan döntenek az együttműködés mikéntjéről, majd arról, kik szerepelnek a listán.

Ha felkérik listavezetőnek, megfontolja a döntést - mondta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 12:31
Címkék: Karácsony Gergely, Tóth Bertalannal, Tóth Bertalan, óraszám csökkentésére, oktatás azonban, prioritások között,
Kommentek
Költségvetés - A pártok és alapítványaik 5,78 milliárd forintból gazdálkodhatnak 2021-ben
Az idei büdzsé is ekkora forrást biztosított, azonban a koronavírus-járvány miatt az eredeti párttámogatási előirányzatok 50 százalékát átcsoportosították a járvány elleni védekezési alapba.

A 2021-es javaslat alapján jövőre a parlamenti pártok közül a Fidesz csaknem 968 millió forint költségvetési forrásból gazdálkodhat, a Jobbik 510 millió, az MSZP 305,5 millió, az LMP 218 millió, a DK 207 millió, a KDNP 180 millió, a Párbeszéd pedig 91 millió forintot kaphat.

Az országos listán mandátumot nem szerzett pártok esetében a Momentum Mozgalom 44,3 millió forintot, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 24,6 millió forintot kaphat a büdzséből.

A költségvetési előterjesztés a pártalapítványokról is rendelkezik: eszerint a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) mintegy 1,47 milliárd forint, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik) 702 millió, a Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 359 millió, az Ökopolisz Alapítvány (LMP) csaknem 213 millió, az Új Köztársaságért Alapítvány (DK)
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 11:22
Koronavírus - XXI. Század Intézet: felerősödik az átrendeződés az ellenzéki oldalon
az a céljuk - olvasható az elemzésben -, hogy előbb-utóbb létrejöjjön egy egységes ellenzéki párt, amelynek ő vagy a felesége a vezetője. Ebben a formációban a Momentum töltené be a DK koalíciós partnereként az "új SZDSZ" szerepét, míg az MSZP, az LMP és a Jobbik már nem kapna szerepet, teljes mértékben felolvadnának ebben az új alakulatban.

Az intézet szerint a szintén liberális Momentum mindeközben Hadházy Ákos és Szél Bernadett "pártnélküli politikusokkal" szövetkezik, hozzájuk hasonlóan a Párbeszéd is a "botránypolitizálást" részesíti előnyben.

Az LMP jövője kérdéses, a zöld formáció láthatóan igyekszik felvenni az ellenzéken belül egyfajta centrumpozíciót - írták.

Kitértek arra is, az ellenzéki polgármesterek kudarcai jelentősen ronthatják az ellenzék 2022-es esélyeit, ráadásul a koronavírus-járvány során mutatott magatartásuk sem segítette őket. Karácsony Gergely például csak jóval később, egy hónappal az országos operatív törzs megalakulása után hívta életre a fővárosi operatív
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 17:32
Krónika 2. rész (különleges gazdasági övezet)
érvényesülni, mert az ottélők nem szavazhatnak a megyei önkormányzatokra.

A képviselő is úgy látja, hogy a településeken élőket büntetik a javaslattal, veszélybe sodorják a helyi közszolgáltatásokat.

Azt kérte a kormánypártoktól, ne használják a nemzeti kormány kifejezést, mert méltatlanok rá. Indoklásként elmondta, a kormány a kínai nagyhatalmi érdekek kiszolgálásának az oltárán feláldozott 125 ezer munkahelyet a semmilyen módon nem igazolható Budapest-Belgrád-vasútvonal érdekében.

Párbeszéd: a hatalom emberei döntenekKocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt közölte, lesújtó a véleményük a törvényjavaslatról, de nem lepődtek meg az indítványon, amely arról szól, hogy "mostantól a hatalom emberei döntenek, és próbálják megpuccsolni az emberek hatalmát". Totálisan szembemegy a demokratikus berendezkedéssel az előterjesztés - jelentette ki.

Milyen egyeztetések zajlottak és milyen önkormányzati szövetségekkel? - kérdezte. Ha egy arányosabb forrásmegosztás a cél, miért nem a konkrét,
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 12:26
Krónika 14. rész (Erzsébet-táborok)
program a piacra pozícionálja magát

Hohn Krisztina (LMP) arról beszélt, hogy a javaslat annak ellenére helyezi hatályon kívül a korábbi törvényt, hogy az Erzsébet-táborok évente mintegy 130 ezer gyermeknek biztosítanak üdülési lehetőséget. Tavaly kihúzták az időseket és a fogyatékossággal élőket a kedvezményes üdülésre jogosultak közül, ezért valóban nincs értelme komplett programról beszélni - jelentette ki.

Az eredetileg nonprofit program a piacra pozícionálja magát - vélekedett.

Párbeszéd: az állam több tízmilliárdról mond le

Tordai Bence (Párbeszéd) támogatandó célnak nevezte a gyermekek táboroztatását. Az viszont nem támogatható, hogy az állam lemondjon több tízmilliárd forintnyi vagyonról és egy "gyanús, fideszbérenc egyházi vezető játékszerévé tegye ezeket a táborokat" - fogalmazott. Hozzátette, azt is ellenzik, hogy a táborokat ezek után állami pénzből újítsák fel.

Képviselői felszólalások

Szél Bernadett (független) azt mondta, hogy a kormánypártok a zavarosban
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 00:03
Krónika 9. rész (bizottsági jelentések)
kihirdetésérőlA törvényalkotási bizottság előadója, Herczeg Tamás (Fidesz) azt mondta, a klímaváltozás napjaink legfontosabb kihívása közé tartozik, amely hatékony beavatkozásokat igényel. A javaslat megerősíti, hogy fontos a teremtett világ, a környezet védelme és az éghajlatváltozás következményei elleni védekezés - közölte. A klímaszennyezés költségeit a "klímarongálókkal" kell megfizettetni, és a klímavédelem miatt nem emelkedhetnek az energia- és élelmiszerárak - tette hozzá.

Tordai Bence (Párbeszéd) az előterjesztők nevében úgy fogalmazott: a szép kormánypárti szavak mögött a cselekvések már nem olyan szépek. A Párbeszéd által benyújtott indítványt ugyanis a kormánypártok jelentősen megváltoztatták, "fájóan bátortalanok" lettek a célok, az eredetileg javasolt 14 programból pedig 10-et "kihajítottak" - jelezte, hozzátéve: egy komoly klímavédelmi törvény nem így néz ki, nem olyan rövid, mint a törvényalkotási bizottság által szentesített előterjesztés. Ráadásul olyan mondatok is
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 17:52
Krónika 3. rész (napirend előtt: koronavírus)
Párbeszéd: a felelősség áthárítása jól megy a kormánynakTordai Bence (Párbeszéd) értékelése szerint nem igaz az, hogy Magyarország a járvány ellen legsikeresebben védekező országok között van, szerinte a kormány tíz éve "rohasztja le" az egészségügyet és a miniszterelnök mellett az egészségügyért felelős Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is alkalmatlan volt feladatára.

Szóvá tette, hogy a gazdaságmentő csomag a GDP 4,5 százalékát teszi ki. Sürgette a válságkezelő alapjövedelem bevezetését és úgy látta, a felelősség áthárítása jól megy a kormánynak. Nyilván Karácsony Gergely felelős mindenért, vagy ha nem, akkor Brüsszel, az ellenzék, vagy Soros - hangoztatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az alapjövedelemről azt mondta, az ugrás lenne abba az időbe, amikor jobban megérte segélyből élni, mint dolgozni és ezt az időszakot nem akarják vissza.

Aknamunkával vádolta a Párbeszédet a járvány elleni védekezésben azért, mert
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 17:12
Krónika 1. rész (napirend előtt: koronavírus)
vasútfejlesztési projektre a gazdaságvédelmi alapból, mert a forrást így a "kínai nagyhatalmi érdekek érdekében feláldozta".

Úgy számolt: ha az innovációs tárca 80 milliárd forintból 70 ezer munkahely létrehozását vállalja, a vasútfejlesztésre idén szánt mintegy 150 milliárd forintból 125 ezer munkahelyet lehetne létrehozni, amelyről így lemond a kormányzat.

Arra is választ várt: mely cégek vesznek részt az eszközbeszerzésbe, kinél lehet a garanciákat érvényesíteni.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) hiányolta az egészségügyért felelős minisztert a parlamentből, a külgazdasági minisztert pedig arra kérdte: beszélje meg a kínai partnerekkel, hogy több magyar embert már ne küldjenek el, miután egy oroszlányi autógyárból 250 embert építenek le.

Bírálta, hogy jelenleg, amikor emberek sokasága veszíti el az állását, éppen a munkaerőt kiváltó automatizálásra igényelhető támogatás.

Feltette a kérdést az uniós bírálatokat megfogalmazóknak: egy megosztott Európa hogyan tudna hatékonyan
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 14:42
Jelentős kormányzati és önkormányzati támogatást kap a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház
Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenk i Magyarországa) hozzátette, hogy a szaktárca részéről már aláírt megállapodás szerint az önkormányzat a Weöres Sándor Színház idei működéséhez 210 millió forinttal, a bábszínház fenntartásához pedig 26 millió forinttal járul hozzá saját költségvetéséből.

Az önkormányzat kommunikációs vezetője az MTI kérdésére a sajtótájékoztatót követően elmondta: a megállapodás három évre szól, így a következő két évben is ugyanekkora összegű működési támogatásra számíthat a szombathelyi színház és a bábszínház is.

Tájékoztatása szerint a Weöres Sándor Színház tavaly központi forrásból 208 millió forintot, valamint a kieső tao-bevételek pótlására 93 millió forint kapott, önkormányzati támogatása pedig 185 millió forint volt. A Mesebolt Bábszínház 75 millió forint központi és 21 millió forint önkormányzati támogatással gazdálkodhatott.

A polgármester sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy az Emberi
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 16:43
Képek, videók
csiga párbeszéd.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 15:48
Csiga-párbeszéd.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:39
Párbeszéd magammal 01.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:34
Párbeszéd magammal 02.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:34
Párbeszéd magammal 03.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:33
a szeretet párbeszéd
sacimama
2017. október 20. péntek, 23:07
Ájtatos párbeszéd husvétr
chillik
2017. április 25. kedd, 07:30
Párbeszéd 01.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:48
Párbeszéd 02.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:47
Párbeszéd 03.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:47
Vérnyomás csökkentésére.j
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:45
Tanévkezdés
egrilany51
2017. szeptember 01. péntek, 09:38
tanévkezdés
eva6
2015. augusztus 31. hétfő, 17:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.