Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 21:47 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Augusztus 20. - Százötven kiállító a Magyar Ízek Utcájában
A Magyar Ízek Utcájának Védegylete nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját - hangsúlyozta Novotny Antal, az esemény főszervezője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A rendezvény célja a Kárpát-medencei tájegységek és nemzetiségek gasztrokultúrájának bemutatása. A magyar kiállítók mellé az idén is csatlakoznak a V4 országai - Szlovákia, Lengyelország és Csehország -, amelyek három standon mutatják be étel- és italkülönlegességeiket, a lengyel heringtől a cseh knédliig.

Több kézműves termék is megjelenik az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, sokacbab vagy a cigánykáposzta.

A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, változatos húskészítményeket és sajtokat kínálnak majd az érdeklődőknek. Vendégül látnak nem professzionális főzőasszonyokat is, akik a szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételek elkészítését mutatják be. A káposztaleves mákos pogácsával a Felvidékről érkezik, de szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd az asszonyok, míg a moldvai csángó faluból érkező csapat húsos galuskát készít. Mindezek mellett a rendezvényen helyet kapnak a professzionális konyhák is.

Az idei évben kiemelt szerepük lesz a kézműves söröknek, a Fő utca Clark Ádám tér felőli végén kialakított Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle termékét kínálja a látogatóknak.

A Várkert Kaszinó előtt felállított színpadon pedig különféle ételekről, a hozzájuk kapcsolódó történetekről és receptekről tartanak beszélgetést.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi elnöke hangsúlyozta: a rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának a Balatoni habos mogyoróját, amely az idén elnyerte a Magyarország tortája címet. Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy évről- évre egyre többen jelentkeznek a Magyarország cukormentes tortája versenyre, az idei megmérettetés élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg, és ezt is a rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta: a Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett, ugyancsak a kétnapos rendezvényen mutatják be először a nagyközönségnek.

A sajtótájékoztatón a Magyar Pékszövetség képviselői átadták a legjobb búza-, rozs- és innovatív kenyér kategória első három helyezettének járó kupát és oklevelet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 12:51
Címkék: Magyar Ízek Utcájában, Magyar Ízek Utcájának Védegylete, Szent István-napi, Magyar Ízek Utcáját, Novotny Antal, Clark Ádám,
Kommentek
Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.

Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült.

A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek.

A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 12:03
Az ország tortái és kenyerei a Magyar Ízek Utcájában
2018.08.08. | MTI
Magyarország tortája, a Komáromi kisleány és cukormentes tortája, a Három kívánság, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipója is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában augusztus 18. és 20. között Budapesten.
A magyar pékek idén is igyekeztek méltó módon megemlékezni az államalapítás ünnepéről, ezért innovatív, teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában hirdettek termékversenyt - idézte fel Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, a Magyar Ízek Utcája rendezvényről tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. A zsűrinek nehéz dolga volt, mivel az alkotók, a pékek egyre nagyobb számban vesznek részt a versenyen.
Az idei év Szent István-napi fehér kenyér kategória nyertese Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése egy friss kovásszal, 12 órás érlelelési folyamat eredményeként készült, cipó formájú ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel. Különlegessége, hogy a pékség most először nevezett friss kovászos kenyeret a
maroka, 2018. augusztus 08. szerda, 19:51
2018 év ország tortája - komáromi kisleány
Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Nándori László budapesti cukrászmester nyerte a Három Kívánság tortával.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a ,,Magyarország Tortája", pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
- Ország tortája
Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. Idén a Komáromi Kisleány,
maroka, 2018. augusztus 02. csütörtök, 10:56
Augusztus 20. - Idén háromnapos lesz a központi rendezvény
- ismertette Leskovics Éva.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: a tűzijátékra meglepetéssel is készülnek majd. Jelezte, hogy az idén az Olimpia parkból fogyatékossággal élők tekinthetik meg az esti tűzijátékot.

Tiszttartó Titusz, a Petőfi rádió csatornaigazgatója elmondta, már a 18-ai kezdésnél ott lesznek zenészeik a színpadon. Augusztus 20-ára kívánságlánccal készülnek. A tűzijáték zenei aláfestését idén is a Petőfi rádió indítja majd el.

Kovács Zoltán elmondta: a Magyar Ízek Utcájában idén kiemelt szerepet kapnak a kávéházak, a házigazda Janza Kata lesz.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője azt is elmondta: évről évre igyekeznek minél több termelőt bevonni vásárukba. Az idei vásár középpontjában a fűszerek állnak majd.

Az augusztus 20-ai programok részletesen megtekinthetők a kormány honlapján.

Augusztus 20-án a programok idén is a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 12:21
Étel - mesék - Az ország legjobb tortái
Az ország tortáját 2007 óta minden évben neves szakmai zsűri
választja ki több száz ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető
kreáció közül . a tortákat augusztus 20 - i ünnepségek alatt
mutatják be Budapesten , Szent István napján . A győztes
sütemény kóstolására a Magyar Ízek Utcájában kerül sor .
Ez a torta azonban nemcsak augusztus 20 - án , hanem egész
évben több száz cukrászdájában .
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar
Köztársaság kormányának felkérésére a 2007 . augusztus 20 - i
ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját , egy
különleges , madártejes változatot . Azóta A Miniszterelnöki
Hivatal , és az ipartestület minden évben közösen írja ki a
pályázatot , amely során az ország különböző pontjain található
cukrászatok nevezhetik saját tortáikat a megtisztelő címre .
A versenyen az első körben az anonim nevezett tortákból
választanak ki tízet , a második körben
bedmarika47, 2017. augusztus 24. csütörtök, 14:10
Augusztus 20. - Kara Ákos: nem történt rendkívüli esemény
Kara Ákos azt mondta, a biztonság tekintetében két kockázati tényező volt: az Európát uraló terrorveszély miatt több intézkedésre volt szükség, emellett az időjárásra kellett figyelni. A biztonság érdekében reggel úgy döntöttek, hogy a légi parádét lerövidítik: az ejtőernyős ugrásokat törölték a programból - idézte fel.

Az operatív törzs vezetője az M1 műsorában köszönetet mondott valamennyi rendvédelmi dolgozó, tűzoltó, katona, mentődolgozó, önkéntes,civil szervező munkájáért, akik a fővárosban és az országszerte megtartott ünnepi rendezvények lebonyolításában segítettek.

Az NFM államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az ünnepi rendezvényeken sokan vettek részt annak ellenére, hogy rossz idővel indult a vasárnap. Több tízezren voltak a Magyar Ízek Utcájában, csaknem 8 ezren nézték meg a Szent Koronát a parlamenti nyílt napon. A hagyományos Szent Jobb-körmeneten is sokan vettek részt, és az esti ünnepi tűzijátékot is több százezren követték végig - mondta el Kara Ákos.
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 09:01
Augusztus 20. - Az ország tortáit és a Szent István-napi kenyeret is meg lehetett kóstolni Budapesten
receptje az év végén lesz nyilvános, addig csak a cukrász ipartestület tagjai készíthetik el.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Magyarország Cukormentes tortája verseny élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet.

A Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc terméke lett, ugyancsak az Ízek Utcájában mutatták be először a nagyközönségnek. Az illatozó pékáruhoz szintén csak hosszas sorban állás után lehetett hozzájutni.

A Görböc 95 százalék búzalisztből készült, benne csipetnyi rozsliszttel. A hosszú érésű kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható, teljesen adalékmentes.

A rozskenyerek kategóriájának nyertese idén Gere István Sütödéje volt, amely 80 százalékos rozslisztet használt a szakaszos kovászolási eljárással készített kenyérhez. Innovatív kategóriában a Kemence Sütőipari Kft.
velemenyezd, 2017. augusztus 20. vasárnap, 15:22
Augusztus 20. - Illat- és ízkavalkád a Várkert Bazárnál, viseletbemutatók a budai Várban
A Magyar Ízek Utcájában felsorakoztatott kínálatban házi sajtok, mézkülönlegességek - chilis, levendulás, fahéjas - paprikalekvár, aranyszalagos lángos, kelt kalács, darázsfészek, mézeskalács és linzerkarika is szerepel.

A Várkert Kaszinó előtt felállított színpadon ételekről, a hozzájuk kapcsolódó történetekről és receptekről hallható beszélgetés, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátránál ingyenes vércukorszint- és testösszetétel-méréseket tartanak.

A rendezvényen a Kárpát-medencei tájegységek és nemzetiségek gasztrokultúrája mutatkozik be, a magyar kiállítók mellett Szlovákia, Lengyelország és Csehország három standon kínálja étel- és italkülönlegességeit, a lengyel heringes ételektől a szlovák csapolt sörökön át a cseh knédliig és áfonyás gőzgombócig.

Az érdeklődők százötven kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják.

Több kézműves termék is megtalálható az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi
velemenyezd, 2017. augusztus 20. vasárnap, 14:42
Képek, videók
Aspen egyik utcájában.jpg
maszlavermonika
2008. február 15. péntek, 18:29
ízek utcájában-1
magdaseppa
2007. szeptember 06. csütörtök, 12:25
Jesolo utcájában
evike83
2006. október 03. kedd, 08:28
augusztusi-csillagok.j pg
menusgabor
2019. január 30. szerda, 21:09
Egykori Augusztus 23 feld
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:33
Viszlát Augusztus!
irmus
2018. augusztus 31. péntek, 16:19
Augusztus 20 ra--Lizy tut
53ilona
2018. augusztus 22. szerda, 13:59
augusztus,.jpg
zsokica45
2018. augusztus 21. kedd, 19:52
augusztus_20.jpg
vorosrozsa66
2018. augusztus 20. hétfő, 18:36
augusztus_20-009_19438 67_
vorosrozsa66
2018. augusztus 20. hétfő, 18:33
Augusztus
terezia1951
2018. augusztus 04. szombat, 16:24
augusztus.jpg
2kovijuli
2018. augusztus 03. péntek, 06:09
augusztus
taltos1
2018. augusztus 02. csütörtök, 00:16
Üdv Augusztus
irmus
2018. augusztus 01. szerda, 16:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.