Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:03 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trócsányi-interjú a Le Figaróban - Európának szüksége van Magyarországra, Magyarországnak pedig Európára
A lap kérdésére, miért vállalta el a listavezetői helyet a Fidesz és az Európai Néppárt, valamint az EU és Magyarország közötti válság idején, Trócsányi László elmondta, tanárként, diplomataként és alkotmánybíróként egyaránt európai kérdésekkel foglalkozott, ezért hasznos lehet ezen a poszton. "Helyre kell állítani ma a bizalmat az országom és Európa között." Rámutatott, hogy nemcsak Magyarországgal kapcsolatban mutatkoznak repedések.

Hozzátette: "Ésszerű tárgyalásra van szükség, hogy elkerüljük a Kelet és Nyugat közötti mélyebb hasadást".

Arra a kérdésre, hogy nincs-e az az érzése, hogy nagyobb a szakadás Magyarország és Európa, mint Európa két fele között, tekintettel Manfred Webernek, a német CDU/CSU csúcsjelöltjének a kijelentésére, hogy inkább nem lesz az Európai Bizottság elnöke, mintsem ezt a Fideszre leadott szavazatokkal tegye, a miniszter hangsúlyozta: "A választások előtt sok mindent mondanak az emberek. Ezzel együtt kell élni, és választások után új lapot kell nyitni és tárgyalni."

A hatalmi ellensúlyok eróziója miatti, 7. cikkellyel összefüggő eljárás megindításával kapcsolatban a miniszter kitért az alkotmánybíróságokra, amelyek figyelembe vették a Velencei Bizottság megjegyzéseit.

Bírálta azokat az újságírókat, akik csak a civil társadalom számos képviselőjének véleményét idézik, akik szerint Orbán Viktor miniszterelnökhöz közeli emberek kezében koncentrálódik kivételes mértékben a hatalom, kiszárítják a független sajtó reklámforrásait.

A Magyar Tudományos Akadémia dolgozóinak sztrájkja kapcsán hangsúlyozta, hogy a kutatóhálózat elavult, ha az állam pénzt ad bele, érvényesíttetnie kell az érdekeit, természetesen a kutatási szabadság tiszteletben tartása mellett.

A Le Figaro kérdésére, hogy Magyarország azzal vádolja az Európai Bizottságot, hogy túl sok hatáskört tart fenn magának, az igazságügy-miniszter válaszában megjegyezte, hogy a magyarok 80 százaléka nagyon elégedett az uniós tagsággal. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az Európai Tanácsot, amely a szerződések szerint a politikai irányvonalakat meghatározza, ebben az Európai Bizottság nem helyettesítheti.

A másik fő kérdés a nemzeti parlamentekkel való tárgyalás. "Ma szakadék van az európai intézmények és az állampolgárok között. A nemzeti parlamenteknek nagyobb hatáskörrel kell rendelkezniük európai kérdésekben. Ott van a szubszidiaritás kérdése is. Európának a fő kérdésekre kell összpontosítania, és nem kell mindent magára vállalnia" - szögezte le a miniszter.

Az alkotmányos identitás kérdése kapcsán egyebek mellett felvetette a lakosság összetételének igen kényes kérdését. "Tiszteletben kell tartanunk a genfi egyezményt, de a lakosság összetétele az ország alkotmányos identitásába tartozó kérdés. Komplexusok nélküli közös gondolkodásra van szükség" - - hangsúlyozta.

Arra válaszolva, hogy a migrációs kérdés szétrobbanthatja-e Európát, Trócsányi László kifejtette: a migrációt a koncentrikus körök elmélete alapján értelmezi. "Elsődleges felelősségünk a saját országunkra vonatkozik, a második arra, hogy mi történik a szomszédos országokban" - mondta. Hangsúlyozta, hogy nincs homogén megoldás.

Közölte: "Szükséges a szolidaritás, de óvakodni kell a homogenizálástól. A Brüsszel által eldöntött kvótarendszer nem jó, könyvelői, lélek nélküli megoldás".

Arra a felvetésre , ha az Európai Néppárt úgy dönt, hogy nem folytatja a Fidesszel, csatlakoznak-e Salvinihez, Marine Le Penhez és a többi úgynevezett "populista" párthoz, Trócsányi László leszögezte, hogy jelenleg nem gondolkodnak erről. "Partnerünk a néppárt, Franciaországban pedig a Köztársaságiak, márpedig Franciaország az európai építkezés sarokköve. Ami a populizmust illeti, nem szeretem a politikai címkéket: nem jó ötlet a jövőre nézve országunkat és a radikális jobboldalt ugyanabba a kategóriába sorolni. Ez a fajta megbélyegzés és ez a stratégia nem viszi előre Európát. Remélem, hogy a Néppárton belül maradunk. Ez ugyanúgy a mi érdekünk, mint Európáé" - fejtette ki. Hozzátette: meg kell hallgatni a visegrádi országok sajátos hangját, Közép-Európa hangját.

Arra kérdésre, hogy a valaha török hódoltság alatt élt magyarok félnek-e az iszlámtól, a miniszter elmondta, hogy sok nyugat-afrikai hallgatója van a szegedi egyetemen, közöttük moszlimok, és senkinek sem jut eszébe rasszizmusról beszélni velük kapcsolatban. Aláhúzta: "Hangsúlyozni akarjuk azonban Európa judeo-keresztény gyökereit, amelyek tények. A templomaink emlékeztetnek arra, hogy olyan kultúránk van, amelyet nem szabad veszni hagyni".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 18:33
Címkék: Európai Néppárt, Trócsányi László, Manfred Webernek, Európai Bizottság, Velencei Bizottság, Orbán Viktor,
Kommentek
Trócsányi: az állandó fenyegetés a jogállamisági mechanizmussal a kettős mércét jeleníti meg
szakmai kérdést "politikai csőlátáson keresztül néz", megakadályozza a Közigazgatási Felsőbíróság felállítását, és "jogi érvek helyett politikai feltételezésekre alapozva vádaskodik".

Felidézte: az önálló közigazgatási bíráskodásnak Magyarországon komoly hagyománya van, és csak a kommunista hatalom szüntette meg 1949-ben. Ebben a kormányzati ciklusban kiteljesítették a közigazgatási bíráskodást, Magyarország történetében először fogadták el az önálló közigazgatási perrendet - magyarázta.

Trócsányi László a Lengyelországot érő brüsszeli kritikákat illetően kiemelte: a magyar-lengyel barátság "ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos tengerén".

Arról is beszélt, hogy a jogállam fogalmát az Európai Bíróság joggyakorlata és az európai szerződések sem határozzák meg. Egyes uniós vezetők politikai alapon, szelektív módon, különbséget téve az egyes országok között előszeretettel hivatkoznak a jogállamiságra - jelentette ki. Kifejtette: ugyanaz a szabályozás politikai kontextusok alapján
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 14:32
Illegális bevándorlás - Trócsányi: a kvótarendszer nem ösztönöz a hazatérésre
A miniszter, akivel a World Tribune című amerikai külpolitikai hírportál készített interjút, a határkerítésre vonatkozó kérdésre kijelentette: a magyar kormány helyesen cselekedett, ezt a lépést meg kellett tenni.

Trócsányi László szerint Magyarország egyik legfontosabb kötelessége a schengeni határok védelme. "Úgy gondolom, Magyarországnak igaza van, amikor azt mondja, hogy bárkit, aki be akar lépni az Európai Unióba, előbb azonosítani kell" - tette hozzá.

Az uniós kvótákra vonatkozó kérdésre azt mondta: véleménye szerint a döntéseket az egyes tagállamok szuverenitásának keretein belül kell meghozni. Kijelentette: nincs nemzetközi szerződés a migrációról.

Az igazságügyi miniszter szerint mivel Magyarország mindig megküzdött a függetlenségéért, szereti kimondani a véleményét, és így van ezzel "karizmatikus miniszterelnökünk, Orbán Viktor is". Európa azonban ehhez nincs hozzászokva, mivel Európában jelenleg a politikai korrektség az úr - fogalmazott.

Trócsányi László szerint a
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 18:13
Trócsányi: meg kell erősíteni az unió külső határait
Az interjúban, amely az EU soros elnökségét adó szigetország lapjának vasárnapi kiadásában jelent meg, Trócsányi László védelmébe vette azt a döntést, amellyel a kormány kerítést épített a déli határon a Törökországból érkező migránsáradat megállítására.

"2015-ben Európa talán naiv volt, de most szembetalálta magát a valósággal. Hiszünk a határok nélküli schengeni övezetben, de ahhoz, hogy az jól működjön, meg kell erősíteni az EU külső határait" - mondta a miniszter.

Trócsányi László, aki az EU igazságügy- és belügyminisztereinek informális találkozóján vett részt Máltán, hangsúlyozta: a kerítés nemcsak Magyarország, hanem Európa többi részének a védelmét is szolgálja. "A külső határok védelme kötelességünk. Ha nem törődünk megfelelően a biztonsággal, látni fogjuk, hogy falak emelkednek az uniós tagországok között"- figyelmeztetett.

A Magyarországot a kerítés építése miatt ért bírálatokkal kapcsolatban Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy Spanyolországnak régóta fallal megerősített
velemenyezd, 2017. január 29. vasárnap, 15:01
Illegális bevándorlás - Trócsányi László szót emelt a magyar menekültpolitikát ért bírálatok ellen egy holland
A de Volkskrant című lap szerdán a honlapján tette közzé a miniszterrel hágai látogatása alkalmával készített interjút, melyben Trócsányi László hangsúlyozta: "a tavalyi év a naivitás éve volt. Az emberek jó szíve azt sugallta: mindenkit be kell fogadnunk, létszámkorlátozás nélkül. Mostanra azonban elérkeztünk a valóságérzet évébe."

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a migráció (az Európai Unióban) úgynevezett megosztott hatáskör, következésképpen az összes tagállamnak van beleszólása, és lehetetlen, hogy Európa úgy hozzon döntést, hogy a "tagállamok eközben csak hallgassanak".

A minisztert kérdezték arról, hogy tavaly az uniós tagállamok többsége 160 ezer menekült egymás közötti elosztásáról határozott. Erre válaszolva Trócsányi László felidézte, mostanáig hatezer embert telepítettek át közülük. Ez a miniszter szerint "szemmel látható kudarcnak" tekinthető. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a tagállamokra, "azt hangoztatva, hogy kötelező az emberek befogadása". Ezt
velemenyezd, 2016. december 07. szerda, 16:53
Bérmegállapodás - Lázár: realitássá válik a 40 százalékos béremelés
alapozhatta meg a megállapodást.

Lázár János kitért arra, hogy ma 4,4 millió ember dolgozik az országban, a kormány rendbe rakta a költségvetést, csökken az államadósság.

Ha parlament vállalná, akkor akár hiány nélkül is el lehetne fogadni a költségvetést - tette hozzá.

Kérdésre beszélt arról, hogy a miniszterelnök jövő héten újra tárgyal a nyugdíjasokkal a nyugdíjemelésről.

A kormány új büntetőeljárási törvényt nyújt be a parlamentnek januárban - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Trócsányi László igazságügyi miniszter kétéves egyeztetés után tárta a kormány elé a készülő kódexet, amely reményei szerint közkonszenzuson alapul. Lázár János a jogszabály céljaként jelölte meg az eljárások gyorsítását és hatékonyságának növelését, az áldozatvédelem erősítését.

A javaslatról ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. A csomagot januárban nyújtják be a parlamentnek, és 2018 nyarán léphet hatályba a törvény - ismertette.

A minisztert kérdezték Tarsoly Csaba, a Quaestor volt vezetője
velemenyezd, 2016. november 24. csütörtök, 21:37
Trócsányi: az uniós intézmények politikai nyomásgyakorlásra használják ki a szakértői testületeket
A krakkói folyóirat e héten megjelent számában közölt interjú a magyar miniszter április eleji lengyelországi látogatása alkalmából készült.

A beszélgetésben Trócsányi László - aki több évig a Velencei Bizottság magyar póttagja volt - a lengyel alkotmánybíróság helyzete körül kialakult vita kapcsán elemezte az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének szerepét, leszögezve: a kelet-közép-európai rendszerváltás elején tanácsadó szervként létrehozott bizottság az utóbbi időben egyre gyakrabban "nemcsak tanácsadó, hanem véleményalkotó és bíráló szerepet" vállal.

"Ezzel a dolog lényegéhez, magának a demokráciának a fogalmához jutunk" - folytatta a miniszter, kifejtve: jelenleg nem mindig kapunk egyértelmű válaszokat a demokrácia kulcskérdéseire, vagyis arra, hogy az európai intézmények mire jogosultak, ki határozza meg összetételüket, honnan szerezték hatalomgyakorlási jogosultságukat.

"Az alapvető követelmény természetesen a demokrácia, a jogállamiság elveinek betartása" - szögezte
velemenyezd, 2016. április 21. csütörtök, 17:43
Trócsányi: az EU-nak nem kellene beavatkoznia a tagállamok belügyeibe
"Magyarország tapasztalata azt mutatja: ebből semmi jó nem származik" - nyomatékosította.

Az Európai Unió történetében először Lengyelországgal szemben alkalmazott, az év elején elindított jogállamisági mechanizmusra vonatkozó kérdésre válaszolva a magyar miniszter azt mondta: az uniónak olyan jogokkal kell rendelkeznie, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Mindazonáltal Magyarország esete is megmutatta: Brüsszel ezen túlmenően is ellenőrzést akar gyakorolni bizonyos területek felett - tette hozzá

Trócsányi szerint tekintettel kell lenni az uniós országok nemzeti sajátosságaira, amint ez Franciaország esetében is történt a novemberi párizsi merényletek után. "Brüsszelben senki sem indít eljárást Párizs ellen, amiért az rendkívüli állapotot vezetett be" - mutatott rá a magyar miniszter, figyelmeztetve a régi és az új tagállamok megkülönböztetésének veszélyére az uniós szervek részéről.

A miniszter kizártnak tartja, hogy a jogállamisági mechanizmus következményeként az Európai Tanács megvonná
velemenyezd, 2016. április 13. szerda, 12:11
Képek, videók
kristóf interjú.jpg
maroka
2019. július 13. szombat, 23:06
nikola-tesla-interju-1 -34
lilagondolatok
2018. április 21. szombat, 09:05
péterrel interjú1214.jpg
maroka
2017. december 16. szombat, 11:51
interjuk_053.jpg
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 19:36
20140617interju-gyurcs any
agica2004
2014. december 15. hétfő, 13:35
Film (Interjú a Vámpírral
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 23:22
interjú a vámpíral
elisha24
2014. január 10. péntek, 13:02
Interjúk_Kyra könyve.jpg
katajeva
2013. május 31. péntek, 18:18
Interjú Erőss Zsolttal
sacimama
2013. május 23. csütörtök, 20:17
Interjúk
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:58
interjú.jpg
agica2004
2011. szeptember 22. csütörtök, 13:45
IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK
turul72
2010. szeptember 19. vasárnap, 09:11
Köszönet Magyarországnak
zozhyka
2010. február 28. vasárnap, 19:24
Igazságot Magyarországnak
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 09:27
Igazságot Magyarországnak
rambobby
2007. április 22. vasárnap, 07:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.