Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 01:11 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A fokhagyma jótékony hatásai...
Levélben kaptam...

A fokhagyma régi ismerősünk, sokan szeretjük, mások irtóznak a szagától is, de még azok is hallottak számos jó tulajdonságáról, sokrétű gyógyhatásáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szagos gerezdekről.
Ideje két marékkal enni a fokhagymát!
10 dolog, amit tudni érdemes




A fokhagyma régi ismerősünk, sokan szeretjük, mások irtóznak a szagától is, de még azok is hallottak számos jó tulajdonságáról, sokrétű gyógyhatásáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szagos gerezdekről.
Kéttucatnyi fontos hatóanyag

A fokhagymát már legalább ötezer éve a természet csodás ajándékának tekintik az emberek szerte a világon, ahogy erről az egyiptomi papirusztekercsek, bibliai történetek, görög orvosok feljegyzései tanúskodnak. Nem véletlenül, hiszen a fokhagymában több mint huszonötféle hatóanyag, értékes összetevő, enzim, vitamin, ásványi anyag, nyomelem található meg. Fontos tudnivaló, hogy azt a növényt tekintik értékesebbnek, gyógyerejét hatékonyabbnak, amelyik melegebb égövi tájakon termett és több napsütés érte.
Egy természetes antibiotikum

Hatvan éve Cavallito amerikai kutató vonta ki először a fokhagymából azt az olajat, amely az allicin nevet kapta, és amelyről megállapította, hogy számos mikroorganizmus ellen bevethető, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is. Így például a szervezetben súlyos gyulladásokat okozó streptococcus, staphilococcus, sőt, még a tífuszt okozó baktériumok ellen is hatékony. Emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is bevethető: gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, hiszen például megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést, a botulizmust.

Vírusölő, megelőző hatás

Több vírus ellen is kimutatták a fokhagyma hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Egerekkel folytatott kísérletek igazolták az influenzavírus elleni jótékony hatását is, azonban csak abban az esetben, ha nem a fertőzéssel egyidőben, hanem már hetekkel előtte, megelőzésként kezdték adagolni a fokhagymát.
Candida ellen is használható

A gombás, különösen a szisztémás, vagyis az egész szerveket, szervrendszereket érintő gombás fertőzések meglehetősen nehezen kezelhetőek, ezért jó tudni, hogy ezek ellen is felhasználható a fokhagyma, amint azt a népi gyógyászat már régóta ismeri. Így például a sokféle betegséget, kellemetlenséget okozó, a nyálkahártyákon megtelepedő candida albicans ellen is jó hatásúnak tartják. A természetes gyógymódok hívei régóta használnak fokhagymaoldatot bőrgombásodás kezelésére is.





Immunerősítő szer

A fokhagymának rákmegelőző hatást is tulajdonítanak (állatkísérletekre hivatkozva), de ez a tulajdonsága még nem igazolt kellőképpen. Az biztos, hogy a fokhagymában bőségesen találhatóak a sejtek oxigén-felhasználására ható biokatalizátorok, és az is igazolódott, hogy a fokhagymakivonatok a legkülönbözőbb fázisokban gátolják az állati és növényi sejtek osztódását, így elképzelhető, hogy gátló hatással lehetnek az emberi tumorok kialakulására is.
Az emberi szervezet immunrendszerét azonban mindenképpen erősítik a fokhagymában található különböző hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok.
Értisztító, vérnyomáscsökkentő szer

Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek a legfontosabb rizikófaktora az érelmeszesedés, vagyis a magas vérzsírszint nyomán az erek falán megjelenő lerakódások, plakkok, a rugalmatlanná vált erek. A fokhagyma egyik legfantasztikusabb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszintcsökkentő hatású. Ugyanakkor a trombózisveszélyt is enyhíti, mivel több benne lévő anyag, például az ajoén lassítja, gátolja a vérlemezkék (trombociták) összetapadását.

A hasonszenvi gyógymód, vagyis a homeopátia már régóta vérnyomáscsökkentő szerként használja a fokhagymát, és kutatások igazolták, hogy enyhe hipertónia esetén a betegek többségénél sikerült vérnyomáscsökkenést elérni fokhagyma alkalmazásával.
Afrodiziákum

Igen, bármilyen hihetetlen, a fokhagymát évezredek óta mint a nemi potenciált fokozó szert, afrodiziákumot ismerik. Ennek több oka lehet: a vértisztító hatás mellett van egy jelentős tonizáló hatása, másrészt serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is. Természetesen ez a fejlemény, a nemi teljesítőképesség fokozása nem azonnali, sőt, sokak szerint a fokhagyma fogyasztásával az illető lemondhat a sikeres randevúról az elkövetkező 24 órára - de a hosszabb távú jótékony hatást már sokan igazolták.
Köhögés, hörghurut ellen

Ma számos, jobbnál jobb gyógyszer létezik a felső légúti megbetegedések ellen, de azért nem árt tudni, hogy ezek legfőbb gyógyszere évszázadokon át szintén a fokhagyma volt, nyersen, vagy forrázva, összetörve, tejjel, mézzel elkészítve ajánlották elsősorban köhögés és hörghurut ellen. Ma is tudunk olyan énekesnőről, aki fellépései előtt fokhagyma fogyasztásával tisztítja hangszálait, légútjait, hogy minél tisztább, teljesebb hangokat csalhasson elő.
Verejtékben is megjelenik

A fokhagyma áldásos hatásainak ellenére van egy rendkívül nyomós érv ellene: erős, kellemetlen szaga van. Fogyasztása után a lehelet bűzössé válik, és bizony, ezen csak ideiglenesen segít a legalaposabb fogmosás is. Nem árt tudni azt sem, hogy a fokhagyma rossz szagú alkotórészei, vagyis az aromaanyagai nemcsak a gyomorba kerülnek, hanem továbbhaladva a belekből bejutnak a vérbe, eloszlanak az egész szervezetben. Egy részüket a vese a vizelettel kiválasztja, más részük azonban a verejtékkel együtt hagyja el a testet, kellemetlen testszagot okozva.
Mit tehetünk a szag ellen?

Sokan sokfélét javasolnak, a fogmosás, szájöblítés persze a legtermészetesebb, bár a test egészébe szétáradt aromaanyagok ellen nem tud mit tenni. Semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak, a friss petrezselyemnek. Ez utóbbiak nyilván a saját aromájukkal is fellépnek a fokhagyma illatanyagai ellen, így inkább elnyomják annak kellemetlen szagát. Ilyen a borsmenta, a kakukkfű is, és a tusfürdőbe cseppentett citromolaj is. A legegyszerűbb védekezés pedig a hatás kiterjesztése: fogyasszon a partner is fokhagymát, így a “közös bűn" sokkal elviselhetőbb...

Az élelmiszer- és gyógytermék-ipar erre a problémára válaszul dolgozta ki a fokhagymakészítmények széles választékát. Ezek a kapszulás, tablettás, stb. kivonatok, olajok lényege, hogy csak a vékonybelekben oldódnak fel, így elkerülhető a rossz lehelet, sőt, még az illatanyagok verejtékbe kerülése is.

forrás..

http://biobody.hu/blog/ideje-ket-marekkal-enni-a-fokhagymat/
gabfe, 2018. január 15. hétfő, 14:50
Címkék: fokhagyma jótékony, fokhagyma régi, legfontosabb tudnivalókat, szagos gerezdekről, természet csodás, emberek szerte,
Kommentek
Konyhai fűszerek- amelyek gyógyszerek is lehetnek
szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma
A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az
pacsakute, 2019. február 05. kedd, 21:38
A shiitake gomba gyógyhatásairól
levesbe.

Mindig alaposan öblítse le a gombafejeket. Ha tényleg alaposan szeretné megtisztítani, 10 percre áztassa forróvízbe a gombafejeket, majd öblítse le. A gomba most már készen áll, hogy hozzáadja a reggelijéhez, ebédjéhez vagy vacsorájához. Íme néhány ötlet:

Adja zöldséges omletthez vagy rántottához. Tehet belőle egy kicsit az avokádó tetejére, ha szeretné, hogy egészséges zsírok kerüljenek a szervezetébe.
Hozzon létre egy barna rizs, vagy gabona tál shiitake gomba, fokhagyma, reszelt citrom héja, extra-szűz olívaolaj.
Adja miso leveshez, így extra tápanyagokat juttathat a szervezetébe.
Készítsen wrapot: töltse meg salátával, darált pulykahússal, shiitake gombával és gesztenyével.
Készítsen egy kiadós spenótot és hozzá shiitake gombás quiche-t.
Készítsen ízletes szószt marsala borból, shiitake gombából és gheeből (ghi, tisztított vaj).
Készítsen húsleves alapot, majd adja hozzá a garnélarákot, shiitake gombát, friss gyömbért, citromlevet és
pacsakute, 2019. január 31. csütörtök, 10:23
Közismert ételeink jótékony hatásai
Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív védelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó,
pacsakute, 2019. január 29. kedd, 22:00
A hagyma - nagyanyáink antibiotikuma
A vöröshagyma, botanikai nevén Allium cepa, a hagymafélékhez tartozik. Nagyobb hagymája és cső alakú virága, amelyen egy fehér ernyővirágzat ül, egyértelműen megkülönbözteti más hagymaféléktől. A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl.

Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk. Ez nagy kár, mert ismert, hogy olyan országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük e növény gyógyhatásait.

A hagyma a benne
pacsakute, 2019. január 27. vasárnap, 20:21
A fodros kel jótékony hatásairól
általában puhábbak és gyengédebb ízűek.
Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

Fodros kel a konyhában

Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.
Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.
A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez. Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.

A reformkonyha igen kedveli, de találkozunk vele a makrobiotikus diétában és a nyers étkezésben is.
Méregtelenítő
pacsakute, 2019. január 22. kedd, 09:02
A petrezselyemzöld jótékony hatásai
Kevesen tudják, hogy a hétköznapi fűszernövénynek rendszeresen fogyasztva csodás egészségügyi hatásai is lehetnek.

Van egy közkedvelt fűszernövényünk, amit mindenki használ, de nem mindenki tudja, milyen csodás egészségügyi hatásai is lehetnek! Ez a növény nem más, mint a petrezselyemzöld. Magas a magnézium, a foszfor, a cink tartalma, de A-, K-, C-, E-, B6- és B12 vitaminokban is bővelkedik.
A mindennapi étrendnek tartalmaznia kellene a petrezselyemlevet. Válasszunk olyan petrezselymet, amit nem kezeltek vegyszerekkel, egy csokornyit tegyük a gyümölcsfacsaróba és adjunk hozzá a megfelelő zöldségeket, facsarjuk ki.

A petrezselyemlé javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos szembetegség esetén alkalmazható:

Látási problémák - petrezselymet, zellert, fokhagymát, almát és gyömbért tegyünk gyümölcsfacsaróba, facsarjuk ki ezek levét és igyuk
pacsakute, 2018. november 26. hétfő, 21:23
Otthoni praktikák étvágytalanság ellen
őrölt pitypanggyökeret egy bögre vízben kb. 5 perc alatt!
Szűrjük le a teát! Fogyasztás előtt mézzel édesíthetjük.

A pitypanggyökér sok bioboltban beszerezhető. Ha nő pitypang a kertünkben, szedjük le a gyökerét, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd süssük 95 fokon kb. két óráig!

Mielőtt elkezdjük használni a pitypanggyökeret, kérdezzünk meg egy orvost a megfelelő mennyiségről, és arról, hogy biztonságosan fogyasztható-e a gyógyszereink mellett!

7, Fokhagyma

A fokhagyma kiváló otthoni gyógyír a rossz étvágy kezelésére, mert stimulálja az emésztőrendszert.

Forraljunk fel 3-4 gerezd fokhagymát egy bögre vízben!
Szűrjük le a levet és csorgassuk bele egy fél citrom levét!
Igyunk a keverékből napi kétszer addig, amíg nem érzünk javulást!

8, Koriander

A koriander leve is javíthat az étvágyon, mert segíti az emésztőnedvek kiválasztását. Hatásos gyógymód az emésztőzavarok, a bélgáz, a hányinger, a
vorosrozsa66, 2018. október 17. szerda, 12:26
Top 10 étel a rák megelőzésére
amely során a sejtek kontrollálatlanul és korlátlanul termelődnek, fokozatosan átvéve az uralmat a test fölött, és lassan de biztosan halálos károkat okozva benne. Az egészséges életmód csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Jobb félni, mint megijedni, nem igaz?

Tegyünk meg tehát mindent, ami módunkban áll, hogy elkerüljük a rákot! Erre az egyik legjobb módszer az, ha az alábbi, a rák megelőzésében igen hasznos ételeket beépítjük a mindennapi étrendünkbe.
Rákellenes ételek

Fokhagyma

A fokhagymában található diallil-diszulfid segít csökkenteni a tumorsejtek növekedését. Az allil-kén megelőzi a stressz okozta sejtosztódást. A rákos sejtek hajlamosak elszaporodni, ez a vegyület pedig ezt hatékonyan akadályozza meg.

Brokkoli

A brokkoli tele van antioxidánsokkal, rostokkal, flavonoidokkal, stb. Az antioxidánsok minimalizálják a szabadgyökök okozta károkat, valamint csökkentik a rákos sejtek növekedését. Ha lehet, fogyasszuk párolt formában, mert a
vorosrozsa66, 2018. október 14. vasárnap, 17:31
Képek, videók
Fokhagymás méz.jpg
pacsakute
2019. február 22. péntek, 20:56
Fokhagymás sütőtökkrém .j
pacsakute
2018. november 13. kedd, 14:54
Gombás fokhagymás csirkem
vorosrozsa66
2018. szeptember 25. kedd, 19:22
fokhagymás-tejfölös ubork
irmus
2018. június 14. csütörtök, 07:09
Tejfölös-fokhagymás ubork
irmus
2018. június 02. szombat, 14:38
Fokhagymás hús 001.JPG
katalinkohut
2018. május 12. szombat, 10:37
Méz és fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:18
Fokhagyma és méz.jpg
pacsakute
2018. március 15. csütörtök, 21:20
Gombás-fokhagymás csirkem
irmus
2018. március 11. vasárnap, 11:28
Sült fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. március 06. kedd, 14:05
Fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. február 26. hétfő, 20:11
a legfontosabb.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
Legfontosabb dolog az éle
borigit
2018. március 06. kedd, 08:07
Legfontosabb tanítónk
anna4459
2018. január 15. hétfő, 21:54
A legszebb, legfontosabb.
borigit
2017. április 23. vasárnap, 16:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.