Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 09:44 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Újabb környezetkárosító incidens történt Norilszk környékén
A szombaton történt környezetszennyező incidensről, amely során egy nikkelfeldolgozó üzem talhani bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet pumpáltak ki, és a Harajelah folyót szennyezés fenyegeti, a Novaja Gazeta független lap számolt be elsőként.

A Nornickel szerint a szennyvizet túláradás miatt pumpálták ki a tárolóból, de előzetesen megtisztították ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait minden esetre felfüggesztette. A Nyomozó Bizottság (SZK) helyi részlege dúsítóüzemek folyékony hulladékának illegális lerakásáról.

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 19:20
Címkék: Novaja Gazeta, Nyomozó Bizottság, Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat, Vlagyimir Putyin, Exxon Valdez, szombaton történt,
Kommentek
ITM-államtitkár: a magyarok eltökéltebbek az uniós átlagnál környezetük védelmében
kapcsolódóan bevezetik a zöld államkötvényt, a forrásait pedig kizárólag zöld ügyek finanszírozására költik.

Az egyszer használatos műanyagokról uniós szintű szabályok is rendelkeznek. A tagállamoknak csökkenteniük kell egyes termékek forgalmazását, a begyűjtésre betétdíj rendszereket kell kidolgozniuk - mondta az államtitkár.

Várakozása szerint Magyarország a környezetvédelemben is az európai élvonalba kerülhet, és gyakorlatilag megszüntetheti a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek környezetkárosító hatását. A kormány az érintett cégekkel együttműködve dolgozik a megoldáson, és azt tervezi, hogy az egyszer használatos műanyagokat kiváltó termékek fejlesztésére is támogatást ad magyar kisvállalkozásoknak - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a tervezett intézkedések az Európai Bizottság felmérése alapján is igazodnak az emberek elvárásaihoz, az Eurobarometer múlt héten közölt adatai szerint a magyarok 89 százaléka szigorítaná a környezetvédelmi szabályokat, és az egyre terjedő hulladékot látja a
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 12:36
Bank of England-kormányzó: befektetések értéktelenedhetnek el, ha a vállalatok nem törődnek a klímaválsággal
Mark Carney jövőre távozik a brit jegybank éléről és az ENSZ globális klímavédelmi különmegbízottja lesz. Feladatköréhez tartozik majd az éghajlatváltozás elleni akciótervek globális finanszírozásának összehangolása is.

A BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva Carney elmondta: a világ legnagyobb nyugdíjalapjainak befektetési terveit vizsgáló legutóbbi tanulmány azt mutatja, hogy e tervek megvalósulásának 3,7-3,8 fokos - vagyis a 1,5 fokos maximumban kijelölt célt messze meghaladó - átlagos globális felmelegedés lehet a következménye.

Hozzátette: ha a fejlesztés alatt álló és művelés alá vont nyersolaj- és földgázlelőhelyek teljes tartalékát kitermelik és elégetik, semmiképpen nem teljesíthetők a klímavédelmi célok. Ennek alapján a művelés alatt álló szénlelőhelyeknek akár a 80 százaléka, a kifejlesztett olajmezők fele "befulladhat" befektetési szempontból.

Carney szerint ez azt jelenti, hogy ha az intézményi befektetők nem alakítják a klímavédelmi célkitűzésekhez befektetési
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 13:31
Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)
teljes mértékben kimaradtak a rezsicsökkentésből.

Ovádi Péter (Fidesz) a Bakonyexpó sikeréről számolt be, amely szerinte a térség legnagyobb őszi turisztikai eseménye. Szólt a magyar termék vásárlásának jelentőségéről.

Tapolczai Gergely (Fidesz) a tízéves jelnyelvi törvényről emlékezett meg, felszólalását maga is jelnyelven adta elő.

A jobbikos Magyar Zoltán az agrárium kihívásairól szólva beszélt a fajok kihalásáról, de károsnak ítélte azt a megítélést is, ami a mezőgazdaság környezetkárosító hatását hangsúlyozza. Elhibázottnak nevezte a kormány politikáját, ami egy szűk elit kezébe adja az agráriumot.

Szabó Sándor (MSZP) cselekvésre szólította fel a kormányt a már többször megígért harmadik szegedi Tisza híd építése kapcsán.

Hajdu László (DK) arról emlékezett meg, hogy hetven éve született döntés az úgynevezett Nagy-Budapest létrehozásáról.

Nunkovics Tibor (Jobbik) azt mondta, hogy nagy valószínűséggel még mindig érkezik Horvátországból szennyvíziszap, míg párttársa, Z.
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 16:51
Nem környezetbarát eszköz az elektromos roller
elérését.

Németországban az idén júniusban elfogadott törvény értelmében elektromos rollerekkel tilos járdán közlekedni. Az elektromos rollereknek az autóút szélén kell közlekedni, vagy ahol van, ott kerékpárúton.

A UBA-tanulmány leszögezi: az elektromos rollerek csak abban az esetben tekinthetők környezetbarát közlekedési megoldásnak, ha robbanómotoros járművet, autót vagy motorkerékpárt váltanak ki. Amennyiben viszont gyalogos vagy kerékpáros közlekedés helyett alkalmazzák, akkor környezetkárosító megoldásnak számítanak.

Németországban még nem állnak rendelkezésre statisztikailag értékelhető felmérések az elektromos rollerek használatáról, de egy Berlinben végzett vizsgálat előzetes adatai szerint a rollereket átlagosan két kilométer megtételére használják.

Egy Párizsban végzett, négyezer felhasználó bevonásával végzett felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka gyalog indult volna el, ha nem áll rendelkezésére bérelhető elektromos roller, 29 százalékuk a tömegközlekedést vette
velemenyezd, 2019. szeptember 03. kedd, 14:11
Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók
A klímaváltozás miatt a fogyasztók egyre tudatosabbá válnak annak felmérésében, életmódjuk miként hat a környezetre. Svédországban a közelmúltban jött létre a klímaváltozás ellen harcoló Flygskam (Repülés szégyene) nevű mozgalom, amelynek tagjai egyre inkább az alternatív közlekedési módozatokat választják. A Chalmers Műszaki Egyetem kutatói pedig megalkottak egy olyan kalkulátort, amellyel a fogyasztók könnyen kiszámolhatják a különféle közlekedési módozatok szénlábnyomát.

A travelandclimate.org honlapon az útvonalat és a közlekedők számát megadva lehet kiszámolni a különféle közlekedési módok környezeti hatását.

Például, ha két ember Londonból Barcelonába utazik, akkor vonattal vagy busszal 130 kilogrammnyi a szén-dioxid-kibocsátás, személygépkocsival 244 kilogramm, repülővel pedig 371 kilogramm.

A honlap svéd verziója már egy éve létezik, bemutatása óta mintegy 50 ezren keresték fel. Az angol változat mostani elindításával egy időben a svédet is megújították.

A honlap Jörgen
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 18:19
Eltorlaszolták a londoni tőzsdét a környezetvédő tiltakozók
közelében emelkedő épület falához, a láncokban álló tüntetők egymáshoz ragasztották magukat.

A csoport több más tagja a pénzügyi központ kelet-londoni irodavárosát és a City repülőteret kiszolgáló városi vasút, a Docklands Light Railway (DLR) forgalmát bénította meg azzal, hogy felmásztak egy szerelvény tetejére.

Csütörtöki közleményében az Extinction Rebellion azzal indokolta a tőzsde és a londoni pénzügyi központ elleni demonstrációt, hogy a londoni részvénypiacon a világ leginkább környezetkárosító cégeinek papírjai forognak. E cégek között fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalatok és erősen környezetpusztító módszerekkel működő bányatársaságok, esőerdők kiirtásával környezeti katasztrófát okozó vállalkozások vannak.

A londoni tőzsde "szó szerint bolygónk elpusztításával kereskedik" - áll a demonstrációkat szervező csoport közleményében.

A londoni pénzügyi központ saját rendőrsége, a City of London Police csütörtöki tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Cityben várhatóan
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 10:58
Elkezdte a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait vizsgálni a Pannon Egyetem vezette nemzetközi konzorcium
Gelencsér András hozzátette: a méréseket a lakossági fűtés csúcsidőszakában Budapesten, Veszprémben és Észak-Magyarországon végezték hulladékégetésre utaló vegyületek jelenlétét keresve a levegőben.

Elmondta: a kutatásban részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy-egy román, belga és német kutatóintézet. A kutatás a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével állapítja meg a hulladékégetés becsült "hozzájárulását" több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez - magyarázta.

A műsorban elhangzott, a becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba, az égetés során veszélyes anyagok is a levegőbe jutnak, amelyek súlyosan károsíthatják az egészséget.

Az egyetem az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázatán nyerte el a kutatási támogatást a háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 13:41
Képek, videók
23930_s__novaja_kollek tsi
iga
2009. január 13. kedd, 21:43
III-as Bizottságtól levél
furaila
2015. december 01. kedd, 21:09
III.Bizottságtól
furaila
2013. június 12. szerda, 16:19
Gazdasági bizottság.jpg
agica2004
2011. december 23. péntek, 16:30
a politikai bizottság tag
lacipecsenye
2011. november 05. szombat, 21:37
Velencei Bizottság- Sólyo
agica2004
2011. március 30. szerda, 15:47
Hat bizottság 2010.2 old
macikucko
2010. december 19. vasárnap, 15:56
Határozat bizottság 2010
macikucko
2010. december 19. vasárnap, 15:55
04 fogadó bizottság.JPG
cukor1st
2008. augusztus 10. vasárnap, 20:35
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
erösödünk energetikailag
paniko
2007. december 11. kedd, 19:47
vlagyimir-putyin.jpg
agica2004
2014. június 01. vasárnap, 15:54
-vlagyimir-putyin-es-f ele
agica2004
2013. június 28. péntek, 17:37
20120829-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. november 04. vasárnap, 19:08
20120310-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.