Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 16:15 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tepertős pogácsa, leveles
Leveles tepertős pogácsa recept
apróséf.hu

Hozzávalók
kb.
1
kg-ra
A tésztához

400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin

A rétegezéshez

300 g tepertő (finomra darált)
feketebors (őrölt)


A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Teljes elkészülési idő
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 60 perc kelesztés, 5 perc hajtogatás, 30 perc pihentetés, 5 perc hajtogatás, 30 perc ismét pihentetés, 30 perc elkészítés, 20 perc pihentetés, 15 perc sütés
215 perc

Leírás

Egy könnyű, leveles tepertős pogácsa recept. Mindenképp próbáld ki, nem fogod megbánni! ;)

Elkészítés
1
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
2
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Leveles tepertős pogácsa recept 1. fázisfotó
3
A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük.
Leveles tepertős pogácsa recept 2. fázisfotó
4
Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.
Leveles tepertős pogácsa recept 3. fázisfotó
5
Ezt követően 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben.
Leveles tepertős pogácsa recept 4. fázisfotó
Leveles tepertős pogácsa recept 5. fázisfotó
6
Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a töpörtyűs pogácsákat.
nanoka72, 2016. november 11. péntek, 10:02
Címkék: tálba tesszük, többi hozzávalót, duplájára kelesztjük, töpörtyűt tetszés, tésztát akkor, tésztát hajtogatjuk,
Kommentek
Mivel...
nincs tánc mert szünet van , hiányzik a mozgás.Elmentem reggel 7kor sétálni, tettem jó nagy kört 40'ig.

Nagyon jólesett...hiányzott már a mozgás, én aki állandó mozgásban voltam /nővér /megszoktam a rohanást jövést-menést.Be is fogom iktatni legalább kétnaponta.Közben betértem a zöldségeshez.

Kenyeret sütök és ha már meleg a sütő egy kis tepertös pogácsát.

Imádom a pogácsákat😊

Azután horgolok ezerrel soká lesz kész a terítő 160×90 cm.

Ma maradék az ebéd majd holnap főzök.

Elhalasztottuk a falunapot ebben a dög melegben nem utazunk kb.200km.nem kívánom hogy levezesse a Párom.Ott meg nem nagyon van hűs hely ahová belehetne menni...igazi kis falu. De szeretem ott nőttem fel 😊
villanas, 2018. augusztus 08. szerda, 08:54
10 csodálatos pogácsa: Imádni fogjátok!
>>>
3. Bögrés vajas pogácsa
bogres

Hozzávalók:
a bögre 2,5 dl-es

4 bögre liszt
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 csapott evőkanál só
140-150 g tejföl
5 dkg élesztő
A recept ide kattintva folytatódik >>>
4. Borzas sajtos pogácsa
borzas

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
3 dl tejföl
1 mk só
1 db tojássárgája
A recept ide kattintva folytatódik >>>
5. Hajtogatott tepertős pogácsa
tepertos

Hozzávalók:

1 kg liszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só a tésztába
2 t sárgája
10 dkg margarin
1 tk só
1 csapott kk bors
1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
3 ek tej a kenéshez sütés után
A recept ide kattintva folytatódik >>>
6. Villámgyors pogácsa
villamgyors

40 dkg finomliszt
1 kk só
330 gramm
tinka1951, 2018. március 25. vasárnap, 14:51
Krumplis-bere/
Ezt a receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb.
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
December 26. - ISTVÁN NAPJA A REGÖLÉS FŐ IDŐPONTJA
ISTVÁN NAPJA A REGÖLÉS FŐ IDŐPONTJA.

István napja egészség és termésvarázsló nap. A legények, férfiak a mise után együtt járnak "istvánolni", az István nevű barátokat, rokonokat, gazdákat felköszönteni. Sok helyütt táncot is rendeznek. Van, ahol a bort a köszöntők viszik magukkal, a gazdasszony kötelessége hájas-, tepertős- sajtos pogácsa elkészítése.

A 16.-17. században a kalendáriumok a vízkereszt utáni első hétfőt regölő hétfőnek nevezték. Karácsonyi népszokásaink közül kitűnik az István-napi regölés, különösképpen a regösök által kántált énekszöveg, amiben a téli ünnepkörrel kapcsolatos emlékek, keresztény jelképek keverednek az ünnepi köszöntővel és a házigazdának szóló jókívánságokkal.A regölés a karácsonyi és újévi köszöntés. István napjától, azaz december 26.-tól újévig , néhol vízkeresztig regölnek: a
ronix, 2017. december 26. kedd, 23:21
Sajtos pogacsa
Hozzávalók :
1/2 kiló liszt,
25 dkg tepertőkrém vagy ha sajtosat készítünk akkor sajt ,
25 gr élesztő,
2,5 dl langyos tej,
1 csapott kk só,
bors,
1/2 kk cukor,
1 tojássárgája
5 dkg vaj.

A fenti hozzávalókból jól gyúrható tésztát gyúrunk , duplájára kelesztjük, vékonyra nyútjuk ,megkenjük tepertőkrémmel amit ízesítünk sóval, borssal . Ha sajtosat készítünk akkor megszórjuk sajttal, 3x hajtogatjuk, minden hajtogatás között 20 percet várunk.
Én MINDEN HAJTOGATÁSNÁL MEGSZÓRTAM SAJTTAL.
Szép leveles tésztát kapunk. Az utolsó hajtogatás után várunk 20 percet kinyújtjuk 1- 1.5 cm vastagra, berácsozzuk egy éles késsel a tetejét, hagyjuk meg kelni kb 15-20 percet.
Mielőtt sütőbe tesszük megkenjük tojással. 180 c sütjük.
Miután kivesszük a sütőből lekenjük tejjel és letakarjuk 10 percre.
Jó étvágyat!
Ez a recept sajtos és tepertős pogácsának is megfelel. A tésztája ugyanaz, ha tepertős pogácsát szeretnénk akkor
reifregina, 2017. december 02. szombat, 13:50
Erdélyi borsos-tepertős pogácsa. recept
Hozzávalók:
60 dkg. finom liszt, 50 dkg. finomra ledarált tepertő, 2 evőkanálnyi sertészsír, 1 evőkanálnyi frissen tört fekete bors, 1 csomag sütőpor, 3 dl. tej, 1 dl. tejföl, 2 db. tojás, 5 dkg. finom füstölt sajtreszelék

Elkészítés:
A tepertőmasszával a felvert tojást a liszttel, tejjel tejföllel őrölt fekete borssal, a csomag sütőporral és ízlés szerinti sóval alaposan összedolgozzuk, majd kb. 1 - 1 és fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. Kinyújtjuk 2 centiméter vastagságúra, a tetejét késsel bekockázzuk, majd kiszúrjuk pogácsaszaggatóval. Kizsírozott tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a sajtreszelékkel és előmelegített sütőben készre sütjük.

Tanácsok:
Akkor jó, ha határozottan érezni lehet a csípős törött fekete bors ízét.Kiváló borkorcsolya.

Elkészítési idő: 70 perc

A receptet beküldte: varbóc
bkisseva, 2017. november 30. csütörtök, 09:57
Erdélyi tepertős pogácsa
Hozzávalók listája

50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors.
Elkészítés

A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük. Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik, tegyél bele még egy kis tejfölt.



Hozzávalók

- 0,5 kg
bkisseva, 2017. november 30. csütörtök, 09:56
Külföldön dolgozó Magyarok ünnepe őszintén... Ne sírj, anya.
(mindenki gyerek, akinek élnek a szülei) nem jöhet most, akkor oda kell neki küldeni az ünnepet. Az otthon illatát, az ünnepi asztalt. Nincs mese, csomagolunk. Megint túl kicsi lett a doboz, ebbe nem fér bele a birsalmasajt, pedig külön kérte a gyerek. Érdekes, itthon nem is szerette. De ha te csináltad, anya, akkor szeretem. Küldjél, csak egy keveset. És diót, mert itt nem olyan. Kolbászt, mert ami itt van, az fura ízű. És abárolt szalonnát, jó fokhagymásan. És szaloncukrot. Azt itt nem ismerik.
És tepertős pogácsát, amilyet csak te tudsz sütni. Nem baj, ha kiszárad út közben. Úgy is finom. És Túró Rudit. Olyat is, ami lekvárral van töltve. Barackosat, szilvásat. És egy kis mákot. Zserbót. Az a kedvencem és itt hasonlót sem kapni. Meg a bolti nem olyan. Semmi nem olyan. Egy kis lekvárt, amit te főztél be. Barackot. Szilvát is. Ha sütnél egy kis tepertőt...Persze, bejglit, az sokáig eláll. Sok mazsolával. És mézeskalácsot, amilyet együtt sütöttünk ilyenkor. A méz, a fahéj, a szegfűszeg illatát
koszegimarika, 2017. november 29. szerda, 21:14
Képek, videók
tepertős-borsos pogácsa 1
gaby73
2014. október 08. szerda, 19:48
tepertős_pogacsa01.jpg
gaby73
2014. október 08. szerda, 19:47
leveles tepertős pogácsa.
erzsikepuskas
2014. január 03. péntek, 10:34
R 43 Tepertős pogácsa.JPG
csipkerozsi
2013. szeptember 05. csütörtök, 21:56
R 43 Tepertős pogácsa (2)
csipkerozsi
2013. szeptember 05. csütörtök, 21:55
tepertős pogácsám
sarkadykati
2013. július 14. vasárnap, 09:44
tepertős pogácsa
sarkadykati
2013. június 27. csütörtök, 17:16
tepertős pogácsa
barbette
2010. október 04. hétfő, 19:54
tepertős pogácsa
iraziviki
2009. július 15. szerda, 11:01
Szegedi tepertős pogácsa
oldlady38
2009. április 05. vasárnap, 18:45
TEPERTŐS POGÁCSA
oldbakter
2009. március 23. hétfő, 19:10
leveles4.jpg
durcimarcika
2019. november 29. péntek, 16:40
moz.leveles1.jpg
durcimarcika
2019. november 23. szombat, 18:15
Leveles kel.jpg
pacsakute
2019. november 14. csütörtök, 12:46
leveles táj.jpg
durcimarcika
2019. november 11. hétfő, 20:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.