Belépés
2019. november 11. hétfő | 46. hét | 315. nap | 21:56 | Márton
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tanévkezdés - MSZP-Párbeszéd: béremelésre és az óraszám csökkentésére van szükség
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnök-frakcióvezetőjével közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Orbán-kormány harmadik ciklusát tölti, az oktatás azonban hátrasorolódott a prioritások között, a Fidesznek igazából nincs oktatáspolitikája, a gyerekeket egy államtitkár szerint "faragni" szeretnék. Szerinte a kormányon kívül minden szakmai szervezet és az ellenzéki pártok is tudják mit kellene tenni az oktatással.

Az ellenzéki politikus azt mondta, annak, hogy a szakminiszter egy egyházi intézményben tartotta a nemzeti tanévnyitót az volt az üzenete, hogy a kormánynak nem fontos egy mindenki számára elérhető, az egész nemzetet felemelő oktatás.

Hozzátette: ma az egyházi iskoláknak privilégiumai vannak, az állami iskolák pedig lepusztulnak a költségvetési megszorítások miatt.

Az új Nemzeti alaptanterv tervezetét úgy értékelte, apró pozitív lépéseket tartalmaz, apró fordulat a múltba vezető úton a jövő felé, de nem változtatja meg az alapvető helyzetet, hogy monolit, államosított, átgondolatlan és a jövőt felélő a mostani oktatási rendszer.

Tóth Bertalan közölte, kitartanak a szakmai szervezetek által kidolgozott és februárban az ellenzéki pártok által aláírt közös oktatási alapprogram, az Oktatási minimum mellett, terveik szerint ezt a parlament elé terjesztik.

Hozzátette: újjászervezik az Oktatási minimum mellett a civil, a szakmai és a szülői szervezetekkel, valamint az ellenzéki pártokkal létrejött együttműködést.

Kérdésre megjegyezte, a Jobbikon kívül valamennyi ellenzéki párt aláírta a dokumentumot, az aláíró pártokat megkeresik és velük együtt tervezik benyújtani az Oktatási minimumot országgyűlési határozati javaslat formájában.

Tóth Bertalan szólt arról, hogy a béremelések ellenére szerinte súlyos pedagógushiány van. Európai viszonylatban, a 28 tagállamot nézve egy magyar középiskolai tanár a harmadik, egy általános iskolai tanár pedig a negyedik legkevesebbet keresi - tette hozzá.

Bért kell emelni - hangoztatta. Elmondta, csökkenteni kell a gyerekek terheit, csökkenteni kell az óraszámokat.

Közölte, a tanároknak vissza kell adni a tanítás szabadságát.

Tragikusnak és felháborítónak tartotta, hogy a politika betette a lábát az iskolákba, holott semmi keresnivalója nincs ott.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy internetes felületet hoznak létre, hogy párbeszéd folytassanak a magyar szülőkkel.

A vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdésre Tóth Bertalan közölte, a legnagyobb probléma az, hogy a kormány nem konzultált akkor, amikor visszavonta az intézkedést. A munkavállalók nem kaptak dupla bérpótlékot, pihenőnapot, vagyis igényeiket nem elégítették ki - magyarázta.

Ha a munkaerőhiányra hivatkozva be kellene zárni a boltokat vasárnap, akkor be kellene zárni az iskolákat, a gyárakat is - mondta, jelezve, hogy a kormánynak az elvándorlás ellen kellene tenni.

Rögzítette: semmiképpen nem támogatnák a vasárnapi boltzárat, azt támogatják, hogy a munkavállalók megkapják jogos jussukat.

A Sargentini-jelentés jövő heti európai parlamenti (EP-) vitájára vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, álláspontjukat a jövő hétfői kihelyezett, közös elnökségi és frakcióülésen alakítják ki.

A határvédelmi költségek uniós támogatásával összefüggő kérdésre közölte, a határokat védeni kell, és ehhez az uniónak forrásokat kell biztosítania. Problémaként említette ugyanakkor, hogy a határvédelemmel kapcsolatban titkos, nem nyilvános közbeszerzések voltak; az intelligens kerítéssel összefüggésben 15 milliárd forint jutott Fideszhez közeli vállalkozókhoz. Jelezte, megértené az EU-t, ha aggódna a támogatás miatt.

A 2019-es EP- és önkormányzati választásra vonatkozó kérdésre válaszolva Tóth Bertalan az ellenzéki pártok közötti együttműködés mellett foglalt állást.

Az MSZP testületei foglalnak állást a Párbeszéddel történő együttműködésről - közölte, hozzátéve: azt szorgalmazza, hogy az választmány még az ősszel hozza meg az erről szóló határozatot.

Az EP-listavezető személyét firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, esze ágában sincs, hogy bejelentkezzen listavezetőnek. Hangsúlyozta, elkötelezett az MSZP-Párbeszéd szövetség fenntartása mellett, hamarosan döntenek az együttműködés mikéntjéről, majd arról, kik szerepelnek a listán.

Ha felkérik listavezetőnek, megfontolja a döntést - mondta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 12:31
Címkék: Karácsony Gergely, Tóth Bertalannal, Tóth Bertalan, óraszám csökkentésére, oktatás azonban, prioritások között,
Kommentek
Önkormányzat 2019 - Kocsis Máté: gazemberdolog, amit az ellenzék a Lackner-ügyben csinál
A kormánypárti politikus az ellenzékieknek címezve szavait, bejegyzésében azt firtatta, "az milyen, hogy a kampány után végre felismertétek a kokainos videón a Lopós Lacknert, majd kizártátok a pártból, elhatárolódtatok tőle, de azért most megválasztottátok a lakásügyi bizottság vezetőjének, aztán pedig közlitek, hogy hibás volt a lista?"

"Mi ez? Nevetséges, gyáva, gazemberdolog! Gondolom kellett a szavazata a korrupcióellenes csomaghoz" - fogalmazott Kocsis Máté.

Az október 13-i önkormányzati választás előtt Lackner Csabáról olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszél. A politikust a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjeként 46 százalékos többséggel újraválasztották egyéni képviselőnek a főváros XIX. kerületének hetes választókörzetében.

Az MSZP október végén kizárta a pártból Lackner Csabát.

A kispesti képviselő-testület alakuló ülésén az önkormányzat a szociális és lakásügyi bizottsága alelnökének
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 14:11
Önkormányzat 2019 - Ellenzéki pártok: ki kell vizsgálni Borkai Zsolt korrupciós ügyeit is
kiderüljön, a regnálása alatt valóban milliárdokat lopott-e el városától. Ha Borkai bűnös, akkor nem úszhatja meg a felelősségre vonást azzal, hogy egyszerűen lemondott a polgármesterségről - olvasható a párt közleményében. Közölték továbbá: a város lakóinak lehetőséget kell adni arra, hogy véglegesen lezárják a Borkai nevével fémjelzett időszakot. Tiszta helyzetet kell teremteni a városban, ezért a képviselő-testületnek is le kell mondania és új önkormányzati választást kell tartani Győrben.

A Párbeszéd szintén megkésettnek tartja Borkai Zsolt lemondását, mivel - mint azt Facebook-bejegyzésükben írták - már október 4-én világossá vált, hogy Borkai Zsolt méltatlan a győriek képviseletére, ehhez képest 33 nap késéssel lépte meg az elkerülhetetlent.

Mint írták, több mint egy hónapra volt szüksége az "álszent, korrupt fideszes világnak" arra, hogy felfogja, nem maradhat minden következmények nélkül.

Hangsúlyozták: Borkai Zsolt lemondásával ügye nem zárult le, a hatóságoknak folytatniuk kell a
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 16:21
Krónika 3. rész (az ÁSZ 2018-as tevékenysége)
ÁSZ sehol máshol nem ellenőrizheti a pártok azon pénzköltését, amelyeket magánadományból finanszíroztak, egyedül Magyarországon.

Kijelentette: korábban az ÁSZ méltányos és segítőkész volt, interakció volt a számvevőszék munkatársai, és egyes szervezetek között, utóbbiak jelentős segítséget kaptak munkájukhoz, ám ebben szerinte óriási változás történt.

Azt kérdezte: ha az ÁSZ érzékeny a társadalmi igazságosság iránt, vizsgálta-e, hogy a rezsicsökkentés a legtehetősebbeknek segített.

Párbeszéd: az ÁSZ a fideszes pártállam fegyvere

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint az ÁSZ ma a fideszes pártállam fegyvere, amit az ellenzéki pártok ellen használ.

Azt mondta, talán nem a hibakeresés, hanem az előre megírt ítéletek indoklása a számvevőszék célja.

AZ MSZP gyermekétkeztetéssel kapcsolatos problémákra mutatott rá

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az ingyenes gyermekétkeztetéssel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy sokkal kevesebben részesülnek abból, mint ahány gyermeknek járna. Az
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 12:41
Fővárosi Közgyűlés - Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket
főpolgármester arra kérte helyettesét, mindig figyelmeztessen, hogy a közgyűlés döntéseinek középpotnjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Közép-Kelet-Európa kulturális központjává váljon.

Tüttő Kata (MSZP) a városüzemeltetésért vállal felelősséget, Karácsony Gergely őt arra kérte, hogy a főváros cégek működésük során soha ne veszítsék szem elől az ügyfeleket, a város olajozottan működjön.

A főpolgármester régi barátjaként és harcostársaként jellemezte Dorosz Dávidot (Párbeszéd), akinek elmondása alapján az lesz a feladata, hogy Budapestet segítsen "átrángatni" a huszadik századból a huszonegyedikbe, a klímavédelmi feladatokból meglévő lemaradások bepótlása mellett.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) a korrupció ellenes harcért, az átláthatóságért felel, amit Karácsony Gergely úgy fogalmazott meg, hogy ő lesz "Budapest lelkiismerete".

Kiss Ambrushoz a fővárosi pénzügyek és a városháza üzemeltetése tartozik majd.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a szavazást megelőző
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 14:58
Krónika 1. rész (napirend előtt: Pécs, tao, szociális ágazat, nyugdíjasok)
Párbeszéd: Pécsen biztosítani kell a civil kontrolltMellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, a fideszes Páva Zsolt volt pécsi polgármester az önkormányzati választások előtt arról beszélt, hogy a városnak 7 milliárd forint megtakarítása van, az átadás-átvétel után Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester azonban megállapította, a baranyai megyeszékhelynek 18,2 milliárd forint adóssága és 4,8 milliárd forint működési hiánya van.

Kifejtette, az október 13-i választáson a Mindenki Pécsért Egyesület a 18 egyéni képviselői helyből 16-ot nyert el. A képviselő hangsúlyozta, a bizalmat meg kell tartani, ezért kezdeményezte a polgármesternél, hogy az eladósodás megakadályozására, a civil kontroll biztosítása érdekében minden önkormányzati vállalat felügyelőbizottságában biztosítson egy helyet - tiszteletdíj nélkül - az egyesület tagjainak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy a képviselő felszólalása egy belső ellenzéki hatalmi harc
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 10:49
Krónika 10. rész (azonnali kérdések)
Lassan megfizethetetlen lesz a lakás Budapesten az Airbnb miatt

Kocsis Cake Olivio (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy tanulmányok szerint egyre nő azok száma, akik kettőnél több lakással vannak jelen az Airbnb piacon Budapesten, a bérbe adók 61 százalékát teszik ki, ez több, mint az európai arány. A legtöbben közülük külföldiek, a helyzet növeli az albérlet- és ingatlanárakat, hátrányba kerülnek a kevés pénzből gazdálkodók, így a fiatalok is. A képviselő azt kérdezte, mit akar ez ellen tenni a kormány.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, 2015-től lett népszerű az Airbnb, amely szolgáltatásnak minősül, a szabályok betartását pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan és szigorúan ellenőrzi.

Kocsis Cake Olivio azt válaszolta, az volt a kérdése, hogy tervez-e tenni valamit a kormány, a válaszból arra következtet, hogy nem.

Tállai András viszonválaszában azt mondta, elsősorban a lakást tulajdonló személyeknek kell eldöntenie, hogy az
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 21:12
Az ellenzéki frakciók támogatásukról biztosították Varju Lászlót
politikusnak és szavazónak fel kell készülnie a legrosszabbra - jelentette ki.

Az ellenzéki pártoknak szolidaritást kell vállalniuk egymás iránt és szorosan össze kell zárniuk - szólított fel. A Fidesz ugyanis mindent meg fog tenni, hogy szétverje az ellenzéki összefogást, "egyenként fogja az ellenzéki képviselőket levadászni", egyenként fogja megfélemlíteni és lehetetlen helyzetbe hozni az ellenzéki pártokat - fogalmazott az MSZP választmányi elnöke.

Kocsis-Cake Olivio, a mentelmi bizottság párbeszédes alelnöke nonszensznek nevezte a Varju Lászlóval szemben megfogalmazott gyanút.

Mondandóját úgy foglalata össze: a Párbeszéd szolidáris Varju Lászlóval és mindent el fog követni annak érdekében, hogy a képviselők továbbra is ellenőrizni tudják a közintézményeket

Csárdi Antal leszögezte, hogy az LMP teljes mellszélességgel kiáll Varju László mellett. Hozzátette, biztos abban, hogy a most elinduló eljárásban bebizonyosodik, hogy Varju László lelkiismerete tiszta.

Varga-Damm Andrea
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 18:53
Krónika 6. rész (interpellációk)
Párbeszéd: visszavezeti a kormány a közalkalmazotti bértáblát?

Tordai Bence (Párbeszéd) a jövő évi költségvetést elemezve azt mondta, hogy a nyugdíjak veszítenek a reálértékükből és ennek következtében a nyugdíjasok között a 2012-2017-es időszakban a duplájára nőtt a szegénységi arány. A politikus megjegyezte, hogy a szegénységi rés 16,7-ről 24 százalék fölé emelkedett.

A közszolgálatban dolgozóknak kilenc év alatt nem növelték a fizetését - bírált Tordai Bence.

Visszavezetik-e a közalkalmazotti bértáblát, felemelik-e az alapilletményt - kérdezte a képviselő.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy Tordai Bence nem beszélt a Párbeszéd 2018-as gazdaságpolitikai programjáról. Ha a Párbeszéden múlik, akkor harminc százalékos jöveledelemadót vezettek volna be, 19 százalékra emelnék a társasági adót - közölte. Karácsony Gergely pedig a főpolgármesteri kampányában olyan vagyonadó bevezetéséről beszélt, aminek "senki nem tudja a határát, a mértékét" - tette
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 17:12
Képek, videók
csiga párbeszéd.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 15:48
Csiga-párbeszéd.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:39
Párbeszéd magammal 01.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:34
Párbeszéd magammal 02.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:34
Párbeszéd magammal 03.jpg
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:33
a szeretet párbeszéd
sacimama
2017. október 20. péntek, 23:07
Ájtatos párbeszéd husvétr
chillik
2017. április 25. kedd, 07:30
Párbeszéd 01.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:48
Párbeszéd 02.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:47
Párbeszéd 03.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:47
Vérnyomás csökkentésére.j
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:45
Tanévkezdés
egrilany51
2017. szeptember 01. péntek, 09:38
tanévkezdés
eva6
2015. augusztus 31. hétfő, 17:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.