Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 16:59 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (kérdések)
Fidesz: mit tesz a kormányzat a szakképzés feltételeinek javítására?

A szakképzés feltételeinek modernizálásával kapcsolatos kormányzati szándékról és tevékenységről érdeklődött az innovációs és technológiai tárca vezetőjétől Vígh László (Fidesz), aki saját választókerülete, Zalaegerszeg ez irányú fejlődését hozta fel pozitív példaként.

Emlékeztetett arra, hogy a kérdés kiemelt kezelése szükséges az ország versenyképességének javításához, annak fontosságát emelve ki, hogy a képzésben résztvevő fiatalok a színvonalas elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati ismereteket is szerezzenek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta válaszában: a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzése érdekében a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani.

Hangsúlyozta: ennek terveit - osztrák mintára - a piaci szereplőkkel együtt alakította ki a kormányzat, amelynek célja, hogy kiválóan képzett, szakmájukat szerető és megbecsülő fiatalok lépjenek ki a munkaerőpiacra, majd tudásukkal a magyar cégeket erősítsék.

Célként említette, hogy modern környezetben és technológiával, naprakész tudású oktatókkal adjanak a fiataloknak a piaci szereplők által kívánt tudást.

Jobbik: mikor dolgozzák le a szabolcsiak a bérhátrányt?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek országos átlagnál 113, a fővárosiakénál bő 200 ezer forinttal alacsonyabb bruttó bérének felzárkóztatásáról érdeklődött a jobbikos Gyüre Csaba.

Egyszerre kifogásolta a hatalmas lemaradást és azt, hogy az országos átlagnál kisebb mértékű a növekedés, így évről évre nő a terület szomszédos megyékkel szemben is kimutatható lemaradása.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: Magyarország kormánya elkötelezett a vidék fejlesztése mellett.

Hangsúlyozta: a térségben az országos átlagot meghaladóan nőtt a GDP, a munkanélküliség és a közfoglalkoztatás mértéke is jelentősen csökkent, öt év alatt 47, 2010 óta 64 százalékkal nőtt az átlagkereset.

Hozzátette: a munkabérek esetében fontos tényező, miként aránylik egymáshoz a helyi kereslet és kínálat.

MSZP: mikor lesz 21. századi a vasúti szolgáltatás?

A hazai vasúti személyszállítás 21. századivá tételét kérte számon a szocialista párti Bangóné Borbély Ildikó, aki azt hangsúlyozta: sokak életét nehezíti meg a MÁV kiszámíthatatlan és pontatlan működése.

A mára szinte állandósult késések mellet a személyszállító vonatok minősége is sok kívánnivalót hagy maga után - jegyezte meg, hosszan sorolva ezeket, majd azt hangsúlyozta, sok esetben a vasúttársaság dolgozói sem tudnak tájékoztatást adni az utasoknak az aktuális forgalmi helyzetről.

Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti államtitkára azzal kezdte válaszát: 2010-ben az előző kormányzat siralmas állapotban adta át a csőd szélére juttatott hazai vasutat, amelyek számtalan elmaradt fejlesztés mellett 300 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

A kormányzat célja az, hogy a közlekedési közszolgáltatásokat a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsák, a közösségi közlekedés pedig valódi alternatívája legyen az egyéninek. A fejlesztések közül kiemelte a Budapest térségében történteket és zajlókat, az új vonatokat, a pálya- és állomás-felújításokat emelve ki.

Hozzátette: a vasúttársaság a fejlesztések során kiemelt figyelmet fordít az utastájékoztatásra a szerelvényeken és az állomásokon, megállóhelyeken. Közölte: az új járművek esetében alapkövetelmény a dinamikus utastájékoztató rendszer és a klimatizáltság.

DK: a választók azt akarják, hogy újra legyen kórház Újpesten

Varju László (DK) azt mondta, október 13-án az újpesti polgárok az ellenzékre szavaztak, mert azt várják, hogy újra legyen kórház a kerületben.

A képviselő úgy fogalmazott: a kormány 2010-ben bezárt egy felújított kórházat, amiből először hajléktalanszállót akartak építeni, majd később munkásszállót. Vonják vissza ezt a kormányhatározatot, legyen újra kórház Újpesten - kérte a képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt felelte, a kormány az emberek érdekeit szolgáló fejlesztéseket akar végrehajtani. Egyetlen városban, egyetlen kerületben sem szabad olyan fejlesztéseket végrehajtani, amivel a település választott vezetői nem értenek egyet - jelentette ki.

Az államtitkár közölte, egyeztetni fognak az új újpesti önkormányzati vezetéssel, mert kíváncsiak a véleményükre. Újpesten olyan megoldást szeretnének elérni, ami szolgálja az épület állammegóvását és a környezetének megújulását - mondta.

LMP: Győrben kevés a buszsofőr

Ungár Péter (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Győrben csak szeptemberben 680 menetrend szerinti busz maradt ki, ugyanis olyan rettenetes sofőrhiány van a városban, hogy nem tudják üzemeltetni a tömegközlekedést.

Mit tesz a kormány a győri buszhelyzet rendezéséért, mi a terv a sofőrhiány megoldására és mikor mond le Borkai Zsolt? - kérdezte Ungár Péter.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt felelte, a polgármester már nem a Fidesz tagja. A buszos eset felvetése indokolt, a probléma azonban nem a város, hanem a Volánbusz hatáskörébe tartozik - emelte ki.

A bonyodalmat valóban a vezetők hiánya okozza, ezért a Volánbusz az ország számos pontjáról vezényel át sofőröket, ezzel remélhetőleg helyreáll a megszokott közlekedési rend. A társaság növeli a toborzói aktivitást és emelt létszámmal indít a térségben autóbuszvezetői képzést - jelentette be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 14:31
Címkék: Vígh László, Schanda Tamás, Technológiai Minisztérium, Gyüre Csaba, Bodó Sándor, Bangóné Borbély Ildikó,
Kommentek
Koronavírus - ITM: a vírusválság nem írja felül az útfejlesztési terveket
Mosóczi László a mintegy 13 milliárd forintból induló zalaegerszegi új városépítési program bejelentése kapcsán beszélt arról, hogy az elmúlt évtized elején 10 megyeszékhely volt bekötve a gyorsforgalmi utak hálózatába, mostanra ez a szám már 13, és év végéig 14-re nő Eger bekötésével.

Békéscsaba, Szolnok, Kaposvár és Zalaegerszeg felé is zajlanak a kivitelezési munkák, az idén elkészül az M76-os Zalaegerszeg előtti bevezetője és az M7-es autópályától Balatonszentgyörgyig tartó szakasza - közölte az államtitkár.

Kifejtette: a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések a védekezés első szakaszában "nem okoztak jelentős késedelmet a hazai közlekedésfejlesztésben", fokozott elővigyázatosság mellett folyamatosan zajlottak az építkezések. A veszélyhelyzet fokozatos enyhítésével egyre több helyen indulhatnak új építkezések, és e beruházások "érdemben járulnak hozzá a magyar építőipari vállalatok talpon maradásához".

A megyeszékhelyek bekapcsolása mellett kiemelt cél a gyorsfogalmi
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 14:03
Felújítják a régi malom épületét és kápolnát emelnek a Göcseji Falumúzeumban
fejlesztését.

A csaknem a 150 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás tovább növeli a város turisztikai vonzerejét - hangsúlyozta Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Kifejtette, hogy a jövő technológiája, a zalai megyeszékhelyen megvalósuló gazdasági fejlesztések mellett az is fontos feladat, hogy a hagyományokat megőrizzük a következő generációi számára. Az értékmegőrzésre a Göcseji Falumúzeum - amely a város egyik emblematikus helyszíne - kiváló lehetőséget ad.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, hogy az interaktív szabadtéri kiállítóhelyen hitelesen lehet bemutatni, hogy a múltban milyen körülmények közt éltek a göcseji emberek.

A TOP keretében felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt.

A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 21:55
Épül a zalaegerszegi Mindszenty iskola tornacsarnoka
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bővítése, valamint a tornacsarnok és a vívóterem építése jelenleg mintegy 45 százalékos készültségen áll. Elkészült a két épület szerkezete, a nyílászárók beépítése folyamatban van, zajlanak a homlokzati, hőszigetelési és homlokzatburkolási munkák, megkezdődtek a belső szakszerelések.

A sajtóbejáráson - amelyen részt vett Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Bali Zoltán alpolgármester - elhangzott: a beruházás részeként a Zárda utca felől az iskola kerítése és kapuja is megújul, továbbá új parkolóhelyet is kialakítanak.

A beruházás megvalósítására a fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend először bruttó 2,5 milliárd forintos állami támogatásban részesült, majd 732 millió forint pluszforrást kapott azzal, hogy a fejlesztést beemelték Zalaegerszeg modern városok programjába. A rend 60 millió forinttal járul hozzá a tavaly nyáron megkezdett
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 15:07
Közösségi és rendezvénytérré alakítják át a zalaegerszegi Art mozit
Bali Zoltán alpolgármester a szerdai sajtóbejáráson elmondta: a csaknem 160 millió forintba kerülő beruházáshoz állami pályázaton 138 millió forintot nyert el az önkormányzat, amelyet 21 milliós önrésszel egészítenek ki. Az átalakítás révén korszerűsítik az 1958-ban megnyitott, több mint 600 embert befogadó nagytermet és a színpadot, kicserélik a fűtési és a világítási rendszert, modernizálják a belsőépítészetet is a várhatóan őszre befejeződő munkálatok keretében.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a mozi funkciójára egyre kevésbé volt igény, ugyanakkor konferenciahelyszínre - az épülő járműipari tesztpálya miatt is - szükség van. Az átalakítás alatt álló létesítmény így a város rendezvényközpontja is lehet.

Flaisz Gergő, a létesítményt működtető Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a nagyterem vetítővásznának elbontása és a színpad kiszélesítése után még mindig több mint hatszáz személyes lesz a nézőtér.

Az
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 13:52
Meghirdette őszi bérleteit a Zeneakadémia
kitűnő muzsikusokkal, mint Langer Ágnes, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Fejérvári Zoltán, Várjon Dénes, Klenyán Csaba, Roman Rabinovics, Giovanni Guzzo és Julian Steckel.

A Kamarazene Nagyteremre című sorozatban a Les Vents Français formáció tagjaként lép színpadra Emmanuel Pahud, Francois Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin és Radovan Vlatkovic. A bérlet további koncertjein Nagy Péter partnere Daniel Hope és Claudio Bohórquez lesz, Kokas Dóra Maxim Riszanovval és Vagyim Holodenkóval ad koncertet, Fenyő László kamarapartnere Csijong Mun lesz.

Az Orgona a központban bérlet részeként először ad szólóestet a Zeneakadémia felújított nagytermi hangszerén Fassang László, valamint a brit David Titterington és a svéd Hans-Ola Ericsson, mindnyájan klasszikus és modern kompozíciókkal is készülnek. A tehetség kötelez elnevezésű sorozatban a Zeneakadémia fiatal tehetségei mutatkoznak be egy-egy zeneszerző, nemzet vagy műfaj köré épített tematikus esten, az őszi Liszt-kukacok Akadémiáján a csodabogár zenészekről
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 12:42
Teljesen felújítják a zalaegerszegi Göcseji Múzeumot
rekonstrukció többek közt a pinceszint részleges átalakítását, a szigetelési munkákat, a belső átalakításokat és gépészeti munkákat, a homlokzat- és tetőfelújítást tartalmazzák - ismertette a részleteket. Jelezte, hogy a tervek szerint a kivitelezési munkák jövő év tavaszára fejeződnek be.

A veszélyhelyzetben néhány projektet át kellett ütemezni, de a TOP és a Modern Városok program keretében megvalósuló nagyberuházások tovább folytatódnak - hangsúlyozta Zalaegerszeg alpolgármestere.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: most a legfontosabb feladat a járvány elleni küzdelem, de a beruházások folytatására is szükség van, hogy a "megtermelt forintokból" forrást tudjanak biztosítani az egészségügynek.

Kostyál László múzeumigazgató-helyettes arról számolt be, hogy a Göcseji Múzeum épületében korszerű, interaktív várostörténeti kiállítás nyílik. Újra látogatható lesz Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész és Németh János
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 14:52
Görög Lászlónak ítélték a Gábor Miklós-díjat
A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón "adta át", kisebb konferenciabeszélgetés keretében kedden, Gábor Miklós születésnapján - olvasható a bizottság MTI-hez eljuttatott közleményében.

Görög László 1964-ben született Debrecenben, 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig a Radnóti Színházban, majd csaknem ugyanennyi ideig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház művésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításait láthatta a közönség, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje - írják a közleményben, felidézve, hogy a Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért elnyerte tavaly a Színikritikusok díját is.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 19:32
Pénzbüntetésre ítélték a vádlottakat a szegedi parkolóbérletek miatt indult perben
A vádlottakat a bíróság hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek mint társtettest, illetve mint felbujtót.

A bíróság a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőjét 2 millió, a cég egy későbbi vezetőjét 2,5 millió, a parkolási üzletág egykori vezetőjét, valamint Szeged egykori címzetes főjegyzőt egyaránt 2 millió, a korábbi alpolgármestert 1,4 millió, Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester kabinetfőnökét 1,35 millió forint pénzbüntetéssel sújtott.

A törvényszék megállapította, hogy a vádlottak 2010 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ellen a 2008-ban és 2009-ben kiosztott parkolóbérletek miatt indult eljárást elévülés miatt megszüntette.

Az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kerüljenek fel
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 14:22
Képek, videók
156423_vigh-laszlone_2 011
nefelejcsel
2011. május 24. kedd, 05:19
Schania.jpg
pulos
2007. augusztus 21. kedd, 16:18
technológiai bemutató.jpg
tothgergo
2008. augusztus 03. vasárnap, 22:17
Gyüre 3
btomike
2010. január 14. csütörtök, 19:03
Gyureee
hubikaaa
2006. október 04. szerda, 10:29
ezüst sándor0209.jpg
maroka
2020. február 09. vasárnap, 16:03
liu sándor futam első_3.j
maroka
2020. február 09. vasárnap, 16:02
liu sándor futam első.jpg
maroka
2020. február 09. vasárnap, 16:01
liu sándor futam első_2.j
maroka
2020. február 09. vasárnap, 16:00
Márai Sándor Ajándék.jpg
menusgabor
2019. december 15. vasárnap, 19:39
sándor1214_3.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 21:04
sándor1214_2.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 21:00
sándor1214.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 20:58
SZKT-Hérány Sándor.jpg
agica2004
2019. augusztus 29. csütörtök, 18:03
csoóri sándor elengednéle
liliana01
2019. augusztus 15. csütörtök, 14:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.