Belépés
2019. július 17. szerda | 29. hét | 198. nap | 02:59 | Endre, Elek
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Globális felmelegedés
Elfújta a szél a londoni szilvesztert

A skót és az észak-angliai óévbúcsúztatókat az orkán erejű szél tette emlékezetessé

Elfújta a Nagy-Britannián végigsöprő atlanti vihar a szabadtéri újévköszöntő tömegrendezvényeket a skóciai és az észak-angliai nagyvárosok zömében, sőt az orkán miatt számos helyen az áramszolgáltatás is megszakadt, Londonban azonban százezrek köszöntötték az utcán 2007-et.
A szakadó esővel kísért, 110-130 kilométeres szélvihar miatt a hatóságok lemondták az óév utolsó éjszakájára szervezett eseményeket az észak-írországi Belfastban, valamint a skóciai Glasgow-ban és Edinburgh-ban is. Ez utóbbi két városban 100 ezren vettek volna részt a hagyományos skót újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Edinburgh-ban, a skót fővárosban már tavaly sem tudták megtartani a szabadtéri rendezvényeket az időjárás miatt. Nem rendezték meg az óévbúcsúztató tűzijátékokat az észak-angliai Newcastle-ban és Liverpoolban sem. Skóciában és Észak-Angliában 11 ezer lakás áram nélkül maradt 2006 utolsó éjszakáján a vihar miatt.

Londonban is szeles, esős idővel búcsúzott az óév, de Ken Livingstone polgármester hosszas mérlegelés, és a rendezvények törlésének kilátásba helyezése után végül mégis engedélyezte az immár hagyományos éjféli tűzijátékot, amelynek rakétáit a parlamenttel szemközti óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, illetve a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A fényjátékkal kísért látványosságot, amely a parlament híres toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjára kezdődött, 250 ezren nézték a rakpartról és a hidakról.

A londoni szilveszter másik fénypontja Kylie Minogue ausztrál popénekesnő koncertje volt a Wembley fedett arénájában. A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű világsztár tavaly tavasszal volt kénytelen félbeszakítani Showgirl című koncertkörútjának angliai fellépéssorozatát, miután kiderült, hogy mellrák támadta meg. Kylie Minogue hosszas orvosi kezelés után nemrég tért vissza a színpadra.

hirado.hu/MTI
egyfoldunkvan, 2007. január 01. hétfő, 17:30
Címkék: London Eye, Kylie Minogue, londoni szilvesztert, észak-angliai óévbúcsúztatókat, orkán erejű, szabadtéri újévköszöntő,
Kommentek
LMP: a kormány minél hamarabb zárja be a Mátrai Erőművet!
Ungár Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: az utolsó működő nagy szénerőmű bocsátja ki az ország üvegházhatást okozó gázmennyiségének 14 százalékát.

Emlékeztetett a kutatók egységes álláspontjára, miszerint már csak tíz év maradt a klímaváltozás káros hatásainak megfékezésére, és arra is, hogy Magyarország különösen kitett a globális felmelegedésnek.

A kormány még nem hozott döntést az üzemidő hosszabbításáról - mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: az öt- vagy tízéves hosszabbítás gátolja a klímacélok megvalósítását.

Ungár Péter hangsúlyozta: az LMP azt is várja a kormánytól, hogy találjon lehetőséget az erőműben foglalkoztatottak elhelyezésére a fenntartható energiaszektorban, valamint azt, hogy mondja meg, mikor lesz szénmentes a magyar energiaellátás.

A politikus kérdésre elmondta: a Mátrai Erőmű az áram- és hőellátás jelentős részét adja, azonban egy elavult technológiájú erőmű.

Egy másik kérdésre azt felelte: az LMP a főváros IX. kerületében
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 12:02
Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedésre
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérsékletemelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte - írja a BBC News.

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a bolygó mely területein és mennyi fát lehetne ültetni, továbbá hogy az új erdőterületek milyen hatással lennének a légköri szén-dioxid-koncentrációra.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei a fotointerpretáció módszerét és a Google Earth térképszoftverét használva megállapították, hogy a már létező erdőségek, mezőgazdasági és városi területek mellett még világszerte 0,9 milliárd hektárnyi terület áll rendelkezésre faültetéshez.

A szakemberek szerint amikor ezek a fák teljesen kifejlődnek, akkor nagyjából 200 gigatonnányi szén-dioxidot - vagyis az ipari forradalom óta az emberi tevékenységek által kibocsátott káros anyag csaknem kétharmadát - lesznek
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 14:42
Húsevő baktériumok fertőznek az Egyesült Államok keleti partvidékén
lábadozik.

A CBS felidézte, hogy a múlt hónapban egy 77 éves floridai nőt - miután megvágta a lábát a tengerparton - szintén húsevő baktérium támadott meg. Lynn Flemingnek kisebb dudor keletkezett a lábán, de mivel nem tulajdonított neki jelentőséget, csak két héttel később fordult orvoshoz. Már nem lehetett megmenteni az életét.

A CBS egészségügyi szakértője, David Agus szerint a part menti tengervizek egyre jobban felmelegednek, és ezzel ideális környezetet kínálnak a baktériumnak. "Vagyis a felmelegedéssel megnőtt az ilyen jellegű fertőzések kockázata" - fogalmazott az orvos. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy különösen azok az idősebb emberek vannak veszélyben, akiknek az immunrendszere meggyöngült, továbbá cukor- vagy rákbetegek. "De nem kell félni a tengertől, csak legyünk tisztában a veszélyekkel is" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy csakis az azonnali orvosi ellátás mentheti meg a beteget.

A The Washington Post című lap szerdai száma arról adott hírt, hogy egy marylandi asszonynak
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 07:04
Az Európai Bizottság három polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba, egyről pedig megállapította, hogy elfog
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem fokozását minimális széndioxid-kibocsátási ár bevezetése révén sürgető kezdeményezők arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy fogadjon el jogszabályokat, amelyek a globális felmelegedés elleni küzdelem és hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius fokra történő korlátozása érdekében visszafogják a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

Céljuk egyebek mellett az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználásának népszerűsítése, továbbá a szén-dioxid-kibocsátás határokon történő kiigazítását célzó mechanizmus bevezetése.

A tudományos fejlődést támogató, a szántóföldi növények fontosságát hangsúlyozó kezdeményezés szervezői azt állítják, hogy a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló uniós irányelv "elavult", és az új növénynemesítési technikákra vonatkozóan abban foglalt szabályok felülvizsgálatát kérik. Céljuk "az új növénynemesítési technikákkal létrehozott, új termékek engedélyezési eljárásának
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 17:32
A következő napokban szélsőséges időjárásra kell számítani Kínában
Liao Csün, a hivatal katasztrófavédelmi és közszolgálati osztályának vezetője egy keddi sajtótájékoztatón elmondta: a déli országrészben július 12-ig helyenként 30-70 százalékkal több eső várható, mint a korábbi évek azonos időszakában. Hozzátette, hogy a csapadék mennyisége egyes területeken a 100-200 millimétert, míg a Jangce folyó északi szakaszánál akár a 300 millimétert is elérheti.

A Dél-kínai-tengeren található szigetekből álló Hajnan tartomány kedden a legenyhébb, kék riasztást adott ki egy közelgő tájfun miatt, de déltől felfüggesztette a Kína szárazföldi részére közlekedő kompjáratokat, valamint visszarendelte a kikötőkbe a hajókat.

Kína északi részein ezzel szemben a szélsőségesen meleg idő miatt adtak ki figyelmeztetést, a következő tíz napban ugyanis a hőmérséklet több helyen elérheti a 40 Celsius-fokot.

Liao elmondta: a 35 fok fölötti hőmérséklet valószínűsége fokozatosan emelkedik, egyes helyeken ráadásul a hőség mellett a magas páratartalom is kedvezőtlenül hathat az
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 07:05
Szemét módon bánunk el a magyar fecskékkel
teszi számukra a fészkelést.

Sok tonnányi rovart pusztítanak el

Ebben az esetben is arról van szó, végső soron mi, emberek járunk rosszul. A fecske az egyik legkiválóbb segítőnk, valóságos biológiai fegyver a kártevők vagy kórokozókat terjesztő vérszívók ellen: a repülő levéltetvektől kezdve a szúnyogokon, a legyeken át a böglyökig és a bagócsig. Főleg akkor nem mindegy, hogy a fecskéket is magában foglaló madárcsoport fajai milyen létszámban képviseltetik magukat, amikor a felmelegedéssel nálunk is új kártevők, és betegségeket terjesztő szúnyogok kezdenek megjelenni.

A Nyugat-nílusi láz és a szarvasmarhákat veszélyeztető kéknyelv-betegség már jelen van Magyarországon, mint ahogy a kutyák körében szúnyogcsípéssel terjedő szívférgesség is. Az embereket megbetegítő, afrikai eredetű Chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot pedig már több mint 12 európai országból mutatták ki, Európa mediterrán térségeiben egyre gyakoribb a Dengue- vagy csonttöréses láz.

Aki
lilagondolatok, 2019. június 23. vasárnap, 19:46
Meteorológiai szolgálat: Európában többfelé 40 fokos hőség lesz a jövő héten
Főként Spanyolországot és Franciaországot, valamint Németországot és Lengyelország egyes részeit érintheti a tikkasztó hőség. Az érintett tájakon többfelé 35 fok fölé vagy akár 40 fok köré is felmelegedhet a levegő napközben. Az előrejelzés szerint a német fővárosban, Berlinben csütörtökön és pénteken van esély 40 fok körüli maximum-hőmérsékletre - írták, megjegyezve: a jelenlegi kilátások szerint ekkor tetőzhet a kánikula.

A jövő héten Magyarországon is erősödik a nappali felmelegedés, de ilyen mértékű hőség azért nem lesz, többnyire 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Összességében viszont - általában 28-34 fokos maximumokkal - meleg, keddtől egyre inkább száraz időre lehet készülni - közölte a meteorológiai szolgálat.
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 21:56
A klímaváltozás felforgatta Amazónia lakóinak életét már az európaiak érkezése előtt
A tudósok az Amazonas folyó medencéjében évszázadokkal ezelőtt virágzó kultúrákat tanulmányoztak.

Az éghajlat természetes változásait akkoriban megérezte Amazónia és a Föld legtöbb tája is - idézte a Eurekalert.org a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányt.

Két ilyen korszakot ismerünk: az úgynevezett középkori éghajlati anomáliát, amely 900 és 1250 között zajlott, valamint az 1450 és 1850 közötti kis jégkorszakot.

A jelenlegi globális felmelegedés szintén a világ legtöbb területét érinti, a különbség annyi, hogy a mostanit az emberi tevékenység váltotta ki.

Mitchell J. Power, a Utah-i Egyetem kutatója szerint a jövő egyik legnagyobb problémája az lehet, hogy a szélsőséges klíma számos országnak okoz szenvedést, a változás pedig elűzi a lakókat a szülőföldről mérsékeltebb éghajlatú és fejlettebb országokba, ahol jelenlétük nagy problémát okozhat.

Az éghajlat meghatározó szerepet játszott az ősi Amazónia társadalmi és kulturális változásaiban, a
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:15
Képek, videók
Globális felmelegedés köl
sz719eszter
2016. március 26. szombat, 12:39
globális felmelegedés
lacika1974
2015. március 19. csütörtök, 06:19
Globális felmelegedés4794
lilagondolatok
2014. június 26. csütörtök, 12:04
tetőklíma-felmelegedés
yakin
2013. október 09. szerda, 13:15
globális felmelegedés.jpg
agica2004
2011. január 24. hétfő, 15:40
globális felmelegedés.jpg
szalai0913
2010. március 10. szerda, 08:20
globális felmelegedés.jpg
rneckernusz
2010. január 20. szerda, 10:18
Globális felmelegedés.jpg
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:18
globalis_felmelegedes. jpg
dnemethk
2009. szeptember 18. péntek, 19:52
globális felmelegedés
blognagyi
2008. július 08. kedd, 21:19
globális felmelegedés
faciendum
2007. augusztus 03. péntek, 18:06
globális felmelegedés.gif
agica2004
2007. július 04. szerda, 15:31
london eye.jpg
cologne53
2015. május 08. péntek, 19:28
London eye a távolban
sgy_ro
2015. március 21. szombat, 20:57
London Eye éjjel.jpg
pacsakute
2014. július 14. hétfő, 17:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.