Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:36 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Globális felmelegedés
Elfújta a szél a londoni szilvesztert

A skót és az észak-angliai óévbúcsúztatókat az orkán erejű szél tette emlékezetessé

Elfújta a Nagy-Britannián végigsöprő atlanti vihar a szabadtéri újévköszöntő tömegrendezvényeket a skóciai és az észak-angliai nagyvárosok zömében, sőt az orkán miatt számos helyen az áramszolgáltatás is megszakadt, Londonban azonban százezrek köszöntötték az utcán 2007-et.
A szakadó esővel kísért, 110-130 kilométeres szélvihar miatt a hatóságok lemondták az óév utolsó éjszakájára szervezett eseményeket az észak-írországi Belfastban, valamint a skóciai Glasgow-ban és Edinburgh-ban is. Ez utóbbi két városban 100 ezren vettek volna részt a hagyományos skót újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Edinburgh-ban, a skót fővárosban már tavaly sem tudták megtartani a szabadtéri rendezvényeket az időjárás miatt. Nem rendezték meg az óévbúcsúztató tűzijátékokat az észak-angliai Newcastle-ban és Liverpoolban sem. Skóciában és Észak-Angliában 11 ezer lakás áram nélkül maradt 2006 utolsó éjszakáján a vihar miatt.

Londonban is szeles, esős idővel búcsúzott az óév, de Ken Livingstone polgármester hosszas mérlegelés, és a rendezvények törlésének kilátásba helyezése után végül mégis engedélyezte az immár hagyományos éjféli tűzijátékot, amelynek rakétáit a parlamenttel szemközti óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, illetve a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A fényjátékkal kísért látványosságot, amely a parlament híres toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjára kezdődött, 250 ezren nézték a rakpartról és a hidakról.

A londoni szilveszter másik fénypontja Kylie Minogue ausztrál popénekesnő koncertje volt a Wembley fedett arénájában. A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű világsztár tavaly tavasszal volt kénytelen félbeszakítani Showgirl című koncertkörútjának angliai fellépéssorozatát, miután kiderült, hogy mellrák támadta meg. Kylie Minogue hosszas orvosi kezelés után nemrég tért vissza a színpadra.

hirado.hu/MTI
egyfoldunkvan, 2007. január 01. hétfő, 17:30
Címkék: London Eye, Kylie Minogue, londoni szilvesztert, észak-angliai óévbúcsúztatókat, orkán erejű, szabadtéri újévköszöntő,
Kommentek
Meteorológiai szolgálat: 15 fokos melegedés volt egy nap alatt
Közölték: kedd hajnalban még északnyugati volt az áramlás, hideg levegő áramlott a térség fölé, ekkor mínusz 2 fokot mértek. Ezzel szemben szerdán ugyanabban az időpontban az alacsony szinteken fújó délnyugati szélnek köszönhetően már 12 fokot regisztrált a rádiószondás műszer.

Megjegyezték, hogy ez a jelenség egyébként nem extrém, frontok előtt és után igen gyakoriak a nagy és gyors hőmérsékletingadozások.

Egy korábbi bejegyzésében a meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy nemsokára megérkezik a "vénasszonyok nyara".

Szerdán egy hullámzó front előoldalán átmeneti melegedés kezdődik, de a front hatására ez az enyhülés csütörtökön megtorpan, sőt kissé vissza is esik a csúcsérték.

Péntektől azonban ismét erősödik a nappali felmelegedés: a hétvégén, illetve a jövő hét elején előreláthatóan már 20 fok körül vagy kissé afölött alakulnak a maximumok. Emellett pedig jobbára napos, csapadékmentes idő ígérkezik, hajnalban és reggel néhol ködfoltokkal.
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 12:42
Több száz melegrekord dőlt meg a nyári hőhullámok idején
Berkeley Egyetem klímakutató intézetének, a Berkeley Earthnek a tudósai.

"Európa egyes részein az időjárási megfigyelés története több mint 150 évre nyúlik vissza, ennek ellenére még mindig feljegyeztek rekord magas hőmérsékleteket" - mondta Robert Rohde, az egyetem vezető kutatója a BBC Newsnak.

Európán kívül több mint 30 melegrekord dőlt meg az Egyesült Államokban, 10 Japánban, ahol a hőhullám következtében 11 ember vesztette életét.

A rekordmagas hőmérsékletek növekvő száma a globális felmelegedés hosszú távú folyamatának a része. "Ahogy a Föld melegszik, az időjárásmegfigyelő állomásoknak egyre könnyebb új hőmérsékleti rekordokat rögzíteniük. A múltban általában csak az állomások mintegy két százaléka jegyezhetett fel új rekordot egy adott évben" - magyarázta a kutató. Manapság azonban látunk olyan éveket, mint 2019 is, amikor az állomások öt vagy még több százaléka jegyez fel rekordmagas hőmérsékleteket - tette hozzá.

A világ vezető klímakutató-intézeteinek adatai szerint az idei
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 10:41
Jó reggelt , szép napot
From: Annamary
10/08/2019 01:48:03
SAJNOS MA CSAK - 0 -FOKKAL INDULT A NAP ÉS MELEGÜNK SEM LESZ MA !!! ESETLEG 7 VÉGÉRE LESZ VALAMI KEVÉS FELMELEGEDÉS.
KELLEMESEN EL TÖLTÖTT NAPOT ÉS SZÉP JÓ REGGELT KIVÁNOK A MAI NAPRA IS. PUSZI
lovaszmarika, 2019. október 08. kedd, 10:11
Őrizetbe vételek Londonban a környezetvédelmi tüntetéssorozat első napján
Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, valamint a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.

A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei.

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták magukat.

A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint eddig összesen 21 embert vettek őrizetbe. A rendőrségi fellépés már a hétvégén megkezdődött: szombaton nyolc, vasárnap három őrizetbe vétel történt.

A hétvégén őrizetbe vettek ellen a londoni rendőrség beszámolója szerint a közrend megzavarására irányuló összeesküvés,
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 12:42
Egy 315 milliárd tonnás jéghegy szakadt le az Antarktiszról
a repedésrendszerhez tartozott. A Mozgó Fog azonban, ugyan meglazulva, de a helyén maradt, a D28 viszont leszakadt.

Helen Fricker, a Scripps Óceánkutató Intézet tudósa 2002-ben azt jósolta, hogy a Mozgó Fog 2010 és 2015 között fog letörni.

"Annyi hosszú év után izgatottam vártam a jéghegyfialást. Tudtuk, hogy végül bekövetkezik, arra azonban nem számítottunk, hogy más helyen törik le a jég" - magyarázta a BCC-nek.

Hozzátette, hogy a jéghegy születése nincs kapcsolatban a globális felmelegedéssel. Műholdas adatok alapján az Amery nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is.

Az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division) figyelemmel kíséri, hogy reagál az eseményre az Amery-selfjég, ugyanis a leszakadás befolyásolhatja a törések viselkedését, így a Mozgó Fog stabilitását is.

A kalkulációk szerint a D28 nagyjából 210 méter vastag és mintegy 315 milliárd tonna jeget tartalmaz.

Neve az Egyesült Államok országos
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 19:41
Önkormányzat 2019 - LMP: zöld bástyák kellenek a nagyvárosokba
A politikus hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján klímaszkeptikusnak ítélte a kormányt és kijelentette: polgármester-jelöltként is olyan emberek indulnak a Fidesz színeiben, akik tagadják a klímaváltozás tényét és nem akarnak tenni ellene.

Ezért az október 13-ai választás tétjének nevezte, hogy olyan emberek kerülnek-e a települések élére, akik az önkormányzati eszközökkel tenni kívánnak a felmelegedés ellen például a zöldterületek növelésével, a tömegközlekedés fejlesztésével vagy a bicikliutakra szánt források növelésével.

A politikus kérdést kapott arról a kiszivárgott hangfelvételről, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szocialista politikusokat bírál. Ungár Péter azt felelte: szerencsétlennek tartja Karácsony Gergely szavait, de bízik abban, hogy az MSZP-ről megfogalmazott állítások nem igazak.

Egy másik kérdésére közölte: az LMP időpont-egyeztetési problémák miatt nem ment több ellenzéki politikussal az MTVA épületéhez hétfőn reggel, ugyanakkor a párt is úgy
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 12:54
ENSZ-klímacsúcs - Medvegyev rendeletet írt alá a párizsi klímaegyezmény elfogadásáról
A 2016-ban életbe lépett klímaegyezmény lépéseket irányozott elő annak érdekében, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest mért felmelegedés szintjének emelkedését a század végéig 2 Celsius-fok alatt tartsa. Oroszország aláírta, de még nem ratifikálta a dokumentumot.

Oroszország a kormányfőjének rendelete értelmében egyebek között elismeri, hogy az egyezmény végrehajtásának részeként törekednie kell erdőinek megóvására.

Az orosz környezetvédelmi minisztérium szeptember folyamán korábban olyan adatokat közölt, amelyek szerint 1976 óta a felmelegedés mértéke - évtizedenként 0,47 Celsius-fok - két és félszerese az évtizedenkénti 0,17-0,18 fokos világátlagnak.
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 19:12
Fagyos volt a reggel Székelyföldon a Csíki- és a Gyergyói-medencében
A romániai meteorológiai intézet honlapján közzétett adatok szerint a hegyvidéken és a Csíki-, Gyergyói-medencében hűlt fagypont alá a levegő hőmérséklete. A leghidegebb, mínusz 4,2 fok Gyergyóalfaluban volt, de Csíkszeredában is mínusz 3,9 fokot, Maroshévízen pedig mínusz 3,6 fokot mértek.

A meteorológiai intézet dél-erdélyi regionális központjának illetékese, Narcisa Milian az Agerpres hírügynökségnek elmagyarázta: a fagyos reggelt az északról beáramló sarkvidéki levegő és a tiszta égbolt okozta. Hozzátette: a beáramló hideg légtömegek tiszta égbolt esetén leereszkednek, és megszállják a medencéket. A meteorológus szerint az elkövetkező napokban is fagyos hajnalok, de lassú felmelegedés várható.

Csíkszeredában a távhőszolgáltató elkezdte a rendszer felkészítését a hőszolgáltatásra.
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 10:51
Képek, videók
Globális felmelegedés köl
sz719eszter
2016. március 26. szombat, 12:39
globális felmelegedés
lacika1974
2015. március 19. csütörtök, 06:19
Globális felmelegedés4794
lilagondolatok
2014. június 26. csütörtök, 12:04
tetőklíma-felmelegedés
yakin
2013. október 09. szerda, 13:15
globális felmelegedés.jpg
agica2004
2011. január 24. hétfő, 15:40
globális felmelegedés.jpg
szalai0913
2010. március 10. szerda, 08:20
globális felmelegedés.jpg
rneckernusz
2010. január 20. szerda, 10:18
Globális felmelegedés.jpg
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:18
globalis_felmelegedes. jpg
dnemethk
2009. szeptember 18. péntek, 19:52
globális felmelegedés
blognagyi
2008. július 08. kedd, 21:19
globális felmelegedés
faciendum
2007. augusztus 03. péntek, 18:06
globális felmelegedés.gif
agica2004
2007. július 04. szerda, 15:31
london eye.jpg
cologne53
2015. május 08. péntek, 19:28
London eye a távolban
sgy_ro
2015. március 21. szombat, 20:57
London Eye éjjel.jpg
pacsakute
2014. július 14. hétfő, 17:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.