Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 10:39 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A retek jótékony hatásai
Az epe karbantartója

A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.

A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen

Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.


A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba. Létezik gömb alakú fehér retek is, ez a sörretek, ennek is enyhe az íze, kitűnően használható levesnek vagy főzeléknek a szára, a húsa pedig nem csak nyersen, de sütve is remek.

A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta
A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a

jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.

A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.

A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.


JÓTÉKONY RETEK
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.

VÁSÁRLÁSA, FOGYASZTÁSA
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.

Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.

Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.

PÁROLT RETEK
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél

Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.

RETEKLEVÉL-PESTO
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.
Link
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Címkék: retek jótékony, retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett,
Kommentek
6 tipp a rák megelőzéséhez
egészségesebb burgonya vagy a rizs. Cukrok, csokik és hasonló édességek helyett együnk gyümölcsöt, és édesítsünk sztíviával.
3, Figyeljünk oda az alkoholfogyasztásra!

A szívinfarktusra hajlamos pácienseknek, akik több rizikófaktorral is rendelkeznek párhuzamosan, az alkoholfogyasztás mérséklése a legegyszerűbb rizikócsökkentő módszer. Nők esetében az alkoholfogyasztás mértéke egyenes arányban növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Hogy élvezni tudjuk a jó minőségű borok egészségre gyakorolt jótékony hatásait, szedjünk folsavat étrend-kiegészítő formájában.
4, Csökkentsük a vörös húsok fogyasztását!

A bárány-, disznó- és a marhahús gyakori fogyasztása 30%-kal növeli a vastagbélrák kifejlődésének esélyét. A feldolgozott húsok (mint például a kolbász, vagy a virsli) ugyanilyen hatással vannak. Összehasonlításképp, a vegetáriánusok 40%-kal kisebb eséllyel ,,indulnak" a rákos megbetegedések terén, és sokkal kisebb az elhízás aránya is körükben. Az egészséges
vorosrozsa66, 2018. október 10. szerda, 20:29
Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
megfelelő pH érték a növények növekedéséhez is elengedhetetlen, ezért nagymértékben befolyásolja a szervezetünkbe jutó ásványai anyagok mennyiségét és minőségét. Az óceánban, talajban és emberi szervezetben lévő ásványi anyagok is fontos szerepet játszanak az optimális pH érték fenntartásában, így ha a szervezet savasabb lesz, az ásványi anyag tartalma lecsökken.

Hogyan működik a lúgosító diéta?

A következő részben az emberi étrend háttértörténetéről olvashat, illetve arról, miért jótékony hatású a lúgosító étrend:

A kutatók úgy gondolják, hogyha az emberi étrend teljes savas bevitelét vizsgáljuk, akkor "jelentős változásokat figyelhetünk meg a vadászó-gyűjtögető és a modern civilizációk között". A mezőgazdasági forradalom, majd az utóbbi 200 évben történt élelmiszer ellátás tömeges iparosítása következményeként, a ma elfogyasztott táplálékban jelentősen kevesebb a kálium, magnézium és klorid, viszont több a nátrium.

Rendszerint a vesék felelősek szervezetünk
tinka1951, 2018. június 23. szombat, 15:58
Megfázásra
használt antibiotikumok:

Az influenzán és megfázás túl is felismerték és megértették őseink a gyógyító erejét a természetben megtalálható antibiotikumoknak. Ebbe bele tartoznak az alábbiak:

Oregánó
Az antibakteriális minőségen túl az oregánó támogatja az emésztést és segít a fogyásban is. A karvakrolt, egy olajat, ami az oregánóban megtalálható már régóta használnak arra, hogy megtámadják azokat a baktériumokat, amik fertőzésekhez vezetnek.

Almabor ecet
A jótékony hatásai a mindennapos almabor ecet fogyasztásnak a következőek: fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik és szinte bármiben segít a súlyunk kontrollálásától kezdve a koleszterin szint csökkentéséig, valamint a veszedelmes ráktól is megvéd. Ez a kemikáliáktól mentes antibakteriális almabor ecet emellett használható még helyileg a fertőtlenítőszerként is.

Méz
Az ókori rómaiakig visszanyúlóan a mézet használták arra, hogy gyógyítsák a vágott sebeket és megállítsák a fertőzéseket. Világszerte
pacsakute, 2018. június 14. csütörtök, 09:20
Fekete retek az igazi egészségbomba
Receptekkel

Fehérjében és szénhidrátban igen gazdag növény, amely tartalmaz illóolajokat, C-vitamint, kalciumot és vasat. Rengeteg betegség kezelésére felhasználható, azonban fontos, hogy ha csak azt szeretnénk, hogy táplálkozásunk része legyen, akkor heti egyszer fogyasszuk!
Jótékony Hatásai :
Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.


A fekete retek rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja és erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek leve az egyetlen, amely képes “elmorzsolni" és feloldani az epekövet.


Természetes növényi vízhajtó
suzymama, 2018. február 16. péntek, 08:52
Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő
formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz kikeveréssel készül, összetevői 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hűtőszekrényben ajánlott tárolni, az előállított szósz köretek kiváló kiegészítője.

A medvehagymát már évezredek óta fogyasztják az emberek, az első bizonyítékok Dániából és Svájcból származnak. Milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak a fokhagymaillatú zöldnek? Cikkünkben leli a választ!
Nagy Bandó András írta és szerkesztette az Orfűi Medvehagyma Kincseskönyvet, amely a magyar gasztronómia nélkülözhetetlen kötete, a medvehagyma-kultúra megőrzője. Orfűn minden évben Medvehagyma Napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész
anna4459, 2018. február 03. szombat, 18:13
Keresztesvírágúak jótékony hatásai
Mindenki tisztában van a zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Nem minden zöldség rendelkezik ugyanolyan tápanyagtartalommal, azonban elmondhatjuk, hogy a zöldségek nagy része egyenesen csodazöldségnek számít, mint például a keresztesvirágúak családjába tartozók is. Ide sorolható a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a fehérrépa, a rukkola vagy a retek.

Mi teszi olyan különlegessé ezeket a zöldségeket? A szulforafán nevű vegyület. Ez a vegyület rengetegféle betegségtől képes megóvni bennünket, hiszen kiemelkedő például a rákellenes hatása. De természetesen sok más betegségtől is képes lehet ez a vegyület védelmet biztosítani számunkra.

Mint említettem, a szulforafán egy rákellenes vegyület, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Ezzel a vegyülettel kapcsolatban még ma is folynak a tudományos kutatások. A
pacsakute, 2018. január 11. csütörtök, 22:16
A kén alig ismert hatásai
Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt jótékony hatású lehet a kén, ha szakértő kezek alkalmazzák. A gyógykozmetikus szerint méregtelenítésre, fertőtlenítésre, sőt fiatalításra is használható .
A kénről legtöbben csak annyit tudnak, hogy a tartósítóiparban és a mezőgazdaságban alkalmazzák, illetve ismerik a "büdös" kénes gyógyvizeket. A természetben a kén többek között gyógyvizekben, mofettákban, vulkángőzökben fordul elő. Vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából lehet hozzájutni egy 10 százalékos kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz, ennél is magasabb azonban a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma - egészen pontosan 27 százalék.Korábban a bányászott kén volt könnyebben elérhető, néhány éve azonban már tökéletesen tudják szintetizálni növényekből is. Érdemes persze megemlíteni, hogy magunk is bejuttathatjuk ezt az anyagot a szervezetünkbe, ha magas kéntartalmú élelmiszereket eszünk. Ilyen például az uborka és a hagyma minden formában, a brokkoli, a káposzta, a retek, továbbá a
bordat, 2017. október 17. kedd, 19:46
Képek, videók
Vilmos-Katalin-jótékon ysá
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:38
Jótékony célra 021.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 020.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 019.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 017.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 016.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 015.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 014.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 013.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 011.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 010.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 009.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
R100 a megbízható
zola82
2015. június 12. péntek, 00:39
A megbízható embert...
pacsakute
2014. szeptember 10. szerda, 09:22
0 Wass Alber a megbízhatő
lovaszmarika
2014. május 12. hétfő, 12:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.