Belépés
2019. szeptember 17. kedd | 38. hét | 260. nap | 08:52 | Zsófia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Mihályfi-gyűjteményből nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában
Nátyi Róbert kurátor a tárlatot bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy Mihályfi Ernő az 1920-as, 30-as években újságíróként felfigyelt a magyar progresszív képzőművészetre, támogató kritikákat írt és így kapcsolatba került a kortárs alkotókkal.

Magángyűjteményét az 1950-es és 1960-as években alakította ki, a műveket saját ízlése alapján válogatta, de döntéseit később a művészettörténet igazolta. Több olyan alkotótól is jelentős munkák kerültek hozzá, akiket a szakmai közvélemény is csak a rendszerváltást után értékelt igazán - közölte a művészettörténész.

Mihályfi Ernő 1972-es halálát követően a hagyaték festészeti és grafikai részét özvegye a mai Dornyay Béla Múzeumnak adományozta. Ebből a több mint nyolcszáz alkotásból 155 festmény és grafika látható a Reök-palotában.

A gyűjtő elsősorban kortárs alkotók munkáit vásárolta meg, de kollekcióját történelmi kitekintéssel állította össze, így a november elejéig látható kiállításon is szerepelnek Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos festményei és grafikái. A tárlat egyik termében a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, a Nyolcak alkotói közül Berényi Róbert, Czóbel Béla, Czigány Dezső, Tihanyi Lajos munkáit láthatja a közönség, de külön szekcióban mutatják be Mattis Teutsch János, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Ferenczi Noémi és Nemes-Lampérth József alkotásait is.

Bár a gyűjtemény szinte kizárólag magyar művészek munkáit tartalmazza, a tárlaton szerepel három Picasso-grafika és egy -plakát, és egy feltehetően Frenand Léger kubista korszakában készült festmény is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 14:52
Címkék: Nátyi Róbert, Mihályfi Ernő, Dornyay Béla Múzeumnak, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos,
Kommentek
A múlt század szegedi nő fotográfusa, Bäck Manci képeiből nyílik kiállítás a Reök-palotában
Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, Bäck Manci fontos szerepet játszott a két világháború közötti Szeged kulturális életében. Munkássága azonban feledésbe merült, életműve újra felfedezésében hatalmas szerepet játszott Gömör Béla professzor, aki a hagyaték egy jelentős részének gondozója.

Bäck Manci a fotográfiával feltehetően 1910 és 1913 között Bécsben ismerkedett meg. Ekkor készítette első aktfotográfiáit, az avantgarde mozgásszínházi kezdeményezéseit megörökítő fotóit vagy lágy, lírai képeit balerinákról. Stílusa jelentősen eltért a kor polgári fotográfiájának beállított képeitől - közölte a szakember.

Szegedre visszatérve megélhetését a portréfotók biztosították, de ezekben is érvényesítette magas művészi nívóját. Ezekben az években olyan művészek kezdték pályájukat a Tisza-parti városban, mint Moholy-Nagy László vagy Gergely Sándor. A fotográfusnőnek mindkettőjükkel kiváló volt a kapcsolata, Moholy-Nagy László korai szénrajzainak reprodukcióit is Bäck Manci
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 16:32
Múzeumok éjszakája - Ritkán látható Munkácsy-festményt mutatnak be a szegedi Móra-múzeumban
Medgyesi Konstantin az alkotást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy szombaton a Munkácsy-festmény mellett Mednyánszky László Nyírfaliget, valamint Iványi Grünwald Béla Majális című alkotását is kiállítják, melyek szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

A muzeológus közölte, hogy a tervek szerint a festmények majd a Fekete házban 2020-ban nyíló Munkácsy és kortársai című állandó tárlaton lesznek láthatók. A kiállításra átszállítják a Kultúrpalotából Munkácsy Honfoglalás című alkotásának szín- és szénvázlatát is.

Nátyi Róbert művészettörténész kifejtette, az Egy tál meleg leves című festmény 1873 körül készülhetett. A fatáblára festet, jó állapotú kép a 20. század végén már felbukkant a műkereskedelemben, de múzeumban korábban még nem volt kiállítva. A kép középpontjában egy tányért tartó kislány és egy koldus látható, a férfi ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-remekmű főhőse. A kislány alakja pedig művész a Köpülőasszony című képén tűnik föl.

A
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:05
Hérics Nándor alkotásaiból nyílik tárlat a szegedi Reök-palotában
Nátyi Róbert művészettörténész a kiállítás anyagát bemutató keddi sajtóbejáráson elmondta, hogy Hérics Nándor a kortárs magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója, aki egyaránt aktív a festészet, a plasztika, a grafika, az alkalmazott grafika területén.

A tárlat 350 alkotása Hérics Nándor életművének két markánsan elkülönülő vonulatát mutatja be: a szecessziós palota első emeletén a fény segítségével készült munkák, installációk, színes neoncsövekből vagy ledlámpákból épített szobrok, kisplasztikák láthatók.

"A neon szerelmese vagyok" - mondta a bejáráson Hérics Nándor, elárulva: először plakátjain rajzolt neoncsöveket a fekete háttér előtt a színes vonalaknak fényudvart festve, majd ezekből a grafikákból lett később valóság.

A fényplasztikák között láthatók ledek százaiból összeállított alkotások is, köztük a tavalyi Szobrászati biennále a kék színű nőalakot ábrázó fődíjas műve.

A kiállítótér másik szintjén a plakáttervező mutatkozik be. Hérics Nándor több mint három
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 12:22
Festői szerelmekről szól a szegedi REÖK új színházi sorozata
Fábián Barbara emlékeztetett arra, hogy a tízéves központ történetének legnagyobb színházi sikere volt az Így szerettek ők - öREÖK szerelmek című felolvasószínházi sorozat. Nyáry Krisztián magyar írók és költők szerelmi történeteit elbeszélő, népszerű könyvei alapján hét bemutatót tartottak a palotában az ötletgazda Réczei Tamás rendezésében.

A szobaszínházi produkciókat összesen mintegy ezerötszázan látták. A sorozatindító - Szabó Lőrincről szóló - előadást novemberben Budapesten, az Átriumban is megnézhetik az érdeklődők.

Október 12-én hasonló, szintén Nyáry Krisztián történeteiből készülő sorozat indul Festői szerelmek címmel. Az előadásokból kiderül, hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire.

Az első mester Mednyánszky László lesz, akit Poroszlay Kristóf színművész személyesít majd meg Réczei Tamás rendezésében. A közönség megtudhatja, mi lehetett a festő
velemenyezd, 2017. október 07. szombat, 15:12
Káosz és Rend - a MAOE kiállítása a szegedi Reök-palotában
Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője elmondta, a MAOE fél évtizede azzal a szándékkal hívta életre szalon jellegű tematikus kiállítás-sorozatát, hogy megmozdítsa a magyar képzőművészszakma szinte egészét.

Évek óta több mint hatszáz művész jelentkezik ezekre a kiállításokra: a festészet, a grafika, a kisplasztika, az iparművészet és a fotográfia eszközeivel közelítik meg az aktuális tárlat tematikáját, amely idén a Káosz és a Rend viszonya.

A művészettörténész szerint a szegedi tárlatra inspiratív anyag gyűlt össze. A csaknem 650 alkotás még a Reök-palota kétszintes kiállítóterében sem férne el, ezért az alkotásokat nem a maguk fizikai valójában, hanem térinstallációként, 70-szer 100 centiméteres reprodukciókon mutatják be.

A kiállítótérben a látogatókat a művek egyfajta zsúfoltsága fogadja, de a szakember úgy látja, ez önmagában erőt ad, ebben a mennyiségben már nem zavaró. Az érdeklődők pedig a hazai kortárs képzőművészet viszonylag széles szegmensét ismerhetik meg.

A MAOE
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 12:40
Már több mint tizenkétezren látták a szegedi Dalí-kiállítást
Fábián Barbara közölte, hogy az idén tízéves központban a jubileum alkalmából világhírű alkotók műveiből rendeznek tárlatokat. Tavasszal Alphonse Mucha munkáit láthatta a közönség, július végétől pedig Salvador Dalí alkotásai töltik meg a kiállítótermeket.

A Reök-palotában soha korábban nem kísérte még olyan érdeklődés kiállítás megnyitóját, mint e két alkalommal. Több százan szerettek volna bejutni már az első pillanatokban is a tárlatra. A Dalí-művekre eddig, szűk egy hónap alatt több mint 12 ezer látogató volt kíváncsi. Éppen ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a szeptember 24-ig látogatható kiállítás kivételesen hétfőnként is nyitva tart.

A Szegeden látható tárlat gerincét litográfiák, grafikák és rézkarcok alkotják. Emellett a mester ritkán látható kisplasztikáit és porcelán dísztálait is megcsodálhatják az érdeklődők a több mint hatvan műtárgyat felvonultató kiállításon.

Sakvador Dalí alakja és művészete 1945 után "védjeggyé" vált, már akkor ikonikus magasságokba emelkedett. Művei
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 17:12
Hatvan Dalí-művet mutatnak be a szegedi Reök-palotában
Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás gerincét a katalán mester hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években készített alkotásai adják. A képek ízelítőt adnak a szürrealista művészről és a "Dalí-jelenségről".

A szecessziós palota legnagyobb termében Salvador Dalí különböző sorozataiból látható válogatás, az egy-két kiválasztott grafika a művész sokoldalúságáról nyújt képet a látogatóknak. Szerepelnek a művek között lovak vagy a kozmosz inspirálta művek és az Énekek énekéhez rajzolt illusztrációk is. Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyvéhez készült képeket. A tárlaton szerepelnek Dalí legismertebb festményeiről készített szignált, művészi reprodukciók, melyek mellett látható több, a képek ihlette kisplasztika is.

Kiállítanak néhányat az alkotó dísztálaiból, melyeket a limoges-i porcelánmanufaktúrával együtt készített. A tárlatot Václav Chochola cseh fotóművész Dalít a hatvanas években
velemenyezd, 2017. július 27. csütörtök, 15:03
Képek, videók
Vízalatti palotában.jpg
pacsakute
2016. február 07. vasárnap, 20:00
Palotában.gif
suzymama43
2011. augusztus 28. vasárnap, 17:59
Sándor palotában.jpg
agica2004
2011. március 22. kedd, 15:49
a Püspöki palotában
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:25
A palotában...
zozhyka
2010. február 07. vasárnap, 19:21
palotában
zsokaoldala
2009. május 02. szombat, 21:55
Édesanyám a palotában lak
caris11935
2009. április 17. péntek, 08:07
Gyilkosság a palotában100
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:18
a budai sándor palotában
hollygergo
2008. december 30. kedd, 22:57
Sándor palotában
sylviao
2008. június 01. vasárnap, 19:32
budavári palotában.JPG
agica2004
2007. január 18. csütörtök, 20:35
Kati a palotaban..jpg
goonybird
2006. július 12. szerda, 21:32
Mihályfi ,Tutu én
edusbedus
2008. január 12. szombat, 11:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.