Belépés
2019. április 20. szombat | 16. hét | 110. nap | 08:34 | Tivadar
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hatlapos, ahogy én készítem
Nekem meg van a szalalkális recept, ezért közreadom: Ez a sütemény 2-3 napig garantáltan puha marad

HOZZÁVALóK
a tésztához

60 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs. szalalkáli
1 ek. zsír
1/4 liter tej
Hozzávalók a krémhez

25 dkg cukor,
1 liter tej,
2 dkg kakaó,
4 evőkanál liszt
ELKÉSZÍTÉSE

A lisztben a szalalkálit elkeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk, utána jön a cukor és a tejjel rugalmas tésztát készítünk. 6 egyenlő méretű cipót készítünk belőle.

A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, majd tepsi hátán (gáz tepsi méret) világosra sütjük! Vigyázni kell vele, mert ekkor még törékenyek a lapok!
A krémhez a cukrot lábasban karamellizáljuk, (nem szabad megégnie) majd felöntjük 8 dl tejjel és felforraljuk. A lisztet és a kakaót a maradék 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt karamellás tejhez adjuk, és forrásig főzzük, állandó kevergetés mellett.

A kész lapok közül kiválasztjuk a legszebbet - ez lesz a teteje. A forró krémmel megkenjük a lapokat, ügyelve, hogy a teljes méretet felhasználjuk, hiszen a később levágott széle lesz a legkelendőbb a család körében! Az egymásra helyezett lapokat enyhén mindig lenyomkodjuk.

Amint kész a töltés, folpack-kal be szoktam csomagolni, hogy minél hamarabb megpuhuljon - ez kb. 3-4 óra. Ez a sütemény 2-3 napig garantáltan puha marad, természetesen folyamatosan fólia alatt kell tartani (nem alufólia!)!
Deákné Kovács Klára

suzymama, 2019. február 04. hétfő, 10:32
Címkék: Deákné Kovács Klára, szalalkális recept, szalalkálit elkeverjük, zsírral összemorzsoljuk, tejjel rugalmas, lehető legvékonyabbra,
Kommentek
mézes receptek
tojás sárgákat a cukorral, a fűszerekkel, a szódabikarbónával habosra keverjük. Hozzáadjuk a forró mézet és a lisztet. Az egész anyagot jól összegyúrjuk. Kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőle, és gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Ne rakjuk közel egymáshoz, mert megnőnek. (Szaggatni is lehet, de ekkor 1/2 cm vastagra nyújtsuk ki, és kis szaggatóval szaggassuk ki.) Ha megsült, a 3 tojásfehérjéből és a 18 dkg cukorból készült cukormázba forgatjuk meg. Levegőn szárítjuk.

Szalalkális mézescsók

55 dkg liszt, 25 dkg méz, 4 tojás, 25 dkg porcukor, 2 dkg szalalkáli, késhegynyi őrölt ánizs. A máz: 3 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé. A mézet fölforraljuk, és 25 dkg lisztet leforrázunk vele. Fakanállal jól összedolgozzuk és félretesszük. A tojás sárgákat kikeverjük cukorral, hozzáadunk 2 dkg szalalkálit, a tört ánizst, a 30 dkg lisztet és a 4 tojásfehérjének kemény habját: Az egész anyagot jól összedolgozzuk. Ha az előző tészta kihűlt, akkor az egészet
reifregina, 2015. november 24. kedd, 15:02
Szalalkális aprósütemény
Hozzávalók

60 dkg liszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)

15 dkg porcukor

1,5 evőkanál fagyos zsír

1 tojás

1 tojás sárgája

2 teáskanál szalalkáli

1 dl tej

a tészta kenéséhez:

1 tojás fehérje

a szóráshoz:

cukrozott őrölt dió

A lisztet a cukorral, a szalalkálival elkeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojást, a tojássárgáját, a tejet és tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta ragadna, adjunk hozzá lisztet.) Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a süteményeket, megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukrozott őrölt dióval. 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt halvány sárgára sütjük.

A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg.
suzymama, 2013. február 07. csütörtök, 22:13
Szalalkális aprósütemény
Szalalkális aprósütemény

Hozzávalók
2 darab tojás
4 ek. tejföl
6 ek. porcukor
4 ek. olvasztott zsír
2 dkg szalalkáli
annyi liszt,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk

Elkészítés
A tojásokat a tejföllel, a porcukorral és a szalalkálival habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a lisztet és jól gyúrható tésztává gyúrjuk.
Vékonyra nyújtjuk, különböző formájú kiszúrókkal kiszúrjuk, majd fejjel lefelé először nedves konyharuhára tesszük, majd kristálycukorba mártjuk.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg az sütik alja aranybarna nem lesz.
Tanácsok, tippek
Ízlés szerint reszelhetünk a tésztába citromhéjat. A kristálycukorhoz, amibe mártjuk, adhatunk darált diót vagy reszelt citromhéjat.
ennmary, 2012. december 08. szombat, 16:20
Szalalkális szelet
Szalalkális szelet

Hozzávalók
50 dkg finomliszt
2 db tojás
15 dkg zsír
5 dkg cukor
2 dkg szalalkáli
1,5-2 dl tej
A krémhez
1 l tej
35 dkg cukor
5 dkg kakaó
1 tasak vaníliás cukor
4 ek. finomliszt (púpozott)
1 csomag vaníliaízű pudingpor
20 dkg margarin

Elkészítés
0,5 kg lisztet, 2 db egész tojást, 15 dkg zsírt, és 5 dkg cukrot összeállítunk annyi szalalkálival feloldott tejjel, amennyivel könnyen nyújtható tésztát kapunk. 4 cipót készítünk belőle, és lapokra nyújtva tepsi hátán kisütjük. Deszkára csúsztatjuk.
A krémhez összekavarunk 1 liter tejet, 35 dkg cukrot, 5 dkg kakaót, 1 tasak vaníliás cukrot, 4 púpos evőkanál lisztet, és egy vaníliás pudingport, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverünk 20 dkg margarint, és megtöltjük vele a lapokat. A krém megpuhítja a tésztát. A tetejét lehet porcukorral beszórni, vagy ha gazdagabban akarjuk,
ennmary, 2012. december 08. szombat, 16:18
5 lapos szalakális recept
Hozzávalók:

60 dkg liszt
1.5 dl tej
1 csomag szalakáli
10 dkg Rama sütőmargarin
12 dkg porcukor
2 db tojás
1 csipet só
1 db citromhéj
1 marék liszt
4 csomag pudingpor
12 kanál cukor
25 dkg Rama sütőmargarin

Elkészítés:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk és a szalalkálit belekeverjük. A lisztet egy nagyobb tálban a Ramával elmorzsoljuk, majd a szalalkális tejjel, a porcukorral, a tojással, a sóval és a citromhéjjal jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Ezután 5 részre osztjuk és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként lapokká nyújtjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 8 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik 4 lapot ugyanígy sütjük meg. Kicsit kemény lesz a tészta, vigyázni is kell vele, mert könnyen törik, de ha majd megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul. 1.5 liter
kovacs_zsoka, 2012. július 08. vasárnap, 23:20
spárgás finom sütemény!
7 dkg margarin.
A tepsi előkészítéséhez margarin, liszt.

Másfél kg spárga,
2 teáskanál só,
3 teáskanál cukor,
2 teáskanál citromlé,
1 teáskanál rum, vagy aroma.
5 evőkanál liszt,
fél liter tej,
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
1 tojás, 2 vaníliás cukor.
A sütemény tetejére porcukor.

A langyos tejben feloldjuk a szalalkálit. A lisztet margarinnal tálba tesszük, beleütjük a
tojást, öntünk hozzá porcukrot, és a szalalkális tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett
deszkán három cipóra szétvágjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú, vékony lapokká
sodorjuk. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsi aljába tesszük, széleit megigazítjuk,
majd előmelegített sütőben egyenként kisütjük. Nagyon gyorsan, szinte öt perc alatt
kisül egy tésztalap.
A töltelékhez először a megtisztított spárgát felkockázzuk, majd sóval, cukorral,
citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hűlni
ibolya58, 2012. január 20. péntek, 13:58
Képek, videók
névnap deákné.jpg
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:33
szalalkális almás 001.jpg
anyulia
2011. szeptember 04. vasárnap, 13:30
Zsiráf.gif
pacsakute
2019. január 30. szerda, 23:12
Elefánt és zsiráf barátko
pacsakute
2019. január 30. szerda, 21:11
Zöldségek hasi zsír ellen
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 13:04
zsiros_kenyer.PNG
kathyvp
2018. június 26. kedd, 21:08
zsiráf.jpg
durcimarcika
2018. március 10. szombat, 10:27
Hasi zsír ellen - 2
pacsakute
2018. február 23. péntek, 20:11
Hasi zsír ellen - 1
pacsakute
2018. február 23. péntek, 20:11
zsirfok.jpg
sz719eszter
2017. október 03. kedd, 09:44
Zsiráf
sanci81
2017. augusztus 24. csütörtök, 11:41
zsíros kenyér hagymával,
irmus
2017. május 11. csütörtök, 07:31
zsíros kenyér
irmus
2017. május 11. csütörtök, 07:30
Kis zsiráf.jpg
pacsakute
2017. május 08. hétfő, 19:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.