Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 10:25 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Édes hazám, Isten veled!
Elhunyt Ata Kandó (1913-2017)

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész.

A Guardian online oldalán található My Best Shot (A legjobb fotóm) című sorozatában idén januárban Ata Kandót kérték fel, hogy válassza ki és meséljen a legjobbnak tartott fotójáról. A fotográfus - aki korábban Robert Capával is találkozott - egy 1956 októberében Kismartonban készült képét választotta.
Ata Kandó hosszas keresgélés után a holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határmenti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, s az ebből származó teljes bevételt
(félmillió holland forintot ) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.
Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a két fényképész, a tördelő, a nyomda, mindenki ingyen dolgozott, az emberek pedig szolidaritásuk jeleként megvásárolták a kötetet, mert mint Ata mondta, Hollandia kis ország, de nagy szíve van. ,,Éjjel-nappal talpon voltam, úgy éltem mint a menekültek, a lábamon a cipő két hétig nem száradt meg és csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól. Több száz felvételt készítettem, folyamatosan küldtem őket a nyomdába." Ez a könyv magyarul csak 43 évvel később, 1999-ben jelenhetett meg Édes hazám, Isten veled! címmel.
Ata úgy emlékezett, hogy a kismartoni menekülttáborban készült képen egy cigány család látható, anya, apa és hét-nyolc éves gyerekük, akié a hegedű volt, melyen korábban a Gyenge violának eltörött a szára, Az én bánatomnak nincs vigasztalása. Süvít a szél Késmárk felett. Édes hazám Isten veled." kezdetű nótát játszotta: Ez adta az ötletet, hogy a piros, cím nélküli könyvet is ezzel a szöveggel hirdessék. Munkásságuk rendkívüli fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentősége elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekült helyzet dokumentálásában.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét Ata-nak hívta magát. Ezt a nevet, amit édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatott, tartott és használta élete végéig. A Kandó név pedig első férjének családi nevéből lett. Személyiségét, élettörténetét - ahogy mindenkiét - alapvetően meghatározta családi háttere, szülei hihetetlen nyitottsága, életereje, intellektusa. Édesapja Görög Imre gimnáziumi tanár, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat fordított. Édesanyja Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá. Sok országban töltött éveket, rengeteg táját ismerte meg a világnak, évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása. Ata Kandó 2017. szeptember 14-én hunyt el.

In.: maimanohaz..blog.hu
2017. szeptember 15.

Megjegyzés: Ata Kandó halálának hírét, pláne munkásságát én nem hallottam, hogy bemondta volna bármelyik tévé is. Az Édes hazám, Isten veled! c. könyv nekem is megvan. Emlékét e könyvön keresztül is megőrzöm. Nyugodjék békében!
azenujsagom, 2017. szeptember 18. hétfő, 05:58
Címkék: Elhunyt Ata Kandó, Best Shot, Robert Capával, Violette Corneliusszal, Kandó Budapesten, Görög Etelka,
Kommentek
Ma lenne 70 éves
Bob Marley<< Best Of Bob Marley

1981. május 11. | Bob Marley halála >>

Szerző: Tarján M. Tamás

,,Bob Marley volt a harmadik világ első szupersztárja. Ő volt az az ember, aki megmutatta a reggae misztikus erejét a világ számára. Szívében igazi zenész volt, aki [...] Bob Dylan lírai erejét, John Lennon személyes karizmáját és Smokey Robinson különleges énekstílusát egyesítette hangjában."
(Jann Wenner, a Rolling Stone magazin társalapítója)

1981. május 11-én fejezte be életét Bob Marley, a reggae műfajának koronázatlan királya, a rasztafári mozgalom legismertebb képviselője. A világhírű zenész 36 esztendős korában, rákbetegségben hunyt el a miami
snbela44, 2015. február 06. péntek, 10:06
Ez történt ma
studio icon Deanna Durbin, who was being steered into adult and ingénue roles. Although hundreds of Shirley-Temple-perfect girls competed, the natural-looking Gloria was chosen, and she and her mother were soon on their way to Hollywood.

In 1939, Gloria made her first film: "The Under-Pup", which made her an instant hit with moviegoers. Happy with their young coloratura soprano, Universal cast her in "If I Had My Way", which co-starred Bing Crosby. Following that was what many consider Gloria's best movie: "A Little Bit of Heaven". Following this was a co-starring role with W.C. Fields in "Never Give a Sucker an Even Break", which is the most seen of her movies today.

At this point in 1941, Gloria was at the pinnacle of her career, and one would imagine that her star would soar. Unfortunately, it didn't work that way. Gloria had outgrown her Little Miss Fixit roles (as had Durbin a few years earlier), but Durbin was in command of the older-girl roles for the better pictures. At a loss
onallovelemeny, 2014. január 04. szombat, 22:38
Csoda - amirol eddig nem beszélt a Vatikán sem
gunman was apprehended in the square and sentenced to life in prison. The pope was critically wounded but survived after surgery and a long recovery. The surprising fact is that all the bullets passed just past his vital internal organs. When he recovered finally, the first thing Pope asked for was his rosary. When he got it in his hands, he said that he felt Mother Mary directing the bullet's path through him. Sure, John Paul II was always in the habit of praying the rosary regularly. He had once said the best prayer I like is the Rosary.

(A fegyveres merénylőt elfogták és börtönre ítélték. A pápa állapota kritikus volt, megsebesült, de túlélte az azonnali kórházi kezelés után és sokáig tartott, míg meggyógyult. Hihetetlen tény az, hogy a golyók egyetlen fontos belső szervet sem érintettek. Mikor végre felgyógyult, az első dolog, amit kért, a rózsafüzér volt. Amikor már a kezeiben tartotta, azt mondta, hogy a Szűzanya irányította a golyók útját benne. Bizonyára, hiszen II. János Pálnak szokása
tinka1951, 2012. február 16. csütörtök, 09:25
leglátogatottabb fotó. Pan 1
Expozíció-korrekció: 0.00 EV
Vaku nélkül

2011 - Minden jog fenntartva
(készítette: Dezső Biczó)

****************************************************************** *********************************************
Fotóhoz a kommentek száma: 226 - naponta változik
néhány hozzászólás..

Manek Taolin írta, : 2011. Május 13.:
Hi Dezso, Very beautiful picture!
L47+F9
Best regards from Indonesia

D.N.Koskinas írta, : 2011. Május 15.:
Fantastic shot!! *LIKE * Greetings from Rhodes - Greece Dimitris

Seba 1991 írta, : 2011. Május 15.:
Otra preciosidad
Saludos desde Chile

Seba 1991 írta, : 2011. Május 19.:
Fantastic View!!
I Like it
==================
Best regards from Japan,Katsuo

John J. Slovinec, Sr... írta, : 2011. Június 8.:
* The colors are just
biczod, 2011. augusztus 03. szerda, 11:46
Csoda a pápáról
gunman was apprehended in the square and sentenced to life in prison. The pope was critically wounded but survived after surgery and a long recovery. The surprising fact is that all the bullets passed just past his vital internal organs. When he recovered finally, the first thing Pope asked for was his rosary. When he got it in his hands, he said that he felt Mother Mary directing the bullet's path through him. Sure, John Paul II was always in the habit of praying the rosary regularly. He had once said the best prayer I like is the Rosary. (A fegyveres merénylőt elfogták és börtönre ítélték. A pápa állapota kritikus volt, megsebesült, de túlélte az azonnali kórházi kezelés után és sokáig tartott, míg meggyógyult. Hihetetlen tény az, hogy a golyók egyetlen fontos belső szervet sem érintettek. Mikor végre felgyógyult, az első dolog, amit kért, a rózsafüzér volt. Amikor már a kezeiben tartotta, azt mondta, hogy a Szűzanya irányította a golyók útját benne. Bizonyára, hiszen II. János Pálnak szokása volt a
kalibela, 2010. december 13. hétfő, 22:42
Eric Clapton gitáros, énekes
* Bluesbreakers with Eric Clapton - 1966. július

Cream (1966-1969; 2005-ben újjáalakultak)

* Fresh Cream - 1966. december 9.
* Disraeli Gears - 1967. november
* Wheels of Fire (duplalemez) - 1968. augusztus
* Goodbye - 1969. március
* Live Cream - 1970. június
* Live Cream Volume II. - 1972. július
* Heavy Cream - 1972. október 9.
* Strange Brew: The Very Best of Cream - 1983.
* The Very Best of Cream - 1995. május 9.
* Those Were the Days - 1997. szeptember 23.
* 20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best of Cream - 2000. február 29.
* BBC Sessions - 2003. március 25.
* Cream Gold - 2005. április 26.
* Royal Albert Hall, London, May, 2-3, 5-6, 2005 - 2005. október 4.

Blind Faith (1969)

* Blind Faith - 1969.
schuro, 2010. szeptember 21. kedd, 21:35
Frank Zappa zenész
vakmerő, tripla gitár-szólólemez formájában megjelent gyűjteménye, amelyen a hibbantságig szubjektív gitárstílusát a zenei szerkesztés iránti múlhatatlan szenvedélyével ötvözte, s melynek folytatása is akadt a Guitar, valamint a sokáig kiadatlan Trance-Fusion c. lemezek formájában.

Zappa következő hatalmas terve 1988-ban egy 12 tagú együttes formájában öltött testet, mely feldolgozásokat, instrumentális darabokat és új, politikus dalokat játszott (s melynek zenéje a Broadway the Hard Way, a The Best Band You Never Heard in Your Life és a Make a Jazz Noise Here című lemezeken hallható). Három hónapnyi próba után lélegzetelállító erővel és precizitással szóltak, de még az első turné során fel is bomlottak. A retrospektív You Can't Do That on Stage Anymore sorozat mellett Zappa legnépszerűbb kalózlemezeit is kiadta a Beat the Boots sorozat formájában. Csehszlovákiában, ahol hosszú időn keresztül a kulturális underground hősének számított, az ország Kulturális Nagykövetének nevezték ki. Demszky
schuro, 2009. december 04. péntek, 07:09
Képek, videók
elhunyt-bojte-julianna -bo
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 13:15
0 Eke Miklós elhunyt.jpg
lovaszmarika
2016. május 12. csütörtök, 17:43
búcsúdal-elhunyt.png
astropapa58
2015. november 01. vasárnap, 10:30
Elhunyt.....
borigit
2015. január 25. vasárnap, 14:15
Elhunyt Szeretteink Emlék
cipello
2014. december 10. szerda, 13:39
20141108elhunyt-gera-z olt
lilagondolatok
2014. november 16. vasárnap, 15:00
elhunyt bajor gizi
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:29
elhunyt somlay artur
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:28
elhunyt joszip broz tito
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:18
elhunyt lev jasin
lacipecsenye
2013. február 19. kedd, 09:45
elhunyt kádár jános
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:35
Mai Nap elhunyt Kádár Ján
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:31
Best shot
eva_gabor
2007. július 19. csütörtök, 23:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.